Автор Тема: Няколко рецепти от Весела (vesela)  (Прочетена 468478 пъти)

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2206
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #465 -: 04 Октомври 2013, 11:51:56 »
Веси, може ли един блондински въпрос? Селъри не е целина, нали?
Хайде на пакостите

marabu

  • Гост
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #466 -: 04 Октомври 2013, 12:05:33 »
Веси, може ли един блондински въпрос? Селъри не е целина, нали?

не съм Весела де.. ама да си кажа  :smile1: Селърито е вид (разновидност) на целината, но по мека на вкус и може да се консумира сурова, за разликата от листата на целината.  Селърито се продава в магазини и така пише на етикета Селъри. На снимката с таратора на Весето се вижда как изглежда :smile1:

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2206
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #467 -: 04 Октомври 2013, 12:06:42 »
Мерси :)
Хайде на пакостите

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #468 -: 04 Ноември 2013, 15:06:58 »
Юле, мерси, че си отговорила вместо мен :smile1:
Тази супа видях отдавна в "Черешката на тортата, направих, но до днес не споделих, затова сега:
(интересна и необичайна е, но както се досещате от източника - с изискан вкус ::)

Супата с ябълки на Евгени Минчев

Продукти:
Зелени ябълки – 1 кг
Целина – 1 брой
Пресен босилек – 2 връзки
Сол Черен пипер
на вкус
1 глава лук
Зехтин

В тенджера със зехтин се запържва една глава ситно нарязан лук. Обелват се ябълките и се нарязват на кубчета, слагат ги при лука и се заливат с вода за да се сварят. Прибавя се обелената и нарязана целина.  По-късно прибавят и листата от босилек. Овкусява се със сол и черен пипер. Вари се, докато ябълките омекнат добре. Пасира се. Сервира се топла.
Заб. Босилека ми беше сух и в по-малко количество

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #469 -: 22 Ноември 2013, 20:15:35 »
Много бързо и лесно ястие, особено ако имате предварително сварен кускус :smile1:

Марокански пай

Продукти:
500 г кускус
60 г масло
600 г кайма
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко(аз сложих и малко прясно и малко сметана)
2 с.л. олио
1 глава лук
1 с.л. доматено пюре
черен пипер
сол
галета
червен пипер


Приготвяне:
Кускусът се сварява и отцежда, залива се с половината разтопено масло.
Останалото се смесва с олиото и в него се задушава нарязания лук и каймата.
Добавят се доматеното пюре, солта и черния пипер.
Сместа се разбърква с кускуса и се изсипва в намазана с олоио и поръсена с галета тавичка.
Заравнява се и се залива с яйцата, разбити с щипка сол, млякото и червен пипер. Изпича се на силна фурна.


« Последна редакция: 22 Ноември 2013, 23:33:19 от vesela »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #470 -: 27 Декември 2013, 19:52:55 »
Пиле с ананас

..............
Веси, любимо ми е!  :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #471 -: 10 Февруари 2014, 13:38:04 »
Танче, и на мен, но домашните докато се сетят, че понякога ядат и сладко-солено ;D

През почивните дни два пъти правих тези гофрети, които видях при Ева Тонева - бързи, лесни :yahoo:и и ужасно вкусни, пристрастих се.
Не ми беше идвало на акъл. :swoon: Затова бързам да споделя направата им... ;D Пиша моя вариант:

Гофрети от бутертесто

Продукти:
500 гр бутертесто от Лидл (другото магазинно не ми харесва)

сладка плънка
шоколад с карамелени парченца(пак от Лидл)
 
солена плънка
бяло месо от печено пиле - около 250 гр
около 80 гр моцарела
сол
черен пипер
малко чубрица
2 кисели краставички

Приготвяне:
Купувам от замразеното тесто, затова размразих предварително. Без да е разточено тестото го нарязах на 16 правоъгълничета (на две, на две, на две докато станаха колкото локумчета). Всяко едно разточих отделно внимателно на правоъгълник с размери 10 на 20 см горе долу, защото гофретника ми прави квадратни гофрети с размер 10 см.
За сладката плънка стопих шоколада с малко прясно мляко, като поизстина сложих от него на половината правоъгълничета, като покрих, сгънах на две, да стане квадрат. Притиснах хубаво по краищата и сложих в хладилника за 10-15 минути, едните останаха и за сутринта.
За солената плънка просто нарязах всичко и смесих  + подправките. По същия начин напълних гофрети и прибрах в хладилника.
След 10-15 минути се загрява гофретника и се изпичат до желаното зачервяване.
Плънката с шоколада ми поизтече, но не попречи за вкуса това, следващия път или ще сложа шоколада на парчета, без мляко или ще мажа краищата с белтък, да слепи по добре.

Направо стават фантастични, убийствено вкусни - крехки, хрупкави...ммм, децата били на диета, та излапахме и техните :yahoo: :swoon: Този вкус точно търсех :thumbup:
« Последна редакция: 27 Февруари 2014, 17:04:25 от vesela »

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #472 -: 11 Февруари 2014, 22:14:52 »
странно - гофретеното тесто е доста различо :icon_idea: я, дай една снимка,ако обичаш...
преди време на тостера за сандвичи пробвах с бутертесто - получават се банички  :yahoo:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #473 -: 18 Февруари 2014, 17:22:24 »
Да, различно е гофретеното тесто, но тези за мен поне са много по-вкусни :thumbup: Ще кача снимка, но не съм свалила от фотото, а то е в къщи, вечер не се сещам, пък и нямам време :smile1:

Сега предлагам една салатка, която Гала прави в някакво предаване, по памет я спретнах и аз, това е в мое изпълнение, може да се различава. Количествата са на око, и примерни, могат да се променят според вкуса :thumbup:

Оризова салата с риба тон

Продукти:
1/2 ч.ч. ориз
1 връзка копър
3-4 скилидки чесън (в оригинала беше пресен, но аз нямах)
сол на вкус
1 ч.л. куркума
сок от 1 лимон
2 консерви риба тон (моята в растително масло)

Приготвяне:
Оризът се сварява твърдо, да не е преварен.  Нарязва се  копъра,  чесъна се пасира, добавя се  сока от лимон, куркумата и консервите риба тон и се разбърква всичко. Лесно е и с фантастичен вкус.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #474 -: 23 Февруари 2014, 17:59:11 »
Една импровизирана супичка от днес, която стана много вкусна:

Супа с пушено пиле

Продукти:
1 пушено пилешко бутче (аз купувам от Лидл)
1 глава лук
20 см от бялата част на праз лук
10-15 дръжки от спанак
1 морков
2-3 с.л. универсална подправка (при мен домашна)
шепа фиде
сол на вкус (подправката е солена)
олио
черен пипер
1 яйце
150 мл прясно мляко

Приготвяне:
В тенджера с 3-4 с.л. олио се задушават лука, моркова, праза и дръжките - всички нарязани на ситно. Като омекнат се налива гореща вода. Добавя се обезкостеното и нарязано на кубчета месо от бутчето и шепа фиде. Прибавяме подправката, сол, ако е необходимо и черен пипер. Супата ври до готовност на зеленчуците. Дръпва се от огъня и след минутка се застройва с разбитото яйце и млякото. По желание се поръсва с магданоз и с едобавя лимон при сервиране. У дома само аз съм с тези добавки.

Снимка ще кача допълнително :smile1:
« Последна редакция: 27 Февруари 2014, 17:05:49 от vesela »

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #475 -: 23 Февруари 2014, 18:32:26 »
2-3 с.л. универсална подправка (при мен домашна)

Весе, любопитен съм за твоя вариант на подправката  :icon_question:
Много често аз си ги бъркам като алхимик , ама не винаги се получава  :yahoo:
В последно време ползувам за супи, за разни манджички - едни готови сушени зеленчуци - микс от куп нещица, на които пише "без консервант"

Пък импровизацията ти е чудна  :thumbup:
Често ползувам пушено пилешко - но основно в салатите, в картофена салата и т.н., но за супа - тц! Допадна ми ...
« Последна редакция: 23 Февруари 2014, 18:34:16 от GolemDZVER »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #476 -: 23 Февруари 2014, 21:10:15 »
Благодаря, Дзвер, и аз досега само в салати, но и в супата се получи много вкусно, а от спанака нищо не изхвърлям ;D

Ето я моята подправка, подобна е на тази на Пеп, но я знам от колежки навремето, като започнах работа и бях млада домакиня ;D

Универасалн подправка

Продукти:
1 кг моркови
1 кг чушки - червени и зелени
1 кг домати
1 кг кромид лук
1 кг целина със стеблата
2 връзки магданоз
1 кг сол

Приготвяне:
Всичко се смила с машинка за месо (аз вече меля в робота), добавя се солта, разбърква се хубаво и се слага в малки бурканчета. Не се стелиризира, солта държи зеленчуците като пресни. Една доза обикновено ми стига за зимата, но понякога правя и две :smile1:
« Последна редакция: 23 Февруари 2014, 22:03:19 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #477 -: 23 Февруари 2014, 22:43:01 »
Този десерт видях в блога на Бети - стори ми се прекрасен и на вид, а предполагах и на вус.
Избрах го за десерта ни за Новата година, но не спазих рецептата, а доста промених, според вкуса и наличните продукти (количеството е приблизително и не влияе на вкуса :thumbup:).

Новогодишен десерт в чаши

Продукти:

2 опаковки бисквити роден край с какао

за крема:
250 гр маскарпоне
1 кофичка заквасена сметана
250 мл течна сметана подсладена
около 150-200 гр захар

за украса
шепа кокосови стърготини

1 черен шоколад
1ч.л. олио
захарни зрънца и звездички

Приготвяне:
Натрошават се бисквитите на ситно. Разбиват се продуктите за крема.
Разтопява се шоколада на водна баня и му се добавя олиото. Изсипва се в малко пликче, на което се срязва върха 1 мм. Върху хартия за печене се рисуват елхички, като не трябва да са много тънки линиите, за да не се счупят после. Може да се поръсят със захарна украса, дребна. Оставят се да стегнат, може и в хладилника, ако има място ;D
Ппрозрачни чаши със столче (разбира се може и в други :P ) се топват в крема леко и после в купичка с кокос На дъното са нареждат лъжица-две смлени бисквити, отгоре няколко лъжиц крем, бисквити, крем и така на няколко пласта, като най отгоре е крем. Поръсва се обилно с кокосови стърготини, които имитират сняг :smile1:.
Накрая, преди поднасянето в чашките се насаждат елхичките ;D
и Новогодишната атмосфера е на лице :smile1:
« Последна редакция: 24 Февруари 2014, 11:07:29 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #478 -: 23 Февруари 2014, 22:50:11 »
 :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #479 -: 02 Март 2014, 22:23:15 »
Най - вкусното и лесно телешко с 3 продукта

Продукти:
1 кг телешко месо (филе,шол)
2-3 с.л. олио
1 ч.ч. марината от стерилизирани краставички

Приготвяне:
Месото се нарязва на парчета. Поставя се в йенска тенджера. Залива се с маринатата и с олиото. Затваря се и се пече на 200 градуса до готовност. По желание може да се отвори и запече до зачервяване.
Много, много крехко, вкусно и лесно е това ястие. Знам го от мама. Маринатата го овкусява и окрехкотява чудесно.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Уреди на марката Miele от tomislava
[17 Декември 2017, 11:57:01 ]


Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]