Гответе с мен!

Полезно => Здравословен начин на живот => Темата е започната от: idavarna в 09 Февруари 2008, 16:18:49

Титла: Готвене на пара
Публикувано от: idavarna в 09 Февруари 2008, 16:18:49
Дайте в сайта си нов раздел с рецепти за готвене на пара - много е бедна мрежата на подобна здравословна "екстра"
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: sladka hapka в 09 Февруари 2008, 16:25:17
idavarna, сайта и форумът се поддържат по различен начин - сайта помества само рецепти на Марабу, която е негов собственик, а във форума пишат всички регистрирани потребители.

Заповядай с твоите предложения за готвене на пара тук, в този подфорум. Можеш да ги поднесеш в специална, създадена от теб тема.
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: Мими в 09 Февруари 2008, 18:35:48
И аз ще чакам с интерес рецепти, че съм си поръчала една тенджера дето се готви на пара с нея.
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: maksimalistkata в 09 Февруари 2008, 19:18:27
 :smile1: idavarna,здравей,по повод твоята тема за готвене на пара -поздравления ,наистина става много здравословно и вкусно ,но за целта определено и за по лесно готвене трябва да имаш специален съд , в който да наредиш дадения продукт ,било то  зеленчук или месо. Аз у дома нямам такъв специалелен , но когато ми се наложи нещо да правя на  пара използвам , една по голяма тенджерка в която слагам вода 1/3 с различни подправки и малко сол, тъй като всеки продукт си съдържа определено количество сол и вода ,после слагам един съд който е на дупки /навремето имаше едни тигани за пържене на картофи, аз съм го приспособила/ слагам в него дадения продукт ,захлупвам и варенето продължава  до готовност ,най често използвам замръзени зеленчуци или картофи, понякога и риба ,така че по твое усмотрение можеш да направиш това което желаеш ,пожелавам ти успех  :thumbup:
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: bordovsky в 10 Февруари 2008, 00:25:11
"Чудесията" за готвене на пара е евтино нещо, намирва се в магазините "по 1 лев" и "1001 стоки" и сртува  4-5 лева. Представлява една сгъваема решетка на крачета, която може да се сложи в тенджера и сама се нагажда по размер.
На пара се готвят много неща, кото иначе се варят, като само времето за готовност е малко по- дълго.
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: пеполина в 10 Февруари 2008, 12:58:24
Аз варя на пара почти всички видове зеленчуци, като предпочитаме картофите. Имам тенджера Zepter, която има и приставка за варене на пара, която се слага в самата тенджера. Наливам в тенджерата около 1 ч.ч. вода с малко сол, слагам приставката, нареждам почистените и измити зеленчуци, захлюпвам с капака и го слагам на нагревателната плоча да се вари. Първо включвам на по - силна степен, докато индикатора покаже, че е достигната необходимата температура и тогава намалям степента на 1 или 2. Варя, доката зеленчуците омекнат.
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: sezamm в 10 Февруари 2008, 17:08:47
 :smile1: в тенжерата под налягане и апарата който е показал Жоро , аз пробвах една туршия това лято ,на дъното на тенжерата сложих оцет,вода,олио,сол,целина ,всичко това не трябва да е над решетката ,отгоре сложихчушки,под налягане около 20мин.
    в същата тенжера под решетката вода ,от горе картофи и месо ,сол.30 мин. стига ,разбира се месо от пиле ,от водата в тенжерата супа става, за тези които са на дийети е чудесно .
Титла: готвене на пара
Публикувано от: niki zhelyazkova в 15 Февруари 2013, 15:50:49
Здравейте,отскоро се сдобих със съдове за готвене на пара.Не са електрически,могат да се сложат на всякакъв огън,метални са.Домакиня съм от повече от 35 години,т.е. над средната възраст съм.Имам претенции ,че се справям с готвенето,импровизирам в много от случаите,получава ми се,доволна съм.Сега обаче се страхувам как да започна да готвя на пара.Знам,че има много млади хора,които имат такива и вече умело ги пускат в действие в кухнята си,но нямам много информация и аз да мога да го правя.Затова минавам направо на въпроса.Кой може да ми каже кои са основните моменти за такова готвене на пара.И има ли освен рецепти от къде да науча за времето,колко вода се слага ,и други такива по темата.Ще съм ви много благодарна ,ако се отзовете и ме насочите в правилната посока.Хубав ден на всички от мен! :thumbup:
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: bombastik в 05 Март 2013, 20:51:59
Един въпрос - като се вари така, продуктите и зеленчуците започват да пускат сос, който отива във водата. Този сос иначе би останал в тенджерата и ще се изяде, а така като пада сосът им на дъното...? То не се консумира? Отива на халост, а е вкусен. Или после го използвате за заливка онова, което остане на дъното?

Доколкото знам в Щатите поне го приготвят по този начин. Ходихме това лято до Маями при роднини и ги видяхме точно какво правят. Това лято отново ще ходим и със сигурност ще разуча рецептите доста по-добре. По принцип обичам да разучавам нещата. Помага ми в живота.
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: alkini в 01 Май 2013, 14:11:29
Един въпрос - като се вари така, продуктите и зеленчуците започват да пускат сос, който отива във водата. Този сос иначе би останал в тенджерата и ще се изяде, а така като пада сосът им на дъното...? То не се консумира? Отива на халост, а е вкусен. Или после го използвате за заливка онова, което остане на дъното?

Да, наистина, какво става със соса на зеленчуците, използва ли се по някакъв начин, за да не се загуби?

НЕ ПОСТАВЯЙТЕ РЕКЛАМНИ ЛИНКОВЕ !
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: pep-4o в 01 Май 2013, 14:18:56
отделя им се водното съдържание, което пада там.
Цитат
Този сос иначе би останал в тенджерата и ще се изяде,
,ь защото ще бъде овкусен от всичките подправки при готвенето на зеленчуците в обикновена тенджера. Това е идеята при готвенето на пара - да се ядат зеленчуците
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: adriana.mehandjieva в 21 Март 2014, 18:20:37
Аз съм маниачка на тема готвена на храна на пара. Надявам се, че знаете от къде да си вземете райс кукър и други подобни уреди, защото е супер здравословно.
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: stefi22 в 13 Октомври 2016, 14:09:41
Прочетох мненията и това което прави впечатление е, че всеки си ползва уреди по нагаждане. Няма такива които имат някакъв супер, хипер, мега якия уред за готвене на пара.

Странно, но никога не съм яла нещо на пара. Някак си, не си го представям как точно ще е на вкус. Колко време трябва да стои на парата дори?
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: mariqna44 в 11 Март 2017, 21:24:53
Наскоро подарих на дъщеря ми такъв уред https://www.baby.bg/philips-avent-kombiniran-ured-za-gotvene-na-para-i-blender.html (https://www.baby.bg/philips-avent-kombiniran-ured-za-gotvene-na-para-i-blender.html) . Много му се зарадва, изкючително удобен е и функционален, а в момента е и на промоция.  ;D
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: savanka в 28 Март 2017, 10:09:21
Това ми харесва определено ще опитам. Благодаря за споделянето
Титла: Re: Готвене на пара
Публикувано от: mariqna44 в 29 Март 2017, 19:10:39
Няма защо :)