Гответе с мен!

Полезно => Здравословен начин на живот => Темата е започната от: baiacheva в 24 Март 2010, 12:27:03

Титла: Полезно ли е?
Публикувано от: baiacheva в 24 Март 2010, 12:27:03
  Здравейте искам да попитам знаета ли и имате ли някаква информация дали сиренцата за мазане са полезни? Синът ми който още няма 3 годинки от известно време за закуска си хапва само филиики с такива сиренца (тип Филздалфия) и маслинки . От нашия супермаркет му копувам ено казва се Hochland крем за мазане, в началото си казвах то е сирене и е полезно , но вече се замислям, а на вкус найстина е много вкусно. Благодаря ви предварително за отговорите
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: Did_ka в 24 Март 2010, 15:38:17
не съм специалист, но рядко срещам "полезен" продукт на пазара.
От години не съм вкусвала истински кашкавал или сирене ....
Все пак, за да е на пазара би трябвало да отговаря на някои качествени показатели, на дали ще навреди.
Но в крайна сметка имаме ли избор? Едва ли днес някой се занимава в домашни условия да приготвя такива продукти.
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: mishonta в 24 Март 2010, 15:59:01
Напълно споделям мнението на Дидка.
Моята дъщеря е на 4 г.,а  синът ми е на 10г.Удома почти винаги има такива сиренца,децата ги обожават.
Аз лично  ги предпочитам пред чипсовете,снаксовете и пр.
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: bluemoon в 14 Декември 2010, 13:43:07
Хм... Наистина са вкусни топените сиренца и се мажат добре, сполучлива съставка са за разни плънки както и за небезизвестното фондю  :smile1:, но има едно НО. Нека ви кажа какво знам аз за това НО.

За получаване на топени сирена се използват натурални и специaлни видове сирена, които имат предимно повърхностни увреждания. Не трябва да се използват сирена със спорообразуващи бактерии, с промени във вкуса, с изразено вгорчаване и с миризма на плесен. Недостатъците по кората на сиренето, като напукване, загниване, плесенясване и др. нямат значение, тъй като при приготвянето на топено сирене се почистват и изрязват. Самото предварително обработване на суровините включва премахване на парафиновия слой на кората при твърдите сирена, чрез потапяне в топла вода а също и изрязване на недостатъци по кората. При саламурените сирена се прилага изкисване за да се обезсолят. А при маслото само се зачистват плесенясалите участъци. Почистените суровини се нарязват на парчета, след което се смилат и валцуват.
Когато се съставя сместа, е необходимо да се получат определени вкусови качества и консистенция, и да се дистигне pH на сместа в границите 5,6 - 5,8. Едновременно с това се създават условия за топене, при които да се постигне минимален разход на емулгаторни соли, спомагащи за хомогенизирането на сместа (много са скъпи, както и много полезни за организма). Също така се гледа да се спести пара и електроенергия, но и да се създаде продукт със стандартно съдържание на мазнини, сухо вещество и сол.
Следва самото топене на суровините, кото се извършва при постепенно увеличаване на t° до 75-80°C  Тази t° осигурява пастьоризиране на сместа и оптимални условия за емулгиране на млечната мазнина и получаване на смес с еднороден химичен състав. Както казах, загряването се извършва с пара. Следващите стъпки при производството е разфасоване (в различни форми - триъгълници, правоъгълници, туби...), охлаждане, опаковане и съхранение. Съхранението по някогашния БДС е 60 дни при t° 4-6°и влажност на въздуха 80%.

Това всичко е сбита информация по учебник.

И сега да кажа за НО-то:

Ясно е на всички, че при всяко едно производство се правят какви ли не икономии, всички за сметка на качеството на произвеждания продукт. Не говорим за некоректното отношение към работниците. Важно е да се знае, че икономии от вида на електроенергия, пара, суровини не водят до нищо добро и качествено. Не винаги, да не кажа във всички случаи (за български производители, а защо не и за други фирми-гиганти) се ползват суровини с "малки дефекти" , а всякакви негодни за консумация - защо да се изхвърлят такива, за които вече са направени разходи за производство (понякога се изкупуват такива суровини). Ако знаете само как "ухае" около казаните за топенето им  :swoon:  В тези случаи за да се замаскира всичко това се добавят АРОМАТИ с вкус на шунка, на гъби, на бекон, както и  домати, чушки, билки и т.н. И колко се радват клиентите на това, няма съмнение, нали? Въртят се около рафтовете, суетят се с какъв вкус да си изберат...
Отделно от това, икономии от електроенергия, пара и достигнати градуси влошава допълнително качеството и сигурността на продукта. Не искам да ви плаша и с други "шашми",  които прилагат пък търговците, защото не можем да мерим всички с един аршин, все пак. Ще кажете, че има оторизирани органи, които следят за качеството на продуктите, НО ние си ги знаем как са работили до сега. А каква е гаранцията, че няма да продължи и занапред порочната им практика. Никой не може да ви гарантира какво точно слагате на масата си в днешно време.

А топените сиренца, както и пушените са наистина вкусни. НО ВНИМАВАЙТЕ! Имайте си едно на ум  :thumbup:
Моят съвет за всички, които ги харесват и особено за тези които ги предлагат на децата си е:

КУПУВАЙТЕ САМО ТЕЗИ НА ЧИЙТО ЕТИКЕТ ПИШЕ "НАТУРАЛНО" - т.е. без добавки и  аромати. Гаранция е, че не са имали нужда от такива, тъй като суровината за производството им е била качествена  :smile1:
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: Dyke в 14 Декември 2010, 15:43:25
Bluemoon, страшно полезна информация, благодаря!
Имам въпрос - ако имаш учебник  или практика- би ли споделила какви са условията за пастьоризация на пресното мляко.
По въпроса за това, какво обичат нашите деца - правете крем от натрошено с вилица сирене и масло, овкусете го с билки - риган, шарена сол/как ли си гледат чужденците децата, като си нямат чубричка?/, пипер червен, пикантен. Правете си извара от истинско мляко когато имате възможност и от нея правете крем също с масълце - хем ще е с неизвлечена мазнина, хем пресно, хем вкусно! Подквасено истинско мляко изцедено също е много лек крем за мазане с неутрален вкус.
В хранителната промишленост се ползват много "овкусители", което е добре да избягвате за малките деца -  толкова много алергии има!
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: bluemoon в 14 Декември 2010, 16:44:15
Dyke   :air_kiss:

за пастьоризирането:

При загряване на висока температура (над 100°) за по-продължително време се унищожават напълно всички микроорганизми – активни и спорови форми. Това е стерилизация. Много подходяща за домашно производство на кисело мляко, сирене, кашкавал и др., тъй като млякото обикновено не е с доказани качества

При загряване на по-ниски температури (под 100°) за по-кратко време се убиват само активните форми. Това пък е пастьоризация.

 Затова е по-добре когато си купуваш от магазина прясно мляко ( за директна консумация) да предпочиташ и търсиш стерилизираното (на кутиите си пише). Tо би трябвало да не стои в хладилните витрини, от гледна точка на пестене на място, тъй като не изисква съхранение при толкоз ниски t°-ри  като пастьоризираното.

При производството на различни видове млечни продукти млякото предварително се подлага на термична обработка, с цел да се унищожи вредната микрофлора и да се разрушат ензимите можещи да доведат до различни физикохимични промени, които в млякото имат различна термоустойчивост.
 
Когато се пастьоризира овче и биволско мляко (те са по-гъсти) се извършва продължителна пастьоризация (63-65° за 30’) Така се запазват повече ензими. Препоръчителна е и за сиренарството, поради минимални физикохимични изменения в състава и свойствата на млякото.

 Най-разпространената пастьоризация е кратковременната (72-73° за 25 -30 секунди) Почти цялото количество прясно мляко, което се консумира в прясно състояние се пастьоризира по този начин, а и в сиренарството го използват.
Съществуват и моментална пастьоризация (82-90° без задържане - използва се за произв. на млечни консерви и млечнокисели продукти) и ултрависока пастьоризация (135-145° само за няколко секунди, чрез инжектиране на пара - уперизация )


тук (http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3234.45.html)  съм писала за киселото мляко. Можеш да погледнеш и там ако те интересува.
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: Леля Ог в 14 Декември 2010, 20:05:17
Понеже става дума за полезно и вкусно...да кажа какво гледах днес по "Fiesta TV".
Много интересен репортаж за "Родопа Милк ' .Опитвала съм повечето от техните сирена...( специализирани са в производството на жълти сирена...кашкавали по нашему ) смея да кажа че техните кефалотири , тилзит , пармезан , както и кашкавалът им са наистина много добри. И макар че доста се отклонявам от темата за пастьоризацията мисля че инфото за качествени продукти си струва.
Пък ако знаете какво мвзе са за хубаво вино... ;D
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: e.kirova в 15 Февруари 2011, 15:27:10
не съм сигурна дали са полезни, но според мен не са поне вредни, колкото и да е все има калции в тях  :swoon:
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: mariqna44 в 10 Август 2016, 11:04:47
Не са полезни, но не са и толкова вредни в сравнение с някои други продукти, които децата консумират.
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: cvetozara123 в 11 Август 2016, 11:48:46
И аз го обожавам, а вече колко е полезно, това е друг въпрос..
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: iliana.marinova в 02 Септември 2016, 12:00:21
Може би зависи и от марката какво точно е качеството на използваните съставки вътре... Гледай цената.Иначе не вярвам нещо да им стане ако не прекаляват с това. :thumbup:
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: garnara в 27 Април 2017, 15:33:11
Какво мислите за спиролина. Някой знае ли как се приема? Благодаря
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: tomislava в 18 Юли 2017, 09:57:14
Докато бяхме на плаж, предварително бях поръчала бързи закуски за плаж от https://healthstore.bg/ . Лесна и вкусна закуска за цялото семейство, нямаше нужда да мисля какво да хапваме на плажа.
Титла: Re: Полезно ли е?
Публикувано от: mariqna44 в 28 Юли 2017, 10:04:58
Нямала си грижи за закуската на морето, супер.