ООООххх, ако знаете аз колко искаааам, от 1,5 години не съм хапвала и не знам кога ще хапна Дано поне другата пролет. А тези Весе са толкова ....съблазнителни, вкусни и и шоколадчето и него от година и нещо не съм опитвала.....
Продукти: 1 пиле, около 1 кг. 3 яйца 2 -4 с.л.брашно 1/2 пакетче масло 100 мл. олио 5 скилидки чесън /правих с пресен чесън/ 1 лимон сол
Приготвяне:
Пилето се сварява на порции и след това се полива с разтопеното масло и се запича във фурната до зачервяване. Взема се 1 литър о тбульона и в него се разбиват яйцата и брашното, счукания чесън, малко сок от лимон и олиото. Сосът се вари до желаната гъстота, като се бърка непрекъснато да не се пресече. Пилето се поставя в широка чиния и се полива със соса. Отстрани може да се украси с резенчета лимон. Вкусно.
Продукти: 1 малка зелка 1 голям морков 1/2 кофичка кисело мляко 1 с.л. мед 1.с.л. горчица 1с.л. оцет копър магданоз сол
Приготвяне: Зелето се настъргва на едро ренде, моркова на ситно. Подправките се нарязват на ситно. От млякото, оцета, меда, солта и горчицата се приготвя дресинг. Залива се салатата и се обърква. Слага се в хладилника да се овкуси за около 20 минути. Вкуса е интересен.
* Идеята е от Готварска книга на баба на Ути Бъчваров, но аз съм я променила доста.
Продукти: 2,5 кг. брашно 1 кофичка кисело мляко 1 кофичка прясно мляко 10 яйца 1 кофичка захар 1/2 кофичка мазнина/мас, масло или олио, може и смес/аз ползвах масло и олио/ мая колкото кибритена кутия 1 ч.л. сода за хляб кора от лимон, настъргана, стафиди, орехи, бадеми....
Приготвяне: Маята втасва около 15 минути заедно с прясното мляко, 1с.л. захар и малко брашно. Докато втасва се разбиват яйцата със захарта. Стопява се маслото/маста/ Угасява се содата в киселото мляко. Пресява се брашното, добавят се всички продукти /без последния ред/ и се омесва до меко тесто /не се меси много дълго/. Поставя се в по-голям плик и се слага в хладилника за най-малко 12 часа/може и повече/ /Аз замесих вечерта и пекох на другата сутрин/ Изважда се и се изчаква да се поотпусне 1/2-1 час. Плете се на плитка или в друга форма, като се слагат стафиди, орехи, бадеми или някаква плънка по избор, шоколад, мармалад и т.н., според вкуса и разполагаемите продукти. Оставя се да втаса до годовност, около час и се пече в загрята фурна на 200 градуса около 30 минути, ако е в по-голяма форма и повече.
*Рецептата я имам от моя колежка Руми и тази година я правих за първи път. Много съм доволна от резултата.
Веси, интересна рецепта в смисъл, че не се меси много дълго. А получава ли се козунак на конци, както при другите? Защото по моята рецепта се меси часове наред, като мазнината се прибавя малко по малко, докато се поеме всичката и започнат да се образуват мехури. Винаги съм мислела, че това е задължително условие за добър козунак. Твоят как се получава като структура?
Петя и аз така си мислех, но останах приятно изненадана от резултата. Майка ми меси в събота по традиционния начин, който ти описваш и въпреки, че аз меся козунак само от няколко години, а тази рецепта за пръв път мисля, че моя стана по-добре
Веси, Чудесни козунаци си сплела и напълно те подкрепям за вкуса им . Рецептата е сходна с моята за “Мързеливо“ тесто за козунаци и козуначени кифлички . Правя ги от години /и тази /, а наличието на сода не ги прави сухи и дни след изпичането /ако останат/
Дианка, сега погледнах твоето "мързеливо тесто", иначе съм го принтирала и беше заделено за проба! Съжалявам, ако има някакво дублиране, макар на пръв поглед примерно млеката при теб не са в еднакви количества. Иначе технологията май е същата. Не е било нарочно Рецептата, както казах ми е от колежка, която миналата година беше донесла много хубав козунак. Но ще пробвам и твоята - с тези пропорции, не се съмнявам че са чудесни