Автор Тема: Няколко рецепти от Весела (vesela)  (Прочетена 467291 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #615 -: 01 Януари 2015, 20:08:02 »
Мерси, Боби!
Нямам много опит в правенето на торти с фондан, има много големи майсторки, но с подръчни средства добре стана.
Пък и много емоция вложих :thumbup:


Една рецепта, подходяща за сезона, записала съм я някъде от БГ- Мама преди време.

Супа от сухи чушки и сирене

10 сухи, червени чушки
1 средна глава лук
200 гр сирене
1-2 с.л. брашно
1-2 с.л. олио
сол
черен пипер
девисил

Лука се нарязва  и задушава в олиото до омекване, прибавят се около 2 литра гореща вода и сухите чушки. Огъня се намалява и чушките се сваряват до омекване. Когато са готови, месестата част на чушките се изстъргва с вилица и се връща във врящия бульон, подправя се със сол и черен пипер. В чиния се сипва брашното и в него се натрошава сиренето, като трохите сирене се размесват леко с брашното, така че то да полепне по тях и да се оформят "топченца". Сиренените трохи се изсипват заедно с останалото брашно в горещата супа, изчаква се да заври около 5 минути и се маха от огъня, добавя се девисила.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #616 -: 01 Януари 2015, 20:12:49 »
Салата от киви и моркови

Продукти:

2-3 кивита
1 морков

на вкус:
сол
олио
лимонов сок
мед
горчица
черен сусам

Приготвяне:

Нарязва се кивито, настъргва се моркова и се разбъркват. Разбъркват се продуктите за дресинга, полива се салатата и се поръсва с черния сусам.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #617 -: 03 Януари 2015, 22:24:01 »

Още едни локумки - този път

ТОПЧЕТА С БИРА

Продукти:

1 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. бира
1 бакпулвер

1 пакет локум
300 гр пудра захар
орехови ядки

Приготвяне:

Омесва се тесто от горните продукти. От него се къса и се оформят топчета, като в средата се поставя парченце локум и орехова ядка. Изпичат се до порозовяване и се овалват горещи в пудрата захар. Стоят леко хрупкави при хапване!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #618 -: 03 Януари 2015, 22:29:02 »
 :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #619 -: 03 Януари 2015, 22:40:15 »
Две разядки с тиква

Миналата година за Бъдни вечер правих две разядки с тиква за празничната трапеза! И двете се оказаха много вкусни, не помня от къде видях идеята или рецептите (всъщност  втората рецепта вече съм ви показвала).

РАЗЯДКА С ТИКВА

Продукти (количество пожелание):

сварена (печена) тиква
сок от лимон
2-3 скилидки чесън
2 с.л. тахан
ситно нарязан магданоз
сол

Приготвяне:

Тиквата се пасира и се добавят сока от лимона, тахана, солта, магданоза и пасирания чесън. Сместта се обърква, украсява се пожелание и се поднася.

« Последна редакция: 12 Януари 2015, 00:40:01 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #620 -: 23 Януари 2015, 23:30:18 »

Ще ви представя една рецепта, на пръв поглед е нещо познато, но всъщност е един изненадващо вкусен и все пак по-различен боб. Не знам защо името му е такова. Рецептата имам от колежка, с която работим заедно от няколко години - Танчето.


ДОКТОРСКИ БОБ

Продукти:

500 гр боб (накиснат от предната вечер в студена вода)
1 морков
1 суха чушка
2-3 глави лук
8-10 червени печени белени чушки
1-2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
олио
сол
чубрица
джоджен
по желание магданоз

Приготвяне:

Боба се сварява, заедно със сухата чушка и моркова. След сваряването моркова и чушката се смачкват с вилица, ципата се отстранява и се връщат в боба. Запържва се нарязания лук, добавят се нарязаните печени чушки, като се позапържат се посипват с 2 с.л. брашно, червения пипер и се налива от водата на боба, оставя се да поври няколко минути. Боба се изсипва в тавичка, добавя се запръжката, ако се налага се долива още от водата до желана гъстота, слагат се и подпавките и  всичко се разбърква. Пече се до готовност и сгъстяване. При поднасяне може да се поръси с пресен магданоз.





GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #621 -: 24 Януари 2015, 11:11:50 »
интересен начин на приготвяне - дори бих смачкал и няколко бобчета  ;D

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #622 -: 25 Януари 2015, 22:40:33 »
Меденки


Да ви покажа тези меденки и тук. Иска ми се да публикувам и рецептата, защото е много сполучлива, лесна и с достъпни продукти.

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода,
1 с.л. оцет
5 с.л. течен мед
около 3 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела (микс коледни подправки за меденки от Лидл)
ванилия

Приготвяне:

Угасявам содата в оцета. След това смесвам всичко в робота, като последно добавям брашното до получаване на тесто, което да може да се точи, но да не е прекалено твърдо. Може да се замеси и на ръка. Разточвам  върху работен плот, поръсен с брашно, като ръся леко и отгоре тестото, че полепва по точилката. Изрязвам с метални формички за сладки. Пека в загрята фурна на 180 - 200 градуса до светлокафяв цвят. Оставям да изстинат. Обикновено ги украсявам на другия ден. Украсата този път направих от останалия ми фондан по рецептата на Дими.

Ще напиша и съставките за фондана за по-удобно

1 пакетче желатин от 9 гр
60 мл вода
1 ч.л. глицерин
120 мл глюкоза
1/2  ч.л. лимонтозу
около1 кг пудра захар

Всичко замесвам отново в робота, като стопявам набъбналия предварително в студена вода желатин на водна баня. Захарта смилам също с приставка за смилане на кафе предварително и пресявам 2 пъти. Добавям я постепенно до получаването на тесто с еластичност на пластелин.

След като престои 1/2  час разточвам фондана на леко напудрен плот или с пудра захар или с нишесте. Изрязвам отново с формичките за сладки според въображението и залепвам, като леко намокрям фондана с вода с четка за рисуване(която ползвам само за тази цел).
Някои сладки съм поръсила с цветна захар, пръчици, звездички, преди да е стегнал фондана с леко притискане. Някои поръсих с остатъците - трохи от замесването на фондана, приличащи на сняг.
Фондана оцветих предварително с хранителни бои на прах. Нарочно оставих тестото с мастилено синята боя неразмесено, нарекох тези сладки "коледна нощ", макар на снимките да не личи много добре цвета им, тези ми бяха любими:)
Светлосините пък са със захарна глазура от разбит белтък, лимонов сок и пудра захар до консистенция, позволяваща да се нанесе сместа с четка.

Съхранявам сладките в метални кутии, ако са твърдички, добавям в кутията парченце ябълка, от нея те извличат влажност и омекват, освен това придобиват още по-хубав аромат.

Знам, че обясненията са излишни за повечето четящи, освен това има хиляди рецепти за меденки в нета, както и за фондана, но все на някого ще е полезно надявам се.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #623 -: 25 Януари 2015, 22:44:14 »

Писала съм и друг път за чистачките - ромки в службата. Много ги уважавам, добри хора са, това ми е достатъчно. Та от тях съм научила няколко простички, но много вкусни рецепти.
Днешната ми сподели Нона.



РОМСКА МУСАКА С ПРАЗ ЛУК

Продукти:

1 кг картофи
2 стръка праз лук
олио
сол
черен пипер
копър
магданоз
3 яйца
2 ч.ч. прясно мляко (този път замених едната чаша с айран)
50 гр кашкавал (замених с останала моцарела - 100 гр)

Приготвяне:

Картофите се обелват, сваряват посолени и намачкват грубо, не съвсем хубаво. Разстилат се в намаслена тава. Праза се нарязва и запържва леко в олио, посолява се, добавят се нарязаните копър и магданоз (може и сухи), черния пипер и се изсипва върху картофите. Яйцата се разбиват с млякото, посоляват се и се залива мусаката. Поставя се във фурната и се запича до зачервяване. Изважда се, наръсва се с кашкавала (накъсаната моцарела) и се връща за още 5 минути.



vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #624 -: 31 Януари 2015, 23:26:41 »
ПИЛЕШКО ФИЛЕ НА ФУРНА С  NESTLÉ® CORN FLAKES

Продукти:

1 пеперуда пилешко филе или около 700 гр
1 яйце
сол
черен пипер
1 купичка класически NESTLÉ® CORN FLAKES
олио

Приготвяне:

Нарязваме месото на тънки пържолки. осоляваме. Счукваме флейкса в хаванче. Овалваме месото в яйцето, след което хубаво панираме в зърнената закуска. Поставяме в тавичка, застлана с хартия за печене и намазана с олио. Отгоре също поливаме с тънка струйка. Поставяме във фурната и печем на 200 градуса с вентилатор до приятен загар. Бързо стават.





vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #625 -: 31 Януари 2015, 23:30:05 »

СЛАДКИШ С  NESTLÉ® GOLD FLAKES С МЕД И ФЪСТЪЦИ


Продукти:
400 гр гъсто кисело мляко
200 гр заквасена сметана
1/2 чаена чаша захар (може и повече)
около 100 гр NESTLÉ® GOLD FLAKES с мед и фъстъци
5-6 фурми
шепа стафиди
шепа смлени орехи
1 настъргана ябълка

Приготвяне:
Разбърквам добре с вилица млякото, сметаната и захарта. На дъното на стъклена форма слагам част от флейкса, отгоре поставям нарязани фурми и стафиди, ръся орехи. Поливам с млякото, върху него настъргана ябълка и отново пласт флейкс. Така до изчерпване на продуктите, но отгоре полях с млякото. Сложих в хладилника за няколко часа, а после обърнах в чиния и украсих със стафиди. Просто, лесно, вкусно и здравословно.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #626 -: 01 Февруари 2015, 20:32:16 »

Една тортичка, която правих за приятел на децата (зетя и дъщерята). Провокира ме професията на младежа:) Нямах много време, затова купих готови блатове и ползвах налични продукти за крема. Резултата на вид се получи добре , на вкус също децата са одобрили. Рожденика е останал много доволен, също и от закачката с надписа. А за мен беше удоволствие да се заиграя....:)

ТОРТА САМОЛЕТ

Блат:
1 опаковка от 3 квадратни блата:)

Крем:
1/2 л прясно мляко
5 с.л. с връх захар
5 с.л. брашно
300 гр извара
1/2 бурканче сладко от кайсии

125 гр масло
200 гр пудра захар
ванилия

1/2 доза от фондана на Дими-Абра :air_kiss:

Приготвяне:

Сварих крем от млякото, захарта и брашното, предварително добре разбъркани, да няма бучици. След като изстина добавих изварата и сладкото и пасирах с пасатора. Сглобих блат, крем, блат, крем и накрая блат. Поставих в хладилника да стегне. Разбих размекнатото масло с пудрата захар и ванилията и измазах отгоре и отстрани цялата торта. Оцветих фондана с избраните цветове, като оставих голяма част бял. От него оформих тялото на самолета. Крилата закрепих с клечка за зъби, вмъкната внимателно, за да стоят прави и да не клюмват. Останалия разточих, изрязах и т.н. Нямам инструменти и всичко правя на ръка. Слепвам отделните части с четчица с вода. Понякога остават мокри петънца, които лъщят. Имам и друг проблем, при разточването на фондана ползвам нишесте или пудра захар, за да не залепва, но после остава и трудно почиствам със суха четка. Но ще се усъвършенствам все някога:)



vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #627 -: 01 Февруари 2015, 20:37:31 »

Постен славяски гювеч



Продукти:             
1 ч.ч. ориз
2 глави лук
2 домата
2 моркова
2 зелени чушки
2 червени чушки
олио
червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
магданоз
5 ч.ч. вода (имах бульон от свинско месо)

Приготвяне:

В олиото се задушава ситно нарязаният лук, докато стане прозрачен. След това към него се прибавят морковите, нарязани на малки кубчета и червеният пипер. Налива се 1/4 от водата. Ястието къкри на тих огън. След това се добавят зеленчуците. Чушките се нарязват на колелца, а  доматите се настъргват на едрото ренде.  Аз сложих замразени чушки и домати от консерва.  Добавя се и оризът. Разбърква се и щом ястието заври, се    прехвърля в тава.
Долива се останалата вода и гювечът се овкусява с черен пипер и чубрица. Поставя се в студена  фурна и се  пече при 180 градуса.
Ястието се поднася горещо.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #628 -: 02 Март 2015, 23:08:37 »

В блога на Вероника съм открила много, ама много вкусни рецепти. Тази също е една от тях. Много е лесна за приготвяне.


Пилешки бутчета с гъби и лютеница

Продкти:

8 долни бутчета
250 гр гъби
400 гр лютеница
черен пипер
червен пипер
пушен пипер
босилек
сол
олио

Приготвяне:

Поставяме почистените и измити бутчета в глинен гювеч и ги осоляваме. Добавяме нарязаните гъби, а ако са по-дребни оставяме цели. Поръсваме с босилека, с черния, червения и пушения пипер. Размиваме лютеницата с чаша вода и я изливаме върху бутчетата. Накрая поливаме с малко олио, затваряме капака и печем около час и половина. Отхлупваме и оставяме да се зачервят бутчетата, течността почти се е изпарила. Много крехки и вкусни са.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #629 -: 02 Март 2015, 23:12:13 »

Тази рецепта беше много модерна преди 25 години. Току що бях започнала работа, а повечето ми колежки бяха вече опитни домакини. Работехме два отдела в една стая, общо 9 жени. Все някоя имаше празник (или тя или някой член на семейството) и честичко носеха вкусотии за почерпка. Имах една тетрадка, в която записвах рецептите. Та и тази е от там:)


Запеканка с кайма и кренвирши

Продукти:

1 кг кайма
500 гр кренвирши (аз ползвам "Житница")
200 гр пушено сирене
1 яйце
черен пипер
сол
чубрица

Приготвяне:
Нарязваме ситно кренвиршите и пушеното сирене и ги омесваме с каймата и подправките. Разстиламе в тавичка и печем до зачервяване. Нарязваме на правоъгълни парчета и поднасяме с картофено пюре и подходяща салата.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]