Гответе с мен!

Рецепти => Търся изпитана рецепта => Темата е започната от: Danieli в 18 Януари 2011, 13:58:14

Титла: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: Danieli в 18 Януари 2011, 13:58:14
Здравейте,нова съм във форума и искам да попитам ,защо винаги кекса ми става спласкен?
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: marabu в 18 Януари 2011, 14:32:26
здравей и добре дошла  :hi:

Надали някой би могъл да ти отговори на въпроса без да дадеш рецептата. Тъй като приничите да бъде сплескан печивото са много. Температурата на фурната не спазена, времето, продуктите и съставките на кекса и т.н

Напиши малко по-подробно какъв е проблема и съм сигурна, че тук ще ти помогнат  :smile1:
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: anita29 в 18 Януари 2011, 14:52:58
И аз имам същия проблем.Изпровала съм раззлични рецепти и винаги се сплесква.И при печенето пробвах различни начини,но пак не става. :(
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: Tina-Rina в 18 Януари 2011, 15:10:26
   Продуктите трябва да престоят на стайна температура поне половин час - да уеднаквят температурите си, преди да започне правенето на кекса - това е една от причините.
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: Dyke в 18 Януари 2011, 15:17:30
Примерна рецепта за най-елементарен кекс:
3/4-5/яйца, 1чч захар, 1/2чч олио, 200мл пресно/кисело мляко, червено или бяло вино/мляко, щипка сол, 1 бакпулвер, ванилия, орехи, какао, плодове - според вкуса и желанието, брашно 2,5-3чч според гъстотата.
Яйцата и захарта се бият до побеляване, добавят се по отделно всички останали продукти. Тавичка за кекс - обикновено е правоъгълна или кръгла с дупка в средата, за да може тестото да  бухне нагоре. Маже се с масло и се поръсва с ГАЛЕТА или брашно. С галетата дори да прегори - по-вкусно е - отделя се от готовия продукт и не го загрозява както е с брашното.
Тестото е готово и се изсипва във формата за печене, нареждат се орехите и плодовете.
Пече се на 180гр за около 40мин.
Тестото не обича да се отваря вратата на фурната, за да бъде проверявано - поне 20-30мин НЕ ОТВАРЯЙТЕ ВРАТАТА! То си бухва, напуква горната повърхност и препича на спокойствие! Ако не сте сигурни в силата на фурната - може и да печете по-дълго на 150гр. Като е готово, вижда се как тестото се отделя от стените на съда.
За да не бухне за мен причините са:
* рядко тесто
* лоша пропорция на набухвателя
* често отваряне на фурната  - това никое печиво не харесва!
* ниска температура на фурната
Във форума ще намерите прекрасни рецепти за кекс, важното е да имате търпение при печенето - разучете фурната си и я направете свой приятел!
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: Dyke в 18 Януари 2011, 15:24:41
брашно 2-2,5чч според гъстотата.
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: violinagg1 в 18 Януари 2011, 16:32:37
Ще ти напиша рецепта за кекс ,която правя от 13 или14 годишна(биех яйца с тел за разбиване тъй миксерите бяха мечта)и никога тестото не ме е предавало.               
5-6 яйца(ако са едри 5,ако са средни 6)         
1 1/2 ч. ч.захар   
1/2ч.ч.олио 
1ч.ч пр.мляко(може  да се сложи фанта или лимонада)     
1ч. л. ром или коняк   
1-2 ч.л.какао   
3ч.ч. брашно   
1 бакпулвер   
ванилия ,стафиди, орехи           
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване,прибавяме олиото,млякото,коняка,ванилията.Смесваме брашното (пресято)  с бакпулвера и прибавяме постепенно към яйчната смес и разбиваме внимателно ( на 1 степен).Сместа леко спада ,но това да не те притеснява.Намазваме формата с олио поръсваме с брашно-изсипваме част от сместа -в другата слагаме какаото и изсипваме от горе.Слагаме ядките  и печем в предварително загрята фурна,пече се на180 градуса без да се отваря 40-50мин.
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: marabu в 18 Януари 2011, 17:21:29
В този подфорум не се пишат рецепти.
Тук може да пуснете линк за рецепта и обяснения, но самите рецепти публикувайте в Подфорум "Гответе с нас" (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?board=3.0)
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: An в 18 Януари 2011, 17:29:46
Да кажа и аз...................По принцип имах подобен проблем когато фурната ми бе нова-установих,че всичко е от печенето.Просто винаги слагай на около 200 и след това намали на 170-180.
И друго-преди няколко дена пробвах тази рецепта Кексът на Мама (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3647.msg126918.html#msg126918[b) на ivanp, е просто до сега кекс никога не ми се надувал толкова много.Страхотна рецепта и дори не съм благодарила за нея,защото въпреки,че го правих два пъти за 3-4 дена до снимка така и не се стигна  ::).Така че бих ти препоръчала да пробваш тази рецепта като спазиш указанията за печене.
Успех!!! :thumbup:


Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: Did_ka в 19 Януари 2011, 10:40:08
я да се шмугна и аз  :P
за да ми е пуфкаф кекса  ;D винаги разбивам белтъците със захарта на крем /с миксера/, после течните и накрая сухите съставки /на бавна степен/ - е това, провал няма!  :thumbup:
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: vesela в 19 Януари 2011, 14:39:27
И аз да кажа, че преди години правех какви ли не сладкиши, обаче кекс не можех ад направя... :swoon:
Не знам защо - спазвах си всичко. Сега като се замисля, обаче, май не съм ги допичала, спадаха... ;D
И друго да призная - и досега имам проблем при печивата с кисело мляко и сода :swoon:
Предпочитам кексове с прясно мляко и бакпулвер или газирана напитка.
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: anita29 в 20 Януари 2011, 20:17:50
Днес за първи път кекса не ми се сплеска.До сега винаги го правих с кисело мляко и сода.За първи път пробвам рецепта с прясно млякко и бакпулвер и се получи много добре.Ето го :smile1:
(http://prikachi.com/images/390/2882390B.jpg)
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: Did_ka в 21 Януари 2011, 11:57:59
много ти е хубав кекса, а не се съмнявам и вкусен!
и аз установих преди време, че с прясно мляко става по-хубав, същото научих и за баницата, все не ми се получаваше с киселото мляко  :smile1:
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: Dyke в 21 Януари 2011, 12:09:56
Anita29, кекса ти е чудесен, браво!
Според мен няма значение дали е с пресно, кисело мляко или друга течност. Едната причина да бъде красив е съда, в който печеш, да му даде да набухне - трябва да е с високи стени! /Това са специалните форми с отвор в средата или правоъгълните кексови форми/. Това важи и за козунаците - най-красиви са тези, печени в малки алуминиеви тенджерки с високи стени!
Втората причина е търпението при изпичане - 180/200гр/ и 40мин без да отваряш вратата.
А сега - чашка кафе и парченце от прекрасния ароматен кекс!
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: e.kirova в 14 Март 2011, 18:07:03
Мисля, че май са развалили брашното. От скоро и аз имам такъв проблем, а преди всичко си беше наред..
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: marabu в 15 Март 2011, 11:47:27
надявам се Danieli отново да пише за да разберем дали е успяла с кекса или все още има проблеми с печенето.
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
Публикувано от: Ivaniza в 10 Април 2011, 18:59:47
До сега имам само един фал и...за ужас на всички пак беше успял малко да се надуе - просто вместо една чаша захар бях изпуфкала една чаша сол - грешния буркан ;D ;D ;D.
1. Каква ти е фурната? Ако печеш на вентилатор имай в предвид, че с 20 гр. пече по-силно, отколкото на реотани.
2. Кексът винаги си го слагам в предварително загрята фурна и след затварянето на фурната - никакво отваряне 40 минути!
3. Избиването на продуктите трябва да е бързичко, защото избитите яйца, ако ги оставиш - спадат.
4. Стъпките които аз следвам, са следните: Избивам яйцата със захарта. При нормално биене с миксера прибавям на струйка олиото. Веднага след това млялкото със содата, ванилията и накрая брашното - но до усвояване, без да пребивам кексовото тесто с брашното. Действаш бързо. Отделяш една трета от тестото, бързичко объркваш с какаото, наливаш във формата и буфкаш в предварително загрялата фурна, като веднага намаляваш на 160-170 гр. Няма начин да не стане. Напиши какво правиш ти, как приготвяш кекса?
Титла: Re: Защо винаги кекса ми става тъмен отвътре?
Публикувано от: crazzy_ani в 24 Октомври 2016, 14:04:15
Ще ми кажете ли защо винаги когато опека кекс винаги ми става тъмен отвътре? По принцип, ако не го опека достатъчно ми става недоопечен, а когато повече го пека става тъмен отвътре? Знаете ли някаква хитринка или нещо за да си стане кекса с хубава светла коричка и отвътре да си е светъл както си е нормалното?