Гответе с мен!

Полезно => Отглеждане и съхраняване на продуктите => Темата е започната от: pep-4o в 08 Октомври 2006, 18:48:24

Титла: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: pep-4o в 08 Октомври 2006, 18:48:24
Понеже сега му е времето за пълнене, ето повече информация. Това е от една книга, която ми дойде бонус с фризера.
И естествено (за мен) ще започна от месото . И ще добавям моите забележки от проба-опит към написаното  :4u:

                        Замразяване на месо

 Важен момент при замразяването на месото е по възможност по-бързото му поставяне при ниска температура. Колкото по-бързо бъде замразено месото, толкова образуваните в него ледени кристали са по-малки, разрушенията на мускулната тъкан са по-незначителни и след размразяване месото поема обратно течността от стопените ледени кристалчета.
   Месото за замразяване трябва да бъде много добре обезкървено, добре узряло и почистено. В домашния замразител не се препоръчва замразяването на големи парчета, както и на месо с кости, които заемат много място или може да скъсат опаковката. Най-подходящо за замразяване е месото от добре угоени животни, тъй като подкожният слой мазнина го предпазва от изсушаване.
   Месото преди замразяване се избърсва с влажна кърпа, опакова се в полиетиленови кесии, които се залепват (прегъват и изкарва максимално въздуха от тях), етикетират се и се поставят в замразителя.
   Кайма, пържоли и котлети се опаковат в целофани или полиетилен в малки порции, достатъчни за еднократна употреба. При съхраняване на готови замразени опаковки месо винаги трябва да се проверява дали опаковката е здрава. 
   Забележка: Ако ще прибирате големи количества месо във фризера - първо включете фризера на мах, а прибирането не го правете наведнъж, а поетапно - изсушете и пригответе една партида и приберете във фризера, след това се заемете със следващата, защото ако се сложи всичко наведнъж няма да успее бързо да замрази. Освен това, ако не е чекмеджето тип "кошница" не "натъпквайте" с цел да събере повече - имайте предвид, че после трябва и да вадите - ако има месо с кости е възможно да се "заклещят" една в друга торбичките. Ако се скъса торбичка от кокал или при вадене на двуг пакет с месо, това месо, което е останало непокрито изсъхва и замирисва "странно"[size=pt]Или ако е натъпкан да не се налага като мен да размразявате с помощта на сешоар един от пакетите, режейки парче по парче това, което се размрази от торбичката и изхвърля, за да може успешно да започне да се вади.[/size]

                     Замразяване на птици

   След клането в месото на птиците настъпват биохимични процеси, като например при говеждото месо, което трябва да есе охлади много бързо. Всички видове птици са подходящи за замразяване - цели и на порции. Много е важно след отцеждане на птицата и избърсване с кърпа, да се нареже на порции за приготвяне или цяла, да се изкара максимално въздуха от полиетиленовото пликче и да се замрази възможно най-бързо. Замразените птици се поставят в замразителя веднага след купуването им (ако са от магазин). Трябва да се знае, че под действието на леда костите може да потъмнеят, ако птиците се съхряняват повече от три месеца. Срокът за съхранение на птиците в замразител е 12 месеца. За  разлика от месото, птиците никога не трябва да се готвят направо замразени. Те се оставят за размразяване в хладилника около  24 часа, а пуйките - около  3 дни

                           Замразяване на риба
   В замразителя се поставя само прясна или вече замразена риба. Срокът за съхраняване на рибата е различен - за тлъста риба - сьомга, херинга и скумрия - до 2 месеца; пастърва, треска, писия и други - около 4 месеца.
   След улавяне рибата трябва при възможност да се сложи върху лед, докато се обработи за домашния замразител. Тя се почиства като се отрязват перките, главата и опашката и се нарязва ако е  по-голяма. Нетлъстата риба се потапя в солена и студена вода -  1 с л сол на 500 мл  вода, след което се изцежда. Тлъстата риба се измива с вода. Рибата цяла или на порции се опакова във влаго- и паронепроницаеми кесии и се поставя във замразителя.
   За предпочитане е раците да се консумират пресни, но когато разполагате с по-голямо количество, те могат да бъдат замразени. Преди това се потапят в кипяща вода или се варят на тих огън в солена вода. Изцеждат се и охлаждат. Отварят се и ядливите части от месото се отделят от тялото и щипките. Опаковат се във влаго- и паронепроницаеми кесии и се замразяват. Раци се запазват в замразителя не повече от месец. Размразяват се в съда, в който са замразени и се поднасят, докато са студени.
   Мидите също може да се замразят. След почистване на черупките им с твърда четка те се изсипват в теднжера и се покриват с влажна кърпа. Варят се на тих огън 5 мин,  за да се отворят черупките, след което се оставят да изстинат. Може да се замразяват цели миди с черупките или само месестата им част. Замразяват се в полиетиленови кесии, залепени и етикетирани.
***Хайвер - почистен и леко осолен може да се замрази за коло 2-3 месеца. Не си губи качествата.


                           Замразяване на яйца и млечни продукти
   Яйцата не могат да се замразяват сурови или  твърдо сварени. В този си вид те може да бъдат охладени до 6-7 месеца при температура от 0.5-1.5* или за 10 месеца при темп. от -2 до -2.,5*.
   Яйцата се замразяват разбити, а също така цели или разделени на жълтъци и белтъци. Към жълтъците, за да не се сгъстят, трябва да се прибави в зависимост от това за какво ще бъдат използвани, сол или захар. Опаковат се в малки, подходящи за целта добре затварящи се съдове и се замразяват. Полезно е да знаем, че 1 с л жълтък и 2 с л белтък се равнява на 1 едро яйце.
   Млякото е нетраен продукт, тъй като е благоприятна среда за развитието на микроорганизми. То може да бъде замразено за 1 месец в пластмасови, но не и в с тъклени бутилки (тук аз имам против, тъй като до скоро съхранявах прясно мляко в бутилки по около 3-4 месеца, като млякото не е добивало странни мирис ипресичания. Лично аз съхранявам в бутилки от 0.5л ). Размразява се в хладилник.
   Несолено масло може да бъде запазено в замразителя за около 1 година, а осолено - около 6 месеца. Маслото  се поставя в замразителя в оригиналната му опаковка и не се налага специална подготовка.
   Изварата се запазва в добро състояние при -18* С повече от 1 година.
   Бялото саламурено сирене се запазва най-добре в 8-12%-на саламура при температура от 2 до 5* С и относителна влажност 80-90% и не е необходимо да бъде замразявано (и тук от един опит - замразих, но след като се размрази стана на трохи и не повторих  :-[)
   Твърдото сирене, какъвто е кашкавалът, може да се запази в замразителя до 3-4 месеца, но не е за препоръчване, тъй като след размразяването се натрошава (вярно е, пак от опит  :blush2:)

                                 Замразяване на хляб и тестени изделия
   Хляб може да бъде замразен както опечен, така и във вид на тесто, в зависимост от големината и типа на тестото. Тестото се замразява на порции за еднократна употреба. Най-подходящи опаковки са полиетиленовите кесии, при възможност леко намаслени и много добре залепени, тъй като при наличието на въздух в тях по повърхността на тестото се образува кора. Дебелината на кората зависи от количеството въздух, останал в кесията по времето на съхранението.   
   Продължителността на запазване на хляба в замразителя зависи от степента на изпичане на кората, но обикновено хляб в полиетиленови кесии се запазва до 8 седмици.
   Във фризера могат да се съхраняват и сандвичи, които спасяват домакинята при неочаквани гости. При тях не се използват продукти, които не се замразяват добре като например твърдо сварени яйца, майонеза, маруля и домати. Не се замразяват сандвичи с конфитюр и мармалад, тъй като те просмукват в хляба и го правят клисав и безвкусен.
   Кекс може да се замразява цял или на парчета, опакован и надлежно етикетиран за срок около 3 месеца.

                           Замразяване на зеленчуци
   Почти всички зеленчуци са подходящи за замразяване. Замразяването е много подходящ начин за запазване на тяхната хранителна стойност и естествените им вкусови качества. Зеленчуците обикновено се консумират варени, като ястията, приготвени от замразени зеленчуци почти не се различават от тези, приготвени от пресни зеленчуци. (това за структурата ще го пропусна)
   Замразяват се само пресни, здрави и висококачествени зеленчуци. Предварителната подготовка за замразяването е изключително важна. За да запазят първоначалния си вкус, свежест и цвят, те се обработват веднага след брането или купуването им. За инактивирането на окислителните ензими, отделяне на въздуха и намаляване на броя на микроорганизмите, зеленчуците се бланшират в кипяща вода, след което се охлаждат бързо и опаковат внимателно в подходящи съдове. реди бланширане зеленчуците се почистват, а когато е необходимо - се обелват. За бланширане те се пускат с телена кошница в тенджера с кипяща вода. Препоръчва се 4-5л вода на 500гр зеленчуци. Времето за бланширане на различните зеленчуци е различно. При зеленчуци, които може да загубят цвета си, се прибавят 2 ч л аскорбинова киселина към 4-5л вода.
   Неподходящи за замразяване са краставиците, марулите и репичките ( краставички успешно замразяват - избелени и нарязани ситно, като след това поставям в тенджера с разбито за таратор мляко. така сока и аромата се запазват и макар малко меки - таратора си е добър. За млечна салата също, но млякото трябва да е мнооооооооого хубаво изцедено. )

                             Замразяване на плодове 

   Едно от големите предимства на замразяването е, че по този начин през зимата може да се консумират летни плодове. Подходящи за замразяване са отделни сортове ягоди, малини, френско грозде, къпини, боровинки, праскови и ябълки. Не се препоръчва замразяването на грозде, круши и сливи.
   Само висококачествени плодове се замразяват в суров вид. Наранените плодове след почистване може да се замразят във вид на пюре. При замразяването на плодовете не е задължително бланширането, а се прилага само при някои сортове дюли и кайсии.
   Замразяват се твърди, едри, интензивно червени и със силен аромат ягоди. Замърсените с пръст и пясък ягоди не са подходящи, тъй като се измиват трудно и обикновено се нараняват. За по-добро запазване - поръсени със захар или в захарен сироп.
   Замразените сурови плодове без захар (с изключение на малини, къпини и фреско грозде) не се запазват за повече от три месеца. Те се замразяват почистени, при необходимост изплакнати с ледено студена вода.
   Ябълките се измиват, почистват и нарязват. Бланшират се една минута, или 2 до 3, ако са много твърди.
   Кайсиите трябва да са зрели, но не твърди. Избърсват се, режа се на половинки и се изваждат костилките. За да не променят цвета си при бланширането се прибавя 1/4 ч л аскорбинова киселина на 500мл вода.
   Пдходящи за замразяване са червените череши. Измиват се, почистват се от костилките и се подсушават. Опаковат се в подходящи съдове и се заливат с 40-50%-ен студен захарен сироп според това колко са сладки, или се поръсват със захар в съотношение 1:3.
   Пртокалите се замразяват обелени, разделени на сегменти, без захар или покрити със захарен сироп.
   Проблем при замразяването на плодовете е, че някои от тях потъмняват или се обезцветяват, когато са обелени. Това може да се предотврати чрез прибавяне на лимонов сок или аскорбинова киселина към плодовете преди замразяването.
   Замразените плодове запазват пектините и органичните киселини, които също имат значение за отстраняването на тежките метали от организма и за предпазване на радиационно въздействие.


                            Основни правила при ползване на фризера
1. Обезскрежавайте замразителя при дебелина на скрежа около 6мм и то само след като е изключен от електрическата мрежа. Не оставяйте вратата отворена за дълго време, тъй като това води до образуването на повече скреж.
2. Поставяйте в замразителя само висококачествени, добре почистени хранителни продукти в подходящи за еднократна употреба порции.
3. Отделяйте от зеленчуците повредените листа и полепналата по тях пръст.
4. Опаковайте продуктите и ястията според изискванията в полиетиленови кесии или фолио, като трябва да сте сигурни, че въздухът е отстранен от опаковката.
5. Поставяйте готовите опаковани продукти колкото е възможно по-бързо в замразителя.
6. Не слагайте дори и в хладилника гореща храна. Охладете я предварително.
7. Готови ястия, които ще се замразяват се охлаждат бързо - в ледена вода или лед и веднага се поставят в подходящ съд и в замразителя.
8. Не оставяйте в замразителя открити ястия и п родукти, защото това води до изсушаването им.
9. Съхранявайте продуктите със специфична миризма само в добре затворени съдове или много добре опаковани в алуминиево или полиетиленово фолио.
10. Охлаждайте газирани напитки в хладилника, а не в замразителя.
11. И МНОГО ВАЖНО - Никога не замразявайте повторно веднъж размразени хранителни продукти.
                          Практични съвети за опаковане

1.Опаковъчните материали (полиетиленово или алуминиево фолио) трябва плътно да обвиват продукта, който ще бъде замразяван.
2.Отстранете грижливо въздуха, докато опаковката залепне за продукта.
3. Покрийте съдовете без капак с два пласта полиетиленово фолио и стегнете плътно с ластик.
4. Никога не пълнете догоре съдовете с течни продукти или ястия, тъй като течностите увеличават обема си с около 1/10 при замразяването.
5. Замразявайте продуктите винаги добре изстудени. Само хлябът и сладкишите могат да бъдат хладки.
6. НАдписвайте четливо всеки пакет. Залепете върху него етикет, на който отбележете съдържанието, количеството, дата на замразяване, максималния срок на съхранение (това е много важно, личен опит  ;))
7. Опаковъчният материал трябва да е здрав, паро - и влагонепропусклив и еластичен, така че меки хранителни продукти (торти и пасти) да запазват формата си, както и да не се продупчва лесно (например при кости). Да е без цвят и мирис. Да не пропуска мазнина. Да се използват съдовете, които издържат на ниски температури, за да не се чупят и да не повреждат съдържанието в опаковката.


Срокове за съхранение на месото

агнешко - 10-12 месеца
овнешко - 8-9 месеца
телешко - 1 година 
говеждо - 9-10месеца
свинско нетлъсто - 6-7 месеца
свинско тлъсто месо - 4-5 месеца
риба тлъста - 2-3 месеца
риба нетлъста - 3-4 месеца
дивеч - 10-12 месеца
зеленчуци - 9-12 месеца
кайма - 6-8 месеца
карантия - 4-5 месеца
кашкавал - 5 месеца
кекс - 2-3 месеца
колбаси - 3 месеца
луканка - 4-5 месеца
масло - 6 месеца
наденица - 4-6 месеца
пасти - торти - 2-3 месеца
пилешко месо - 1 година
плодове със захар и сироп - 9 месеца
плодове без захар в зависимост от плодовете - 3-8 месеца
сирене - 5 месеца
сладолед - 3 месеца
хляб - 2-3 месеца.


*** Където има два срока - първият е за нискотемпературна камера, а вторият за замразител.
***Обикновено на вътрешната част на вратите на фризерите (някои) има посочени продуктите и месеците в картинки. Може и там да сверите.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: morska fauna в 08 Октомври 2006, 21:25:12
 :yahoo: мерси Пепчо , тази информация ще ми е много полезна  :air_kiss:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: nvarbanova в 25 Април 2007, 11:24:58
Здравейте,

мога ли да ви попитам - явно сте на ти с темата - как да си замразя картофи, защото когато пробвах станаха кашкави и гадни на вкус като хартия?

Ще съм ви много балгодарна за помощта :)
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: pep-4o в 04 Май 2007, 22:13:26
Лелей, извинявай аз сега видях питането ти.

Стари картофи (т.е. непресни) - приготви като за пържене, бланширани за по минута и изцедени на хартия или кърпа. В торбичката и във фризера. След това вадиш и във фритюрника. ТАка дори са по-вкусни пържените картофи.  Или на дребни кубчета, пак така и в супа - както са замръзнали. Но на ядене не ми хареха и не замразявах повече - много бързо се кашват в яденето. И за печене лично на мен не ми харесват.

Пресни - замразих си миналата пролет по същия начин, но не ми харесаха като ги изпекох (като едни пикантни картофи мои), само пържени, но пък мойте не обичат пресни картофи-изпържени.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: nvarbanova в 07 Май 2007, 09:48:31
Много благодаря за отговора,

аз пържени не мога да ги ям и за това търсех други варианти, но май ще се примиря  :'( все пак ги има по всяко време на пазара  ::)

Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: пеполина в 02 Юли 2007, 17:22:15
Някой замразявял ли е тиквички на кубчета? Не зная трябва ли да се бланшират и те, или може да се замразят без да се бланшират.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: bordovsky в 02 Юли 2007, 17:31:34
Имам постоянно във фризера тиквички на кубчета. Не се правят нищо, слагат се в пликче..... и готово. ::)
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Захарно петле в 02 Юли 2007, 17:46:41
Някой замразявял ли е тиквички на кубчета? Не зная трябва ли да се бланшират и те, или може да се замразят без да се бланшират.
Нарязват се на колелца и се бланжират за две минути.След това се потапят в студена вода,подсушават се с кухненска хартия.Поставят се в торбички или в кутийки и се слагат във фризера.Издържат от 10 до 12 месеца. :smile1:

източник-сп.Woman's world

Лично аз не съм го пробвала този начин ,защото тук има целогодишно тиквички.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: пеполина в 02 Юли 2007, 17:49:31
bordovsky, Petia благодаря ви много за съветите и за бързия отговор. :smile1:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: kylinarka в 02 Юли 2007, 21:03:16
От две години  замразявам във фризера настъргана  тиква.Така по всяко време мога да си направя тиквеник.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: пеполина в 03 Юли 2007, 10:50:41
kylinarka, благодаря ти за идеята. Ще се възползвам и от нея, но аз се интересувах от тиквички за готвене.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: pep-4o в 09 Юли 2007, 21:53:10
Имам постоянно във фризера тиквички на кубчета. Не се правят нищо, слагат се в пликче..... и готово. ::)

да, и после ги поставяш в яденето малко преди края.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: пеполина в 09 Юли 2007, 21:54:58
Мерси, мерси :-*
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Margi_1 в 10 Юли 2007, 11:34:40
Искам само да кажа за рибата, че е по-добре да се замръзява с вътрешностите. Така съм чувала от рибари тук, във Варна,  и ние само така правим като купим по-голямо количество прясна риба.Не знам каква е точно идеята::)
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: radost.1955 в 14 Август 2007, 23:42:58
Имам въпрос.Някой ползвал ли е пресен джинджифил?Знам от предаването Бон Апети,че се реже на ситно и се запържва ,за да се усети аромата по-добре,но по колко се слага /1/2 или 1 ч.л./ на ядене?Но по-скоро въпроса ми е:  може ли да се замрази във фризер и ако може,реже ли се предварително/като моркови напр./
Благодаря предварително!
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: marabu в 14 Август 2007, 23:51:47
по добре да се настърже (или ситно нарязан) и да се залее с олио и да се съхранява в буркан в хладилник  :smile1:

а колко се слага ами или по рецепта или въпрос на вкус макар в големи количества убива аромата на другите подправки ако има такиви
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Charlie в 15 Май 2008, 12:30:27
А можете ли да ми кажете какво се случва с плодовете, които са замразени без захар, след третия месец? Защо не бива да престояват по-дълго във фризера? Опасно ли е да се ядат плодове, които са били задълго замразени?
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: пеполина в 06 Октомври 2008, 11:48:50

 Някой може ли да ми каже колко време се бланшира зеленият фасул, който се слага после във фризера и дали след като се бланшира трябва да се изплаква със студена вода.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: k_ines в 06 Октомври 2008, 12:02:45

 Някой може ли да ми каже колко време се бланшира зеленият фасул, който се слага после във фризера и дали след като се бланшира трябва да се изплаква със студена вода.
Пепи, бланширай го в подсолена вода, докато промени цвета си, все пак зависи колко е млад, но  м/у 5-10 са добре. :thumbup:
Аз лично за фризер не го бланширам-слагам така както си е, почистен само. :smile1:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: пеполина в 06 Октомври 2008, 12:06:49

 Кеми, благодаря ти, но наистина ли трябва да слагам сол във водата, в която го бланширам, защото съм чувала, че не е хубаво продукти да се солят когато се слагат във фризер. Аз лично до сега също си го прибирах само нарязан във фризера, но нещо много ми мирише фризера на боб и всичко поема, затова реших тази година да пробвам бланширан, дано така да не мирише толкова.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: k_ines в 06 Октомври 2008, 12:09:59

 Кеми, благодаря ти, но наистина ли трябва да слагам сол във водата, в която го бланширам, защото съм чувала, че не е хубаво продукти да се солят когато се слагат във фризер. Аз лично до сега също си го прибирах само нарязан във фризера, но нещо много ми мирише фризера на боб и всичко поема, затова реших тази година да пробвам бланширан, дано така да не мирише толкова.
За миризмата, да понамирисва, особено ако стои по-дълго време :smile1:
Ами пробвай без сол тогава,  няма да има проблем :thumbup:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: пеполина в 06 Октомври 2008, 12:11:51

 Кеми, благодаря ти. :smile1:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: k_ines в 06 Октомври 2008, 12:17:27

 Кеми, благодаря ти. :smile1:

Моля, моля, след това ако искаш може да прехвърляш в съд със студена вода, за да спреш варенето или под течаща студена :smile1:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: t_ilieva в 06 Октомври 2008, 13:20:03
Момичета, а след като сте го бланширали предварително и сте го сложили във фризера, за колко време после е готов, например ако искам да го добавя в гювеч.......
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: marabu в 06 Октомври 2008, 13:35:45
то горе долу на принципна на пресният - постави го направо замразен в гювеча.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: vesela в 06 Октомври 2008, 13:38:21

 Някой може ли да ми каже колко време се бланшира зеленият фасул, който се слага после във фризера и дали след като се бланшира трябва да се изплаква със студена вода.
Пепи, бланширай го в подсолена вода, докато промени цвета си, все пак зависи колко е млад, но  м/у 5-10 са добре. :thumbup:
Аз лично за фризер не го бланширам-слагам така както си е, почистен само. :smile1:

и аз така го слагам - почистен и измит само :smile1:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: пеполина в 06 Октомври 2008, 14:41:50

Весенце, благодаря ти и на теб. Аз и на Кемито писах , че така небланширан нещо ми мирише целия фризер на боб и поема по всички чекмеджета и абсолютно всички продукти в целия фризер миришат само на боб. Затова тази година реших да го бланширам и да го пробвам дали така ще мирише.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: bordovsky в 06 Октомври 2008, 15:24:56
Зеления фасул го слагам във фризера почти сварен в подсолена вода, след това оцеден и вакуумиран, така заема по-малко място, издържа повече и се готви много бързо след това, все едно, че е от консерва. Никога не ми мирише, може би от вакуумирането.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: sezamm в 06 Октомври 2008, 15:43:18
 :smile1: правя в огнеупорната тенжера на пара ,15 мин.,след като изстинат в торбички ,но ако ми дойде на ум ще си купя вакумна машина   ;D
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: пеполина в 06 Октомври 2008, 16:09:27

 Жоро, Сезам,
благодаря ви. Аз вече го бланширах за по 10 минути, но във чиста вода без сол, изплакнах го веднага със студена вода и сега го оставих да се изцежда. После ще прибера в торбички и ще затворя с ластички, понеже нямам  вакумираща машинка и така ще прибера във фризера. Ще споделям по - късно дали така мирише.
  Благодаря на всички отзовали се за съвет още веднъж. :smile1:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: sezamm в 08 Октомври 2008, 12:12:07
 :smile1: Пеполина,вече е късно ,но все пак да напиша ,напримар от фасула си напълнила 10 торбички ,всичките ги слагам заедно в една по голяма торбичка,така няма възможност да миришат,миналата год.пробвах  ,не се сетих по рано ,но може и сега да направиш така   :smile1:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: пеполина в 08 Октомври 2008, 12:30:53

Сезам, благодаря ти за съвета. Аз вече го прибрах, след като го бланширах, но не пречи да събера всички торбички в една по - голяма. :smile1:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: sezamm в 08 Октомври 2008, 12:33:18
 :smile1: Пепи няма да сбъркаш   :smile1:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: zahladilnik в 05 Март 2009, 21:54:09
Здравей те
Искам да попитам някой знае ли каква е температурата във стандартния фризер на хладилника?
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Захарно петле в 05 Март 2009, 22:01:44
Здравей те
Искам да попитам някой знае ли каква е температурата във стандартния фризер на хладилника?

Сигурно е различна ,в различните марки хладилници.Например в моя хладилник ,мога да я увелича или намаля.Но не пише колко градуса ,а е с букви и не мога да ти помогна.
Ето тук има полезни съвети ,може да намериш отговор на това което те интересува
http://www.bnap.org/2006/09/14/buying-a-fridge/
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: maksimalistkata в 05 Март 2009, 22:33:00
             Максималната температура е- минус 18 градуса до минус 20 градуса във фризера  
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: luiza в 05 Март 2009, 23:48:30
  Момичета и момче,благодаря ви за полезната тема и най-вече на Пепчо   :thumbup:

 Искам да попитам за картофите ,това ли са тези,които продават пакетирани за фритюрник?
 
 И слага ли се сол във водата за бланширане ?

 Благодаря предварително!
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: pep-4o в 05 Март 2009, 23:53:42

 Искам да попитам за картофите ,това ли са тези,които продават пакетирани за фритюрник?
 
 

да, тези за фритюрник са бланширани.

Когато бланшиирам в къщи /за едни картофени  шишарки количества в повече/ аз подсолявам водата.  Другите да си кажат.  :smile1:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: luiza в 05 Март 2009, 23:57:03
   Благодаря ти Пеп4о !
Бърза и експедитивна както винаги  :-*

 Още утре ще ги направя .
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: mimim в 14 Май 2010, 14:13:09
Искам да попитам някой дали е замразявал или консервирал зелен лук.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Svetlana P в 14 Май 2010, 14:20:33
Аз замразявам пресен лук всяка година. Измивам, оставям да се подсуши добре, нарязвам и слагам в торбички. После поръсвам от него, както е замръзнал върху топлите сварени картофи и става чудесна картофена салата. Или пържа с яйца, много обичаме яйца с пресен лук.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: marabu в 14 Май 2010, 15:28:33
Аз замразявам пресен лук всяка година. Измивам, оставям да се подсуши добре, нарязвам и слагам в торбички.

освен със зеленият лук така прави и с копъра, магданоза, и др. подправки. Или пък правя ледени кубчета със зеленилки много удобно за супи. 
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Тинка-картинка в 04 Август 2010, 14:54:03
Който няма вакумираща машинка (като мене), може да вакумира със сламка за коктейли :yahoo:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: ra4e в 08 Септември 2010, 10:16:17
Здравейте на всички!
Аз пък искам да попитам как съхранявате царевица за варене на кочани?
Вчера ми донесоха солидно количество и не знам как да я съхраня. Дали да я бланширам или да я сваря до готовност или да я поставя във фризера сурова.
Предварително благодаря.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: marabu в 08 Септември 2010, 10:28:44
Бланшира за кратко (или пък се вари до готовност), след което се залива с ледена вода (за да спре процеса на варенето)
 след което всяка отделно се подсушава с кухненско руло, а след това всяка по отделно се увива в алуминиево (може стреч ) фолио и надписваш отгоре дата и във фризера..
ако е варена напълно то замразената се размразява в хладилник. Ако не е сварена напълно то се доваря, като се пуска замразена във кипяща вода.

аз така знам
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: ra4e в 08 Септември 2010, 10:30:56
Благодаря за бързия отговор.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Did_ka в 09 Септември 2010, 11:33:13
аз пък искам да ви споделя как правя зимнина  ;D във фризера!
Домати не консервирам в буркани /не ми допада вкуса им/ - беля, режа на кубчета и порционирам в торбички. Издържат до следващия сезон  :thumbup:
смеска за миш-маш - домат, печена чушка и печен патладжан - нарязани, в торбичката и във фризера.
също като разфасовам пиле винаги фенерите и ненужните парчета /и дробчета, и сърца, и воденички/ ги варя с разни зелении и малко сол - обезкостявам и замразявам на порции - много бърза супа се получава после  :thumbup: или пък пил.дроб сърма, мусака и т.н.  ::)
сварената царевица оронвам, добавям бланширани моркови на кубчета, гъбки, грах - порционирам - ето ти смеска за ориз със зеленчуци  :yahoo:
съхранявам също сурови чушки /за пълнене/, печени чушки /небелени/, цели чери доматчета, смеси за гювеч, печен патладжан, дребни плодове /без костилки/, зелени подправки, сушени зелени подправки /не променят цвета и вкуса си както в бурканчетата/ и др.
Замразявам и пушен бекон /купувам го на парче от 2кг./ нарязвам на тънки филии и порционирам. Става за завиване на сиренца и кашкавалчета, за печене на скара и т.н.
Замразявам и бутертесто с разни плънки /идеите почерпих от тук  :flower:/
При недостиг на време или непредвидени гости тези заготовки ме спасяват :smile1:

Ако и вие си имате такива хитринки, ще се радвам да споделите  :-*


Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: marabu в 09 Септември 2010, 14:27:39
аз когато не ме мързи  :blush2: правя хляб (питки) в по-голямо количество. След изпичането на хляб изчаквам 30-40 минути. Нарязвам на порционни филии и опаковам всяка филия по отделно със "свежо" (стреч) фолио и в камерата. При размразяването изваждам колкото филии ми трябват и оставям за 30-40 минути да се размрази на стайна температура направо във фолиото. Става като току що приготвен само че не е топъл, но иначе мек и вкусен. Обикновено повече от 1 месец не държа замразен хляб. Питките пък не ги режа, ами пак така всяка по отделно опаковам и замразявам.
Кексовете също както и хляба, но повечето пъти замразената филия я поставят в тостера и пускам на 5 (при мен това е най-високо) и оставям там да се размрази- леко изпече..става супер вкусно особено про шоколадово банановите кексове и отгоре краве масло ммммммммм  ::)

За зеленчуците - там всичко на кубчета после по формички за лед (или силиконовите за мъфини) замразявам после изваждам и по пликовете така като ми потрябва вадя плик и кубчето... Сосът за пицата по същият начин, като го размразявам в хладилник от предната вечер.

Замразявам и сок от лимони... първо купувам лимони кисна ги в гореща вода, после подсушавам и настъргвам кората, която поставям в тава и в хладилник. След 1 час събирам кората в кофичка (всичко подходящо за замразяване). Съхранявам така замразена доста време (не съм засичала). Добавям в тестото направо замразена. Същото става с други цитрусови кори.

А от лимоните без кората изстисквам сок и замразявам във формичките за лед, но онези от найлоновите (малко играчка да напълниш тези формички със сок ама децата помагат един държи фунията друг плика ..и от предвидените 3 плика пълним заедно 2 ама..)  Та ползвам го в кафето сутрин (да да ...) или в чая- направо замразените кубчета в горещата напитка..

Също така топчета от кайма.. правя замразявам после ги пускам във водата замразени.  Сандвичите принцеси замразявам и поставям във фурната направо замразени.

засега това е което се сещам  :smile1:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер - миди
Публикувано от: Did_ka в 27 Юни 2011, 11:50:15
Моля , кажете ми как да си замразя миди  :smile1:
или пък да си консервирам в буркан, ама замразяването ми се струва по-безопасно.
И по-точно като се сварят и почистят със или без сока се замразяват?
Колко е срока на годност?
Колко време се варят - както за прясна консумация или повече?

Предварително ви благодаря!  :-*
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: mis_val в 27 Юни 2011, 12:47:43
Здравей Did_ka!
Аз си замразявам миди във фризера без сок.Даже докато ги изчистя те се изцеждат и подсъхват.Махам им и зеленкото от вътре.Каквото и да замразявам торбичките ги правя плоски,за да съм сигурна че всички продукти са еднакво замръзнали.Колко им е трайността не мога да ти кажа.Аз съм ги съхранявала и малко и много време.До сега не съм имала проблеми.Майка ми пък ги прави в буркани,ще я попитам за технологията и ще пиша,но имам спомен,че една година имаше много бомбаш,а как миришеха  :(
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Did_ka в 27 Юни 2011, 13:57:49
Благодаря ти много  :thumbup:
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: mis_val в 30 Юни 2011, 12:46:08
Здравей Did_ka!
Идвам с новини от мама.Варим мидите,изчистваме и изцеждаме.Слагаме ги в буркани отново без сок и без течност.До тук всичко е както по-горе.Затваряме бурканите,слагаме вода над капачките и варим около час и половина.Но не повече,за да не се разварят.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Eliz в 07 Септември 2011, 20:26:21
Здравейте, току що се регистрирах и нахлувам с въпрос :)
Мога ли да си замразя пюре от банани или нектарини ... или настъргани ябълки...

за банани може и да няма много смисъл, защото има целогодишно .... но пък попаднах на едни изключително вкусни ... :)
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: marabu в 07 Септември 2011, 20:44:41
банани може да се замразяват на пюре дори е по удобно за готвене после в сладкиши, кексове или мъфини. Намачкват се бананите и се поставят в плик или подходящ съд. За ябълките не стават (поне при мен), а за нектарини нямам идея
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Eliz в 07 Септември 2011, 21:16:36
 :thumbup:

Благодаря ... отивам да мачкам бананиииии :)
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Lex в 16 Август 2012, 13:25:17
Здравейте момичета!
Някой пробвал ли е да замразява течна сметана. В МЕТРО има течна животинска - 1 л. Много ми е за еднократна употреба и се чудя дали бих могла да замразя остатъка.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Захарно петле в 16 Август 2012, 19:21:36
Може да се замрази до 2 месеца,но след това трябва да го ползваш само за готвене.Не става да го бъркаш за крем за торта.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: lorenka в 13 Ноември 2012, 23:45:05
Привет,да ви питам сложих печен пипер в фризера тази година преди това си го правех в буркани ,но го обелих и така го сложих .Пречи ли му че е обелен или беше по добре да не го беля  :(
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: pep-4o в 13 Ноември 2012, 23:56:17
:ok: си е така. После размразяваш и ползваш. Предпочитам го пред  небелен във фризер или в буркани пък.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: lorenka в 14 Ноември 2012, 00:58:33
Ох,добре отдъхнах си казаха ми че не било добре да е белен бил поемал миризма от фризера...
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: marabu в 14 Ноември 2012, 07:49:11
(http://www.gotvetesmen.com/images/advices/advices_81.jpg)

Ако ви е останала течна готварска сметана, можете да я замразите във формички за лед. Извадете ги от формичката и ги прехвърлете в найлонов плик, който запечатайте възможно най добре или пък използвайте плик с цип. Замразените кубчета сметана директно се поставят в горещите супи, сосове и т.н.

** До тук само в горещи супи съм проверила -работи
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: SEM в 10 Юни 2015, 23:55:04
Привет, искам да попитам дали някой е правил опит да замрази коприва? Въпроса ми е по-скоро дали да я сложа в суров вид както подправките; или да я бланширам.
Благодаря
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: pep-4o в 11 Юни 2015, 00:17:08
бланширай я, без друго като се готви копривата се бланшира и тогава готви.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: ceckavd в 11 Юни 2015, 08:58:45
аз я слагам сурова, само я измивам и я пъхам във фризера
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: SEM в 11 Юни 2015, 22:32:59
ceckavd, рер-4о - Благодаря !!!
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: Did_ka в 12 Юни 2015, 09:40:22
аз я изсуших  ::)
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: SEM в 21 Август 2015, 20:03:11
Привет на знаещите! Знам че въпроса ми е много глупав, но за първи път имам фризер ( до сега живеехме в южна страна и целогодишно имаше пресни зеленчуци); а тук в Норвегия след септември - цените скачат 2-3 пъти и купихме фризер. Та по темата - изчетох всичко и съветите са много ценни. Но -
*задължително ли е наистина да се слагат всички зеленчуци бланширани - ми те се смиха; или това е идеята - така заемат и по-малко място.
** ако не мога да вакумирам - при добро стягане на плика - има ли опастност да се развали продукта??

Ще съм благодарна да споделите и дадедете съвет.
Защото като Ви чета колко много и какво разнообразие съдържат фризерите Ви......замислям се с колко чекмеджета са Вашите  ;D; (моя е с 6 бр.)
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: pep-4o в 21 Август 2015, 22:35:29
от всичко, по малко слагаш  :thumbup: Но ти пък си имаш студена зима и килер сигурно, наблегни на това, което може да  съхраняваш в буркани (а дали там правите такива е друг въпрос  :innocent: )

идеята на бланширането е, че някои миришат на сурово/зелено, като ги размразиш. Както граха например, зеления боб, спанак, зелен боб..... Но чушки може сурови, гъби - сурови, тиквички - сурови, патладжан - пържен или печен....
Колкото повече изкарваш въздуха от плика (стягаш, аз също нямам вак машинка)  толкова е по-издръжлив. От въздуха замирисват на старо продуктите. Е, не след месец, или два, но след 3-4 примерно.
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: GolemDZVER в 22 Август 2015, 10:31:49
Пепи е отговорила доста подробно, но и аз ще допринеса малко - нямам вакуум машинка, но плика с продуктите потапям в дълбока тенджера с вода и водата изтласква въздуха максимално, и сетне връзвам. Задължително слагам във втори плик и пак го връзвам. Така се запазват по-добре продуктите.
Леко бланшираните сетне са и по-лесни за готвене - направо в тигана ...
Титла: Re: Съхраняване на продукти във фризер
Публикувано от: SEM в 01 Септември 2015, 00:03:26
Благодаря Ви момичета за съветите.
Пепчо...не знам дали другите слагат буркани, но аз вече за втора година слагам; на стари години пак си припомням кое-как се прави.
"Голем Дзвер" - това с плика е интересно и ще се пробва.
За бланширането - може би аз ги държа малко повечко и затова се смиха.
Желя успешна седмица и спорна работа при приготвянето на Вашата зимнина.