Автор Тема: Няколко рецепти от Весела (vesela)  (Прочетена 459069 пъти)

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #480 -: 03 Март 2014, 01:05:46 »
Весе, много интересно това телешко..За утре у нас ще е телешко с нахут..но следващия път ще е това ...Ще дам отчет... ::)
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #481 -: 06 Март 2014, 13:09:27 »
Аля, ще се радвам да пробваш и да ти хареса :thumbup:

Харесах си една много интересна каша, която пусна Радост :smile1: Погледнах в темата за пилешкото и установих, че няма рецепта за пилешка каша, такава, каквато я правя аз (и мислех, че всички :innocent:) Любима е на дъщерята.

Пилешка каша

Продукти:

Бялото месо на едно пиле (даже може и с по-малко)
6-7 с.л. брашно
Сол
Черен пипер
1ч.ч. прясно мляко (това май в годините аз добавих, мама и баба сякаш не са слагали)
Вегета/пикантина
3-4 скилидки чесън
масло/олио
лимон

Приготвяне:
Сварява се хубаво пилешкото месо, заедно със солта и вегетата. Нарязва се на парчета, които се счукват, заедно с чесъна на етапи в хаванче. В равни количества масло и олио се запържва брашното, излива се студеното мляко и се разбърква енергично, да не стане на бучки. Постепенно се налива и от топлия бульон до желана гъстота. Прибавя се и месото, то ще сгъсти още, клоква и е готово.
Поднася се, поръсено с черен пипер и лимон.

Понякога слагам и сметана или пък застройвам с яйце, но това са глезотии :P ;D

П.п.п. ;D Ееех, старост, нерадост - оказа се, че вече съм пуснала самата аз тази рецепта преди време но под името "Каша от пиле" :swoon:, добре, че някой гледа по-добре от мен, та е махнал поне линка на тази... :innocent:

« Последна редакция: 31 Март 2014, 16:19:21 от vesela »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #482 -: 08 Март 2014, 09:47:26 »


Харесах си една много интересна каша, която пусна Радост :smile1: Погледнах в темата за пилешкото и установих, че няма рецепта за пилешка каша, такава, каквато я правя аз (и мислех, че всички :innocent:) Любима е на дъщерята.

Пилешка каша
...
Понякога слагам и сметана или пък застройвам с яйце, но това са глезотии :P ;D
...

Ехаааа, идвам на каша ... Пък като застроиш с яйце си е чисто фрикасе  :P

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #483 -: 08 Март 2014, 21:46:30 »
Идваш ти...само обещаваш :P
Във фрикасето аз слагам кисело мляко и поне 3 яйца ;D, както и цели парчета пиле ::), чесън не слагам, а лук. Накрая запържвам настърган морков и поливам порцията :P(котка по гръб не пада).

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #484 -: 09 Март 2014, 08:49:42 »
Весе, това щерката ли е? :swoon:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #485 -: 19 Март 2014, 13:01:45 »
Ааа, Дзвер, аз съм си -  и тук ще почерпя, ама едва ли днешната постна гозба, която ще предложа ще те задоволи, та по-натам ;D
С таз рецепта черпя Дидка, която я пожела :smile1:

Гъбена яхния с печени чушки

Продукти:
4 глави лук
4 печени червени чушки
50 мл зехтин(олио)
500 гр печурки
400 г течна сметана
400 мл зеленчуков бульон
1/2 ч. л. мащерка
сол и черен пипер на вкус   
 
Приготвяне:
Лукът се реже на полумесеци. Гъбите на филийки. Чушката се реже на лентички. В тиган  се загрява 1/3 от зехтина и в него се запържва лукът. Изважда се. В същият съд се сипва още 1/3 от зехтина и се запържват гъбите. Изваждат се. Сипва се и останалият зехтин се запържват чушките. Връщат се лука и гъбите и се налива бульонът. Добавят се със сол, черен пипер, мащерка и сметаната. Завира  и се дърпа от огъня.

*Рецептата е (с малко промени) от Бон Апети
« Последна редакция: 19 Март 2014, 13:18:07 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #486 -: 19 Март 2014, 13:15:48 »
А за Гуинет това:

Бабешка пица с праз
(така си я кръстих, видях я в блога на Таня - Тики и понеже рецептата била на нейната баба, така си я кръстих ;D, малко съм променила.)

Продукти:
250 гр кисело мляко
1 ч.л. сода
1 яйце
1 равна ч.л. сол
4 с.л. олио
10 гр масло
Брашно (5-6 с.л.)
2 стръка праз
2-3 с.л. олио
Сол и черен пипер
3 яйца
150 гр моцарела
 
Приготвяне:
Празът се режа на ситно. Задушава се до омекване в малко олио, заедно със солта и пипера.
Киселото мляко се разбърква със содата и когато шупне, се изсипва в дълбока купа. Добавя се яйцето, солта, олиото и хубаво се разбива. Накрая сместа се сгъстява до кексова с пресято брашно.
Фурната се загрява до 180°С и маслото се стопява в широка кръгла тава (към 26-28 см). Изчаква се леко да се охлади и тестото се излива отгоре. Заглажда се до дебелината на блат за пица с опакото на намазнена лъжица. Отгоре се разпределя на равен слой задушеният праз.
Отделно се разбиват три яйца с настъргана/наситнена моцарела. Получената смес се излива върху праза. Пицата се слага да се пече, докато се позлати и до готовност. Ако е необходимо да се допече отвътре, се покрива с фолио и допича. Вкусна е и топла и студена.
« Последна редакция: 19 Март 2014, 13:17:53 от vesela »

Гуинет

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 750
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #487 -: 20 Март 2014, 00:17:55 »
Весе, жива да си за бързата реакция! Много ти благодаря за тази рецепта. Непременно ще я пробвам и ще докладвам! :smile1: :60:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #488 -: 20 Март 2014, 01:30:14 »
при праза бих запържил малко овкуена каймица или при яйцата -ситно нарязана шунка :innocent:
разкош :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #489 -: 20 Март 2014, 11:24:09 »
Дзверче, знаех си, че не стават за теб тези рецепти ;D, идеята ти за шунката ми допадна и ще я ползвам следващия път :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #490 -: 20 Март 2014, 14:35:27 »
Рачешки банички

Продукти:
500 гр бутертесто
150 гр праз
250 гр рулца от раци
50 гр пресни трохи от хляб
1 яйце
сокът и кората на 1 лимон
магданоз
щипка куркума
1 - 2 с.л. масло

Приготвяне:
Ползвам тесто на Лидл, замразено, затова го изваждам от фризера и размразявам, разточвам на тънко 3-5 мм.
Разточеното тесто се нарязва на квадрати със страна 10 см.
Маслото се разтопява в тиган, запържва се праза за 5 минути, добавя се лъжица вода и куркумата, като изври - рачешките рулца, нарязани, трохите и магданоза, лимоновия сок и настърганата кора. Дръпва се от огъня. Плънката се разпределя, върху половината от квадратите. Намазват се ръбовете с разбито яйце, похлупва се на триъгълник и хубаво се притиска, да слепнат ръбовете. Баничките се прехвърлят в тава, върху хартия за печене, намазват се с останалото яйце и се пекат за 30 - 35 минути до златисто на 200-220 градуса.
« Последна редакция: 20 Март 2014, 14:44:38 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #491 -: 21 Март 2014, 12:05:29 »
Супа с елда и гъби

Продукти:

250 гр печурки
1 глава лук
2 моркова
1/3  ч.ч. елда (гречка)
олио
чесън
куркума
индийско орехче, кимион, черен пипер
сол н
магданоз

Приготвяне:

Гъбите се нарязват на филийки.  Лукът и чесънът се нарязват и задушават в олиото. Добавят се подправките, без магданоза и се разбърква. Следват гъбите. Похлупете с капака да се задушат. През това време настържете морковите и измийте елдата. Добавете и тях в тенджерката и сипете 1,5 литра вода. Посолете и покрийте с похлупака, като оставите да къкри двадесет минути. Сервирайте със ситно накълцан магданоз и по желание сок от лимон.

* Рецептата е от блога на една симпатична дама, с име Боряна :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #492 -: 22 Март 2014, 22:58:43 »
Воденички с праз и сметана

Продукти:

500гр. воденички
200мл заквасена сметана
1 стрък праз
чер пипер
сол
2-3 с.л.  краве масло
2-3с.л.  брашно
100гр кашкавал

Приготвяне:

Сваряваме воденичките в тенджера под налягане. Нарязваме праза на ситно, воденичките също.
Маслото разтопяваме в тиган , слагаме брашното да се запържи .
Отстраняваме от котлона и сипваме  студена вода  около 500 мл  като бъркаме до гладка смес. Добавяме сметаната, разбъркваме хубаво и изчакваме да клокне.
Изсипваме воденичките и праза  в йена и заливаме със соса.. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Настъргваме отгоре кашкавала. Слагаме във фурната и запичаме за кратко.
Голяма вкусотия се получи.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #493 -: 23 Март 2014, 21:10:07 »
Сладкиш със заливка от бонбони "Лакта"

Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар

за заливката:
150 гр бонбони лакта
125 гр масло
2 с.л. прясно мляко

Приготвяне:
Разбъркваме содата и киселото мляко в дълбока купа.
Добавяме към него захарта и пресятото брашно.
В намаслена и набрашнена тава изсипваме сместа и заглаждаме.
Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за 40 минути и до "суха клечка". Изваждаме сладкиша да се охлади.

Пригответе залевката:
На водна баня на ниска темрература разтопяваме бонбоните, кравето масло и прясното мляко. Става бавно. При мен останаха неразтопени парченца.
Заливаме изстиналия сладкиш с топлата глазура. Оставяме да стегне и нарязваме на парчета.
Може първо да се нареже и след това да залеете с глазурата, така тя попада и между парченцата.

*Рецептата е компилация на няколко подобни от нета.

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #494 -: 23 Март 2014, 21:30:24 »
Весе, това е любопитно сладко

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:09:04]


Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]