Гответе с мен!

Полезно => Отглеждане и съхраняване на продуктите => Темата е започната от: Захарно петле в 07 Март 2007, 18:23:41

Титла: Маята
Публикувано от: Захарно петле в 07 Март 2007, 18:23:41
Как се съхранява маята за по дълго време?В камерата ли?
Титла: Re: Маята
Публикувано от: Mariana G в 07 Март 2007, 19:32:05
Петя, аз я слагам в камерата, режа си я на "порции" и завивам във фолио :)
Титла: Re: Маята
Публикувано от: bordovsky в 07 Март 2007, 19:46:24
Oт години ползвам суха активна инстантна мая и получавам идеални резултати. Малко по-скъпичка е, но си седи в шкафа и не ми създава никакви ядове. :hi: :baby:
Титла: Re: Маята
Публикувано от: Захарно петле в 07 Март 2007, 19:53:37
Благодаря за отговорите. :flower:
И аз използвам само суха , но реших да пробвам и от другата и купих 3 пакетчета.Тук сухата е по евтина. :)
Титла: Re: Маята
Публикувано от: veneta/novak в 04 Април 2007, 21:53:26
използвам само мая на кубчета,защото сухата мая не ми набухва добре. Сигурно вината е в мен,защото като чета вие я използвате без проблеми.Искам да попитам за ползването на витамин С в тестото с мая.Моя колежка сподели, че използва ли мая, задължително слага и витамин.Ако знаете нещо, моля споделете.
Титла: Re: Маята
Публикувано от: sladka hapka в 04 Април 2007, 22:07:40
Никога не съм попадала на връзка между двете. За да се получи оптимален резултат, към маята се прибавя захар, мед, меласа или др. под. - те действат като натурален подобрител.... но за вит. С - идея нямам.
Титла: Re: Маята
Публикувано от: marabu в 04 Април 2007, 23:05:36
цитирам :

Ascorbic acid    Аскорбинова киселина/Витамин С. Агент за третиране на брашно/тесто.

аскорбиновата киселина е антиоксидант и най-употребяваният подобрител за хляб, самостоятелно или като съставка на кобинирани подобрители за хляб, когато не се търси ефект на витаминизиране на изделията, действието на аскорбиновата и изоаскорбиновата киселина е идентично


аз имам няколко рецпети с Вит.С но честно казано не съм опитвала още да правя такава..може би ми е време  ::)
Титла: Re: Маята
Публикувано от: bordovsky в 04 Април 2007, 23:25:34
....... сухата мая не ми набухва добре. ......

За да се получават отлични резултати със суха мая, тя трябва да се употребява пресята с брашното. Опитай така и ще видиш,че е по-лесно с нея. :beach:
Титла: Re: Маята
Публикувано от: veneta/novak в 05 Април 2007, 18:25:41
Благодаря за бързите отговори.За Великден ще спретна нещо със суха мая и ще докладвам.
Колкото до вит. С и него трябва да опитам ,щом е подобрител. ;D
Титла: Re: Маята
Публикувано от: Did_ka в 02 Февруари 2011, 17:11:49
айде и аз да питам за маята  ::)
от скоро ползвам суха мая на д-р Йоткер и ми се струва, че от нея тестото потъмнява. Възможно ли е?
това е основно тесто за пити, което не правя за пръв път - брашно,мляко, яйце, мая, захар, сол, малко олио
и да кажа, че не е с изтекъл срок на годност или предварително отворена.
моля за съвет  :innocent:
Титла: Re: Маята
Публикувано от: radost.1955 в 02 Февруари 2011, 20:37:55
Аз дълги години ползвах сухата мая на д-р Йоткер,но реших да пробвам от свежата и определено съм много по-доволна.Ползвах българска,а сега в момента: унгарска.Не съм забелязала да ми е по-тъмно тестото,но като сложех да се пече и питките ми се "гипсирваха" отгоре, а сега стават едни пухкави и много по-вкусни.Това е моето мнение.
Титла: Re: Маята
Публикувано от: aneto_171 в 02 Февруари 2011, 20:43:22
Повече от десет години ползвам суха мая, но френска. Никога не съм имала подобен проблем, по скоро брашното може да ти погоди този номер, на мен ми се е случвало.
Титла: Re: Маята
Публикувано от: marabu в 02 Февруари 2011, 23:46:51
Did_ka не мисля, че е от маята.. по скоро е от другите продукти. Аз съм писала и по рано, че на мен (може би си внушавам) но с прясната мая хлебните изделия ми стават по- пухкави, ароматни и т.н..  Но също така примерно тесто за пици което правя със суха или прясна мая не съм забелязала разликата.. освен, че ми харесва да разбъркам прясната мая със захарта (без вода) и да гледам как се получава кашичка и след това шупва..
А иначе ползвам прясна и бг, унгарска, турска, френска (ама обаче я правят тук в Русе ако не се лъжа) .. суха мая какви ли не марки ползвам.. пу пу проблеми не съм имала.
Титла: Re: Маята
Публикувано от: Did_ka в 03 Февруари 2011, 10:42:23
 :innocent: що ли така става?
аз все едно и също брашно купувам ... недоумявам защо, но вместо да си блъскам главата ще се върна на свежата мая
 :thumbup: благодаря на всички за включването!
Титла: Re: Маята
Публикувано от: marabu в 03 Февруари 2011, 12:19:54
има голяма разлика от партидата на брашното.. въпреки, че марката една и съща.. има партиди с лошо брашно, а има с добро.. Това може да се види при отварянето на пакета и на опипване .. ако брашното става на топка при стискане в дланта значи е лошо, влажно и/или не било съхранявано добре и още куп неща.
Титла: Re: Маята
Публикувано от: aneto_171 в 03 Февруари 2011, 17:38:31
Marabu е права за брашното, много зависи от партидата. Когато купувам брашно гледам пакета да е "рехав" ::), гледай и датата на партидата, брашното не бива да е съвсем пресно смляно.
Титла: Re: Маята
Публикувано от: Did_ka в 03 Февруари 2011, 18:11:27
 :thumbup:
благодаря за съветите!