Гответе с мен!

Полезно => Отглеждане и съхраняване на продуктите => Темата е започната от: kalina в 02 Ноември 2006, 14:15:18

Титла: Шипката - фабрика за витамини
Публикувано от: kalina в 02 Ноември 2006, 14:15:18
       Шипката - фабрика за витамини
     -------------------------------------------------
По разнообразие и количество на витамини, шипките превъзхождат всички растения у нас. Отделно плодовете съдържат захари, лимонена и ябълчна киселина, целулоза, пектин, етерични масла. Богати са на минерални соли.

1.Мармалад
Добре изчистените и измити в две, три води шипки се варят в съд с вода, колкото да ги покрие. Когато омекнат още докато са горещи, се претриват през рядко сито. Получената каша се прецежда още два пъти, за да се отстранят и дребните влакънца и се вари в плитка тава на умерен огън. Бърка се непрекъснато, за да не загори.Рогато се посгъсти, се прибавя захарта- на 3 кг плодове (сурови) 1 кг захар. Мармаладът е готов, когато след бъркалката по дъното на тавата се образува бразда, която се закрива бавно. Насипва се горещ в буркани и се затваря след като изстине. 

2.Желе
Плодовете се варят 30мин до омекване. Оставят се да престоят във водата си една нощ, след което се прецеждат през гъста цедка или сито. На 1л сок се прибавят 500-700 г захар и се вари до получаване на необходимата гъстота(като изстине, желето трябва да се реже, а не да се провлича).Две мин. преди да се свали от огъня се прибавя 1чаена лъжичка лимонтузу. Желето се насипва горещо в затоплени буркани.

3.Сироп
Почистените шипки се заливат с вряла вода и се варят 20мин. След това се изстискват в марля на 2-3 пласта. Полученият сок се оставя да се утаи за едно денонощие.Горният прозрачен слой се отлива и в него се поставя захарта на 1 л сок, 1,5 кг захар.Вари се до получаване на гъст сироп. Докато е още горещ се излива в затоплени бутилки,които се затварят херметически.

4.Питие
Около 500г сухи шипки (1кг пресни) и 500г захар се заливат с 4л вода. Оставят се да престоят 5-6 дни, като от време на време се разбъркват.Питието се прецежда през марля. То може да се пие вместо вода. Ако се прибавят и 50г сушени боровинки, се получава освежително и ароматно питие.

5.Вино
Шипковия квас, наричан погрешно вино, се приготвя от добре узрели твърди плодове, от сушени цели шипки или шипкови люспи по всяко време на годината. Той съдържа захар, малко количество алкохол и активни дрожди, които го правят ценна белтъчна и витаминозна храна. Може да се пие и от деца. Съотношението на продуктите е :1кг прясно набрани шипки или 400г шипкови люспи, 1кг захар и 6-7л вода.Сиропът (от захар и вода) се вари в продължение на 5мин. и му се добавя 1 чаена лъжичка лимонтузу.Почистените шипки се слагат в дамаджана, заливат се с охладения сироп и се държат при стайна температура.

Титла: Re: Шипката - фабрика за витамини
Публикувано от: llllllllllll в 14 Януари 2007, 10:40:14
като малък съм израстнал със 6ипково вино...добре де...квас...се тая

забравила си да напи6е6, 4е се добавя и малко мая за хлаб...за да тръгне ферментацията...после си го пие6...и долива6 вода

днес ще си направйа една туба....бех забравил за това
Титла: Re: Шипката - фабрика за витамини
Публикувано от: bordovsky в 16 Януари 2007, 19:13:55
 Шипката е направо малко чудо,за мен на първо място си остава чая от шипки. Не става дума за чай в пакетчета,получава се някакво менте. Чая ври по цял ден върху печката и е от цели и изсушени шипки. За хората които се отопляват с парно,не е възможно,но ние,с твърдото гориво поне това предимство имаме. Хубавият чай е врял  поне 12 часа,престоял още няколко часа и пак врял. Получава се тъмно,кисело и много вкусно  горещо питие. На жена ми го поднасям с лъжица мед, аз го пия с подсладител.
........................ няма начин да не си сипя веднага една чаша ;D