Автор Тема: Помогнете ми !  (Прочетена 6689 пъти)

nyX4eTo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Помогнете ми !
« -: 04 Януари 2007, 21:43:26 »
От известно време търся рецепта за сладкиш, който носи името "черната калугерка", но за жалост не мога да намеря  ??? Моля ако някой е чувал за сладкиша да ми помогне Благодаря ви предварително  ;)

Gladen

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Помогнете ми !
« Отговор #1 -: 05 Януари 2007, 02:13:33 »
Необходими продукти:
5 яйца;1 1/2 ч.ч.з/р;1 п. бакпулвер;1 1/2 ч .ч.брашно.

След като се изпече се нарязва и се залива със следният сироп - 1 1/2 ч.ч вода; 2 с. л. како; 1 п.краве масло. Поръсва се с едро счукани орехи.

A дали Калугерката е "жадна" или "черна"  -  историята не помни



 

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Помогнете ми !
« Отговор #2 -: 05 Януари 2007, 08:06:01 »
Хихи, аз тоз десерт го знам под името "Ненаситната монахиня" - кой както иска да го разбира...  ::)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18850
Re: Помогнете ми !
« Отговор #3 -: 05 Януари 2007, 09:08:14 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Re: Помогнете ми !
« Отговор #4 -: 05 Януари 2007, 09:30:01 »
Явно вариациите в заглавието са много, защото в моя тефтер от преди години е "Пияна монахиня"  ;) :new_all_coholic: Продуктите са същите и ми беше един от любимите сладкиши. Направо го бях забравила, благодаря че ми го припомнихте  :4u:

nyX4eTo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Помогнете ми !
« Отговор #5 -: 06 Януари 2007, 11:54:22 »
 :clapping:
благодаря ви много за оказаното съдействие само че по думите на приятеля ми в сладкишът се слага какао или шоколад !!!! явно наистина има доста разновидности не само в името но и в самата рецепта  :w00t:

Gladen

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Помогнете ми !
« Отговор #6 -: 06 Януари 2007, 12:06:50 »
2 с. л. како; Това се равнява на Две Супени Лъжици Какао - ако сложиш повече - повече ще го зарадваш :)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Помогнете ми !
« Отговор #7 -: 06 Януари 2007, 13:41:12 »
На приятеля ти може и да му се струва, че какаото се слага в самия сладкиш, но не е така. Цялата работа е в заливката(един вид по-течна какаова глазура), която попива в сладиша и той става като шоколадов. Успех, дано да му хареса. :flower: Накоро го правих за едно парти на което бяхме канени, но след като изтина го нарязах на хапки, които допълнително овалях в кокосови стърготини - стана много вкусно.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8685
  • Ах, морето...
Re: Помогнете ми !
« Отговор #8 -: 06 Януари 2007, 19:20:21 »
Мисля, че темата е подходяща - моля помогнете - за коледа си купихме истински бял, наложен пелин, който обаче не е стабилизиран и като че ли започва да вкисва. За съжаление е доста и не ми си ще да го изхвърлим.Така е, като не успяхме да го изпием, а уж ни помагаха и гости - на 1-ви бях именничка. Моля, ако някой знае как можем да прекъснем прокисването - да сподели.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18850
Re: Помогнете ми !
« Отговор #9 -: 06 Януари 2007, 19:26:28 »
Веси, съжалявам но няма да може да се спре. Единствения начин е да го изпиете по-бързо  ;)
Натриевия бензоат по принцип спира ферментацията, но това при вино не се получава.
Ако искаш пробвай и с хардал/синап - но така се запазва по-дълго вино, което е добро - не прокисващо се.
Или преварявате на ракия.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8685
  • Ах, морето...
Re: Помогнете ми !
« Отговор #10 -: 06 Януари 2007, 19:52:29 »
Пепи благодаря, че се отзова. Чак за ракия едва ли, но явно ще си имам дълго време винен оцет - дано поне за това става.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18850
Re: Помогнете ми !
« Отговор #11 -: 06 Януари 2007, 21:30:58 »
Пепи благодаря, че се отзова. Чак за ракия едва ли, но явно ще си имам дълго време винен оцет - дано поне за това става.

Моля  :4u: Ако ще го правиш на оцет - може да добавиш 1 шише купен оцет (за мая) или ако намериш оцетна гъба. Оцета който се получава е доста силен, но и мноооого ароматен - да го имаш предвид.
« Последна редакция: 06 Януари 2007, 21:33:56 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8685
  • Ах, морето...
Re: Помогнете ми !
« Отговор #12 -: 06 Януари 2007, 22:04:07 »
Еми това е - вместо :drinks: кисела физиономия от оцета >:(

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5569
Re: Помогнете ми !
« Отговор #13 -: 16 Януари 2007, 14:59:56 »
........Моля, ако някой знае как можем да прекъснем прокисването - да сподели.

За да запазите по дълго виното използвайте калиев метабисулфат - продава се в специализираните аптеки. 10 грама се слагат на 100 литра вино.  Е,ако е малко количество вино,по добре пийте на воля. :drinks:

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2400
Re: Помогнете ми !
« Отговор #14 -: 16 Януари 2007, 15:05:25 »
В тази връзка - един стар виц за виното и оцета.

Един зет много обичал чашката и тъстът му се дразнел ужасно от този негов навик. Търпял го до време, но накрая не издържал, и решил да го откаже...Речено - сторено. Сипал в каната за вино оцет и като дошъл зетя, му го сервирал. Младият обърнал една чашка, обърнал две, и накрая рекъл: "Тате, това вино е взело да прокисва. Давай да го изпиваме бързо, докато не е станало на оцет".

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: Роси, каквото направиш. И аз съм свободен електрон, ще идвам, когато кажеш
    21 Март 2015, 11:26:19
  • KrokozabYl: аз съм навита и на френската нуга :) да дегустирам де
    21 Март 2015, 11:21:02
  • ROSPOP: писах писах.............. къде ми отиде съобщението не знам?
    21 Март 2015, 09:27:06
  • ROSPOP: хахха , бива, понеже ПАК съм свободен електрон ме напъва да правя необичайни неща  - още узрявам за френския макарон - продуктите са налице ама ме дразни това престояване на белтъците - 3 дена
    21 Март 2015, 09:25:57
  • pep-4o: Пък се кандидатирам за редовен дегустатор
    19 Март 2015, 20:48:37
  • pep-4o: Роси, можеш да започнеш да правиш по всичките рецепти, които си намерила.
    19 Март 2015, 20:48:31
  • pep-4o: :girl_haha:
    19 Март 2015, 17:37:29
  • ROSPOP: Благодаря, провеврих но не намирам десерта, ще търся още.
    14 Март 2015, 13:00:44
  • ceckavd: виж тук дали нещо ще ти свърщи работа
    12 Март 2015, 16:42:53
  • ceckavd: http://gotvach.bg/izbrano/%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82-%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%9D%D1%83%D0%B3%D0%B0
    12 Март 2015, 16:42:38
  • ROSPOP: френска нуга
    10 Март 2015, 19:58:10
  • ROSPOP: Здравейте, преди месец опитах (само лъжичка) десерт НУГА в мр. Пица, и все ми е в ума. Но не намирам рецепта, излизат му сладоледи нуга, а десерта не беше сладоледен. Ако някой знае рецепта моля да я спдели.
    10 Март 2015, 19:57:25
  • pep-4o: ;D пак ли съм ги вършила такива
    10 Март 2015, 15:45:20
  • GolemDZVER: или да не ти бъркат отчета? :yahoo:
    09 Март 2015, 13:53:23
  • GolemDZVER: Пепиии, пак си "заключила" отчетната?Да не можем да си вземем от тортичката, а?
    09 Март 2015, 13:52:06
  • Aura: :)))))))))))))))
    24 Февруари 2015, 06:38:10
  • Aura: Извинявам се..сгреших графата..
    24 Февруари 2015, 06:38:06
  • Aura: азербайджанската кухня
    24 Февруари 2015, 06:37:47
  • marabu: честит на всички празнуващи
    14 Февруари 2015, 19:48:18
  • GolemDZVER: Даже още не сме се напили
    14 Февруари 2015, 19:32:55
  • blqsak: честит празник,на всички!
    14 Февруари 2015, 11:40:57
  • blqsak: да не започвам :)
    13 Февруари 2015, 19:14:22
  • pep-4o: :smile1:
    13 Февруари 2015, 17:30:39
  • pep-4o: някой да се похвали?
    13 Февруари 2015, 17:18:02
  • pep-4o: ;D Хайде петък, 13-ти
    13 Февруари 2015, 17:17:58
  • GolemDZVER: Надявам се ВалеТата да ни извинят
    11 Февруари 2015, 17:38:48
  • GolemDZVER: Вчера, Кро, някои забравиха и да ядат - че нямаха времЕ
    11 Февруари 2015, 17:32:44
  • Mariana G: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html
    11 Февруари 2015, 13:18:06
  • Mariana G: cvetozara, погледни тукhttp://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html, ще намериш нужната тема  :smile1:
    11 Февруари 2015, 13:17:33
  • cvetozara: ястия с месо
    11 Февруари 2015, 12:39:29

* Последното от форума

Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[Днес в 00:33:13]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[Днес в 00:30:10]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[Днес в 00:27:37]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[Днес в 00:23:01]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[Днес в 00:20:17]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[Днес в 00:19:03]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[Днес в 00:16:15]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[Днес в 00:14:53]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[Днес в 00:12:18]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[Днес в 00:09:05]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от vesela
[28 Март 2015, 19:29:57 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от pep-4o
[28 Март 2015, 12:46:57 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от Poni 69
[27 Март 2015, 23:03:16 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от radost.1955
[27 Март 2015, 20:12:12 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от KrokozabYl
[27 Март 2015, 16:29:33 ]


Re: Картофите - обичани и недолюбвани от pep-4o
[27 Март 2015, 15:56:24 ]


Пълнен батат със сирене от pep-4o
[27 Март 2015, 15:51:08 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от ceckavd
[27 Март 2015, 15:48:53 ]


Re: прИмоции ........ от pep-4o
[27 Март 2015, 15:39:38 ]


Re: прИмоции ........ от ROSPOP
[27 Март 2015, 15:14:12 ]