Гответе с мен!

Полезно => Отглеждане и съхраняване на продуктите => Темата е започната от: CVETETO3101 в 15 Септември 2015, 13:31:27

Титла: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 15 Септември 2015, 13:31:27
Какво приготвихте и как досега  в туршиено-плодовата епопея?

Ето какво направих досега:
1. Сладка от:
- праскови
- ябълки и круши
- сливи с шоколад
- арония + сироп от нея
- бели череши
- червени череши
- вишни
- кайсии
2. Замразени обезкостени череши
3. Печени и белени чушки - замразени
4. Печен и белен патладжан - замразен
5. Нещо за готов доматен сос - 7 буркана
6. Туршия с варен патладжан (знам я като Свищовска туршия)
7. Моркови с целина и магданоз с фикса на д-р Йоткер

СИРОП И КОНФИТЮР/СЛАДКО ОТ АРОНИЯ БЕЗ СТЕРИЛИЗИРАНЕ
АРОНИЯ 1:2

Аронията трябва да е много добре узряла и сочна (то тя по принцип не е сочна, ама все пак).
Оронват се плодчетата и се измиват под течаща вода в цедка.
Отмерва се количеството и се слага в голяма тенджера или ако е много в казан.
Хубаво е преди да се сложат в съда плодчетата леко да се намачкат, за да пуснат повече от сока си.
Залива се с вода в съотношение 1 плод : 2 вода и се вари 30-40 мин от завирането.
Маха се от огъня и се охлажда.
Прецежда се течността, а плода пак леко се намачква върху цедка, но не се престаравай, все пак да остане нещо и в плода.
Получения допълнителен сок сипваме в течността, в която вря аронията.
Отново мерим течността  и в същата тенджерка кипваме отново.
Прибавяме захар в съотношение 1 л течност : 1 кг захар и бъркаме да се разтвори.
Оставяме малко да поври.
Накрая слагаме лимонтузу и варим с разбъркване още 3-4 мин - да се разтопи киселината.
Още горещ сиропа насипваме в сухи и чисти СТЪКЛЕНИ шишета с капачка и веднага завинтваме.
От останалата "меласа" от плода - приготвяме конфитюра.
В плодовата маса е останал все пак някакъв сок, но ако е прекалено сух се сипва малко водичка (но съвсем малко) и се слага в друга тенджера със захар.
Оставя се да се вари, като се разбърква непрекъснато (да не загаря).
Вари се до желана гъстота и напълно разтопяване на захарта.
Съотношението е 1 кг меласа: 1-1,5 кг захар.
Към края пак се слага лимонтузу.
Правила съм го ароматизирано и с прибавяне на иглички от розмарин - на вкус, дори и с ванилия.
Горещото сладко пак сипваме в чисти и сухи буркани и веднага затваряме с капачка.
Обръщаме на капачка.
Не се стерилизира.
Така от един плод имаш и сок и сладко.
Сиропа разреждаш през зимата с изворна вода бутилирана.
Можеш да ги правиш последователно - единия ден сока, а меласата съхраняваш в хладилник, а втория ден сладкото.
Рецептата си заслужава и става много вкусно и полезно.
Да е жива и здрава приятелката ми Златка от Варна, която ме научи на тази чудесна рецепта !

СЛИВИ С ШОКОЛАД

Вари се сладко от обезкостени и разполовени (може и на четвъртинки) сливи по класическия начин. На финала след като се сложи лимонтузуто и то се разтвори - горещото сладко се дръпва от котлона. 
В него се слага по 1 ч.л. смес за меденки (от Кауфланд) и по
1 натрошен черен шоколад  (от Лидл) - на всеки килограм сливи. Бърка се енергично и бързо да се разтопи напълно и се пълнят бурканите. Обръща се на капачка. Става много вкусно.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: GolemDZVER в 15 Септември 2015, 14:46:03
Зимъска няма да ти берем кахъра  :yahoo:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: ceckavd в 16 Септември 2015, 09:30:12
И аз да се включа до сега направих малко неща. За пръв път пробвах и нова рецепта, в която вместо аспирин се ползва калиев сорбат. Като пробвам ще кажа какво излезе.
1. Сурова туршия - от всичко по малко - морков, чушка, краставичка, зелен домат, зеле, чесън, джанки.
2. Кисели краставички.
3. Люти чушлета (шипка) - домашни и купени.
Нищо не се стерлизира.
Това е за пробата. Ще си направя и по стария начин, но чакам да се появи и карфиол на пазара.
1. И традиционни млени домати правих. В бутилки.
Ще помисля още какво да правя.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: Did_ka в 16 Септември 2015, 09:36:39
CVETETO3101, поздравления за избора на заглавие - даде ми весел старт на деня  :thumbup:
За какво ползваш Замразени обезкостени череши? и аз имам, но си стоят...

У нащо домакинство този сезон, оставих бурканите на мама, аз само суших плодове и домати :innocent:
Чушкопечене предстои...
Иначе имаме складирано прилично количество:
1. доматен сок
2. лютеница
3. компот от бели череши
4. сладко от смокини/ бели череши/ ягоди
5. сироп от ягоди/смокинови листа
6. замразени зелен/бял боб (фасул) /аспержов боб
7. замразени лозови листа/ царевица/ грах/ моркови ...... кисело зеле от миналия сезон  :swoon:....
Събрах още два чувала лавандула и около 300кг картофи, които не знам как да опазя от кълнене...
Туршии имам от минали години - оказа се, че не ги ядем  :innocent:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: ceckavd в 16 Септември 2015, 09:40:24
CVETETO3101, поздравления за избора на заглавие - даде ми весел старт на деня  :thumbup:
За какво ползваш Замразени обезкостени череши? и аз имам, но си стоят...

 Т  :innocent:

Замразените череши може да се ползват за сладкиши. Може и за коктейли. Разбиваш ги с блендер и ги сипваш в питието. Алкохол, безалкохолно по избор и черешите. ще питам сестра ми за някой коктейл. Знам,че тя ползва череши и вишни замразени.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 16 Септември 2015, 13:20:51
Привет мили съфорумци! :60:
Дзверчо - а ти к,во натрупа в твоята хралупа ? Или като Косе-Босето... ;D Ако закъсаш ще ти пратя някой и друг буркан. Няма да те оставим гладен на студа  ;D

ceckavd - ползвала съм като заместител на аспирина само натриев бензоат (на доктора) - става без грешка и туршийка (ако оцелее) издържа 2-3 години и нищо й няма (опит от случайно забравени 2-3 буркана). Но за калиев сорбат за пръв път чувам. Дано се получи! :P

Did_ka - за толкова много неща използвам черешките (вишнапа и вишните). Най-много за кекса № 1 в моята кухня с череши. Освен това за кремове, за желета (баварьози) и торти, за сладки тартове, за щрудели, за мъфини, за рула и всичко, за което се сетиш, че има  сладък пълнеж. Дори зимата едно кисело мляко разбъркано със захар и една шепичка черешки напомня за летните десерти и освежава.
Имам колекция от толкова много рецепти, а и в мрежата има изобилие.  Но не съм успяла да изпробвам повече от 1/3 от тях.
Дори при компотите от череши и вишни обезкостявам, та ако останат да нямам притеснения (всички костилкови трябва да се изядат в рамките на една година - иначе се образува сенилна киселина и консумацията им става като руска рулетка :stop:).
И още за това промишлено количество картофи. Знам (а и съм правила), че трябва да се наредят на по 1 ред в здрави (без отвори) кашони - после вестник - пак ред картофи и т.н. На всеки ред се слагат по 1-2 здрави малки ябълки. Слагат се на прохладно място (дори зимата на остъклен балкон, да не мръзнат, но да са на студено). Издържат доста дълго време, ама все пак си покълват след време, особено ако са на топло.
За лавандулата ...???

Остават ми още да направя оцетени чушки-капия и пъстра туршия.
Е, ако нещо още се сетя ... :P

Усмихнат слънчев ден ! :60:  :yahoo: :smile1: 
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: GolemDZVER в 16 Септември 2015, 13:39:18
Дзвера е направил сладка от череши и боровинки за Чедата, а иначе в Бърлогата има два огромни фризера и буха всичко в тях ...
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: Did_ka в 16 Септември 2015, 14:19:06
CVETETO3101, благодаря за отговора  :thumbup:

картофите ги държа в плитки щайги в гаража (не е много хладно, но нямам друго място за склад) - само ги пререждам, за да огледам за гнилоч и кълнове (не искам да ги обработвам с препарати)

За лавандулата ...???
имам си мъничко лавандулово поле  :innocent: повечето я раздадах, а последните 2 чувалчета изсуших и навързах на букетчета - за чай, за подправка, против молци, за декорация...   
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: verabel в 16 Септември 2015, 22:53:35
Ние сме сложили във фризера няколко пакета с чушки за пълнене /бланширани предварително/, няколко пликчета изпечен патладжан, и 9 бурканчета кетчуп. Мисля, да сложим печени червени чушки /изтърбушени/ и кьопоолу във фризера и лютеница. Може би и няколко зелки /5-67/.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: ceckavd в 17 Септември 2015, 08:47:39
Привет мили съфорумци! :60:


ceckavd - ползвала съм като заместител на аспирина само натриев бензоат (на доктора) - става без грешка и туршийка (ако оцелее) издържа 2-3 години и нищо й няма (опит от случайно забравени 2-3 буркана). Но за калиев сорбат за пръв път чувам. Дано се получи! :P


В моя град има един възрастен човек, който прави краставички и люти чушлета в промишлени количества. Слага в бидони и зимата ги продава. Купувала съм от него и много ми харесаха. Той дал рецептата на една позната. Използвал калиев сорбат. Купих пакетчето и от горе на него си пише за туршии. Като пробвам ще пиша за резултата.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: KrokozabYl в 17 Септември 2015, 11:14:02
Зимнина нда  ::) компоти имаме, последно от круши, сладко от круши и дюли и ябълки; имаме и сироп от дренки и компот от дренки  ::) печени чушки задължително и домати мляни, че закъде без тях и остава лютеницата - тя ни е жизненоважна зимата и много си я обичаме и това е май засега  :smile1:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 17 Септември 2015, 12:28:24
Привет мили съфорумци! :60:


ceckavd - ползвала съм като заместител на аспирина само натриев бензоат (на доктора) - става без грешка и туршийка (ако оцелее) издържа 2-3 години и нищо й няма (опит от случайно забравени 2-3 буркана). Но за калиев сорбат за пръв път чувам. Дано се получи! :P


В моя град има един възрастен човек, който прави краставички и люти чушлета в промишлени количества. Слага в бидони и зимата ги продава. Купувала съм от него и много ми харесаха. Той дал рецептата на една позната. Използвал калиев сорбат. Купих пакетчето и от горе на него си пише за туршии. Като пробвам ще пиша за резултата.

калиев сорбат бил по-малко вредния вариант на натриевия бензоат според милото. От няколко години го ползва за гроздовия сок, но аз лично не съм слагала на туршии.

Аз до тук - печени червени чушки в буркани  и малко във фризера, но ще правя и от ония печените памиронави (100 чушки)
корнишони стерилизирани  ;D
малко сладка, защото има стари,
маринования патладжан на Танчето
люти чушлета в сладдко кисел сос, чорбаджийски  и рибки  пукани в буркани
промишлени количества от полу-песто от босилек е във фризера ( после разреждам с още зехтин и сие)
домати консерва натюр -само белени
пащърнак с морков настъргани във фризера , други залети с доматен сок в бутилки и стерилизирани

предстои лютеницата тези дни,
доматен сос за пици/паста и тн
и кетчуп
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 17 Септември 2015, 16:52:21
Браво въртокъщници-майстори!!! :smile1:

Пепче от къде  купуваш  калиев сорбат ? Чие производство е? И още (щот обожавам както картофки, така и възхитителните ми патладжанчета :P), моля пусни линк към тази рецепта за маринованите патладжани на Танчето!
И още не разбрах как ги правиш тези 100 чушки? Имам някаква такава рецепта, но твоите мариновани или панирани са ? И каква ти е технологията?
И май ще прекаля, ама домати консерва натюр -само белени  - стерилизираш ли ги или с аспирин/или консервант ?

ceckavd - обожавам такива домашни - пък и отпреди - от старите плод-зеленчуци туршийки. Няма да забравя бидоните пълни с леко пукната червена капия, киселката бамя и още куп безумно вкусни туршийки. Чак изпокапах клавиатурата  - ама спомени, спомени ... Правя и аз вкусни туршии, ама такива като от спомените ми - не мога да ги докарам ...

Благодаря на всички, които се включват в темата и успех !
Вярата, Надеждата и Любовта да са винаги с вас! :smile1: :60:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 17 Септември 2015, 19:27:53
Цвети, ето чушките http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,5917.msg225608.html#msg225608 (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,5917.msg225608.html#msg225608)
Маринования патладжан на Танчето  http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,647.msg114806.html#msg114806 (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,647.msg114806.html#msg114806) - аз съм намалила малко захарта, че си е сладък така за нас.
домати консерва натюр са - белени домати, нарязани, посолени. Напълнени в буркани и стерилизирани за  20 мин. Не натюр  :smile1: са с прибавени магданоз  :sick: чушки, патладжани и бамя ако има - тия са специално за доматена манджа или яхнии.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 18 Септември 2015, 00:30:51
Пепче, чудесна си мила! Благодаря ти много! :flower:
Междувременно отскочих до блога ти и оттам видях чушките. Много ми хареса, че си дала и количество продукти за по-малък брой  чушки :thumbup:
А доматките ги правя точно по този начин и грешка нямат! Чак ми се свиди зимата да готвя с тях, а като нарежа лук и ръсна още пресен или размразен магданоз + зехтинче и салатката готова за нула време.  :thumbup:
Сега ще видя и туй патладжанче на Танчето.
Привет ! :smile1:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 18 Септември 2015, 01:02:36
и аз ти благодаря, Цвети!
Тези домати - натюр, у нас са много тачени на зимна салата - с лук, сирене, маслини, зехтин  :smile1: младия Стоев може да живее само на такава салата, с хляб си я яде.
Виж патладжана и непременно си направи - поне половин доза.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: wafi в 18 Септември 2015, 09:41:10
Да взема и аз да се похваля какво съм свършила до сега.

1. Сок от бъз
2. Сок и сладко от ягоди, както и сушени
3. Два вида сок, мармалад компот и сушени сливи
4. Нектар и сладко от праскови
5. Сладко от кайсии
6. Сладко от ананас
7. Сладко от динени кори
8. Сладко от грозде
9. Сироп от смокинови листа
10. Сладко и сушени смокини
11. Компот от джанки
12. Млени домати и доматен сос
13. Чушково- доматен сос
14. Лютеница 2 вида
15. Кьопало
16. Имамбаялда
17. Маринован и пържен патладжан
18. Сушени домати
19. Сушени и замразени моркови и пащърнак
20. Замръзен копър

За сега това и продължавам, че на балкона е като плод и зеленчук. Чакат ме 20 кила чушки за печене, 12 кг корнишони, 10 кг круши ( част вече суша и варя на сладко), 10 кл ябълки за сладко, сок и сушене , 15 кг домати за мелене и 5-6 кг патладжан. Тази година градината ме съсипа от раждане, едва смогвам да ги оправя. Добре, че са кукърчетата да ми помагат.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: ceckavd в 18 Септември 2015, 10:49:33
Чушките на Пепчо са и от моето детство.
Дамтки натюр почти не слагам. Предпочитам смлени със сол и аспирин и в бутилки. От тях ползвам и за готвене и за салатка заедно с малко лук или праз.
Сложих около 20 бутилки, но сигурно няма да ми стигнат.
CVETETO3101Калиевия сорбат може да се намери в хранитлен магазин или в магазин за подправки.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 18 Септември 2015, 11:55:08

  Предпочитам смлени със сол и аспирин и в бутилки.

такива аз харесвам от ученическите си години, чинка ми правеше такива в градските условия. Но си променят вкуса от аспирина и моите не ядат, но аз всяка година си слагам по 10-на шишенца. Тези дни като правя лютеницата ще заложа и тях.

калиев сорбат - да, в кварталните супермаркети ги има, при подправките е
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: verabel в 18 Септември 2015, 13:37:11
Как сушите плодовете и зеленчуците? Интересуват ме домати, чушки и евентуално тиквички?
Пепи, как белиш доматите, потопяваш ги във вряла вода за малко и после веднага в студена ли? Дали, ако не ги обеля, след това няма да е по-лесно. Че и моя малкия яде соса от салатата с хляб и не иска друго. А до 6 години не трябва да приема аспирин. Аз преди си правих доматите със салицил и олио отгоре в бутилки, много удобни ми бяха.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 18 Септември 2015, 14:59:50
Верче, задължително ги беля. Но заради голямото количество, което правим, няма кой да ги потапя във вряла вода. Пък и ние берем само добре узрелите. Ако ти са по-малко като количество,  по-лесно е с потапянето във врялата вода - правиш на дупето на домата кръст (после от там хващаш люспата) и ги бланшираш за минута 
Сушенето на доматите, морковите, пащърнака - аз ги суших в машината :) купих си сушилня, макар и малка 5 тавички е ми изсуши пащърнак, който не успях да прибера във фризера, че количеството беше огромно.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: wafi в 18 Септември 2015, 18:05:15
И аз всичко съша в дехидратора и даже с майка ми си го въртим за да насмогнем. Аз млените домати в шише им слагам само сол на вкус и липвам 5-10 мин за капачка. Като отворя соса си е като прясно смлян. Майка ми не го вари а ги запечатва с олио но не ни се харесват нещо.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: verabel в 18 Септември 2015, 23:54:35
Пепи, wafi, благодаря ви! Фризьорката ми каза, че ги е сушиля на слънце.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: SEM в 19 Септември 2015, 03:35:15
Привет, да се отчета и аз. Че само питам и разпитвам....та чак ме е срам. Но 18 години живяхме в южна страна и сега при преместването на север ми се налага да се заучван на стари години. Благодаря на всички Ви за помоща. Ето и моя отчет за тази зима:
1. Сладка - ягоди, праскови, сини сливи, вишни
2. Пържен патладжан с доматен сос
3. Пържен пипер стерилизиран (за миш маш) или с яйца
4. Печена червена капия натюр - стерилизирана
5. Сурови ситно нарязани чушки (за пица) -фризир
6. Тиквички на кубчета - фризер
7. Пресен магданоз - фризер
8. Сини сливи без костилки - фризер
9. Пресен керевиз - стъбла и листа - фризер
10. Изпържен праз лук фризер
11. Маринован "кози рог" в три-литров буркан
12. Изсушени листа (за чай) - сребърна бреза, малина, горска ягода и шипка

Искам да направя кисело зеле, лютеница и едни червени камби "Гурме" - но ще изчакам още малко.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 20 Септември 2015, 20:10:15
...как белиш доматите, потопяваш ги във вряла вода за малко и после веднага в студена ли? Дали, ако не ги обеля, след това няма да е по-лесно. Че и моя малкия яде соса от салатата с хляб и не иска друго.
Верче ( verabel), освен бланширани, доматите се белят много лесно, ако прокараш по повърхността на домата с лек натиск тъпото на ножа. Така беля доматите за салата.
Но за зимнина по-бързо става с бланширането, както го е написала Пепи - разрез на кръст на дупето на домата.

Сушила съм домати и на слънце, ама бая бавно става. Покривам ги с марля срещу мухи и насекоми и всяка сутрин изваждам тавите, местя през деня да са все на слънце и вечер прибирам ... Голяма хамалогия е! >:(
Във фурната нещо не мога да ги докарам като купешките. Явно скоро трябва да помисля за сушилка, ама като си помисля къде да я сложа на съхранение ... просто нямам такъм свободен обем в кухнята... :(

Да добавя и сушените ми растения за чай и като подправки:
джоджан
жълт кантарион
маточина
подбел
живовляк
липа
 :smile1:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: Poni 69 в 21 Септември 2015, 01:52:10
Дидка, ето линк за един невероятен сладкиш с череши, който се прави много лесно, с много обикновени и евтини материали /аз го направих с обикновено прясно мляко, а не със соево/, а вкусът му е превъзходен, като на тежък много шоколадов сладкиш
http://www.kulinarno-joana.com/2015/06/lesen-shocoladov-sladkish-s-chereshi/ (http://www.kulinarno-joana.com/2015/06/lesen-shocoladov-sladkish-s-chereshi/)
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 21 Септември 2015, 12:19:23
Дидка, ако направиш този кекс № 1 в моята кухня - с череши те уверявам, че няма да съжаляваш. Публикувах рецептата още през 2004 година:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=gotv&Number=1941361958&page=&view=&sb=] [url]http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=gotv&Number=1941361958&page=&view=&sb= (http://[url)[/url]
и така се завъртя в нета под различни наименования.
Правила съм го и в други варианти: със сливи, с твърди праскови или нектарини, с фурми и т.н. Винаги отличен резултат и не ме е подвеждал. Последният път експериментирах и добавих в тестото 1 ч.л. смес за меденки (на Стила от Кауфланд). Това добави един прекрасен нюанс на кекса.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 21 Септември 2015, 12:27:00
Да взема и аз да се похваля какво съм свършила до сега.
....
За сега това и продължавам, че на балкона е като плод и зеленчук. Чакат ме 20 кила чушки за печене, 12 кг корнишони, 10 кг круши ( част вече суша и варя на сладко), 10 кл ябълки за сладко, сок и сушене , 15 кг домати за мелене и 5-6 кг патладжан. Тази година градината ме съсипа от раждане, едва смогвам да ги оправя. Добре, че са кукърчетата да ми помагат.

Кураж мила! Ще се справиш, макар, че е доста като количество!
И доста си направила досега!  :thumbup:Ама ще можете ли да ги изпапкате?
То и аз като погледнах в мазето и се учудих, колко се е насъбрало - уж по няколко буркана от всяко, а в крайна сметка - рафтовете пълни. А имам и още мераци-и-и-и... ;D Май ще раздавам на приятели! :P
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: verabel в 22 Септември 2015, 21:56:53
Цвети, благодаря ти!
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 22 Септември 2015, 22:01:54
хайде да ви покажа и документация та   :smile1:

домати, без стерилизиране готови  също - със салицилова киселина на прах
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 22 Септември 2015, 22:02:54
сушените домати
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 22 Септември 2015, 22:04:42
доматите натюр в буркани
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 22 Септември 2015, 22:05:05
и доматения сок
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 22 Септември 2015, 22:06:04
лютеницата е готова и вече ми е спокойно  :yahoo:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 22 Септември 2015, 22:07:12
печените мариновани чушщки също са в буркани, но не си намирам снимката  :innocent:
доматения сос е готов  - пици, спагети и мръвчоци да има
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 22 Септември 2015, 22:08:46
и така.................
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 22 Септември 2015, 22:12:26
и бъзовия сок, зареден, заедно с някаква смет от глог на Мише  :smile1:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 23 Септември 2015, 00:50:48
Пепче, това си е рапорт на отличник!  :thumbup:Май всички ще ни "сложиш в малкото си джобче"  :yahoo: Къщовница и половина си! И така ме разсмя с обраната тава, ама ми се прииска да си топна залче в лютеничката ти от паничката! :P  Голяма хамалогия е, ама пък е вкусотия неземна домашната лютеница! Аплодисменти ог мен! :air_kiss:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 23 Септември 2015, 07:56:31
Това е след доматения сос, Цвети  :smile1:  Благодаря ти!
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: KrokozabYl в 23 Септември 2015, 10:46:25
ние брахме глог и шипки и сега съм ги разхвърляла навсякъде за сушене, лютеницата е готова и доматите и съм спокойна вече и аз.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: Did_ka в 24 Септември 2015, 12:15:58
тази година уж нямаше да правим лютеница, НО ...   :swoon:
Пепи, сигурна съм , че те конкурирам по количество лютеница, домати и сок   ::)
А това ми бе гледката цял един ден... мислех, че нямат свършване  :innocent:
(https://lh4.googleusercontent.com/-Qg5Wz9lIDDM/VgO1JC3sXXI/AAAAAAAAHhY/rCngC6Iu9Kg/w309-h549-no/24.09.15%2B%25D0%25B3.%2B-%2B3)
и сега продължавам с пипера - за сушене ... все ще му се види края!
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 24 Септември 2015, 22:59:00
 ;D давай да ги мерим
64 буркана по 0,4 лютеница,
18 по 0,340 доматен сос
64 буркана омния домати натюр и 32 гювечи
4 каси (по 20 бутилки 0,5л) доматен сок
само 5 кг в бутилки без изваряване
и във фризера са прибрани  3 туби от по 10л. с изварен дом сок за кетчуп и сос още.

Това е нашия дял, брат ми отделно си консервира и прибра, мамини само с домати минават.
и ПАК (сигурно десета година поред) се закани, че догодина ще сади два пъти по-малко домати. И сега има назрели поне 3-4 кофи, но се надявам да ги дава на кокошките вече, както обеща.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: Did_ka в 25 Септември 2015, 10:03:28
хахаха  :swoon: Пепи, определено ме би по количество на доматения сок  :swoon: складирам около 70 бр шишета и буркани, обаче по количество лютеница водя (п.п. вкл.~15бр от миналата година) - 68 от малките (0,4) и 4 от големите (тип омния) и още 4-5 малки буркана лютеница с хариса   :P и когато ти писне, тъпчеш във всякакви буркани от червената смес и надписваш "лютеница недоварена"  :rofl:
а когато вече не издържаш да се печеш барабар с чушките, пак тъпчеш в буркани "мляна парена капия". На следващата година вадиш от фризера замразен млян патладжан, малко изварени домати и продължаваш с лютеницата. И така поточната линия върви докато не намразиш лютеницата  ;D
а домати натюр и чери домати в сок има около 60-70 (но и от миналата година!)

Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 25 Септември 2015, 10:59:37
хахаха  :swoon: Пепи, определено ме би по количество на доматения сок  :swoon: складирам около 70 бр шишета и буркани, обаче по количество лютеница водя (п.п. вкл.~15бр от миналата година) - 68 от малките (0,4) и 4 от големите (тип омния) и още 4-5 малки буркана лютеница с хариса   :P и когато ти писне, тъпчеш във всякакви буркани от червената смес и надписваш "лютеница недоварена"  :rofl:
а когато вече не издържаш да се печеш барабар с чушките, пак тъпчеш в буркани "мляна парена капия". На следващата година вадиш от фризера замразен млян патладжан, малко изварени домати и продължаваш с лютеницата. И така поточната линия върви докато не намразиш лютеницата  ;D
а домати натюр и чери домати в сок има около 60-70 (но и от миналата година!)

 :rofl: :rofl: :rofl: Диде, разсмя ме с това недоварена. Добре върви консервната фабрика у вас.  Аз за пръв път правя под 100 буркана лютеница, но младежа Николай  ме успокои, че вече не е студент и няма да се яде толкова. И вярно, една година направиха при нас и от лАнската имаме останали 20-30 бурканчета. Затова и започнах с идеята да направим най много 40, а те пак  над 60 излязоха. При нас ей сега (следващите почивни) ще печем и приберем останалите чушки и патладжани във фризера, обикновено февруари правя още лютеница, защото наличната свършваше, но дано тази зима не правим вече. Но чушките не се наказвам така на скарата да пека - опъваме голямата тенекия на огъня и там, по 50-на бройки наведнъж
Абе вие кокошки нямахте ли да поемат малко домати?  :innocent:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: Did_ka в 25 Септември 2015, 14:13:30
имахме  ;D вече ги ... няма :innocent:

а това дето ги пека си е точно "тенекия" за печене - кюмбе, просто тези чушки са много големи.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: verabel в 28 Септември 2015, 15:12:35
Малееееееееее, какви количества! Браво на вас, това е много работа! Аз правя 20-30 буркана от 400мл. и понякога остават 3-4 буркана.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: ceckavd в 29 Септември 2015, 09:53:03
Браво на вас. Къде съхранявате тези количества зимнина?
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: Did_ka в 29 Септември 2015, 10:55:14
ами иска си място ... аз ползвам два фризера, гараж и изба, а другата част са на вилата в склад. Честно казано само в апаратемнт и дрехите не мога да си побера  ::)
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: GolemDZVER в 29 Септември 2015, 18:24:47
Много зимнина, много чудо!
Аз пък се запасих не само за зимата, а за в бъдеще с ей този кютюк
(http://1.bp.blogspot.com/-TNL_ZKEmPxM/VglToUh_9XI/AAAAAAAADYk/Nbh0gSNCkd8/s400/IMG_20150925_170301_1.jpg)

Да видим дали някй ще познае за какво е? На първия не получих отговори, ха дано на втория някой се сети за какво е  ;D
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 30 Септември 2015, 00:07:28
за кълцане на месо, що за въпрос зададе  ;D
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: GolemDZVER в 30 Септември 2015, 00:08:56
Бравос
 :air_kiss:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 30 Септември 2015, 00:11:00
ама ние ядем бонбонки тик так и имаме кютючета за месо  :innocent:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: GolemDZVER в 30 Септември 2015, 09:04:14
знаех си кой ще го познае  ;D
Сега е ред на сатърчетата, брадвичките  :swoon:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: Dyke в 30 Септември 2015, 10:53:19
Всичко сте приготвили и чакате люта зима!... Аз днес напазарувах домати, червени и зелени чушки,  камби. Ще чакам да изгрее слънцето и събота-неделя да не ми се мярка никой пред очите или около краката!.... Съвети как да направя зелени чушки за паприкаш? По колко да стерилизирам доматите!Паприкаша как приготвяте - моля за помощ - чушките са тъмно зелени, не бледо зелени.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 30 Септември 2015, 10:55:29
писах напред де, 15-20 мин за доматите са достатъчни,  ако са само с чушки и магданоз - също. Ако има патладжан - посолен първо, отцеден, измит - 30 мин, също и ако слагаш разен зелен фасул - бланширан предварително - пак 30 мин.
Чушките - залети с дом сок и стерилизирай
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: dove в 30 Септември 2015, 17:26:25
Ех колко много зимнина сте приготвили!!!! Браво! Страхотни сте!
От мен засега конфитюри от френско грозде
(http://s020.radikal.ru/i706/1509/27/cc0a894158f6.jpg) (http://radikal.ru/big/d434c564bd2b4172b7ed9f8b13fb8f4e)

Боровинки
(http://s019.radikal.ru/i643/1509/44/765afdc82209.jpg) (http://radikal.ru/big/2b93bf78a4df47ce853c786879313c3f)

Къпини
(http://s018.radikal.ru/i527/1509/05/5331c1e6103c.jpg) (http://radikal.ru/big/a8dfaa82ab66459288460a9edb1b0959)
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: GolemDZVER в 30 Септември 2015, 18:50:13
Ега ти сладкото, искааам!!!!  ;D
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: Mariana G в 01 Октомври 2015, 13:26:38
Брей, че сте добри домакини :thumbup: аз по-скромно от вас се отчитам. Досега съм направила:

-сладка от ягоди, череши, праскови, кайсии, сливи, любимите смокини (печени и варени)
-конфитюр от малини (без семките)
-доматен сос в буркани
-лютеница (в буркани и замразена, вакуумирана)
-кьопоолу (в буркани и замразено, вакуумирано)
-маринован патладжан в буркани
-печен, белен и пасиран патладжан, замразен
-замразен пържен патладжан на филийки (за мусака)
-замразени копър и магданоз (това винаги го имам във фризера)
-замразени сурови чушки (на кубчета, на лентички, според манджата)
-замразени печени чушки
-замразени череши и вишни без костилки (за сладкиши)

Предстоят ми:

-сини боровинки в сироп (използвам за пълнеж на бонбони)
-замразени боровинки
-мариновани зелени домати в буркан
-два модела туршийки
-мариновани гъби
-икра от тиквички

 :smile1:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: verabel в 01 Октомври 2015, 20:47:26
Марианче, сподели за замразената вакуумирана лютеница - как я правиш?
Аз замразявам кьопоолу -пека чушки, патладжани и червени домати и ги слагам в пликчета необелени.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: Mariana G в 01 Октомври 2015, 20:59:34
Верче, правя си лютеница по тази (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,794.msg209.html#msg209) рецепта, имам вакуумираща машинка, слагам в пликчета, вакуумирам и замразявам, после само цепвам пликчето, слагам в купичка и размразявам :smile1:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: verabel в 02 Октомври 2015, 10:33:54
Марианче, благодаря. И аз имам вакуумираща  машина, ще опитам и аз.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: KrokozabYl в 02 Октомври 2015, 14:41:03
 :P
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: Mariana G в 02 Октомври 2015, 16:37:11
Ау, какво богатство! ::) Кро, това пачи крак ли е?
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: KrokozabYl в 02 Октомври 2015, 17:15:59
Да, Мариански  :smile1: Бяхме на гости в Чепеларе и там точно събираха прясно набрани гъбки, на мен носът и очите ми се напълниха, е... гъбките не са всичките за нас, ама не се стърпях и ги щракнах  :blush2:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: GolemDZVER в 02 Октомври 2015, 17:52:09
Да не би да си предвидила и едно пакетче за мене?  :P
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: pep-4o в 02 Октомври 2015, 23:11:11
не, моето има предвид  ;D Кро, блазя ти  :'(
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 15 Октомври 2015, 18:27:58
Марианка, как приготвяш за зимнина икрата от тиквички? Стерилизира ли се или направо във фризера? И тиквичките бланширани или сурови? Привет, мила! :60:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: ceckavd в 16 Октомври 2015, 09:41:59
Задавам тъп въпрос към Марианка. Какво е "икра от тиквички"? По нашия край такава дума нямаме.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: dove в 16 Октомври 2015, 18:55:08
Конфитюрче от дюли  :smile1:
(http://s019.radikal.ru/i636/1510/0c/abb7cfb593b4.jpg) (http://radikal.ru/big/27810be7e94c49b88d59be14d0f2ed2f)

и от смокини
(http://s009.radikal.ru/i308/1510/22/4e82eb49af48.jpg) (http://radikal.ru/big/dbdb28a55ac84b3c8a1a1bf82556fa07)
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 16 Октомври 2015, 23:40:06
Задавам тъп въпрос към Марианка. Какво е "икра от тиквички"? По нашия край такава дума нямаме.

Цеце, "икра" това е руският еквивалент на нашенското хайвер/пюре - като понятие. Отдавна и в БГ навлязла тази дума. Например на кьопоолуто - там му казват "икра из баклажанов". Привет мила! :60: 
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 16 Октомври 2015, 23:46:28
dove, ох как сладко ще си ги хапвате зимъска... :P А и етикетчетата са толкова мераклийски!
Умрем за тези два варианта, особено за смокините!  :thumbup: Привет! :smile1:
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: dove в 18 Октомври 2015, 13:54:53
dove, ох как сладко ще си ги хапвате зимъска... :P А и етикетчетата са толкова мераклийски!
Умрем за тези два варианта, особено за смокините!  :thumbup: Привет! :smile1:

Благодаря ти, тази година наистина станаха много сполучливи, та затова им потърсих и съответните етикетчета  ;D
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: ceckavd в 19 Октомври 2015, 09:28:55
Задавам тъп въпрос към Марианка. Какво е "икра от тиквички"? По нашия край такава дума нямаме.

Цеце, "икра" това е руският еквивалент на нашенското хайвер/пюре - като понятие. Отдавна и в БГ навлязла тази дума. Например на кьопоолуто - там му казват "икра из баклажанов". Привет мила! :60: 
Благодаря за отговора. По нашия край не се използва тази дума. То си е пюре от тиквички.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 19 Октомври 2015, 12:09:24
Благодаря за отговора. По нашия край не се използва тази дума. То си е пюре от тиквички.
Само едно уточнение - в случая Марианка не ги е правила на пюре, както и има още зеленчук. Съжалявам, че отговарям вместо нея (да ме извини!), но май тя няма да се включва в дискусиите. И още - вариант на тази зимнина даде преди време и (дано не се лъжа) Весела, която спомена, че я е приготвила по подсказка именно на Марианка. Та оттам са ми изводите.  Привет! :smile1:   
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: tomislava в 19 Октомври 2015, 19:53:08
Аз тази година направих туршия и кисели краставички. Трябва и кисело зеле да правя скоро.
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: dove в 21 Октомври 2015, 18:00:04
Ето и вишневото конфитюрче
(http://s47.radikal.ru/i117/1510/e2/1864ae13982b.jpg) (http://radikal.ru/big/ad8d33f12cfa423fb58b386337baff65)

Конфитюр от червени чушки с ванилия
(http://i056.radikal.ru/1510/4a/04a480e1b272.jpg) (http://radikal.ru/big/294f847400fc4c019de31c98b43def81)
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: CVETETO3101 в 22 Октомври 2015, 14:50:02
 :thumbup: :yahoo:
много ме кефят . Мераклийски са!
Титла: Re: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА
Публикувано от: verabel в 29 Октомври 2015, 15:55:51
Миналата сезмица сложихме малко зелце - 6 зелки /скромно, но от сърце, повече не можем да изядем и го хвърляме/. По технология на Пепи, без претакване. Това е за трета година. Пепи, да си жива и здрава, че сподели!