Автор Тема: Няколко рецепти от Весела (vesela)  (Прочетена 467756 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #495 -: 23 Март 2014, 21:47:58 »
Весе, това е любопитно сладко
Мхм ::) :thumbup:

Баница с праз и пушена извара с печени кори на сач

Продукти:

1 пакет печени кори на сач (от Лидл)
2 стръка праз
200 гр пушена извара (пак от там)
50 гр пушен кашкавал (и той от там ;D)
100 гр гъби
3 яйца
200 гр кисело мляко
150 мл олио
сол

1 яйце
150 мл прясно мляко

Приготвяне:
Корита в пакета са 3 големи, кръгли. Изрязват се от тях 3 кори с размера на тавата на печката. От остатъците също се сглобяват 3 кори с този размер. Нарязваме праза на ситно, добавяме изварата, настъргания кашкавал, настърганите гъби, трите яйца, солта, олиото и киселото мляко.
Намаслява се тавата. Поставя се едно цяло парче кора, ръси се плънка, отгоре парчета от отрязаните краища , плънка и така се редят, като най-отгоре се поставя цяло парче кора. Нарязва се баницата на парчета и се залива с разбитото яйце с прясното мляко.
Пече се на 200 градуса до готовност.
« Последна редакция: 23 Март 2014, 22:07:55 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #496 -: 23 Март 2014, 21:56:23 »
Сладкиш, сиропиран с бяло вино

Продукти:

6 яйца
150 гр захар
120 гр галета
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче

300 мл бяло вино
150 гр захар

Приготвяне:

С дървена лъжица се разбъркват 6 жълтъка със 150 гр захар, канелата и индийското орехче. Добавя се галетата и разбитите предварително на сняг белтъци. Бърка се с лъжицата внимателно. Сместта се изсипва в намазнена форма с диаметър 25 см. Пече се до "суха клечка". През това време се сварява виното със 150 гр захар. Готовия сладкиш се залива топъл с топлия сироп. След няколко минути е поел сиропа. След изстиване е готов за консумация. Много ароматен, с деликатен вкус.

*Рецептата с малки промени е от сп. Кулинарен журнал
« Последна редакция: 23 Март 2014, 22:14:16 от vesela »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #497 -: 26 Март 2014, 12:56:55 »
знаех си, че пиеш ти  :wink1: все под някаква форма  :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #498 -: 26 Март 2014, 12:58:14 »
Айде сега - приятели :swoon:
Жоро ме издаде с блузата с плейбой-зайчето, таман се правех на морална, ти пък сега с пиенето, таман се правех на най-мозъчна ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #499 -: 26 Март 2014, 12:59:40 »
приятелите са за това  :-*
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #500 -: 27 Март 2014, 12:27:20 »
И ти ли, Пеп :'( ::)

Печен кокосов крем

Продукти:             
4 яйца
1 консерва подсладено кондензирано мляко ( около 380 гр е)
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. чаша кокосови стърготини

Приготвяне:
Разбиваме  яйцата, добавяме кондензираното, прясното мляко и кокоса. Разбъркваме и изсипваме в огнеупорни чашки за крем карамел. Поставяме ги на водна баня във фурната, загрята на 180*С. Печем около 1 час. Вадим, охлаждаме и си хапваме с апетит.

*Идеята е от нета някъде, но не намерих после къде съм я виждала.


GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #501 -: 22 Април 2014, 18:25:03 »
Не се коси, Весе, че не си намерила "автора" на рецептата...
На принципа на крем карамела, правя куп кремчета (абе не са ми силата) ;D
Дори в събота правих подобно - със счупените яйца преди варенето, кокосови стърготини, и шоколадови пръчици...
И направо ми стана друго като видях твоята "рецепта"  :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #502 -: 30 Април 2014, 17:28:44 »
То, аз да си призная, че не съм я измислила аз, пък кой е - е спорно :swoon: ;D
Докато твойта - ти си си я сътворил :thumbup:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #503 -: 30 Април 2014, 18:40:15 »
Дори рецептата да я чета, пак не мога да я спазя  ;D затова ми е важен принципа. Записвам си ги моите и сетне не ги чета  :P

В общи линии два пъти еднакво не съм сготвил -дори и кюфтета  :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #504 -: 30 Април 2014, 22:17:07 »
Мда, това важи в пълна степен и за мен, но повечето пъти, когато е съвсем моя измислица забравям да запиша и после не помня естествено ;D...не помня рецепти, парадокс :swoon:
И при мен дори пилешката ми супа е всеки път различна :swoon:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #505 -: 20 Май 2014, 22:38:03 »
Тази торта направих за юбилея на моята майка, който беше неотдавна :smile1:
И естествено, приготвената с много любов и разбира се с много перипетии и спънки:

ОРЕХОВА ШОКОЛАДОВА ТОРТА

Продукти:

За блатовете:
250 гр ситно смлени орехи
250 гр ситна захар
50 гр брашно
8 белтъка

За крема:
200 мл течна сладкарска сметана
200 мл черен шоколад 50 %
100 гр меко масло

800 мл прясно мляко
150 гр захар
150 гр брашно
8 жълтъка

За заливката:
150 мл течна сладкарска сметана
100 гр черен шоколад

За шприцоване:
200 мл течна сладкарска сметана
2 с.л. заквасена сметана
2 с.л. захар

Приготвяне на блата:
Разбиваме се с миксер белтъците на пяна, добавяме постепенно захарта, като отново разбиваме до стегнат сняг. С дървена лъжица бъркаме леко от долу нагоре, като ръсим постепенно брашното, после и смлените орехи, до поемането им. Разделяме сместта на две и изпичаме два блата в тавата от фурната, като внимателно с лъжица разпределяме сместта и заравняваме.
Блатовете печем заедно до порозовяване на 180 градуса в предварително затоплена фурна, с вентилатор. Изваждаме, охлаждаме и внимателно разделяме всеки блат на две по дължина. Ако се препече блата става трошлив, но дори да се счупи, после при сглобяването се залепва. Получават се 4 правоъгълни блата.

Приготвяне на крема:
Сметаната  довеждаме до завиране дръпваме от котлона. Добавяме  натрошения шоколад и оставяме за минута, две. Разбъркваме продължително с лъжица, до изглаждане на сместта. Оставяме да изстине.

Разбиваме се с миксер жълтъците, захарта, брашното и част от млякото до гъста каша. Останалото мляко слагаме да заври. След завирането дръпваме встрани и внимателно, бъркайки наливаме яйчената смес. Връщаме на котлона, намален до средна степен и при непрекъснато бъркане сваряваме гъст крем. Оставяме  да изстине.
(Аз оставих кремовете да изстинат цяла нощ. Но не е необходимо да чакате толкова, достатъчно е да са се стегнали.)

В купа разбиваме размекнатото масло с миксер, добавяме шоколадовия крем, пак разбиваме. Продължаваме да разбъркваме внимателно с дървена лъжица, като постепенно добавяме и яйчения крем, до излаждане на сместта.

Сглобяване:
Сглобяваме тортата, като редим блат с крем, отгоре измазваме цялата с крема.

(Моите блатове не бяха добре изравнени, при което се получи наклон на една страна. Реших да залея с глазура полуфабрикат от Лидл, но тя се оказа по-рядка от нужното и изтече от към ниската част. Глазурата оводни и крема, получиха се неравности отгоре. Наложи се да укрепя странично с нещо - имах налични чаени бисквити с които облепих борда. )

Разбиваме 200 мл течна сметана с 2-3 с.л. захар, добавяме и заквасената сметана, която стяга крема. Шприцоваме отгоре по края на тортата, като „ограда” и отстрани, върху бисквитите.

Загряваме 150 мл сметана и преди завиране дърпаме и добавяме 100 гр шоколад. След охлаждане и леко стягане изливаме отгоре и оставяме да се стече до „оградката”.

Отгоре надписа също шприцоваме.
« Последна редакция: 20 Май 2014, 22:43:05 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #506 -: 21 Май 2014, 09:48:37 »
Днес ще ви представя една простичка рецепта, с малко продукти и подходяща за сезона. Навремето баба ми правеше една чудна супичка от челядинки и киселец. Ароматна, вкусна и профирна, както казваше тя. Гъбите естествено бяха набрани от дядо, а киселеца – от градинката. После мама започна да прави тази супа, но вкуса на бабината беше друг. Преди години дъщерята пожела да и я приготвя, но не остана много доволна, каза, че тази на баба и (моята майка) била по-хубава. Оправдах се с това, че  киселеца и челядинките купих от пазара. Макар че е ясно - бабините гозби са винаги специални. Наскоро си набрах и аз киселец от село (същия, засят навремето от моята баба, а може би и от нейната...но той си се засява сам от семената всяка година). Приятел ни подари по същото време щайга с кладница. Така се роди идеята да приготвя пак „онази” супа, но с този вид гъби. На мен ми хареса много. Дъщерята ли...? Ех, тя не е много по похвалите, а по скоро по критиките, но...това ме държи в кондиция. Обаче е безупречен дегустатор и може винаги да изреди съставките на дадено ястие (за разлика от мен, въпреки опита). Та критиката и беше свързана с наличието на гъбен бульон, който добавих и всъщност е права, защото аромата на гъбите и киселеца е достатъчен, бульона е наистина излишен.

Супа от кладница и киселец

Продукти:
2 връзки или около 200 гр киселец
1-2 стръка пресен лук
300 гр гъби кладница (челядинка)
1 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
2 – 3 с.л.  ориз
1-2 с.л. олио
Сол
Черен пипер
1 гъбен бульон (може без него!)

Приготвяне:
В мазнината се задушават гъбите, добавят се лука и нарязания киселец. Оставя се и те да омекнат.  Следва за минута, две брашното, червения пипер и веднага се налива студена вода до желана гъстота на супата. Като заври се прибавя ориза, сол и черен пипер, гъбен бульон. Вари се до сваряване на ориза. Моите гъби бяха съвсем крехки, но ако са по-жилави може да се задушават по-дълго в малко мазнина и вода.
Да ви е вкусно!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #507 -: 30 Май 2014, 23:55:34 »
Пак торта - този път за РД на мъжа ми :smile1:
Шоколадовите торти са любими на всички у дома, а за мъжа ми са направо удоволствие. Дълго гледах разни рецепти и чак когато попаднах на тази в блога на Вероника  реших - това ще е - точно по негов вкус! И не сгреших - направо примираше от кеф, хапвайки я, на останалите също се хареса много. Публикуваната от Вероника торта е Rigo Jancsi, на името на австро-унгарски цигански цигулар.Промених малко рецептата, визията също и за това ще кръстя тортата "R" - като взема първата буква на оригинала, както и на моя рожденник!

Торта R

Продукти:

за блата:
5 яйца
110 гр захар
110 гр брашно
110 гр масло
7 гр бакпулвер
20 гр какао


за крема:
500 гр сладкарски крем за разбиване (от Лидл, подобно на сладкарска сметана)
300 гр черен шоколад
125 гр масло


за глазурата:
100 гр черен шоколад
100 мл сладкарски крем

50 гр бял шоколад
шоколадови парченца за украса на борда

Приготвяне:
Включваме фурната да загрява на 200 градуса. Намазняваме и набрашняваме разкопчаваща се форма за торта с диаметър 25 см. Разбиваме яйцата със захарта, добавяме добре омекналото масло, а след това  и смесените сухи съставки.Изсипваме във формата и печем до суха клечка. Охлаждаме.
По време на печенето си приготвяме крема. Разтопяваме едновременно маслото и шоколада на водна баня, за да не се пресече. Оставяме да се охлади и през това време разбиваме крема (сметаната) до гъст сняг.Добавяме изстиналата шоколадова смес към разбитата сметана, като продължаваме да разбиваме. Получава се гъст крем. Разрязваме блата на две и сглобяваме блат, крем, блат и отново крем. Оставяме в хладилника за няколко часа да стегне.
За глазурата загряваме крема до завиране, дръпваме от котлона и слагаме начупения шоколад. След минута, две започваме да бъркаме с лъжица, докато сместта стане гладка и лъскава. Изваждаме тортата от хладилника и изливаме внимателно глазурата. Пак прибираме до стягане, след което украсяваме с разтопен на водна баня бял шоколад, който изливаме във фунийка от готварска хартия, с която пишем или рисуваме. Отстраняваме ринга на формата и облепваме борда на тортата с готовите шоколадови парченца. Отново оставяме в хладилника до момента на разрязването!
« Последна редакция: 31 Май 2014, 00:13:50 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #508 -: 31 Май 2014, 00:15:49 »
Черпя и парченце :smile1:

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1737
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #509 -: 31 Май 2014, 11:40:55 »
Да ти е жив и здрав Росен,Весе. :air_kiss:
Тортата е супер :thumbup:
Поздрави го от нас,въпреки че кой знае кога е бил рождения му ден!Ти пускаш рецептите с охлювна скорост  :P

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]