Автор Тема: Няколко рецепти от Весела (vesela)  (Прочетена 458495 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #255 -: 27 Юни 2010, 20:40:16 »
Вера, добавих и горе в рецептата - махлеп си купих от Женски пазар, от арабските магазинчета, но обиколих всички, докато намеря на зрънца, че обикновено е смлян. Мисля че открих на пресечката на  "Цар Симеон" с пазара, малко след магазин "за 1 лев", който е на ъгъла.

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #256 -: 27 Юни 2010, 21:48:11 »
Ауу, Весе много апетитно изглежда, много свежо!  :thumbup:

А този махлеп какво представлява? - вкус, мирис .... цвят  :smile1: Само за сладкиши ли се ползва и подхожда?
-------------------
А, имаш като моята чиния  ;D Купувах за бала 5 такива, че то много сладкиши, мезета, салати...много нещо, че и остана за фризера накрая като при теб   Хм...уж всичко има хареса и си хапваха?! А аз си мислех дали ще стигне, дали още нещо да не спретна  ::)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #257 -: 27 Юни 2010, 21:58:58 »
Ирма, радвам се, че ти изглежда свежо и апетитно - така е :smile1:
Махлепа са едни зрънца или семчици, бежови на цвят, а вкуса и аромата е като на ядка някаква, бадем може би, ванилия, много приятен, горчиво тръпчив, но и сладък :innocent:, как обясних само :swoon:
Йоана, в блога си е дала по-подробно описание, а аз съм правила само едни бисквитки с махлеп и тонка боб, по нейна рецепта, които много ми харесаха. Не мисля, че става за солено печиво, но знам ли :innocent:

А чинийката или платото...ми е  подарък за  рождения ден от много скъпа приятелка :air_kiss: :yahoo: Чудесна е :exclaim:
Сега я сефтосах ;D

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #258 -: 28 Юни 2010, 23:07:18 »
Ах, Веси :air_kiss: чудесен е този щтрудел :nyam: Представих си вкуса ::) ...
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #259 -: 12 Юли 2010, 10:20:13 »
Марианка :air_kiss:

Салата с червени чушки и прясна мента

Продукти:
2-3  почистени и печени чушки /може и повече/
150 гр сирене
150 гр извара
150 мл гъсто кисело мляко
3-4 стръка прясна мента
Олио/зехтин/
Сол, ако е необходимо

Приготвяне:  
Всички продукти се поставят в блендер и се миксират за кратко. Може да се пасират и с ръчен пасатор. Чушките и ментата слагам накрая, за да се усещат парченцата.

Импровизирах с наличните продукти у дома и се получи изключително свежа и приятна салата за лятото.

Снимка ще прикача довечера ;D
« Последна редакция: 19 Юли 2010, 19:35:36 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #260 -: 30 Юли 2010, 11:53:59 »
Яхния от зелен фасул, яйца и сирене
Продукти:
1 кг. зелен фасул
1 глава лук,
червен пипер
олио,
4-5 скилидки чесън
2 домата
копър
1 с.л. брашно
150 гр. сирене
2 жълтъка.

Приготвяне:
Зеленият фасул се измива, почиства и нарязва. Почиства се  и се нарязва на ситно главата лук. Доматите  се  настъргват.
Жълтъците се разбиват с брашното,Сиренето се настъргва и се добавя към яйцата, като се разрежда с водичка до кашичка.
Чесънът се смачква с пресичка за чесън, нарязва се копъра и се добавят към яйчената смес.
В тенджерата, в която ще се готви се изсипва олиото и се загрява.
Добавя се нарязаният на ситно лук и се посолява с 1/2 ч.л. сол. Пържи се докато стане златист.
Сваля се за малко от огъня и се слага лъжичката червен пипер, разбърква се изсипват се доматите, добавя се и почистеният зелен фасул, обърква се, добавя се  вода, така че почти да стигне нивото на зеления фасул и се оставя да заври.
Огънят се намалява и се оставя да къкри на слаб огън до пълното му сваряване.
5 минути преди да се свали от огъня се застройва с приготвената застройка като се сипва на няколко пъти по малко сок от яхнията в застройката за да се темперира и се връща обратно в тенджерата, като се бърка внимателно, но енергично, за да не се пресече.
Мноооого е вкусно :thumbup: Според мен е по-добре да се консумира студено.

Забележка:  Внимавайте за употребената сол при готвенето, за да не се пресоли след добавяне на застройката със сирене.

* Рецептата видях в БГ Кулинар
« Последна редакция: 30 Юли 2010, 19:19:54 от vesela »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #261 -: 31 Юли 2010, 22:17:31 »
Цикламен таратор
Продукти:
1 глава червено  цвекло
1 яйце
орехови ядки
2-3 скилидки чесън
кисело мляко
копър
сол
зехтин

Приготвяне:
Главата цвекло се вари до полуомекване. Може да се нареже на няколко парчета.
След като изстине, се обелва и се настъргва на едро ренде.
Твърдо свареното яйце също се настъргва. Прибавят се счуканият чесън, смлените орехи, зехтинът.
Всичко  се разбърква в киселото мляко. Посолява се на вкус. Разрежда се с вода като познатия ни таратор с краставица и се добавя ситно нарязан копър.
Това е - вкусно и здравословно типично полско предястие, наричано хлодник.

*Рецептата е публикувана във вестник "24 часа" от Цвета Йорданова :smile1:



vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #262 -: 31 Юли 2010, 22:27:02 »
Пълнени тиквички с пилешки дробчета

Продукти:
3 тиквички
400г пилешки дробчета
1/2ч.л. сол
1 глава лук
2 моркова
50мл бяло вино
50мл зехтин
2с.л. мед
200гр пушено топено сирене
щипка индийско орехче

Приготвяне:
Дробчета се изкисват в съд с вода, като няколко пъти се сменя водата. Лукът се почиства, измива и реже много много на ситно. Морковите се почистват и рендосват. Тиквичките се измиват, почистват в двата края. Режат се напречно на 3. Издълбава се вътрешността на тиквените чашки. Настъргва се на ренде. Взема се дълбок тиган. В него се слагат всички видове зеленчуци. Добавят се дробчетата, отцедени  от водата. Налива се 50мл зехтин и съдът се поставя на включен котлон. Продуктите се разбъркват с дървена шпатула. Оставят се да се позапържат за 5- 10 минути. Добавя се 50мл бяло вино, 1/2ч.л. сол, 1с.л. мед и щипка индийско орехче. Долива се 100мл вода. Плънката се оставя на слаб огън 10 минути, след което се оттегля. Пълнят се тиквените чашки. Отгоре на всяка се слага по кръгче пушено сирене. Готови  се подреждат в тавичка. Налива се 100мл вода и 2- 3с.л. олио. Пекат се на умерена фурна 30 минути. Сервират се топли.

*Рецептата видях в сайта "Баба Пена"

« Последна редакция: 31 Юли 2010, 23:28:34 от vesela »

mishonta

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 586
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #263 -: 22 Август 2010, 10:49:59 »
Веси,днес ти гостувам със соленките с майонеза,много лесни и много,  много вкусни. :flower:

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #264 -: 28 Септември 2010, 14:35:33 »
Пълнени тиквички с пилешки дробчета............................... - Весе, вече ми дойде вдъхновението за готвене!!!  :-*

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #265 -: 13 Октомври 2010, 09:52:51 »
mishonta, много се радвам, че сте харесали соленките, и аз скоро съм замислила да ги направя :smile1:
Танче, запрятай ръкави и почвай с доказателствен материал :P

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #266 -: 13 Октомври 2010, 10:11:45 »
Ето поисканата от доста от вас рецепта и обещана от мен  за

Богородична питка с масло и кашкавал




по рецепта от мама :-* :-* :-*, която я е правила за Голяма Богородица

Продукти:

1 л прясно мляко
125 гр масло
200 гр кашкавал /колкото повече, толкова по-добре ;D/
60 гр мая
5 яйца
4-5 с.л. олио
1,5 кг брашно

2 жълтъка за намазване

Пригатвяне:

Маята, солта и захарта се разтварят в 200 мл мляко. Като се разтвори се добавя и другото мляко. Яйцата се разбиват и се изсипват в течността.
С 1 кг брашно и течността се прави кашица. Оставя се да втаса, да удвои обема поне. Замесва се с останалото брашно. Разделя се на 3 топки. Всяка от тях се разточва на кора с дебелина 0,5 см. Намазва се първата с масло, настъргва се обилно с кашкавал, слага се отгоре втората, пак се маже с масло и рендосва кашкавал, третата по същия начин. Трите заедно се навиват на руло, което се усуква леко. Отрязва се едно пънче, което се поставя в средата на намазнена дълбока тава. Следващите пънчета се режат под диагонал, триъгълни парчета, които се нареждат с острия връх навътре/единия разрез перпендикулярно на дългата страна на рулото, другия под 45 градуса, дано ме разбрахте :smile1:/ Оставя се отново да втаса и удвои обема си. Маже се с 2 /според мама/ жълтъка и се пече до готовност на 220 градуса, до придобиване на приятен захар, а как ухае...., а как се топи в устата...пак ще правя май скоро. ;D
« Последна редакция: 13 Октомври 2010, 10:20:00 от vesela »

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #267 -: 13 Октомври 2010, 10:18:05 »
Тази пита е прекрасна!  :thumbup:
Майка ми я приготвя всяка Коледа, но я знаем като пита слънце.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #268 -: 13 Октомври 2010, 11:07:17 »

 Весенце,

 страхотна питка е спретнало майчето ти  :thumbup:  Ама да ми кажеш тавата колко трябва да е голяма  :innocent:  че с 1.5 кг. брашно ще се получи доста голяма питка  ::)

wasia

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 674
  • Една усмивка - и всичко се променя :-}
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #269 -: 13 Октомври 2010, 11:43:37 »
ЧУДЕСНА ПОГАЧА - ДАЖЕ ОТ СНИМКИТЕ ИЗЛИЗА ПАРА И УХАЕ ПРЕКРАСНО!
ЗАПИСАХ СИ Я В ЛЮБИМИ РЕЦЕПТИ.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]