Автор Тема: Помогнете ми !  (Прочетена 6067 пъти)

nyX4eTo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Помогнете ми !
« -: 04 Януари 2007, 21:43:26 »
От известно време търся рецепта за сладкиш, който носи името "черната калугерка", но за жалост не мога да намеря  ??? Моля ако някой е чувал за сладкиша да ми помогне Благодаря ви предварително  ;)

Gladen

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Помогнете ми !
« Отговор #1 -: 05 Януари 2007, 02:13:33 »
Необходими продукти:
5 яйца;1 1/2 ч.ч.з/р;1 п. бакпулвер;1 1/2 ч .ч.брашно.

След като се изпече се нарязва и се залива със следният сироп - 1 1/2 ч.ч вода; 2 с. л. како; 1 п.краве масло. Поръсва се с едро счукани орехи.

A дали Калугерката е "жадна" или "черна"  -  историята не помни



 

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1098
Re: Помогнете ми !
« Отговор #2 -: 05 Януари 2007, 08:06:01 »
Хихи, аз тоз десерт го знам под името "Ненаситната монахиня" - кой както иска да го разбира...  ::)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17094
Re: Помогнете ми !
« Отговор #3 -: 05 Януари 2007, 09:08:14 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Re: Помогнете ми !
« Отговор #4 -: 05 Януари 2007, 09:30:01 »
Явно вариациите в заглавието са много, защото в моя тефтер от преди години е "Пияна монахиня"  ;) :new_all_coholic: Продуктите са същите и ми беше един от любимите сладкиши. Направо го бях забравила, благодаря че ми го припомнихте  :4u:

nyX4eTo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Помогнете ми !
« Отговор #5 -: 06 Януари 2007, 11:54:22 »
 :clapping:
благодаря ви много за оказаното съдействие само че по думите на приятеля ми в сладкишът се слага какао или шоколад !!!! явно наистина има доста разновидности не само в името но и в самата рецепта  :w00t:

Gladen

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Помогнете ми !
« Отговор #6 -: 06 Януари 2007, 12:06:50 »
2 с. л. како; Това се равнява на Две Супени Лъжици Какао - ако сложиш повече - повече ще го зарадваш :)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1098
Re: Помогнете ми !
« Отговор #7 -: 06 Януари 2007, 13:41:12 »
На приятеля ти може и да му се струва, че какаото се слага в самия сладкиш, но не е така. Цялата работа е в заливката(един вид по-течна какаова глазура), която попива в сладиша и той става като шоколадов. Успех, дано да му хареса. :flower: Накоро го правих за едно парти на което бяхме канени, но след като изтина го нарязах на хапки, които допълнително овалях в кокосови стърготини - стана много вкусно.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 7529
  • Ах, морето...
Re: Помогнете ми !
« Отговор #8 -: 06 Януари 2007, 19:20:21 »
Мисля, че темата е подходяща - моля помогнете - за коледа си купихме истински бял, наложен пелин, който обаче не е стабилизиран и като че ли започва да вкисва. За съжаление е доста и не ми си ще да го изхвърлим.Така е, като не успяхме да го изпием, а уж ни помагаха и гости - на 1-ви бях именничка. Моля, ако някой знае как можем да прекъснем прокисването - да сподели.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17094
Re: Помогнете ми !
« Отговор #9 -: 06 Януари 2007, 19:26:28 »
Веси, съжалявам но няма да може да се спре. Единствения начин е да го изпиете по-бързо  ;)
Натриевия бензоат по принцип спира ферментацията, но това при вино не се получава.
Ако искаш пробвай и с хардал/синап - но така се запазва по-дълго вино, което е добро - не прокисващо се.
Или преварявате на ракия.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 7529
  • Ах, морето...
Re: Помогнете ми !
« Отговор #10 -: 06 Януари 2007, 19:52:29 »
Пепи благодаря, че се отзова. Чак за ракия едва ли, но явно ще си имам дълго време винен оцет - дано поне за това става.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17094
Re: Помогнете ми !
« Отговор #11 -: 06 Януари 2007, 21:30:58 »
Пепи благодаря, че се отзова. Чак за ракия едва ли, но явно ще си имам дълго време винен оцет - дано поне за това става.

Моля  :4u: Ако ще го правиш на оцет - може да добавиш 1 шише купен оцет (за мая) или ако намериш оцетна гъба. Оцета който се получава е доста силен, но и мноооого ароматен - да го имаш предвид.
« Последна редакция: 06 Януари 2007, 21:33:56 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 7529
  • Ах, морето...
Re: Помогнете ми !
« Отговор #12 -: 06 Януари 2007, 22:04:07 »
Еми това е - вместо :drinks: кисела физиономия от оцета >:(

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5569
Re: Помогнете ми !
« Отговор #13 -: 16 Януари 2007, 14:59:56 »
........Моля, ако някой знае как можем да прекъснем прокисването - да сподели.

За да запазите по дълго виното използвайте калиев метабисулфат - продава се в специализираните аптеки. 10 грама се слагат на 100 литра вино.  Е,ако е малко количество вино,по добре пийте на воля. :drinks:

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
Re: Помогнете ми !
« Отговор #14 -: 16 Януари 2007, 15:05:25 »
В тази връзка - един стар виц за виното и оцета.

Един зет много обичал чашката и тъстът му се дразнел ужасно от този негов навик. Търпял го до време, но накрая не издържал, и решил да го откаже...Речено - сторено. Сипал в каната за вино оцет и като дошъл зетя, му го сервирал. Младият обърнал една чашка, обърнал две, и накрая рекъл: "Тате, това вино е взело да прокисва. Давай да го изпиваме бързо, докато не е станало на оцет".

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    Днес в 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53
  • pep-4o: ама и пощите са тоя  път... Никой ли не е получил?
    09 Април 2014, 14:28:33
  • KrokozabYl: :rofl: Ще ти подаряяяяяяяя  :air_kiss:
    09 Април 2014, 13:43:45
  • Dyke: подари ми книга
    09 Април 2014, 12:31:50
  • Dyke: подари ми книга
    09 Април 2014, 12:31:34

* Последното от форума

Re: За ноктите от elidrag
[Днес в 17:29:37]


Re: За ноктите от pep-4o
[Днес в 17:25:04]


Re: За ноктите от marabu
[Днес в 17:06:09]


Re: За ноктите от marabu
[Днес в 17:02:52]


Re: За ноктите от marabu
[Днес в 17:01:58]


Re: Кой какви ги готви през април от пеполина
[Днес в 15:45:02]


Re: Вкусотиите на Пеполина - Продължението от пеполина
[Днес в 15:36:22]


Re: Хубави ресторанти във Варна от HenonpaBuM
[Днес в 15:22:12]


Re: вятър вее; дъжд вали; кой до печката стои ? от Tina-Rina
[Днес в 14:37:23]


Re: вятър вее; дъжд вали; кой до печката стои ? от elidrag
[Днес в 14:33:48]


Re: Кой какви ги готви през април от vesela
[Днес в 14:02:54]


Re: Кой какви ги готви през април от marabu
[Днес в 11:24:38]


Re: За ноктите от KrokozabYl
[Днес в 10:55:49]


Re: Кой какви ги готви през април от пеполина
[Днес в 10:20:33]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Dyke
[Днес в 09:46:16]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Dyke
[Днес в 09:44:41]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Aura
[Днес в 09:28:01]


Re: Великден,празника на празниците! от Aura
[Днес в 09:24:32]


Re: Великден,празника на празниците! от Aura
[Днес в 09:20:42]


Re: За ноктите от pep-4o
[Днес в 09:10:42]