Весе, откога се каня да ти благодаря за вкусната идея за пълнени чушки по самоковски!!! От сто години правя пълнени чушки и в къщи моите ги наричат "чушките на мама", но като опитаха картофите около чушките............
aiciko, и аз благодаря, че си се доверила и се радвам, че сте ги харесали Това всъщност са "чушките на моята мама", пък и на нейната...и така....много са вкусни наистина
Продукти: 3 кг. патладжан 1 кг. чорбаджийски чушки 2 връзки магданоз 2 глави чесън
Марината: 0.5 л. оцет 2 ч.ч. олио 1 ч.ч. захар 2 с.л. сол
Приготвяне: Патладжана се обелва и нарязва на кубчета с размер около 2-3 см., осолява се и се оставя да се отцеди черната вода за 1-2 часа. След като се отцедят се измиват. Чорбаджийските чушки се нарязват на парчета с размер 2-3 см. Маринатата завира, поставя се на части патладжана да се бланшира за 1-2 минути и се изважда с решетъчна лъжица в дълбога и голяма тава. След това в същата марината се бланшират и чорбаджийските чушки и също се слагат при патладжана. Нарязват се и се добавят магданоза и чесъна. Разбърква се. От сместа се пълнят плътно буркани /излизат 5 от 1л./ и се добавя от маринатата, колкото поеме. Стерилизира се 3-5 минути. Вкуса е чудесен, наподобява гъби
Заб. Аз сложих 4 с.л. сол и пак е мъъничко безсолно, може би не съм посолила достатъчно първоначално патладжана. Ние по принцип си ядем по-солено. Съветвам да се опита преди да се пълни в буркани и да се добави на вкус сол.
Продукти: 1 кг дробчета 1 майонеза от 250 гр. 1ч.ч. бира
Приготвяне: Размразените и измити дробчета се посоляват леко. Разбъркват се с майонезата, прибавя се бирата и се слагат във фурната. Пекат се до готовност, до зачервяване. Може да се поръсят с черен пипер. Много крехки и вкусни
*По идея от е-кулинар
« Последна редакция: 27 Декември 2008, 01:16:13 от vesela »
Приготвяне: В тенджерка със загрято олио се слага нарязания лук. Като стане стъклен се добавят настърганите моркови и картоф. Задушават се 5 минути. Добавя се вода - до желана гъстота и бульона. Вари се около 30 минути, след което се пасира. Добавя се портокаловия сок и се поръсва със ситно нарязания магданоз. Може да се сервира с крутони.
Аз сложих сок и магданоз само в моята купичка - иначе можеше да ме линчуват На мен обаче много се услади
*Стара изрезка от списание
« Последна редакция: 21 Декември 2008, 20:41:53 от vesela »
Продукти: 1 връзка репички 2 кисели млека сол на вкус 1/2 връзка копър 2-3 ск.чесън 2-3 ореха 1-2 с.л. олио
Приготвяне: Репичките се нарязват ситно, разбъркват се с млякото, солта, олиото, счукания чесън и смлените орехи. По желание може да се разреди с вода.
Продукти: 1/2 глава от толстолоб /примерно 5 килограмов/ 1 морков 1 глава лук 1 ч.ч. смлени домати 1 к.ч. ориз 1 с.л. девисил 1 ч.л. готова подправка за риба 1 ч.л. настърган хрян 3-4 с.л. майонеза 3-4 с.л. заквасена сметана 3-4 с.л. олио/зехтин сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: Сварява се добре почистената и измита глава в подсолена вода. Обезкостява се, като се ползва само месото. В загрят зехтин се задушават нарязаните на кръгчета моркови и на дребно кромид лук, както и хряна. Добавят се доматите. Като заври се изсипва в прецедения бульон. Добавя се измития ориз. Ври до готовност на зеленчуците и ориза. След това се връща и накъсаното месо. Поръсва се с подправките и се застройва с майонезата и сметаната. Получи се вкусна супа.
И с останалата 1/2 глава, както и с останалите ми спагети
СПАГЕТИ С ГЛАВА ОТ ТОЛСТОЛОБ
Продукти: 1/2 сварена и обезкостена глава от толстолоб/примерно 5 килограмов/ около 1/2 пакет спагети сварени подправка за паея /може по избор за риба примерно/ сол и черен пипер на вкус 2 скилидки чесън 3-4 с.л. зехтин 3-4 с.л. брашно 500 мл. прясно мляко
Приготвяне: В тавичка се разбъркват спагетите/аз ги нарязах с нож/, накъсаното месо от рибата, подправките, солта, пипера. В съд се запържва нарязания чесън в зехтина. Добавя се брашното и като се запържи се налива прясното мляко. Разбърква се непрекъснато докато заври и се получи гладък сос. Заливат се спагетите и се поставя тавичката във фурната да се запече до златисто. Вкусно и лесно
Бях обещала на едни приятели пача за именния си ден - това е традиция в нашата къща на 01.01., но свинските крачета така и не ми ги докара брат ми от село....та за това се наложи да измисля това с и без това останалите ми кокали от домашната пуйка за капамата:
ПУЕШКА ПАЧА
Продукти: Пуешки какали /ще стане естествено и с пилешки или направо месо/ /месото е примерно около600-700гр. 4 яйца 1 кофичка кисело мляко 3-4 скилидки чесън 2-3 с.л. масло Червен пипер Черен пипер Сол !/2 ч.ч.оцет
Приготвяне: Кокалите се сваряват хубаво и обезкостяват като изстине/месото се сварява/. Разбиват се яйцата с киселото мляко и се налива бульона. Поставя се на котлона и се бърка до завиране на течността внимателно да не се пресече. Добавят се две счукани скилидки чесън, посолява се и се връща накъсаното месо. Сервира се със счуканите други две скилидки чесън с оцет и сол и със запържения червен пипер в маслото. Много вкусна пача!