Гответе с мен!

Полезно => Отглеждане и съхраняване на продуктите => Темата е започната от: pep-4o в 23 Април 2007, 21:08:54

Титла: За самардалата
Публикувано от: pep-4o в 23 Април 2007, 21:08:54
Самардала - суши се чрез осоляване и се използва  като трапезна сол. Идеална  е за картофи, пилешко и варени яйца, ориз и всякакви салати както самостоятелно, така и с други комбинации.
Прясна - ароматът е неповторим.


Разследването показа:
- нийде го няма по нет-а и ботаниките;
- някакъв вид лук е( т.е. лилиецветни), но не е левурда( мечи лук) или пък, както някъде го пишат - див чесън;
- листото на лука в сечение е елипсовидно, на чесъна е V-образно, а пък на САМАРДАЛА-та е като емблемата на Мерцедес - трилъчева звезда.


Самардала сицилийска = Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum (Janka) Stearn. (Allium s.ucrium var. dioscoridis) Liliaceae

http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Satu_hor.html
... sharena sol [шарена сол] “coloured salt”. In Bulgaria, blends may contain salt, dried herbs (savory, thyme, basil, lovage) and often also either desiccated garlic or herbs with garlicky flavour like honey garlic (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) known as samardala [самардала] in Bulgarian

honey garlic = (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) known as samardala [самардала]

Освен това се оказа, че като повечето лукове е и декоративно цвете.
(http://nature.jardin.free.fr/image3/bh_bulgar.jpg) (http://www.horticopia.com/hortpix/pix/U869O2.jpg)
http://nature.jardin.free.fr/bulbe/bh_allium_bulgaricum.html
http://davesgarden.com/pf/go/1832/
http://www.aboutgardenplants.com/Nectaroscordum_siculum_ssp.shtml

Сега ще копна от друго място, където съм писала

Ако толкова ви интересува защо се мели със сол, и ако пак така се върнете назад да прочете темата за самардалата, ще разберете  - защото като е изсушена без сол - ГОРЧИ. Опитах да направя така, с цел намаляването на употребяваните количества сол в къщи, но стана много горчиво и никакъв аромат на този, който познаваме от самардалата, която ядем. На всичко отгоре цялата партида така направих и останах една година на купена от пазара (колкото и да е зле)
Сурова е приятна за подправка, или дори прибрана нарязана във фризера.
Като се мели със солта, сока който пуска се поема от нея, а като се суши - този сок се изпарява - може би от там идва нещо, нямам идея, а не съм и питала никой, но ви уверявам - не пробвайте без сол. Може малко, ама никак - не.

И не мелете в закрито помещение - невероятно люти, текат сълзи и с....и в изобилие.


Развъжда се невероятно трудно - вече 2 години се боря с нея, хвана се, но е още слаба - не става да си правя за "зимъс". Затова си купвам прясна зелена от пазара (или ми носят, както тази вечер пак), меля и правя. Но пък като се развъди - виждала съм, става като "гъби на боклук" извинете за израза, но това е първото което ми хрумна.  ::)

Много от тази готовата която продават е с почти жабешко зелен цвят - откакто случих на самардала, която поръсена върху масло пусна боя, вече не купвам готова. Сигурен знаку, че има боя в нея и мнооооого сол, тъй като е евтинка.Тази година ударих десятка - суша вече четвърта тава (а да не казвам колко много  :'( :'( :'() Впрочем у нас я слагам на почти всичко, освен на меса, където слагам по-силни подправки. За сандвичи пък е просто незаменима.

Първите две снимки са на Меги от мамата

Третата е смляна - почти каша е, със сок.
Четвъртата - вече объркана със солта и се прибира на сянка да съхне.


Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: bordovsky в 23 Април 2007, 22:55:44
Знаех си аз,че Пепи знае повече за самардалата, нали изсуши тавите. :thumbup: :yahoo:
Писмото получих и първата салата изядох. :-*
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: pep-4o в 23 Април 2007, 23:00:12
нали изсуши тавите. :thumbup: :yahoo:


ъ-ъ, понеже е кашеста смес съхне доста бавно. Ако се сложи много сол да поеме влагата става бързо, ама пък и почти само сол е  :smile1:
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: Capricce в 24 Април 2007, 05:31:11
Пепи, страшно ме заинтригува със сушенето на самардалата  :smile1: Аз също много я употребявам в кухнята, но винаги си купувам. Ще ми е интересно да пробвам да си изсуша и аз, но бих искала да ми обясниш в какви пропорции долу-горе слагаш солта към самардалада. И друго..........разбрах от написаното по-горе, че се суши на сянка, но на сянка вътре в къщи или някъде, на проветриво място навън. Предполагам, че покриваш и с някаква хартия, защото както казваш сама,  процеса на сушене е дълъг, и предполагам, че трябва да се запази чиста подправката , имайки впредвид, че после се слага директно в гозбите ........... :smile1: С какво я мелиш ако може да кажеш.... :icon_question: И има ли я вече прясна на пазара......... :icon_question:
С интерес, ще очаквам да ми обясниш..........Ти си домакиня, която е пълна със страхотни идеи от всякакво естество..........Кулинарка с опит, бих казала  :thumbup:  Понякога , когато ти чета нещата и си казвам......." Абе, тая жена все едно , че е тук пред мене"  :smile1: Толкова добре те разбирам, когато обясняваш нещо, че все едно те виждам пред очите си  :smile1:  Всъщност ........, то и това не е лошо като идея, де......  :P  Когато имаш път към ВТ, свиркай.........ще ми е приятно, пък и Ст.Загора не е толкова далече от ВТ  :smile1:
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: Capricce в 24 Април 2007, 06:23:58
А и друго забравих да попитам........
Самардалата , не вирее ли по-добре в планински райони... :icon_question:
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: pep-4o в 24 Април 2007, 07:44:38
Каприче, трябваше да отворя по-рано форума и да покажа комплиментите ти на мъж ми, който хич не беше  очарован от идеята да вечеря бобец  ;D Мерси  :-* И друг път съм го казвала, ама с моите гладници няма как.  А идеи - от нета толкова нови неща съм научила, сигурно в пъти повече отколкото през годините.

Та на въпроса за самардалата - Има я повече от месец на пазара тук, но тук района не е планински. И ще я има още  около месец  - и от близките полупланински села берат и продават.

Пропорции точно няма - тази, която продават на пазара е с много сол, защото като е на каша и я поема. Аз слагам горе-долу на 4-5 връзки (всяка е дебела колкото  ::) ::) ::) ::) бутилка от минерална вода от 500мл.) 1 кг сол. Меля с машинката за месо (моято е електрическа, но си иска доста натискане за да върви треволяка). Когато е смляна се вижда, че е на каша. Изсипвам солта и обърквам. Разпределям в 2-3 тави - да не е много дебело. Суша горе на СКШ-то на бокса при отворени отвсякъде прозорци, защото в началото всичко наоколо люти. Покривам с парче тензух, за да може и да "диша". Разбърквам всеки ден и като изсъхня (то си личи кога е това).  След това на няколко пъти (за да не претоваря) меля в една старата си кафемелачка, която отдавна е подправкомелачка. И това е всичко.
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: rosica в 24 Април 2007, 10:05:28
Да се набъркам и аз между шамарите/т.е. между майсторките/ с един съвет.Като си купите или наберете прясна самардала,оставете я за 1-2 дни на сенчесто и проветриво място да поовехне.Така "смармолечкана", самардалата пуска по-малко сок.А за да не ви люти....Брат ми я мели с очила за подводно плуване :pilot: :P
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: Capricce в 24 Април 2007, 18:04:48
Благодаря ти много, pep-40  :air_kiss:
предполагам разбираш , че е излишно да казвам , че те разбрах прекрасно  :smile1:
Благодаря и на теб, rosica  :smile1:
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: bordovsky в 24 Април 2007, 19:20:18
Самардалата , не вирее ли по-добре в планински райони...
Самардалата вирее добре само в района на Странджа - сакар, затова е уникална. ::)
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: pep-4o в 24 Април 2007, 22:09:25
Жоро, позволи да не се съглася. Аз съм от оня район - Странджа Сакар, но дори не бях чувала за нея, докато не дойдох тук в Стара Загора. Тук вирее в Средногорието, а  със сигурност знам, че има и във Варненско и Сливенско.
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: bordovsky в 25 Април 2007, 06:51:07
Пепи, ти си в "центъра" на самардалата ;D значи си права. Със сигурност в западна България не вирее,тук са само слухове за нея. :-*
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: Capricce в 27 Април 2007, 18:37:31
А аз за пръв път чух за самардалата от "Габровлии". Там страшно много "тачат" тази подправка . Тук във ВТ не е толкова "известна" , както в Габрово, но който я е опитал със сигурност ще я хареса  :smile1:
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: yosif в 04 Май 2007, 09:47:42
В Габрово е тарос - естрагон.
Помен няма от самардала - питал съм бабата-билкарка в Етъра - не знаеше такваз тревЪ ;D
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: tanya1602 в 03 Октомври 2007, 12:13:40
Pep4o, има луковици в "Стрелиция".Можеш да си ги поръчаш по нета.Знаят я като алиум сикулум. :thumbup:
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: pep-4o в 03 Октомври 2007, 12:18:52
Благодаря ти, Таня  :smile1: Аз луковици си насадих, дадоха ми, но се  размножават доста бавно. Моите примерно бяха 5-6 преди 2 години, тази пролет бяха около 15бр. коренчета. И като сложиш от всяка главичка по 5-6 пуснати листа, хич не е много за "зимнина". Затова купвам зелена, докато моята  се размножи като нормална трева  :smile1:
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: azzamm в 06 Февруари 2013, 12:17:30
В Габрово е тарос - естрагон.
Помен няма от самардала - питал съм бабата-билкарка в Етъра - не знаеше такваз тревЪ ;D
[/quote
Ужас-естpагон и самаpдала нямат нищо общо най-малкото защото самардалата е с листа като на лале.Много успешно вирее и се отглежда на сенчести места в района на Нова Загора.Сее се сама всяка година .Бере се след като прецъфти.Извинете но не се сдържах.Обожавам самардала особенно домашна произведена от баба
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: pep-4o в 06 Февруари 2013, 13:04:49
аа, не :no:   че естрагона не е самардала - отдавна е ясно на всички тук. Но листата на самардалата съвсем не са като на  лале, по-скоро са триъгълни, като емблемата на Мерцедес

(http://images14.snimka.bg/002353736.jpg)

и ги берем по всяко време,  дори не чакаме да прецъфти, защото новата поникнала, дори не цъфти първата година. Цъфтят само старите корени
Титла: Re: За самардалата
Публикувано от: azzamm в 06 Февруари 2013, 14:57:16
може би от мястото където се отглежда а може би и от сорта /на село бабето я въди под една круша и под други дървета даже расте между плочките и в пукнатините на бетонната патека/самардалата която аз познавам  е с малко по широки листа -е не толкова като на лале или поне моите лалета не са с много широки листа но имах предвид че не е и като естрагона или като копъра например .Бабето също я  мели  и суши със сол