Автор Тема: Няколко рецепти от Весела (vesela)  (Прочетена 467664 пъти)

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #360 -: 22 Март 2012, 13:14:52 »
Ееее, Веси, започнах да слюноотделям от това реване... Направо уцели в десятката!  :air_kiss:

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #361 -: 22 Март 2012, 13:34:19 »
Арабско реване с прясно мляко
Супер изглежда!  :thumbup: Със сигурност с мляко ще е още по-хубаво.
Яла съм кадаиф с мляко и просто със захарен сироп - огромна разлика има в полза на първото.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #362 -: 23 Март 2012, 12:04:19 »
Таня, Петя, ще се радвам да опитате :smile1:
Аз снощи пак правих - много бързо става ;D

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #363 -: 27 Април 2012, 15:00:22 »
Мандаринова панакота

Продукти:

200 мл мляко
300 мл сметана
 80 гр захар
1 пакетче желатин 

За мандариново желе:
 
400 мл прясно изтискан сок от мандарини
10 супени лъжици захар
1,5 чаена лъжичка желатин

Приготвяне:
Накисваме желатина в  3-4 супени лъжици вода и като набъбне  загряваме малка част от сока на мандарините. Разтваряме в затопления сок желатина и смесваме с останалия студен сок, за да не се пресече. Изсипваме равни количества в 4 чаши. Поставяме чашите в купи, така че да могат да стоят наклонени.Оставяме да се стегне желето по-дълго време. Аз не спазих и малко ми се размесиха двете смеси.През това време подготвяме сметанено - млечната смес. Накисваме отново желатина със студена вода.Загряваме сметаната и млякото със захарта на слаб огън, докато захарта се разтвори.Добавяме желатина и махаме от огъня. Разбъркваме докато се разтвори желатина.Оставяме задължително да се охлади и когато мандариновото желе е вече стегнато, наливаме сметаната. Поставяме в хладилника за една нощ. И….ни идва коледно настроение по никое време… ;D

*Рецептата е от чудесния блог на Бети  - Вкусно с Бети:smile1:

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #364 -: 08 Май 2012, 13:23:42 »
Весе, панакотата изглежда много вкусна!  :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #365 -: 08 Май 2012, 13:40:35 »
Беше ;D
И ефектна ::), тук Йоли май първа представи този начин на наливане на крем в чаши, под наклон и много ми допадна, при нея май беше с ягоди :innocent:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #366 -: 18 Юни 2012, 16:11:08 »
Отдавна не съм пускала рецепта, но иначе грижливо си заделям сполучливите :smile1:
Тази ми каза колежка  - Пепа - много е подходяща за сезона и много вкусна :thumbup:
Каза, че по техния край като дете я правели, но кой е техния край - не запомних :innocent:

Счукан боб с джанки

Продукти:
около 500 гр. бял боб, аз си меря с една купичка ;D
1 глава лук
1 морков
1 домат
1 чушка / нямах и не сложих/
10-20 зелени джанки
олио
сол
копър
джоджен
магданоз / не сложих - домочадието не яде/

Приготвяне:
Боба се счуква суров в хаванче на едро/аз в робота смлях на няколко пулса/
Слага се да се вари в студена вода.
Като поуври се добавят олиото, нарязаните лук, морков и чушка. Вари се с тях. Като омекне де добавят солта, домата и джанките. Ври на среден огън до готовност. 10 мнути преди края се слагат подправките. Джанките могат да се смачкат  и да се отдели костилката и люспата, а може и да се сервират цели в боба. Аз смачках половината, другите оставих за ужас на домашните ;D Но пък го харесаха :thumbup:
Аз лично консумирах изстуден от хладилника - много ми допадна, а мъжа ми каза, че това е "летен боб" ;D

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #367 -: 04 Юли 2012, 10:05:31 »
Тази рецепта видях отдавна в предаването на Звездев отдавна, но приготвих наскоро. Приготви я една баба - бързо, лесно, вкусно и евтино :smile1: Трябва само да имате мариновано поне за няколко дни червено цвекло, моето заложих преди месеци и бях забравила дори.

Тръкан чакань

Продукти:

1 глава червено цвекло
1/2 к.ч. олио
2 яйца
1 суха червена чушка
сол на вкус

Приготвяне:
Цвеклото се измива, обелва и накисва в студена, посолена вода. Престоява така няколко дни, да се маринова и осоли.
ѝмаринованото цвекло обелваме отново, настъргваме на едро ренде. Пържим го в сгорещено олио. Прибавяме стритата суха чушка/може и люта да е/. Чукваме яйцата и пържим по желание по-рохки или по стегнати. Ако е нужно се посолява още.

Опитайте, много е простичко, но е вкусно. Гарнирах го с пържена шунка :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #368 -: 11 Юли 2012, 10:29:27 »
Рецепти за пълнени чушки с кайма и ориз има много, у дома са любими по всякакъв начин.
Сега ще ви представя вкусните чушки на Ани от Вкуснотека ;D

Пълнени чушки с доматен сос (Долма)
   
Продукти:
10 почистени червени чушки – пресни или замразени /аз правих и със пресни зелени :thumbup:/
½ кг кайма
1 к. ч. ориз
1 глава лук
няколко скилидки чесън
копър
1 морков
2 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол

1 л. доматен сок от консерва или пресен
зехтин
1 кубче зеленчуков бульон
червен пипер
вода


Приготвяне:
Разбъркваме суровата кайма с измития ориз, нарязаните на ситно лук, чесън и копър  и настъргания на ситно морков. Добавяме подправките и разбъркваме добре.
     Посоляваме отвътре чушките и рязваме връхчетата им. Напълваме ги. Топваме във брашно. Подреждаме ги в тава, поръсваме едно кубче зеленчуков бульон, червен пипер и заливаме  с доматения сок. Поливаме със зехтин и наливаме  вода до средата на чушките. Печем в загрята фурна на 200 градуса час, като по средата на времето обръщаме чушките, за да се изпекат равномерно.
   
« Последна редакция: 23 Август 2012, 14:39:45 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #369 -: 23 Август 2012, 14:57:02 »
Децата поискаха да им направя, а не помня правила ли съм въобще, по заведенията се предлагат по различен начин - със сос, без сос, търсих из нета, консултирах се с дружки и накрая си ги спретнах на око, получиха се много вкусни и реших да пусна рецептата - може на някого да е полезна, макар простичка и известна :smile1:

Кюфтета по цариградски

Продукти:
За кюфтетата:
500 гр кайма смес
2 глави лук
2 филии, изкиснат в студена вода хляб
черен пипер
сол
магданоз /тайно го сложих и на ситно/
1 яйце
1-2 с.л. студена вода при омесването

За пюрето:
около 700 гр картофи
50 гр масло
1-2 чаши прясно мляко/на око до желана гъстота/
пикантина

За соса:
50 гр отцедена мазнина от пърженето на кюфтетата
50 гр червено вино
2 с.л. брашно
около 500 мл бульон от варенето на картофите + кубче

Приготвяне:
Омесваме продължително каймата и оставяме да престои.  През това време слагаме обелените и нарязани картофи да се сварят в студена вода. Оформяме топчета, колкото орех от каймата и овалваме в галета. Изпържваме в мазнина. Сварените картофи намачкваме с прибора на пюре и добавяме маслото и горещото прясно мляко, овкусяваме с вегетата. Прецеждаме 50 гр от мазнината, загряваме и добавяме брашното. След като кипне, изсипваме виното и бульона, бъркайки енергично. Варим 15 минути, прецеждаме.
Сервираме кюфтенцата върху пюрето, а отстрани поливаме със соса.

« Последна редакция: 27 Септември 2012, 16:14:05 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #370 -: 23 Август 2012, 15:23:45 »
Тиквички със сос бешамел

Продукти:
3-4 свежи тиквички
125 гр масло
4 с.л. брашно
прясно мляко на око до гъстичък сос
3-4 разбити яйца
1-2 скилидки чесън
копър

Приготвяне:
Тиквичките се нарязват на кръгчета и се сваряват в подсолена вода, но не напълно, да са леко хрупкави. Нареждат се в чиния за сервиране. Приготвя се бешамела, като се запържва в маслото брашно и се разрежда с млякото. Добавят се счукания чесън и внимателно яйцата, да не се пресече и с готовия сос се заливат тиквичките. Поръсва се копър и се поднася. Леко предястие или скромна вечеря :smile1:

*Рецептата видях в "Черешката на тортата", приготви я Мартина Вачкова, но после правих по памет, не съм сигурна че е точно така.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #371 -: 23 Август 2012, 15:38:52 »
Имам колежка от Иран, която живее тук вече 20 години - много са ми интересни, доста различни и всъщото време има и прилики. Една от темите, които са ми любопитни естествено е тяхната кухнята, споделила ми е някои рецепти - всичките - вкусни. Тази, която ще ви предложа не знам дали е типична, защото колежката ми каза, че много рецепти "побългарява" с времето, но така я кръстих

Постни сарми по арабски

Продукти:
лозови листа
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч.  вода
сол
олио
зелен лук
пресен чесън
копър
магданоз
босилек
кориандър /сложих млян, не намерих пресен/
целина листа
риган
джоджен
шепа стафиди/аз не сложих, моите не обичат >:(/
шепа ядки по избор/също не сложих/
сок лимон и кора настъргана/също не сложих/
кимион
канела
къри
черен пипер
червен пипер - сладък и лют - лютия придава чудесен вкус :thumbup:
индийско орехче
Ориза, подправките, солта и олиото се разбъркват сурови, не се пържи предварително и се завиват сърми в лозовите листа - може пресни или попарени. Нареждат се в тенджера, налива се водата, посолява се, добавя се олио и се вари до готовност на тих огън. Невероятно ароматни и вкусни, въпреки че аз не обичам постни сарми и не се "бият" подправките. Разкъсах ги при ваденето, та не са фотогенични :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #372 -: 27 Септември 2012, 16:23:48 »
Студена супа от зелен фасул

Продукти:
1/2 кг зелен фасул
1 глава лук
черен пипер
1 к.ч. ориз
магданоз
2-3 яйца
1 с.л. оцет

Приготвяне:
Измития, почистен и нарязан зелен фасул се залива със студена вода и се вари почти до готовност. Прибавят се ориза и  нарязания лук и отново се вари до готовност на ориза и фасула. Поръсва се черния пипер и нарязания магданоз и се застройва с разбитите яйца с оцета. Супата се охлажда и е добре да престои в хладилника. Консумира се студена.

*Рецептата я знам от колежка - доста различен начин за приготвяне на зелен фасул.
Аз бих добавила или още малко оцет или в застройката кисело мляко, за повече киселинка.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #373 -: 27 Септември 2012, 16:40:59 »
И още една лятна супа пак от същата колежка - характерното и за двете е, че се приготвят без мазнина и застройката е само с яйца, без мляко:smile1:

Студена супа от зеленчуци

Продукти:
2 чушки
2 домата
2 картофа
1 глава лук
1 к.ч. ориз
2-3 яйца за застройка

Приготвяне:
В тенджера със студена вода слагаме последователно нарязаните картофи, чушки, лук и домати и варим до готовност. Малко преди това добавяме ориза и пак доваряваме. Застройваме само с хубаво разбитите яйца, добавяйки в тях постепенно от бульона до изравняване на температурата и след това обратно - яйцата в супата. Супата се охлажда и е добре да престои в хладилника. Консумира се студена.
« Последна редакция: 03 Октомври 2012, 10:41:47 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #374 -: 29 Септември 2012, 14:06:03 »
Като съм подкарала на супи - да продължа с една вкусна рецепта на Лабрекс от БГ мама, тук Юлето е пуснала супа с това име, но малко по-различна по съставки :smile1:

Крем супа от тиквички с къри

Продукти:
4  тиквички
1 гл. лук
1 ск. чесън
4 триъгълничета топени сиренца ( около 80 гр. )
1/2 ч. л къри
1 с.л. краве масло или олио
3 ч.ч.вода

Лукът и чесънът се нарязват наситно.Нарязваме и тиквичките.В тенджера слагаме мазнината и запържваме лука и чесъна, добавяме  тиквичките, да се запържат. Наливаме  водата, да ги покрива и варим до омекване на тиквичките. Когато са омекнали, добавяме топеното сирене, къри и сол на вкус. Варим, докато се разтопи сиренето, бъркайки 2-3 минути, но и да не се е разтопило, не е проблем. С миксер блендираме или пасираме супата направо в тенджерата с пасатор. Поднасяме  с крутони.

« Последна редакция: 29 Септември 2012, 14:28:31 от vesela »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]