Гответе с мен!

Полезно => Отглеждане и съхраняване на продуктите => Темата е започната от: bordovsky в 26 Март 2008, 17:36:06

Титла: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: bordovsky в 26 Март 2008, 17:36:06
В кулинарията често се смесват наименования на различни "зеленила", малко разяснения по въпроса:

Овчарка, Лопуш,  Лопух, Репух,Чобанка лечебна,Чобанка хибридна
(Petasites officinalis)

(http://www.bordovsky.net/galery/lopush1.jpg)   (http://www.bordovsky.net/galery/lopush2.jpg)

Овчарката или лопуша расте по бреговете на реки и ручеи, в канавки и горски окрайнини. Тя е значително по-голяма от жълтия подбел, от чието семейство е тя. Листата стават с големината на шапка, леко са назъбени и долната им страна е покрита със сив мъх. Мръснобелите до бледорозови, с формата на кошнички, цветчета седят плътно едно до друго в горната част на стъблото.
Оборващият треската корен, който по време на чума е бил на голяма почит, се събира още преди цъфтежа. Предизвикващият изпотяване чай се пие при треска, задух, подагра и епилепсия. Дневно се пият на глътки една до две чаши.
 Големите, пресни листа се налагат не само при навяхвания, изкълчвания и разранени стъпала, но и при всякакъв вид изгаряния, загноясали циреи и смъдящи рани.

Със лапада нещата седят ето така:

Лападови (Polygonaceae) е семейство покритосеменни растения, включващо 46 рода с около 1100 вида. Повечето са тревисти растения и храсти, но има и дървесни видове. Разпространени са по целия свят, но най-вече в умерените зони на Северното полукълбо.
Листата на лападовите са прости, подредени последователно по стъблата и със специфични прилистници, наричани охреа. Цветовете обикновено са двуполови, дребни, с 3 или 6 чашелистчета. Плодникът се състои от 2 до 4 плодолиста, а плодът е орехче.

Киселецът (Rumex acetosa)

(http://www.bordovsky.net/galery/kiselec.jpg)
 Вид многогодишно тревисто растение от семейство Лападови, растящо в изобилие по поляните в по-голямата част от Европа и отглеждано като листен зеленчук.
Киселецът е стройно растение, високо около 60 см, със сочни стъбла и листa. Има кръгово разположени класове от червеникаво-зелени цветове, които цъфтят през юни и юли. Листата са продълговати, като по-ниските са дълги 7-15 см, донакъде стреловидни в основата, с много дълги дръжки. Горните листа са без дръжки и често са тъмночервени.
С увеличаването на размера на цветовете, те придобиват червеникав цвят. Тичинките и пестиците са на различни растения. Семената, когато узреят, са кафяви и лъскави. Многогодишните корени навлизат дълбоко в земята.
Листата са кисели и служат за храна на ларвите на няколко вида пеперуди.
Киселецът е отглеждан културно в продължение на векове, въпреки че с времето популярността му е намаляла. Годните за ядeне листа имат вкус, много близък до този на кивито или на кисели ягоди. Поради слабокиселия си вкус, се твърди, че гаси жаждата и се смята за полезен за повишаване на апетита. Листата могат да се добавят в салати за подсилване на вкуса. Често се пюрират в супи и сосове и са основна съставка в супа от киселец. Растението съдържа оксалова киселина, която допринася за характерния му вкус. Поради това растението е противопоказно за хора с ревматоидни оплаквания, камъни в бъбреците или пикочния мехур и др. подобни. Киселецът е също разслабително средство.

Лапад (Rumex patientia) обикновен лапад

(http://www.bordovsky.net/galery/lapad.jpg)

Близкото родство между киселеца и лапада ясно личи не само от външната им прилика, но и от техните латински имена - Rumex patientia (лапад) и Rumex acetosa (киселец). Името rumex насочва към някои латински думи като ruma (кърмеща гръд), rumino (предъвквам, преживям) и ruminus (хранителен). Всяка от тях внушава усещането, че киселецът и лападът са нещо насъщно, без което животът не може нито да започне, нито да продължи. Впрочем думата лапад също е с латински произход, lapathum е едно от имената, с които римляните наричали киселеца.
Установено е, че този листен зеленчук е бил добре познат още от античността. Теофраст и Плиний Стари го споменават в своите съчинения, а Вергилий го посочва сред задължителните зеленчуци, които всеки селянин трябва да отглежда. Според Хораций киселецът, полят с бяло вино от о. Кос, бил отлично разслабително средство.
У нас киселецът и лападът винаги са минавали за нещо като спасителен продоволствен бряг за жизнелюбивата бедност. В "Записките" Захари Стоянов пише за благословения киселец, който романтичните борци за свобода събирали в планинските гори. В същия контекст се споменава и в други литературни източници. В традиционната българска кухня ястията с киселец и лапад се възприемат като съвсем прости и селски. Двата зарзавата стоят като доведени деца в семейството на култивираните зеленчуци. Най-често ги варят на чорба, готвят ги с яйца или ги слагат в баница. На Запад отношението към тях е различно. Там още към края на Средновековието киселецът заема своя територия в добрата дворцова кухня.
Освен като подправка за супи и манджи той се е използвал и за приготвянето на един специален сос за подправяне на месо и риба, който и днес се предлага в добрите ресторанти и минава за изискан.

източник: Google
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: Capricce в 26 Март 2008, 18:10:43
   Ето точно това, което е показано на снимката с наименованието - обикновен  ЛАПАД, тук по нашият край му викаме ЛОПУШ. Така го знам от баба ми. Така го знаят и всички в моят край.(Търновският)
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: ilrai в 26 Март 2008, 18:12:17
Ха-ха! И при нас е така! Баба ми му казва лопуш, а свекърва ми лапад ;D
Ха сега, де!
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: eli4ka в 26 Март 2008, 18:12:45
Жоре,мерси за инфото.Но никога не сам знаела,че лопуша се яде.Все си мислех,че е за чай.Май в някои региони наистина казват на лапада лопуш
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: bordovsky в 26 Март 2008, 18:18:09
ilrai ,Capricce , нали затова писах и се рових из Нета, за да се разбере разликата, в Трявна на лапада му казват Щир , а това за мен е обобщено наименование за доста листни зеленчуци (щир казват някъде и на листата от цвекло)  ::)

eli4ka, лопуша не се яде. той е билка, така че наистина се бърка с лапада на много места.
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: eli4ka в 26 Март 2008, 18:23:06
Точно това имах предвид.Аз си го знам лапад и другото ми звучеше странно,но реших,че явно става за ядене ,пък аз да не знам. ;D
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: marchela в 26 Март 2008, 18:35:29
Жоро, благодаря за разяснението, защото и аз си мислех, че лопуш и лапад са едно и също  :(
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: Capricce в 26 Март 2008, 18:36:51
Това , което аз разбрах от цялата работа е това , което всъщност си знам,  а то е че :
"Овчарката или лопуша" , както му казват по "литературному" или "научному" никой всъщност не го познава с това име - ЛОПУШ (имам впредвид широката маса от хора, не го знаят като лопуш). При употреба на думата  ЛОПУШ,  хората безусловно я свързват с ЛАПАДА . И всъщност на въпроса на Леля-Ог ( ако не се лъжа) дали лопуша и лапада е едно и също - ДА, хората го свързват с едно и също нещо и мислят за едно и също.  Колкото и  по книгите да не пише това, то реалният живот и практиката ,са наложили друго !!!
 Така че,  когато ви пиша , че съм приготвила ЛОПУШ, аз естествено , не съм готвила "билка за треска" , а всъщност обикновен ЛАПАД  :P :P :P
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: ilrai в 26 Март 2008, 18:49:35
Това , което аз разбрах от цялата работа е, това , което всъщност си знам,  а то е че :
"Овчарката или лопуша" , както му казват по "литературному" или "научному" никой всъщност не го познава с това име - ЛОПУШ (имам впредвид широката маса от хора, не го знаят като лопуш). При употребата на думата  ЛОПУШ хората безусловно я свързват с ЛАПАДА . И всъщност на въпроса на Леля-Ог ( ако не се лъжа) дали лопуша и лапада е едно и също - ДА, хората го свързват с едно и също нещо и мислят за едно и също.  Колкото и  по книгите да не пише това, но реалният живот и практиката ,са наложили друго !!! Така, че когато ви пиша , че съм приготвила ЛОПУШ ( аз естествено , не съм готвила "билка за треска" , а всъщност обикновен ЛАПАД  :P :P :P

И при мен нещата стоят така ;D
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: bordovsky в 26 Март 2008, 18:55:46
Хи,хи,хи...... диалектните думи са навсякъде, например в Русе на кравето масло му казват "Бутер", а на олиото - "Масло", с ударение на първата гласна. В Стара загора на пиперките казват чушки, а на лютите чушки - пиперки. (разбрах го скоро от Пепи). В тукашния край на охлювите им казват "Жужели", бях стресиран един ден като една комшийка ме попита как ги готвиш жужелете.  Споменах, че в Трявна на спанака и листата от цвекло им викат "Щир", то и затова моята такава баница се казва "Щирник". На много места на магданоза му казват мерудия (от там подоворката - "На всяка манджа - мерудия"....... мога да продължавам доста.
Крайната идея на тази тема бе, че човек се учи докато е жив и трябва да се мъчи да поправя грешките си ( било то и диалектни ) с цел запазване на чистотата на българския език.
В края на краищата отговора на въпроса на леля Ог за лопуша и лапада е: "Това са две различни неща, който казва,че са едно и също, допуска диалектна граматическа грешка.  :smile1:
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: Capricce в 26 Март 2008, 19:06:31
....... В края на краищата отговора на въпроса на леля Ог за лопуша и лапада е: "Това са две различни неща, който казва,че са едно и също, допуска диалектна граматическа грешка.  :smile1:


 Не съм съгласна !!! И то не заради това, че научното наименование не е правилно, а заради това, че когато Леля_Ог , попита, дали ЛОПУШ и ЛАПАД са едно и също нещо, тя имаше впредвид не това , как се наричат те  по БОТАНИЧЕСКИТЕ УЧЕБНИЦИ ,  а  дали всеки  от нас разбира това, за  което е разбрала и мислила  тя. А то е :
КОГАТО ЕДНИ ОТ ХОРАТА ТУК ВЪВ ФОРУМА  КАЗВАТ- ЛОПУШ ,  А ДРУГИ - ЛАПАД, ТЕ ГОВОРЯТ ЗА ЕДНО И СЪЩО !!!
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: Мими в 26 Март 2008, 22:32:35
Съгласна съм с Каприс и Илианка.  :thumbup:
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: nehaali в 17 Юни 2013, 13:57:48
Привет всем,
Это действительно очень хороший и информативный форум спасибо за обмен ....
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: pep-4o в 17 Юни 2013, 15:54:55
 :hi: конечно
Титла: Re: Лопуш, лапад, киселец
Публикувано от: mkov в 11 Април 2014, 11:27:09
Не забравяйте и репея, който много прилича на лопуша, но е отровен. Колкото до бутера, това е влияние от западните държави по поречието на река Дунав.