Автор Тема: Няколко рецепти от Весела (vesela)  (Прочетена 438559 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #675 -: 14 Август 2015, 17:49:52 »
 :smile1: :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #676 -: 14 Август 2015, 17:50:42 »
 >:( >:(

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #677 -: 29 Август 2015, 23:27:19 »


УНГАРСКИ ГУЛАШ

Продукти:

1кг крехко телешко месо
6-7 глави лук
½  кг картофи
2-3  моркова
3-4 скилидки чесън
1 люта чушка
1000мл телешки бульон
1 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. кимион
100 мл шампанско
дафинов лист
50 гр масло
олио
черен пипер
сол

2-3 чушки – зелена и червена
4-5 стръка пресен лук
магданоз


Приготвяне:

Загряваме 4-5 с.л. олио и маслото и запържваме нарязания на едри полумесеци лук, докато започне да се карамелизира. Слагаме нарязаното месо и запържваме,  да хване коричка. Наливаме бульона и намаляваме котлона. Периодично разбъркваме. Варим около час и добавяме сладкия и пушения пипер, нарязаната люта чушка, чесъна, морковите  и нарязаните на едри парчета картофи. Слагаме дафиновия лист. Захлупваме и увеличаваме котлона. Варим 30 минути, или докато картофите се сварят, подправяме със сол и черен пипер, наливаме виното и слагаме малко ситно нарязани пера зелен лук. Оставяме още 5 минути без капак, за да се изпари виното. При сервиране поръсваме с нарязан пресен магданоз.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #678 -: 29 Август 2015, 23:31:48 »
Пилешко филе със зеленчуци и сметана

Продукти:

600-700 гр пилешко филе
100 гр бекон
400 гр замразен микс моркови и грах
1 глава лук
1-2 ск. чесън
200 мл течна готварска сметана
300 гр заквасена сметана
2 с.л. брашно
1-2 с.л. соев сос
2-3 с.л. масло
2.3 с.л. олио
сол
черен пипер

Приготвяне:

Нарязваме пилешкото фили и бекона на парчета. Загряваме в тенджера олиото и маслото, запържваме нарязания лук и чесън, добавяме филето. Когато и то се позапържи посоляваме и слагаме соевия сос. Следват бекона, а малко след това и микса от зеленчуци. Когато ястието е почти готово добавяме сметаните и брашното, размито в малко водичка. Разбъркваме, докато се сгъсти и сваляме от котлона.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #679 -: 29 Август 2015, 23:35:09 »
Една много свежа салатка от мен

САЛАТА ОТ РЕЗЕНЕ

Продукти:

1 глава резене (финокио)
зехтин
лимон
сол


Приготвяне:

Нарязваме резенето, а също така и няколко парченца лимон, заливаме със зехтина, посоляваме и се наслаждаваме на много вкусна салатка.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #680 -: 10 Октомври 2015, 22:49:19 »
Ако още не сте опитали тази баница при Рони, веднага запрятайте ръкави. Много лесна и много вкусна, особено за любителите на големите сладости:).
 
Баница с локум
 

Продукти:
 
1 пакет фини точени кори (ползвам тези на Лидл)

плънка:
2 яйца
1/2 ч.ч.захар
1/2 ч.ч. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
100гр меко краве масло
 

2 кутии локум
едро счукани орехи

сироп:
2 ч.ч.захар
1 1/2 ч.ч.вода
ванилия

олио за намазване

Приготвяне:
 
Разбиваме яйцата и захарта, добавяме маслото, пак разбиваме. Следват брашното и бакпулвера.
Намазваме една кора с тази смес не много дебело, отгоре слагаме втора кора и от тясната страна на кората в края редим локум и орехи. Навиваме на стегнато руло и поставяме в намазнена тава.
Продължаваме до  изчерпване на корите и сместа.
Намазваме отгоре баницата с олио и печем в загрята на 180 градуса фурна до хубав златист загар на коричката.
Оставяме да изстине. Нарязваме на парчета с остър нож.
От посочените продукти правим захарен сироп и  горещ внимателно го изливаме върху баницата.
Престоява няколко часа.
Баницата става хем сочна, хем леко хрупкава.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #681 -: 10 Октомври 2015, 22:53:31 »
Преди време при Мария Христоу видях тези бисквити. Много интересни ми се сториха и си запазих рецептата. До момента в който ги приготвих, но промених някои съставки.
Много се харесаха и у дома, и в службата. Насладете се и вие, ако решите да опитате този различен вкус.



Бисквитки с червени боровинки, розмарин и кокос


Продукти:

125 гр масло/готварски маргарин
1 ч.ч. захар
1 и ½ ч.ч. брашно
1 бакпулвер
½ ч.ч. сушени боровинки
2 ч.л. сушен розмарин
50 мл  сок от портокал
настъргана кора от портокал
50 мл цитрусов ликьор/вино
½ ч.ч. кокосови стърготини
½ ч.ч. овесени ядки

Приготвяне:

Замесва се тесто от маслото, захарта, брашното, бакпулвера. Може първоначално да се ползва миксер. Добавят се и останалите съставки. Ако сместа е рядка се добавя брашно, ако е гъста – портокалов сок. Когато сместа може да се оформя се правят топчета, колкото малък орех. Редят се в тава, върху хартия за печене, на разстояние  една от друга. Пекат се в загрята до 180 градуса фурна около 15-20 минути,до загар. Изваждат се и се оставят да изстинат. Съхраняват се в плътно затворена кутия.  Получават се около 40 бисквитки.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #682 -: 10 Октомври 2015, 23:03:08 »
Даа, с тази публикация тук засъснях с има няма - 4 месеца.
Това беше тортата за 50 годишнината на моята половинка, или както казваше баба ми на моя човек :smile1:.
Та това беше тортата за рожденика, който се шегува, че обича шоколадова торта, почти колкото мен:))

Като видях тази рецепта при Люси Ефтимова, веднага ме заплени. Знам, че нейното изпълнение е перфектно, но аз я почуствах и претворих по мой начин,  вложих в нея цялото си сърце. Смених и името - за моя рожденик не може да се нарече торта, такава, която не се нарича "шоколадова". :))
Благодаря, Люси за поредната фантастична рецепта, ти си много ярък талант и човек!

Намерете си повод и я направете - чудесна е!



ШОКОЛАДОВА ТОРТА С КАРАМЕЛ И ЛЕШНИЦИ


Продукти:

Блата:
6 яйца
120 г черен шоколад
120 г брашно
160 +40 г захар
120 г меко масло

Крем 1:
200 мл течна подсладена сметана
100 г млечен шоколад с лешници
100 г млечен шоколад

Крем 2:
100 мл течна подсладена сметана
 50 г млечен шоколад с лешници
1 пакет бонбони карамел "Му"

Крем 3:
200 мл течна подсладена сметана
50 г млечен шоколад с лешници
( *фиксатор за сметана 1 пак)

Още:
100 г млечен шоколад
30 г черен шоколад
100 мл течна сметана за разбиване

около 50 гр черен шоколад

готови шоколадови сърца
готови кръгли шоколадови бонбони с различен пълнеж, които реших да разрежа наполовина, за да се вижда вътрешността

Приготвяне.

Включваме фурната на 180 градуса. Разтопяваме на водна баня шоколада, заедно с мекото масло. Дръпваме настрани. Разбиваме белтъците със 160 гр захар на сняг. Жълтъците също разбиваме с 40 гр захар. При жълтъците прибавяме на тънка струйка и при постоянно разбиване шоколада. Оставяме миксера. Бъркайки с дървена лъжица, отдолу нагоре, постепенно прибавяме към сместа брашното и белтъците, като редуваме. Получава се много въздушна смес, която изсипваме в тавичка, с диаметър 25 см, застлана с пекарска хартия.
Печем около 30 минути, проверяваме с клечка. Изваждаме и оставяме да се охлади напълно. Махаме хартията и разрязваме на три  блата.

За първия крем слагаме сметаната да се загрее. Преди да заври дръпваме от огъня и добавяме шоколада. След 2-3 минути разбъркваме енергично.  Оставяме да се охлади. Процедираме по същия начин с втория крем, но след като го разбъркаме го поставяме във фризера. Докато изстиват двата крема нарязваме на ситно бонбоните "карамел му" и 50 гр шоколад с лешници. Разбиваме и сметаната със фиксатора и 3-4 с.л. заквасена сметана (тя сгъстява допълнително).
Започваме да сглобяваме тортата. Поставяме върху подложка първия блат.. Изливаме отгоре първия крем ганаш. Слагаме втория блат. Изваждаме от фризера втория крем, разбиваме до пухкавост и го разпределяме върху блата. Отгоре наръсваме нарязаните бонбонки. Слагаме третия крем - белия, като в него добавяме нарязания шоколад с лешници. Най-отгоре поставяме третия блат и слагаме в хладилника да стегне. След това от останалата сметана приготвяме ганаша за заливката по познатия начин - загряваме сметаната, поставяме вътре шоколада и разбъркваме. Изливаме върху третия блат. Посатвяме отново в хладилника.
След няколко часа изваждаме, минаваме с тънък нож по края и откопчаваме ринга.
Отрязваме лента пекарска хартия - дълга, колкото е диаметъра на тортата и широка - колкото височината на тортата. С разтопения шоколад (50 гр) рисуваме върху лентата желани фигури. Внимателно залепваме по борда и отново прибираме до стягане. После внимателно отстраняваме хартията. Отгоре украсяваме с готовите сърца и готовите бонбони, които аз разрязах наполовина, за да се вижда различния пълнеж.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #683 -: 10 Октомври 2015, 23:32:29 »
и парче :smile1:

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #684 -: 12 Октомври 2015, 16:20:25 »
Веси,жив и здрав да е "твоя човек"Да сте заедно още дъъъъълги години в любов и разбирателство.
Обичам шоколад,обичам торти,обичам всичко сладко  :P.......и ми личи
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2717
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #685 -: 14 Октомври 2015, 12:16:36 »
Весе, много вкусна тортичка, да ти е жива и здрава половинката!  :air_kiss:

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: Няколко рецепти от Весела (vesela)
« Отговор #686 -: 14 Октомври 2015, 23:32:33 »
Веси, на супер патерица - да ти е живо и здраво момчето и все така да те обича! :smile1: И миналата година му беше спретнала чудесна тортичка с надпис!  Явно доста се старае "твоят човек"  и е заслужил да му правиш такива разкошотии и вкусотии! А двете сърчица отгоре са толкова красноречиви ;D
Много ми хареса и тазгодишното ти предложение  :thumbup::P :yahoo: Привет! :smile1:
Cveteto3101= 1 jena

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58

* Последното от форума

Някой да ползва такива ножове? от mariqna44
[17 Юни 2017, 21:33:10 ]


Re: ГРИЛ ТИГАН от hristiana:)
[03 Юни 2017, 19:00:11 ]


Re: Плочки за кухня - откъде? от mariqna44
[28 Май 2017, 16:46:13 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[28 Май 2017, 15:28:35 ]


Re: Видеонаблюдение от mariqna44
[26 Май 2017, 17:42:32 ]


Re: Сушилня за прибори от cvetozara123
[24 Май 2017, 18:27:40 ]


Re: Какво да правя? от tomislava
[23 Май 2017, 20:56:00 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[23 Май 2017, 14:39:55 ]


Re: Машина за смилане на месо от tomislava
[23 Май 2017, 14:01:10 ]


Re: Търся рецепта за едновремешните пасти от pepimili
[19 Май 2017, 14:39:40 ]


Re: Кокосови кремки от pepimili
[19 Май 2017, 14:34:23 ]


Re: Украси и декорации за торти от pepimili
[18 Май 2017, 11:25:02 ]


Re: Защо винаги кекса ми става спласкен? от pepimili
[18 Май 2017, 11:16:21 ]


Re: Видеонаблюдение от tomislava
[10 Май 2017, 12:49:30 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от kristofa
[10 Май 2017, 12:24:30 ]


Re: За съдържанието на сладките - домашни или от магазина от kristofa
[10 Май 2017, 12:22:08 ]


Re: Италиански ресторант във Варна от mariqna44
[10 Май 2017, 09:38:58 ]


Re: Какво да правя? от mariqna44
[10 Май 2017, 09:36:11 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[09 Май 2017, 23:51:24 ]


Какво да правя? от tomislava
[09 Май 2017, 22:45:03 ]