Гответе с мен!

Рецепти => Гответе с нас => От моята кухня => Темата е започната от: Tandoori в 21 Януари 2007, 00:45:41

Титла: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 21 Януари 2007, 00:45:41
Здравейте!
С някои от вас се познаваме от Готварския форум на Бг-Мамма, но реших, че е време да се включа в прекрасния ви форум и ако ми позволите да споделя рецептите, които съм приготвяла, както и тези, които са си мое хрумване :-) Макар да готвя от много отдавна( както казва моя съпруг, докато не ти свърши тефтера и не започнеш да пишеш рецепти на листчета, салфетки, пликове за писма, вестници, post-it, не си майстор  ;), та аз отдавна го минах този период) за съжаление не съм сортирала " производството си" , най-вече защото времето с двамата малки вагабонти все не ми достига, вашия форум ми предоставя чудесната възможност да го направя.  Ще се постарая да вкарвам авторските си рецепти малко по малко, надявам се да ви е интересно :-)
Извинявам се, че тази рецепта, с която ще започна е без снимка, обещавам да е поправя за конкретната рецепта по-нататък:-)
Добър апетит, на маса с моята темичка :drinks:!

П.С: Понеже снимките са ми в webshots и не са събрани в един и същи албум ( имам намерение да го направя, ама знам ли кога :-) ), за това снимките ми излизат много малки в постинг. АКо искате да ги видите в по-голям размер, под всяка снимка съм дала линка към албума.

КАТАЛОГ


Предястия и салати

Салата за Св. Валентин (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg47449.html#msg47449) :icon_idea:


Основни ястия с месо

Агнешко с бренди "Слънчоглед" (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg14291.html#msg14291) :icon_idea:

Бутчета на фурна за заети майки ;-) (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11050.html#msg11050) :icon_idea:

Зелеви сърми със заливка (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11135.html#msg11135) :icon_idea:

Крилца с кока кола, кокосово мляко и соев сос (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11438.html#msg11438) :icon_idea:

Кюфтета с бира на фурна  (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11047.html#msg11047)

Овчарски пай  (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg38048.html#msg38048) :icon_idea:

Свинско филе с гъби и сирене гуда (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg39446.html#msg39446) :icon_idea:

Хрупкава сьомга с лимоново масло (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg41197.html#msg41197) :icon_idea:

Основно ястие за Св.Валентин (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg47452.html#msg47452) :icon_idea:

Агнешко с ананас и палмови сърцевинини с гарнитура кокосов ориз (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg52737.html#msg52737) :icon_idea:


Основни ястия без месо

Зелени пиперки с доматен сос (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg18281.html#msg18281) :icon_idea:

пилаф (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg12372.html#msg12372)

Зелен боб ( или Snow Pea) с ядки и чесън (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11134.html#msg11134) :icon_idea:

"Тиквено дърво" - Пържени консервирани тиквички (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11049.html#msg11049) :icon_idea:


Тестени изделия

Кренвиршки (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg15676.html#msg15676) :icon_idea:

турски бюрек (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg37228.html#msg37228) :icon_idea:

Млечна баница с чедър (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11127.html#msg11127) :icon_idea:

Солен кекс ( мой вариант) (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg12098.html#msg12098) :icon_idea:

Пълнозърнести ръжени земелки (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg57179.html#msg57179) :icon_idea:


Десерти

Палачинки ( точни пропорции) с кленов сироп (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg15677.html#msg15677)

Бисквитена торта "Св. Валентин" (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11529.html#msg11529) :icon_idea:

Кокосова торта с бадеми (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11430.html#msg11430) :icon_idea:

Печена тиква "Пиян карамел" (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11123.html#msg11123) :icon_idea:

Охлюви с шам фъстък (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11051.html#msg11051) :icon_idea:

Ошав (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg11131.html#msg11131) :icon_idea:

Шоколадови "захарни сливки" без печене (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg38894.html#msg38894) :icon_idea:

Маслени сладки с конфитюр (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg40110.html#msg40110) :icon_idea:

Черешов чийзкейк с орехи (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg40689.html#msg40689) :icon_idea:


Напитки

Титла: Кюфтета с бира на фурна
Публикувано от: Tandoori в 21 Януари 2007, 00:47:04
Кюфтета с бира на фурна

500 гр. кайма
100 гр гъби печурки с пънчетата
1 средна кисела краставичка
1 малък морков
1 глава лук
1 яйце
100 гр настърган кашкавал ( аз използвах чедър)
1 пасиран картоф
1/2 домат ( малък)
50 гр галета
3 лъжици кисело мляко
щипка сода
кимион
чубрица
черен пипер
сол

Нарязвате и смесвате продуктите от по-горе(всичко трябва да е много ситно нарязано, аз ползвам food processor за целта), оставяте сместа да престои 1 час в хладилник. Оформяте кюфтетата, като овалвате в брашно, смесено с галета. Нареждате в предварително добре намаслена тава. Поливате по малко олио на всяко кюфте отгоре, след това доливате бира до средата на кюфтетата. Отгоре слагате алуминиево фолио. Печете 20мин с фолиото и 20 мин без.

За гарнитура: аз сервирам с картофено пюре и грейви от соса на кюфтетата, а също и зелена салата.
Пийва много хубаво биричка или винце ( аз още не мога, ама само мечтая заради кърменето Wink )
Титла: "Тиквено дърво" - Пържени консервирани тиквички
Публикувано от: Tandoori в 21 Януари 2007, 01:02:57
Не знам колко от вас са консервирали тиквички, за това ще разясня някои неща :-)
Консервират се много лесно, стига да не ги пържиш в тиган  Laughing Защото много бързо се хапват после ( аз ги правя на пастет понякога като ги извадя от буркана, имат различен вкус от обикновените пържени тиквички.

Рецептата за консервиране е следната изпържват се тиквички БЕЗ БРАШНО! Нарязва се пресен копър и скилидки чесън на филийки. В буркан докато са още топли се слага ред тиквички, малко сол, малко копър, 1-2 филийки чесън и се повтаря докато се напълни буркана. Затварят се бурканите и се слагат са се стирилизират, 5 мин трябва да са във вряща вода ( не се пуснкат във вряща, а се слагат в студена и докато заври, после 5 мин и се вадят в/у суха кърпа с капака надолу).
Бурканите ми са в такава форма и за това  тиквичките като се извадят приличат на пънче на палма. Правила съм както палма, така и обикновено дърво. На палмата съм слагала листа от спанак или лапад( може и с малки салатки), но за съжаление нямам снимка.
Рецептата на снимката е за пънчето е от пържени тиквички като съм направила бял сос  около тях от кисело мляко, подправки и чесън на прах. Отгоре е посипано със сушен копър ( за да се разпръсква по-добре и да прилепва отстрани, с пресен не става така добре) и цветето е от чесън.


(http://i.data.bg/07/01/22/199960_orig.jpg)

(http://i.data.bg/07/01/21/199724_orig.jpg)
Титла: Бутчета на фурна за заети майки ;-)
Публикувано от: Tandoori в 21 Януари 2007, 01:16:42
Продукти:
12 сварени пилешки бутчета
галета
червен пипер
черен пипер
розмарин
сусам
сол
олио
( може да се сложи и къри, зависи от предпочитанията)

Бутчетата, предварително сварени се потапят до края на месото ( с широката част надолу) в чаша до половината пълна с олио( масло, маргарин, майонеза). След това се овалват в предварително смесените подправки. Нареждат се в/у алуминиево фолио, скаричка или както предпочитате и се запичат до зачервяване в печката.
Ето това е резултата:


(http://i.data.bg/07/01/22/199964_orig.jpg)
Титла: Охлюви с шам фъстък
Публикувано от: Tandoori в 21 Януари 2007, 01:18:57
Продукти:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. хладка вода
3 с.л. захар
1 ванилия
1 ч.ч. орехови ядки ( счукани) или шам фъстък
1/2 пакетче канела
125 гр масло
мая колкото кибритена кутийка

за крема:
масло
захар
канела
какао
орехови ядки
шам фъстък

за сиропа 1.5:1  вода към захар
Маята се разтваря във водата, захарта се разбива с яйцата, след което се смесват двете. Прибявя се ванилията, брашното малко по малко. Меси се тесто докато започне да се отделя от ръката. Готовото тесто се разточва на кора с дебелина 2 см. Намазва се с чистото масло, сгъва се на 4 и отново се разточва. Това се повтаря 3 пъти. при третото разточване се намазва с крема и се навива на руло. Реже се на парчета дебели 2-3 см. Нареждат се охлювите в предварително намазнена тавичка , оставят се да втасат. След като втасат се намазват с белтък и се пекат в умерена фурна.  След като са готови се оставят да изстинат и се заливат с ТОПЛИЯ ( не горещ) сироп . Оставят се да престоят 24 часа. Поръсват се отгоре с шам фъстък. Консумират се студени.

Това е дългата рецепта за охлюви Smile Кратката е - купувате си бутер тесто , намазвате го с крема,нарязвате и процедирате по същия начин ( без втасването) Smile И в двата случая се получава много вкусно Smile.
А ето как изглеждат вече готови:

(http://i.data.bg/07/01/22/199959_orig.jpg)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Mariana G в 21 Януари 2007, 01:34:37
Tandoori :welcome:

Интересни рецепти :thumbup: много ми харесаха и охлювчетата, ще ги пробвам :)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 21 Януари 2007, 05:19:07
 Моля :-) Като успея да се организирам и си прехвърля всички снимки на едно място ще се включа с повече неща :-).
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: pep-4o в 21 Януари 2007, 15:21:42
Привет и от мен  :flower:  :welcome:

Настанявай се удобно, надявам се да ти хареса тук
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Дора в 21 Януари 2007, 17:25:43
Здравей и добре дошла!
Нямам търпение да видя всички твои вкуснотии!
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 21 Януари 2007, 22:48:12
Благодаря ви момичета!!! Много сте мили! :flower:
Титла: Печена тиква "Пиян карамел"
Публикувано от: Tandoori в 21 Януари 2007, 23:03:45
1 почистена и нарязана на кубчета тиква( по възможност по-голяма, количеството на съставките е за около 3 кг почистена тиква)
400 гр захар ( 1 и 2/3 чаена чаша)
200 грама орехи
100 гр бадеми
100 гр лешници
150 гр бренди ( ром, коняк, с каквото разполагате)
2 зрънца карамфил
1/2 пакетче канела
щипка индийско орехче

Тиквата се запържва на силен огън в тиган или голяма тенджера в 1-2 готварски лъжици олио ( съвсем за малко, колкото да "обгорят" ъглите, за да не се кашне). Изважда се и се нарежда в тавичка. В тигана се добавя кубче масло ( около 50-70 грама) и се запържват ядките със захарта до леко карамелизиране( не втечняване на карамела, а още да се виждат кристалчета захар), добавят се попсравките и коняка, когато се свали от огъня. Сместа се изсипва върху тиквата( може да я объркате дори) и се залива с коняка и 250 гр. вода. Завива се с фолио и се пече на умерена фурна, като след разваряване на тиквата ( не казвам конкретно време, защото зависи от сорта тиква) отвивате и оставяте да се запече отгоре и да хване коричка.
Да ви е сладко!




(http://i.data.bg/07/01/22/199966_orig.jpg)

Титла: Млечна баница с чедър
Публикувано от: Tandoori в 21 Януари 2007, 23:37:10
Продукти:
3 яйца( или 4 зависи от тавата и корите)
200 гр натрошено саламурено сирене( аз ползвам БГ овче)
400 гр кисело мляко
300 гр прясно мляко( около чаша и малко)
лъжица сметана( заквасена)
300 гр сирене чедър(настъргано)
2 с.л захар
щипка сода
( ако сирената ви не са солени, щипка сол)

Приготовление:
Яйцата, киселото мляко, содата и сирената се смесват в подходящ съд.
Загрява се олио в малък съд. Разстилат се корите ( както са една върху друга) и се поръсва олиото отгоре с лъжица ( не твърде много). Олиото не трябва да е препържено ( не трябва да мирише или пуши, но като докосне кората трябва да я "запържва"). Наръсва се сместа от яйца, сирена и млякос лъжица отгоре, като при всяко загребване се разбърква, за да не се утаява сиренето чедър на дъното.
Тук корите за баница са много тънки, за това аз правя всяко руло с 5 кори, но мисля че в БГ ще стане с 3.
На първата кора- олио + смес
Две кори се завиват на руло.
РУлото се слага със завития край надолу третата кора ( по средата) , полива се със запържено олио и третата кора се завива от 2-те страни към средата. Така полученото руло се слага в предварително намазнена тава, като следващите рула са по същия начин до получаването на спирала, която запълва целия съд.
Когато  приключите с нареждането на рулата би трябвало да ви остане малко от плънкате. В съда на плънката изсипвате прясното мляко и лъжицата сметана, както и 2 лъжици захар. Заливате баницата отгоре. СЛагате в студена фурна и печете на умерена температура до зачервяване.
* Аз понякога ръся със сусам, но може и без.
** Друга опция е след изваждане от печката да се поръсте допълнително с чедър да се разтопи.


(http://farm3.static.flickr.com/2202/2493227630_f7540e2234.jpg)
Титла: Ошав
Публикувано от: Tandoori в 21 Януари 2007, 23:58:17
Продукти:
1 кутия сушени сливи( около 200 гр)
1 кутия сушени кайсии( около 200 гр)
2 малки лимона ( с кората)
350 гр. захар( ако ви е много сладко, може да намалите)
150 гр. цели орехови ядки
150 гр вино
100 г. коняк
канела
3 литра вода ( прави около 1.5 л ошав)

Приготовление:

Продуктите се смесват( само да добавя, лимона се обелва, кората се настъргва, а самия лимон се нарязва на кубчета) и се оставят да престоят поне 6 часа с капака. След това на бавен огън се оставя да се сгъсти докато намали обема си наполовина.



Снимки:

(http://i.data.bg/07/01/21/199715_orig.jpg)


(http://i.data.bg/07/01/22/199970_orig.jpg)
Титла: Зелен боб ( или Snow Pea) с ядки и чесън
Публикувано от: Tandoori в 22 Януари 2007, 00:07:07
Тази рецепта е една от любимите на семейството ми, личните ми предпочитания са за Snow Pea, което са шушулките на граха, още докато са много млади и зелени ( прилича на плосък зелен боб), но и с обикновен зелен боб става, важното е да е пресен( предполагам може и замръзен, не съм пробвала).

Продукти:
зелен боб
бадеми
чесън
лимон
черен пипер
сол

Приготовление:
Зеления боб се почиства и измива, запържва се в 150 гр чисто масло, до промяна на цвета. Смлените ядки и счукания чесън се запържват в сгорещено олио, след това се отцеждат. Смесват се със сока на 2 лимона+ подправките и настърганата кора от 1 лимон.
Сервира се охладено.
 
*ПОдходящо е за концентриран алкохол.



(http://i.data.bg/07/01/22/199971_orig.jpg)

Титла: Зелеви сърми със заливка
Публикувано от: Tandoori в 22 Януари 2007, 00:19:39
Продукти:
Не давам точни пропорции защото зависи от съда и хората за които ще се правят като количество.
Зелеви листа ( по възможност по-големи)
ориз
червена сушена люта чушка
червена пиперка( сурова)
гъби( манатарка)
свинска и телешка кайма 1:3
* бекон( по желание, тези на снимките са без)
смлени орехи
черен пипер
червен пипер
копър
сол

Приготовление:
Ориза, заедно със сушената люта чушка, суровия пипер, гъбите нарязани на ситно( аз лично смятам, че за 1 тенджера сърми 6 л. не е необходимо повече от 2 големи гъби), орехите и подправките се запържва. Долива се около 200-300 гр вода и се оставя под похлупак на най-слабата степен 15-20 мин до попиване на водата и набъбване на ориза.
Каймата се запържва отделно, като се добавя по желание още черен пипер.

Лист зеле се разстила на плоска повърхност. С лъжица поставяме сместа с ориза, като разстиламе по цялата повърхност на листото. От каймата поставяме в средата върху ориза. Навиваме сърмата( ако добавяме бекон- всяка сърма се завива с парче бекон отгоре). Нареждаме в тенджера( предварително слагаме на дъното листа зеле) и притискаме с чиния. Доливаме вода до горе. Захлюпваме с похлупак и оставяме на слаба степен докато заври поне 3-4 часа ( ако има нужда се долива вода).
След като са готови сърмите, отделяме малко от соса им. Запържваме червен пипер, малко брашно и 1 яйце. Разреждаме със соса на сърмите и заливаме отгоре.
Сервират се горещи;
ПОдходяща напитка- червено вино.
Съжалявам, че нямам снимка на това, но отвътре изглеждат 2 цвата като се разрежат.

СНимки:


(http://i.data.bg/07/01/22/199974_orig.jpg)

(http://i.data.bg/07/01/22/199976_orig.jpg)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: vens в 22 Януари 2007, 00:46:14
Здравей , Tandoori ! :welcome:
Много хубави рецепти ! :clapping:
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 22 Януари 2007, 04:59:01
Здравей , Tandoori ! :welcome:
Много хубави рецепти ! :clapping:

Благодаря ти! :-)
Титла: Кокосова торта с бадеми
Публикувано от: Tandoori в 26 Януари 2007, 21:40:48
Продукти:
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. разтопено масло
1 1/2 ч.ч. захар
3  яйца отделени белтък от жълтък
2 1/2 ч.ч кокосово брашно ( ако нямате, става и с обикновено, желателно е да се пресее, но задължително тогава добавете кокосови стърготини и/или есенция кокос)
4 с.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1 ванилия

За крема:
Крем кокос- 250 гр
кокосово мляко 150 гр
бадеми
кокосови стърготини
течна сметана 500 мл

Разбивате маслото със захарта. Разбивате жълтъците. Смесвате брашното, бакпулвера и солта. Жълтъците се смесват с маслото + 1/2 ч.ч. вода. Разбивате белтъците на сняг и с лъжица ги добавяте към горната смес. Сухите съставки + ванилията се слагат последни.
 Пече се на умерена температура в намаслена тавичка. Оставяте да изстине, разрязвате на 2 ( или 4, зависи как предпочитате и ви е удобно). Като изстинат блатовете напоявате с кокосовото мляко ( затоплено) и оставяте да престои поне 2 ч.
Разбива се течната сметана,една част ( за плънката) смесва се с кокосови стърготини и натрошени бадеми ( лично аз бих използвала и крокан, натрошен карамел, натрошени целувки, но нямах). С така получената смес се намазва между всеки ред блатове ( колкото по-дебело, толкова по-добре), аз не разполагах с много продукти в момента, за това тортата ми стана малка на снимката). Отгоре се намазва само с останалата бяла сметана , поръсва се с кокосовите стърготини обилно.
Разбития крем кокос ( този се продава в кутии тук, не знам дали в БГ го има, предполагам може да импровизирате с млечния крем Рафаело на Наталина) се полива отгоре, както съм показала на снимката ( е, ако имате други идеи, може и по друг начин :-) )
Украсявате с бадеми.
* Имайте предвид, че крема кокос е много сладък и ако не обичате твърде сладко е добре да намалите захарта в блатовете на 1 чаша.
Да ви е сладко! :drinks:




Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Захарно петле в 26 Януари 2007, 21:46:28
А може ли и снимките да видиме. ;)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 26 Януари 2007, 21:49:33
А може ли и снимките да видиме. ;)

Опитвам се да ги кача, но пак имам проблеми.
Явно трябва да говоря с Пепчо,до тогава малки снимките пак, извинявам се.
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: tanita в 26 Януари 2007, 21:58:49
Tandoori много се радвам да те видя тук! :flower:
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Захарно петле в 26 Януари 2007, 21:59:59
Много добре изглежда тортата ,ще я пробвам,Но имам въпрос за крема ,ако може да дадеш някакви количества за кокосовото мляко,течната сметана и кокосовия крем. :)
А снимките са ок ,като кликнеш на тях и се отварят по-големи. :)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 26 Януари 2007, 22:01:27
Tandoori много се радвам да те видя тук! :flower:

Ами аз за срамотиите, не се наканих да си събера и снимки и рецепти на едно място като културен човек, ами съм ги пръснала на 100 места и макар да имам много работа по това се радвам, че вашия форум ми дава възможност да си събера моето " готварско книжле" на едно място  :flirt:
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 26 Януари 2007, 22:02:46
Много добре изглежда тортата ,ще я пробвам,Но имам въпрос за крема ,ако може да дадеш някакви количества за кокосовото мляко,течната сметана и кокосовия крем. :)
А снимките са ок ,като кликнеш на тях и се отварят по-големи. :)

Готово! :-) Аз писах какви количества сложих аз, но както споменах вчера работих малко с подръчни материали и по  мое мнение би понесло повече сметана между блатовете, както и отгоре, Освен това, аз сложих кокосови стърготини и отстрани преди да видя, че имам крем кокос :-) и след като го злаях стана на бабунчици от стърготините, така че ако искате да избегнете това просто я оставете както е със сметаната.
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: tanita в 26 Януари 2007, 22:07:34
Tandoori много се радвам да те видя тук! :flower:

Ами аз за срамотиите, не се наканих да си събера и снимки и рецепти на едно място като културен човек, ами съм ги пръснала на 100 места и макар да имам много работа по това се радвам, че вашия форум ми дава възможност да си събера моето " готварско книжле" на едно място  :flirt:


И аз откакто почнах да пиша тук, започнах да си събирам снимките на нещата на едно място. Доста време ми трябваше например, да си преровя всички снимки, няколко години назад, за да си изнамеря питките, тортите, пък някои дори и не ги бях специално снимала и ги изрязвах от други снимки.
Титла: Крилца с пепси кола, кокосово мляко и соев сос
Публикувано от: Tandoori в 26 Януари 2007, 22:09:38
И докато сме на тема кокос :-)
Продукти:
пилешки крилца 1 кг

За марината:
кокосово мляко 250 мл
соев сос 50 мл
Пепси кола ( не кока-кола ) 250 гр.
черен пипер
индийско орехче
червен пипер

Крилцата се измиват, изчистват( може да ги нарежете, ние ги обичаме цели), обтриват се с подправките и се поставят в маринатата. Хубаво е да престоят поне 2 часа. След това се слагат заедно с нея в печката, задушават се под фолио. След първите 20 мин фолиото се маха, отлива се останалия сос, слага се парченце масло на всяко и се допичат на вентилатор до зачервяване.

Да ви е сладко!

Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 26 Януари 2007, 22:10:45
И аз откакто почнах да пиша тук, започнах да си събирам снимките на нещата на едно място. Доста време ми трябваше например, да си преровя всички снимки, няколко години назад, за да си изнамеря питките, тортите, пък някои дори и не ги бях специално снимала и ги изрязвах от други снимки.

Същата работа :-) Ще ми трябва доста време май :-) а повечето са ми на хартия в БГ :-(
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Захарно петле в 26 Януари 2007, 22:10:57
Много добре изглежда тортата ,ще я пробвам,Но имам въпрос за крема ,ако може да дадеш някакви количества за кокосовото мляко,течната сметана и кокосовия крем. :)
А снимките са ок ,като кликнеш на тях и се отварят по-големи. :)

Готово! :-) Аз писах какви количества сложих аз, но както споменах вчера работих малко с подръчни материали и по  мое мнение би понесло повече сметана между блатовете, както и отгоре, Освен това, аз сложих кокосови стърготини и отстрани преди да видя, че имам крем кокос :-) и след като го злаях стана на бабунчици от стърготините, така че ако искате да избегнете това просто я оставете както е със сметаната.
Благодаря. :)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: pep-4o в 26 Януари 2007, 23:39:30
Tandoori, страхотни крилца  :thumbup:

като си отвориш снимката там у десно под или до - малките има един надпис "full.." - чукваш и ти се отваря снимката само. Проверявайш в "свойства" големината и ако и е до 400/400 - пускаш напрова тук линк между "вмъкни изображение". Ако ли е голяма - запаметяваш на компа - примерно десктопа и после я ремонтираш. Сори, че тук, но времето ми вечер е ограничено  :devil:
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 27 Януари 2007, 00:49:42
Tandoori, страхотни крилца  :thumbup:

като си отвориш снимката там у десно под или до - малките има един надпис "full.." - чукваш и ти се отваря снимката само. Проверявайш в "свойства" големината и ако и е до 400/400 - пускаш напрова тук линк между "вмъкни изображение". Ако ли е голяма - запаметяваш на компа - примерно десктопа и после я ремонтираш. Сори, че тук, но времето ми вечер е ограничено  :devil:

Пепи , ама аз точно така направих, но ми дава грешка, даже шях да ти пиша. Следвах точно както предния път ти ми обясни, ама незнайно защо не се получи. Т.е не се получи с качването тук във форума, другото с размера и т.н. го оправих, ама...явно практика ми трябва :-)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: marabu в 27 Януари 2007, 01:34:34
Tandoori като потребител имаш място в галерията до 20 МВ  :) може  да ги качиш и там

Страхотна тема радвам се, че си тук   :)
Титла: Бисквитена торта "Св. Валентин"
Публикувано от: Tandoori в 29 Януари 2007, 04:18:33
2 пакета нишесте( българско, аз поръчвам от нета)обикновено два контрастни цвята
1 буркан компот от белени праскови( има готови)
1 кутия череши за пай ( не-подсладени)
бадеми
стафиди

Аз правя или във формата за торта или в йенската правоъгълна тавичка, която имам. Ползвам българските нишестета, защото тукашните пудинги не стягат така. Като я направя във формата за торта и после я отворя си седи във формата както е, все едно е с желатин.
Нареждам бисквитите сухи( овлажняват достатъчно от горещото нишесте и компота), ако ги нареждам във формата за торта нареждам и отстрани изправени в кръг, ако не, просто плоски на дъното. Над тях слагам отцедените праскови от компота и стафидите( или черешите, тук може модификации), заливам с първото нишесте. После нареждам отгоре следващите бисквити ( обикновено на 2 реда, за да може да стои на парче като се отреже), заливам с второто нишесте, поръсвам с бадеми отгоре или с какао във формичка( тук има такива, стои като на дантела).
Оставям я поне 1 час да изстине, после поне 1 в хладилника.Ако я правя в тортена форма дори повече, за да стегне добре.




Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: man4e в 29 Януари 2007, 12:07:07
А това червено сърце отгоре кога и как го правиш, че аз нещо не можах да схвана :cranky:
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Мими в 29 Януари 2007, 12:42:37
Привет и от мен!   :welcome:

Много хубави рецепти, даже си записах няколко.  :flirt:
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 29 Януари 2007, 23:40:52
А това червено сърце отгоре кога и как го правиш, че аз нещо не можах да схвана :cranky:

Аз много бързах като я писах тази рецепта вчера може и да не съм обяснила като хората :-) Значи украсата е по желание. В този случай отвътре са стафидите и прасковите, отгоре наредих черешите( от рецептата). Може да се направи и както обясних горе, с поръсено какао през сито или през някаква форма, която се отпечата през някаква хартиена форма.
Иначе черешите се слагат като поизстине малко нишестето, избираш си форма в която да ги сложиш( аз направих контур от шоколадов сироп и стафиди) и украсяваш. Понеже тази беше за Св. Валентин, затова е във формата на сърце. Като я правих бях бременна в началото на 3-ти месец в малкото, а баткото ми висеше на главата и искаше торта, та понеже не можех да стоя дълго в кухнята понеже ми беше лошо, та измислих да направя бисквитена торта, вместо обикновена с блатове :-) И наистина се получи много вкусна :-)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: man4e в 30 Януари 2007, 10:50:17
Ясно. Благодаря ти за отговора  :4u: Нали наближава празника, та събирам идеи за кулинарстване. :)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 30 Януари 2007, 19:46:28
Ясно. Благодаря ти за отговора  :4u: Нали наближава празника, та събирам идеи за кулинарстване. :)

За мен е удоволствие! :flower:
Титла: Солен кекс ( мой вариант)
Публикувано от: Tandoori в 08 Февруари 2007, 21:16:36
Продукти:
4 яйца
150мл. олио
200 гр сирене Чедар ( или кашкавал) настъргано
300 гр кисело мляко
2 ч.ч пресято брашно
1 бакпулвер
магданоз
чубрица

За плънката:
250 гр сирене
2 кренвирша ( ситно нарязани)
150 гр нарязана шунка
1 червена пиперка( печена е по-добре, но ако нямате не еп роблем)
2 стръка праз( и с лук става, но с праз е по-добре)
2 кисели краставички

Приготовление:
Плънката се запържва в следния ред- праз, колбаси, пипер ( ако е суров се слага след праза), кисели краставички и най-накрая се добавя сиренето. Сиренето ще пусне вода, за това аз оставям плънката да къкри на котлона, докато сиренето не се стопи и не остане друго освен мазнина, за да не се разводнява след това кекса.  СЛед като се запържи достатъчно, дръпвам настрана да изстине и тогава започвам да разбивам самия кекс.  Загрявам фурната предварително на 350 F/180 C.
Яйцата с киселото мляко, бакпулвера, олиото и след това брашното. Когато плънката изстине( може да е леко топла, но не трябва да е направо от котлона в сместа за кекса!) смесвам с кексовото тесто. Добавям настъргания чедар ( или кашкавал), чубрицата и магданоза. Изсипвам в предварително намазнената форма и слагам в затоплената фурна. По моя опит, на 180-190 С се пече достатъчно добре, иначе може да остане леко стиклаво в средата. Пече се около 50 мин.
След това се изважда и се оставя да изстине ВЪВ ФОРМАТА . Някъде към половин час му е достатъчно да изстине. Обръщате , поръсвате с кашкавал ( може и с бяла заливка от майонеза, мляко и топено сирене или с червена заливка от доматен сос или кетчуп, може да поръсите с нещо зелено, въобще по ваше усмотрение) и сервирате. Хубав е както студен, така и топъл.
* ако извадите кекса още докато е горещ има риск да ви се отлепи горната кора, защото трябва време на кашкавала да стегне.



Извинявам се, че снимката на разреза е толкова лоша, изтървах си фотоапарата преди да снимам....ииии май се повреди нещо.  :bruise: :( ???
(http://thumb12.webshots.net/t/57/557/6/29/95/2765629950078191892vfMGDa_th.jpg) (http://good-times.webshots.com/photo/2765629950078191892vfMGDa)
Да ви е сладко!
Титла: Пилаф
Публикувано от: Tandoori в 13 Февруари 2007, 02:21:29
Понеже много обичам пилаф, но никога не бях правила, реших вчера да опитам. "Подобрих" рецептата според нашия вкус, надявам се да ви хареса. Съжалявам, че няма снимка, но се изяде преди да успея да го снимам :-)

Продукти:
2ч.ч. ориз
1 ч.ч.фиде
3 2/3 ч.ч вода
сол
черен пипер
сурови гъби
стафиди
карамелизиран лук
филирани бадеми
100 гр масло

Приготовление:
Запържете фидето до зачервяване.Измийте ориза с вряла вода и го накиснете после в такава за 15 мин. Прибавете ориза и запържете в маслото докато добие "стъклен" вид. Прибавете се суровите гъби и карамелизирания лук. Гъбите ще пуснат вода, за това не е необходимо на този етап да добавяте от основното количество вода. Бъркайте интензивно. Добавете стафидите и филираните бадеми. Прибавете подправките и продължете да бъркате,като добавяте постепенно водата. След като изсипете цялото количество вода захлюпете с капак ( на силен огън) и оставете 7 мин да поеме малко вода. След това намалете на най-слабото и оставете с капака докато ориза поеме всичката вода. Ако случайно ви се струва недоварен ориза, може да добавите още вода.

Да ви е сладко! :flower:
Титла: Агнешко с бренди "Слънчоглед"
Публикувано от: Tandoori в 28 Февруари 2007, 21:40:56
Продукти за 4 порции:
500-700 гр агнешко месо ( бут)
1 зелена пиперка
50 гр бели чушки (banana peppers)
50 гр бренди
суров джоджен ( или мента)
100 гр домати от консерва
75 гр моркови
зелен лук ( в моя случай имах само бял, така че и с бял става), колкото повече, толкова повече както казва Мечо Пух :-)
брашно
червен пипер
сол
олио
картофено пюре

Приготовление:
Месото се нарязва на големи порции , овалва се в брашно и червен пипер и се нарежда в тава. Отгоре се слагат зеленчуците- лук, пипер, чушки, моркови, домати, в сурово състояние. Поръсва се със сол, добавя се суровия джоджен, полива се малко олио ( зависи колко ви е мазно месото, аз слагам обикновено съвсем малко за да не е мазен соса). Полива се брендито +50 мл вода, завива се с алуминиево фолио ( може да се направи и в гювеч) и се пече на 180 градуса до готовност.
Месото става супер крехко, когато се пече бавно.
Сваряват се картофите и се приготвя картофено пюре. В чиния се нарежда картофено канапе, което се разделя като листа на слънчоглед. Поставяте парче месо и сос ( месото и зеленчуците пускат доста) в средата, като соса трябва да протече през " лъчите" на слънчогледа.
Поръсвате с настърган на едро пармезан.
Да ви е сладко!

Снимки: в сурово състояние и сервирано



Титла: Re: Агнешко с бренди "Слънчоглед"
Публикувано от: Захарно петле в 28 Февруари 2007, 22:13:34

50 гр бели чушки (banana peppers)
 



Тандури колко чушлета са 50гр. и не става ли люто от тях.
Титла: Re: Агнешко с бренди "Слънчоглед"
Публикувано от: Tandoori в 13 Март 2007, 06:17:02

50 гр бели чушки (banana peppers)
 
Тандури колко чушлета са 50гр. и не става ли люто от тях.

Извинявай, чак сега виждам този въпрос! Чушките, които ползвам аз не са лютиви, казват се точно банана пепърс, бели са на цвят, мариновани в буркан. 50 гр са около половин кафяна чашка.  :)
Титла: Кренвиршки
Публикувано от: Tandoori в 15 Март 2007, 23:24:18
Продукти:

700 гр брашно
1 и 1/3 ч.ч вода
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л.олио
1 с.л оцет
1яйце
1 ( жълтък за намазване)
1 с.л суха мая ( половин кубче прясна)

кренвирши
червен пипер
чубрица
царевично брашно( ситно)

Приготовление:
Замесва се тестото ( трябва да стане по-еластично, да не е съвсем меко като за пита) и се оставя да втаса веднъж. След като е втасало тестото се разточва с брашно( забележете, не с олио!) и се нарязва на ивици около 2 пръста широки. Ивиците се усукват, разтеглят, леко разточват с ръка, пак усукват и след това се "облича" кренвирша с тях, като ги увивате спираловидно около него.
Нареждат се в тава ( тестото НЕ втасва втори път), предварително намазана с мазнина, намазват се с жълтък, поръсват се с червен пипер, чубрица и ситно царевично брашно( по желание може да сложите и сух пармезан от този, който е като сол). Слагат се в предварително загрята на 180 фурна и се пекат така до края за да не прегорят кренвиршите.
Да ви е сладко.

Титла: Палачинки ( точни пропорции) с кленов сироп
Публикувано от: Tandoori в 15 Март 2007, 23:36:50
Като бях дете много обичах палачинки, най-вече защото това ( заедно с картофени кюфтета и кафе) беше едно от нещата, които майка не можеше да прави :-)
ГОдини ми отне да стигна до тази рецепта ( ако повтарям някой се извинявам, не мисля, че откривам топлата вода, но тази рецепта си я "открих" сама за себе си и ако вече съществува такава се извинявам) и се надявам на хора, които имат трудност с отлепянето на палачинки да бъде в помощ :-). Основният принцип е, че се слага колкото брашно, толкова течност( мляко, вода) + 100 грама( пак течност).

Продукти:
3 яйца
4 с.л кисело мляко
1/2 ч.л сода
400 гр брашно
400 гр вода
100 мл прясно мляко

кленов сироп
орехи

Всичко се разбърква добре с миксер, гъстотата е идеалната за печене. Технологията предполагам я знаете, но ще напиша за всеки случай- намазняване на тигана с олио ( не твърде много, на тиган 30 см непълна супена лъжица олио), котлон на умерена степен ( зависи от печката, за това не посочвам степен). Който може ги подхвърля, който не може, помагайте си с шпатула :-)
След изпичане поръсвате с орехи и кленов сироп.

Да ви е сладко!

Съжалявам, че нямам снимка, но много бързо ги вдишнаха моите :-)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Emili в 16 Март 2007, 21:12:05
Tandoori, крилцата изглеждат страхотни. Мъжът ми ги обожава, така че ще ги приготвя по твоята рецепта още утре.
Титла: Re: Агнешко с бренди "Слънчоглед"
Публикувано от: Захарно петле в 16 Март 2007, 21:20:19
Чушките, които ползвам аз не са лютиви, казват се точно банана пепърс, бели са на цвят, мариновани в буркан. 50 гр са около половин кафяна чашка.  :)


Благодаря за отговора.Купувала съм сурови ,не мариновани и бяха лютиви затова попитах. :)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 19 Март 2007, 00:06:00
Tandoori, крилцата изглеждат страхотни. Мъжът ми ги обожава, така че ще ги приготвя по твоята рецепта още утре.

Надявам се да му харесат  :)
Титла: Re: Агнешко с бренди "Слънчоглед"
Публикувано от: Tandoori в 19 Март 2007, 00:10:37
Благодаря за отговора.Купувала съм сурови ,не мариновани и бяха лютиви затова попитах. :)

Извини ме още веднъж, че се забавих с отговора!
Непременно ще поправя в рецептата, че са сладки мариновани, аз не съм виждала сурови и за това нямах идея, че се продават. Извинявам се много, надявам се да не се е развалило ястието ти? :(
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Захарно петле в 19 Март 2007, 00:34:29
Аз не съм го пробвала още. :blush:
Веднъж вместо кубанела бях взела банана перърс за това знам ,че са лютиви. :)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 19 Март 2007, 05:31:45
Петя, със сигурност има сладки, търси ги като  sweet banana peppers, аз ги дажам на малкия, сигурна съм, че тези не са люти :-)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Emili в 19 Март 2007, 23:33:09
Tandoori, крилцата изглеждат страхотни. Мъжът ми ги обожава, така че ще ги приготвя по твоята рецепта още утре.

Надявам се да му харесат  :)

Tandoori, направо " избих рибата" с крилцата. Както им се беше заканил мъжът ми, така едва успя да ги пробва и на вратата ни се появиха неочаквани гости. Изядоха му всичките крилца. Всички бяха във възторг. Благодаря за рецептата.

 
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 20 Март 2007, 00:34:13
Моля, няма защо! ;D
Титла: Зелени пиперки с доматен сос
Публикувано от: Tandoori в 18 Април 2007, 03:13:39
Продукти:
за соса
домати(консерва)
доматено пюре
лук
чесън 6-7 скилиди
100 мл бира
босилек
5 маслини
лют червен пипер
ипка сол
щипка захар

За пипера
зелен пипер
брашно( пшенично)
брашно(царевично)
галета
орехи
сол


Приготовление:
Пипера се изпържва с кожите в сгорещено олио ( под капак, за да не се изпръскате!), като забележете не е почистен от дръжките, за да запази соса си вътре. След като го изпържите обелвате кожата( може и да не белите, зависи какъв сорт е пипера) и овалвате в сместа от сухи галета, брашно, ситно смлени орехи, сол. Нареждате в намазнена тавичка и печете на силна фурна.

ДОматите се смесват с доматеното пюре и се слагат на топъл котлон. Постепенно се завира соса, като прибавяте суров лук на тънки шайби и суров чесън на тънки шайби. ДОбавяте бирата, маслините, подправките и варите на слаб огън. Да подчертая, че ние предпочитаме зеленчуците да ни хрупат, затова слагам сурови зеленчуците в доматения сос, ако не обичате така може първо да запържите лука и чесъна и тогава да ги добавите в доматите. Ако не обичате маслини, заменете ги със сос Табаско и пропуснете лютия червен пипер.

Поднася се топло.

Съжалявам, че не можах да го снимам на порции, но в момента е в печката, а народа е толкова гладен, че не знам дали ще имам време :-)


Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: пеполина в 18 Април 2007, 06:46:53
Tandoori, моля те обясни каква роля игряе царевичното брашно, скоето поръсваш отгоре кремвиршките. :innocent:
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 18 Април 2007, 20:23:09
Tandoori, моля те обясни каква роля игряе царевичното брашно, скоето поръсваш отгоре кремвиршките. :innocent:

Когато се препече брашното става хрупкаво и лично на нас много ни харесва. По същия начин ръся и на милинки. Няма някаква друга роля, освен да е по-вкусно :-)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 26 Ноември 2007, 05:45:32
От доста отдавна не съм писала, за което се извинявам, но надявам се да ви компенсирам с една рецептичка за турски бюрек :-)

Днес се захванах с този невъзможен проект - да направя инструкции стъпка по стъпка, отне ми адски много време, защото и на английски и на БГ пускам инструкциите, ако искате да видите снимките стъпка по стъпка, тук:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2007/11/handmade-phyllo-dough-turkish-burek.html (http://tandoorisjourney.blogspot.com/2007/11/handmade-phyllo-dough-turkish-burek.html)

(http://bp0.blogger.com/_5OKI9t10MNM/R0oVg3bFwXI/AAAAAAAAAP8/jegjb_pdSlE/s400/16.JPG) (http://tandoorisjourney.blogspot.com)

Ето и самата рецептата на български:

Веме за потготовка:
1ч 30 мин, но имайте предвид, че 30 мин от тях са за тестото да си почине.

Време за печене-  40 мин.

За тестото
8 ч.ч( 200 гр всяка) пресято брашно
100 гр разтопено масло
 1 яйце
1 ч.л сол
2 ч.ч гореща вода

За плънката-
100 гр разтопено малко
2 ч.ч натрошено сирене

За заливката
3 яйца
4 ч.л кисело мляко
шипка сода за хляб

Изсипете 7 чаши брашно в голяма тава и правите кладенче. В средата сложете водата, яйцето,солта и маслото.
Месете тестото, докато измесите всичките 7 чаши брашно. Разделете тестото на 5 топки и оставете да си почине 30 мин. Преди това поръсете с малко брашно всяка топка, за да не изсъхне.
 
Смесете продуктите за заливката - яйца, кисело мляко, сода за хляб и оставете настрана.

Използвайте останалата една чаша брашно за поръсване отгоре и отдолу на листите, които разточвате. Листите трябва да са колкото е възможно по-тънки, защото при печенето ще станат по-дебели.
Аз лични ги разточвам почти прозрачни.
След като разточите първата кора, намажете с маслото и поръсете със сиренето. Навийте откъм широката страна и  навийте като спирала в намаслена тава. Намажете с останалото масло отгоре и залейте със заливката.
Печете на 200 градуса 40 минути или докато се зачерви. Оставете да изстине поне 15 мин и разрежете. Сервирайте топла.

*Само да отбележа, че може да се навива и на отделни охлюви и да се пече само залят с масло, без яйца, но ние така го предпочитаме.

Титла: Овчарски пай- моя рецепта стъпка по стъпка
Публикувано от: Tandoori в 03 Декември 2007, 07:50:30
Това не е оригиналната рецепта за овчарски пай( оригиналната се приготвя с накълцано агнешко месо и няма гъби и грах), но в нашето семейство много го харесваме така, надявам се да ви допадне. Ако желаете да видите снимките стъпка по стъпка, кликнете на тази снимка:

(http://bp0.blogger.com/_5OKI9t10MNM/R1N3MnQpPGI/AAAAAAAAAR8/ZQ5luPbulCA/s400/P1013750.JPG) (http://tandoorisjourney.blogspot.com)

Рецепта за 12 човека
За пюрето:
1.5 кг картофи
100 гр масло
3 с.л заквасена сметана
1 ч.ч мляко

За пълнежа
1 голям червен лук, нарязан на ситно
1 малък бял лук, нарязан наситно
3 с.л зехтин
500 гр кайма
1 ч.ч моркови на шайби
200 гр печен червен пипер на ленти
1 ч.ч пресен зелен пипер, нарязан на кубчета
2 ч.ч гъби печурки на шайби
1 консерва грах
4 с.л консервирани домати
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л чубрица
щипка сол и черен пипер- на вкус

1.Сварете картофите и направете пюрето прибавите сметаната, маслото и прясното мляко.
2.Запържете каймата, като добавите последователно лука, морковите и зеления пипер. Задушете до готовност( може да добавите малко вода, ако зеленчуците ви не са сочни)
3.В намаслена тава разстелете пласт картофено пюре и в/у него изсипете запържената смес.
4.Изсипете кутията грах и разстелете в/у сместа от кайма.
5. Разстелете нарязаните на шайби печурки
6. В/у печурките изсипете нарязаните на ленти печени червени чушки.
7. Напълнете пюрето в пош и с накрайник за декориране на торти направете розички или каквито искате/можете завъртулки докато покриете цялата повърхност.
8. Запечете на 200 С за 30 мин или докато се зачерви отгоре.

Оставете да изстине и разрежете. Сервирайте топло.
Титла: Шоколадови "захарни сливки" без печене
Публикувано от: Tandoori в 11 Декември 2007, 01:22:29
Шоколадови " захарни сливки" без печене
Chocolate sugarplums

(http://inlinethumb22.webshots.com/32277/2533717760078191892S425x425Q85.jpg) (http://good-times.webshots.com/photo/2533717760078191892yJIbbx)

Продукти:
1 и 1/2 ч.ч полу-горчив шоколадов чипс ( може и обикновен шоколад, но намалете от захарта)
1/2 ч.ч  пудра захар
1/4 ч.ч мед( може и царевичен сироп или кленов сироп)
2/3 ч.ч вода
1 ч.л ром( може бренди, коняк)
1 ч.л есенция бадем
2 и 1/2ч.ч ситно натрошени чаени бисквити
1 ч.ч орехи, смлени
1 ч.ч бадеми, смлени
1/2 ч.ч сушени сини сливи, смлени
1 ч.ч стафиди, цели
1/2  ч.ч сушени кайсии, смлени

За овалването: какао на прах, захар на кристали, кокосови стърготини, захарни пръчици и т.н.

1. Пригответе си голям незагарящ съд на котлона, сложете на най-слабата степен.
2. Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата.
3. Смесете шоколада, пудрата захар, меда, водата и есенцията в съда на котлона и бъркайте с дървена лъжица докато стане еднородна смес.
4. Добавете натрошените бисквити, орехите, бадемите, сините сливи и кайсиите. Разбъркайте добре.
5. Добавете брендито ( ако правите сладките за деца, може да го пропуснете, разбъркайте и свалете от огъня.
5. Оформете малко топче от сместа, поставете цяла ядка бадем, лешник или цяла стафида в средата и оформете като топче отново. Оваляйте в  захар, какао, кокосови стърготини, цветни пръчици и т.н.
Съхранявайте на сухо в кутия, защото изсъхват лесно.  :thumbup:


(http://inlinethumb30.webshots.com/32093/2567557860078191892S425x425Q85.jpg) (http://good-times.webshots.com/photo/2567557860078191892JOYPEh)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: di_ani в 13 Декември 2007, 20:19:59
Благодаря ти за рецептата на Шоколадови " захарни сливки",
направих ги и много се харесаха. Едната част замразих оформени като топчета, при изваждане само ще ги покрия с какао, кокос. Много бързи и лесни.
Замених количеството вода със сметана и масло и предполагам, че не съм променила много вкуса. :icon_question:

с шоколадова глазура  (http://images22.snimka.bg/004711482.jpg)
 :thankyou:
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 16 Декември 2007, 08:04:39
Благодаря ти за рецептата на Шоколадови " захарни сливки",
направих ги и много се харесаха. Едната част замразих оформени като топчета, при изваждане само ще ги покрия с какао, кокос. Много бързи и лесни.
Замених количеството вода със сметана и масло и предполагам, че не съм променила много вкуса. :icon_question:

с шоколадова глазура  ([url]http://images22.snimka.bg/004711482.jpg[/url])
 :thankyou:



Di_ani, прелестно изглеждат!!! Наистина страхотна идея за глазурата, може би и аз ще пробвам! По повод сметаната и водата- със сигурност като вкус може да са дори и по-добри, но имай предвид, че след като не е топлинно обработено ще са по-малотрайни ( макар че това рядко е проблем, защото много бързо се изяждат  ;D). А аз не слагах млечни продукти и защото едно от дечицата в училището на сина ми има алергия към тях и ми трябваше рецепта без мляко  :thumbup:
Много обичам така, като пусна някоя рецепта и тя да си поема свой" живот" и всеки да си добавя нещо от себе си! Получават се фантастични неща!
Благодаря ти!
 :air_kiss:
Титла: Свинско филе с гъби и сирене гуда
Публикувано от: Tandoori в 16 Декември 2007, 08:20:50
(http://bp3.blogger.com/_5OKI9t10MNM/R2SrspxzKmI/AAAAAAAAAWg/1YznAW-YlPk/s400/P1013851.JPG) (http://tandoorisjourney.blogspot.com)

Съставки:
1 кг свинско филе
3 с.л зехтин
1 и 1/2 ч.ч лук, нарязан на полумесеци
2 ч.ч гъби, нарязани на филии
3 ч.л захар
4 ч.л соев сос
3 .л горчица
пушено сирен Гуда ( може да се използва и друга марка)
сол и черен пипер на вкус

Проготовление:
Нарежете филето на парчета с размер приблизително отколо 1.5 см. Запържете в голям незагарящ тиган със зехтина, до зачервяване. . Поръсете със сол и черен пипер. Извадете месото и го наредете в тавичка. В същия тиган запържете лука до златисто със захарта, след това добавете гъбите, соевия сос и горчицата. Разбъркайте добре и изсипете в тавата в/у филето. Добавете 1 ч.ч вода и покрийте с алуминиево фолио. Печере на умререна темепратура 45 мин или до готовност.
След като месото е готово, извадете го заедно с гъбите и го поставете в сервизна чиния. В/у всяко парче месо поставете парче пушено сирене Гуда и оставете да се разтопи. В същото време с пасатор пасирайте соса от тавата за да приготвите грейви.
Сервирайте с гарнитура картофено пюре, ориз, аспержи и/или зелен боб.
Консумира се с червено вино.

Титла: Маслени сладки с конфитюр
Публикувано от: Tandoori в 23 Декември 2007, 05:10:46
Маслени сладки с конфитюр

(http://bp2.blogger.com/_5OKI9t10MNM/R224TnjtraI/AAAAAAAAAWo/1b0T4X9dOzI/s400/P1013893.JPG)
Съставки
220 гр общо  + 2  супени лъжици брашно
1/2 ч.л сол
220 гр масло, размекнато( не разтопено!)
3/4 ч.ч захар
2  големи жълтъка
1 пакетче ванилия

Приготовление:

Пресейте брашното и солта заедно и ги оставете настрана. Разбийте маслото с миксер на най-високата скорост докато побелее и стане на крем(5 мин).  Добавете яйцата и ванилията и разбийте докато стане гладка смес. Добавете брашното и разбъркайте на най-бавната степен на миксера. Опаковайте в найлоново фолио и сложете в хладилника поне за 2 часа( може да престоява до 3 дни)
След като извадите от хладилника може да сложите за 10 секунди в микровълновата, за да се отпусне тестото и да можете да разточите. АКо се наложи, повторете, но внимавайте да не разтопите тестото!
Разточете с брашно и изрежете в избрана форма. Трябва да имате еднакво количество капачета с дупка и долни парченца за слепването.
Печете на 180 градуса 5 до 15 минути, всяко парченце трябва да е леко кафяво отдолу, докато отгоре трябва да е бяло на цвят.

Оставете ги да изстинат поне 1 час и ги слепете с подходящо сладко ( желателно тъмно на цвят и с по-кисел вкус). ПОръсете с пудра захар.
Аз лично смятам, че трябва да се оставят поне 24 часа да омекнат.

Оригиналната рецепта е от книгата Библия на десертите на Кристофър Кимбъл, но аз направих малко мои си промени.

Надявам се да ви харесат!

Ето тук може да видите снимки стъпка по стъпка:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2007/12/butter-cookie-jam-sandwich-delight.html (http://tandoorisjourney.blogspot.com/2007/12/butter-cookie-jam-sandwich-delight.html)
Титла: Черешов чийзкейк с орехи
Публикувано от: Tandoori в 28 Декември 2007, 18:33:36
(http://bp1.blogger.com/_5OKI9t10MNM/RzObldc_ZTI/AAAAAAAAAMk/XwE8mESz5Sw/s400/P1013565.JPG) (http://tandoorisjourney.blogspot.com)

(http://thumb12.webshots.net/t/64/564/4/11/92/2007411920078191892fUpGIq_th.jpg) (http://good-times.webshots.com/photo/2007411920078191892fUpGIq)
Наскоро правих този чийзкейк, за които си измислих рецептата, съобразено с това, какво имах в къщи  :lol:, получи се доста добре:

За блата

2 ч.ч. натрошени бисквити
7 с.л захар
1/2 ч.л канела
12 с.л масло
1 ч.ч. натрошени орехи( аз използвах pecans)

 За пълнежа
900 гр крема сирене ( аз ползвах Филаделфия)
1/2 ч.ч течна сметана
3 ч.л лимонова кора, настъргана
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 пакетчета ванилия
Черешово сладко, пълнеж за пай или каквото имате под ръка с череши

Обърквате съставките за блата. Във форма за торта, която се отваря поставяте на долната част ( дъното доста широк лист алуминиево фолио, след това отгоре поставяте окръжността на формата и притискате ( така че само на дъното на формата да има фолио, остатъка да стърчи отстрани. След това подгъвате остатъка от фолиото нагоре ( да обвиете обръча на формата) и изсипвате сместа за блата, като плътно притискате с ръце, да се изравни. ( ако не ви е ясно как изглежда, кликнете на голямата снимката и ще се отвори сайта ми, където има снимка на формата с фолиото докато е още празна, на малката снимка се отварят другите ми торти)
Печете 10 мин на 180 градуса.

През това време смесвате като разбивате с миксер първо крема сиренето, след това добавяте постепенно захарта, течната сметана, яйцата, лимоновата кора, ванилията.
 
Изсипете в/у изпечената кора и сложете да се пече на средната решетка на фурната на 150 за 1ч. и 15 мин или в зависимост от печката, докато леко се зачерви отстрани, но средата е още леко бяла.
Изключете печката и без да отваряте вратата оставете така да престои 2 часа.
 Оставете в хладилник поне 3-4 часа, сервирайте студено, като разрязвате с горещ нож.
Титла: Хрупкава сьомга с лимоново масло
Публикувано от: Tandoori в 01 Януари 2008, 23:29:57
Хрупкава сьомга с лимоново масло
(http://bp1.blogger.com/_5OKI9t10MNM/R3qbIHjtrnI/AAAAAAAAAYQ/wWrHoZWYdaU/s400/P1014061.JPG) (http://tandoorisjourney.blogspot.com)


Загрейте фурната на 300 С.

Продукти за сьомгата:

1/2 ч.ч нарязан магданоз
1/2 ч.ч смлени орехи
1/3 ч.ч счукан чесън
1 ч.ч царевично брашно
3-4 ч.л зехтин
1 ч.ч сухо бяло вино
Сол и черен пипер на вкус

Продукти за лимоновото масло
4 с.л размекнато масло
1 с.л лимонов сок
2 с.л  ситно нарязан магданоз
1 ч.л лимонова кора, настъргана
Сол и черен пипер на вкус

 Смесете магданоза, орехите, царевичното брашно и чесъна, добавете сол и черен пипер на вкус.
Вземете филетата ( с кожата надолу, ако имат кожа филетата ви, ако не приемете гладката страна за тази,която трябва да има кожа според рецептата) и притиснете добре плънката в/у страната, където е била костта. Плънката ви трябва да е поне 2 мм на дебелина. Поставете сьомгата в/у шпатула със страната, която е с плънка надолу и сложете в тиган да се запържи. Запържете в зехтина за 1-2 мин, колкото да се захване плънката, след това обърнете за няколко секунди в тигана с плънката нагоре. Преместете филетата в предварително намазнената тава с плънката нагоре. Поръсете отстрани пресен джинджифил и лимонови парченца, излейте чашата вино и сложете в печката за 7-10 мин, в зависимост от големината на филетата.
Сервирайте топло, с лимоновото масло в/у него ( пригответе маслото като просто смесите в пасатор съставките).
За гарнитура може да използвате картофена салата или ориз.

Да ви е сладко!
Снимки стъпка по стъпка, тук:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/01/this-was-our-new-years-main-course-i.html (http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/01/this-was-our-new-years-main-course-i.html)
Титла: Салата за Свети Валентин
Публикувано от: Tandoori в 15 Февруари 2008, 07:25:32
Салата за Св. Валентин

Идеята за украсата е от Марта Стюард, но рецептата за салатата е моя, просто импровизирах с неща, които имах в хладилника :-)
(http://bp0.blogger.com/_5OKI9t10MNM/R7UIsmnXwYI/AAAAAAAAAas/79ZT0sCZzH0/s320/P1014171.JPG)
1 зелена салата
1 ч.ч сушени червени боровинки
1/2 ч.ч сирене фета на кубчета
1 ч.ч. филирани бадеми

За дресинга
1 портокал
2 ч.л горчица
3 с.л зехтин

Мариновано червено цвекло, за сърцата.

Измийте, нарежете салата и смесете с боровинките, сиренето и бадемите. Сервирайте в чиния и поръсете с дресинга, украсете със сърца, изрязани от червеното цвекло.
(http://bp2.blogger.com/_5OKI9t10MNM/R7UIgGnXwXI/AAAAAAAAAak/BikVh4JPobU/s320/P1014167.JPG)
Титла: Основно ястие за Св.Валентин
Публикувано от: Tandoori в 15 Февруари 2008, 07:40:47
Основно ястие за Св.Валентин

(http://bp0.blogger.com/_5OKI9t10MNM/R7UN0mnXwZI/AAAAAAAAAa0/O5Kn6JvraPU/s400/P1014175.JPG)
Нямах никакво време да пазаря, импровизирах с неща, които имах в къщи, получи се чудесно, надявам се и на вас да ви хареса!

Продукти за Катино мезе
500 гр свинско месо( на малки парчета или жулиени по желание)
1 ч.ч нарязан на едро лук
1 ч.ч зелен пипер, нарязан на едро
1/3 ч.ч. моркови нарязани на кръгчета
1/2 ч.ч печен червен пипер на лентички
1/2 ч.ч. бира( светла)
3 с.л зехтин
сол и черен пипер на вкус

За полента ( качамак)
червен пипер ( сладък + лют)
твърдо сварени яйца
1 морков нарязан на кръгчета
1 зелена пиперка за изрязване на листа
1 парче мариновано цвекло за сърце

Запържете свинското месо в зехтина, добавете лука, зеления и червения пипер и морковите. Поръсете със сол и черен пипер на вкус и добавете бирата. Оставете на слаб огън докато изври соса.

За качамака ( полентата)
6 ч.ч вода ( 4 в тенджерка, 2 смесете предварително с царевичното брашно)
2 ч.ч царевично брашно
1 ч.л сол
3 с.л масло

Сложете 4-те ч.ч вода в тенджера и добавере солта. Смесете 2-те чаши вода с царевичното брашно, разбъркайте добре и добавете ( като бъркате непрекъснато) към врящата вода в тенджерата. Намалете котлона и разбърквайте непрекъснато, докато не се сгъсти качамака. Изсипете в намазнен съд и оставете да изстине абсолютно, след това изрежете в желаната форма. За случая аз направих сърца, след това ги овалях в червения пипер. Гарнирах с яйцата и листата от зелена пиперка.
(http://bp1.blogger.com/_5OKI9t10MNM/R7UOB2nXwaI/AAAAAAAAAa8/8gah0fwPvsI/s320/P1014177.JPG)
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Yoli в 15 Февруари 2008, 14:12:35
Tandoori , прекрасни празнични ястия.Идеята ти за полентата е великолепна.


                                                       :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 15 Февруари 2008, 18:13:41
Благодаря, Йоли!!! :air_kiss:
Титла: Re: На маса с Tandoori
Публикувано от: Tandoori в 22 Март 2008, 00:04:45
Агнешко с ананас и палмови сърцевинини с гарнитура кокосов ориз ( моя рецепта)

(http://bp1.blogger.com/_5OKI9t10MNM/R-NNGXhXj4I/AAAAAAAAAds/WFRFshvye6k/s400/P1014276.JPG)
Продукти:
За агнешкото
1 кг агнешко месо
1 кутия палмови сърцевини
1/2  пресен ананас
1 ч.л сух фжинджифил
2/3 ч.ч ситно нарязан лук
4 малки моркова ( на кръгчета)
4 с.л сусамово олио
черен пипер, сол на вкус

За соса
1 с.л соев сос
1/2  ч.ч. пресен лимонов сок
2 с.л настъргана лимонена кора
2 с.л бренди
1/2 ч.л горчица
1/2 ч.ч мед или кленов сироп

За кокосов ориз
2 ч.ч jasmine ( дългозърнест) бял ориз
3 с.л растителна мазнина ( олио)
3 ч.ч вода
2 ч.ч кокосово мляко
1/2 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л ситен настърган кокос

Използвайки много остър нож филирайте месото, задушете го в сусамовото олио докато си смени цвета и леко покафевее по ръбчетата ( не прекалявайте обаче, не трябва да е сухо!). Наредете месото в йенска тава, поръсете със сол и черен пипер. Загрейте фурната до 350 градуса.
В същият тиган задушете лука, морковите, ананаса и палмовите сърцевини и разпределете равномерно в/у агнешкото.

В друг дълбок тиган комбинирайте меда, горчицата, лимоновата кора, лимоновия сок и соевия сос. Разбъркайте на слаб огън до получаване на еднородна смес, след това поръсете в/у месото в тавата.  Пече се под алуминиево фолио около 1 час на 180 С.

Запържете ориза в олиото докато зърната придобият стъклен вид, тогава добавете настъргания кокос и разбъркайте. Добавете косовото мляко, водата, солта и захарта. Разбърквайте докато заври, след това намалете на най-слабата степен на котлона си и оставетео 10-15 ( зависи от котлона) мин да се задуши под капак. След като е готово разбъркайте леко с вилица и сервирайте внимателно. 
* Нормално е този ориз да стане леко лепкав, имайте предвид, но все пак не би трябвало да е на топки!

Снимки стъпка по стъпка тук: http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/03/pineapple-and-palm-hearts-baked-lamb.html (http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/03/pineapple-and-palm-hearts-baked-lamb.html)
Титла: Пълнозърнести ръжени земелки
Публикувано от: Tandoori в 21 Април 2008, 09:12:04
Пълнозърнести ръжени земелки

(http://bp3.blogger.com/_5OKI9t10MNM/SAwrbMFZYfI/AAAAAAAAAhU/j-cv04QuCdk/s400/P1014385.JPG)
1 и 3/4 чаша (cup) вода
1 ч.л сол
2 ч.л захар
5 с.л зехтин
1 и 1/2 чаша бяло брашно
1 и 1/2чаша пълнозърнесто брашно
1 чаша ръжено брашно
2 ч.л суха мая

Тази рецепта " открих" по случайност, но толкова ни хареса, че със сигурност ще я правя пак .
Аз правих тестото в машина за хляб, но по същия начин се меси и на ръка.
Смесвате първо морките съставки, после добавяте сухите съставки. Ако месите на ръка измесвате докато се получи гладко тесто. Оставяте да втаса докато удвои размера си и след това разделяте на 20 ( или 25 ) топки, оформяте с брашно и правите разрез с кухненска ножица, за да изглеждат топчетата като земелки.  Поставяте на намаслена тава и печете на 180 градуса за около 20 мин или до готовност.
Сервирайте топли с масло и сирене, подправки по желание.
Да ви е сладко!
(http://bp1.blogger.com/_5OKI9t10MNM/SAwsDsFZYiI/AAAAAAAAAhs/NVambdaRbrQ/s400/P1014384.JPG)