Автор Тема: Храна за мойте канибали  (Прочетена 217857 пъти)

Кристал

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 101
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #330 -: 18 Септември 2015, 09:59:03 »
Благодаря  :smile1:

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #331 -: 30 Септември 2015, 11:45:05 »
Здрасти, Пепи! :-*
Снощи правих кашкавалените кюфтенца, много ни се усладиха! Благодаря ти за рецептата! :smile1:
Извинявай, че без фото :blush2:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #332 -: 30 Септември 2015, 12:32:30 »
Ех, Мими, Мими  :'( никак не снимаш ти напоследък  :P Радвам се, че ви харесаха пък де  :air_kiss:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Конфитюр от червени чушки
« Отговор #333 -: 03 Октомври 2015, 15:54:37 »
Конфитюр от червени чушки



Продукти:

1 кг сладки червени чушки - това количество е почистеното от дръжки и семки чушки
500 г. захар ( 50/50 бяла и кафява)
200 мл ябълков оцет
1 зърно карамфил

1/2  ч.л. лимонтозу

Приготвяне:
* Измитите и почистени чушки се нарязват на лентички - дължина по желание, ширина - около 1 см.
* Поръсват се с две лъжици захар и се оставят покрити в купата за поне 3-4 часа, да си пуснат излишната вода и да  поомекнат малко.  Отцеждат се.
* Прехвърлят се в тенджера с дебело дъно  заедно със захарта, оцета и зърното карамфил и се оставят да се варят на ниска степен на котлона за около 30-40 мин.
* От опит вече знам, че през това време няма какво да се случи, освен да се редуцира течността, но все пак могат да се наглеждат и разбъркват. След това време обаче трябва да се дежури до тенджерата :) и разбърква през 3-4 минути, тъй  конфитюра  започва да се сгъстява и е важно, да не го сгъстим прекалено.
* Лентите чушки са се превърнали в прозрачни, блестящи парченца, които са омекнали. В чиния пробваме с капка от соса - когато изстине напълно, тя трябва да се разлива съвсеееем бавно.
* В този момент конфитюрът е готов, изважда се зърното карамфил, прибавя се лимонтозуто, разбърква добре и налива съвсем вряло в бурканчетата ( сухи) , затваря се и  обръщат на капачка, докато изстинат.

Това количество се  събира и в един голям буркан, който издържа в хладилника поне 2 седмици  :smile1: за повече не мога да кажа от опит. 
За пикантност може да се прибави  и една люта чушка.
Точното време на изваряване не мога да кажа, тъй като всички чушки са с различно водно съдържание и всеки път изварявам на различна степен на котлона  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Къри с пиле, гъби и бейби зеленчуци
« Отговор #334 -: 03 Октомври 2015, 15:58:51 »
Къри с пиле, гъби и бейби зеленчуци


Продукти за 3 порции: 
~ 800 г  бяло пилешко месо без кост
~ 200 г гъби (печурка)
3-4 с.л. олио
50-60 мл. соев сос
50-60 мл бяло вино
сол, черен пипер
2-3 ск. чесън
1 с.л. жълта къри паста
400 мл кокосово мляко

малка глава броколи ок. 200 г
1 морков
бейби зеленчуците: Романеско броколи/карфиол,  патладжан, тиквичка, моркови и царевица
лъжица масло

Приготвяне:
* Месото се нарязва на късчета и маринова в соевия сос и виното за ок.30 мин.( в хладилник)
* Олиото се загрява в дълбок тиган, прибавя се отцеденото месо и запържва, докато остане на мазнина.
* Изважда се в чиния, а в тигана се поставят нарязаните на филии гъби, заедно с 2-3 лъжици от марината на  месото и също задушават/пържат за около 3-4 мин- докато се изпари течността от тях.  Изваждат се при готовото пилешко месо.
* През това време зеленчуците се бланшират  - моркова с нормален размер се нарязва на   кубчета, главите броколи и романеско се накъсват на розички с еднаква големина; царевичките и бейби морковите - цели.. Поставят се във вряща подсолена вода и  се варят 4 до 5 мин. Отцеждат се и веднага им се прибавя лъжицата масло :) тук се разнася чудесен аромат на разтопеното масло :girl_haha:
* Патладжанът,  срязан на четири резена и тиквичката на кръгчета се  поставя пак в онзи тиган, прибавя се останалата марината от месото (последните 1-2 лъжи. е), още  лъжица олио и запържват за 3-4 мин. Тук патладжанът не се изкисва,  няма никакъв горчив вкус.
* Към тях се прибавят ситно нараните скилидки чесън и още минута се пържи със зеленчуците.
* Добавя се къри пастата и  разбърква минутка с нея.
* Сипва се  кокосовото мляко и около 200 мл вода.
* Връщат се  месото и гъбите в тигана, похлупва се и оставя да къкри за около 6-7 мин.
* Прибавят се бланшираните зеленчуци, разбърква се всичко и оставя за още 3-4 мин. да се готви.   Към края се опитва на сол и ако трябва - се посолява и подправя с черния пипер. При мен повече сол не трябваше :)

***Ако искате повече сос - може да налеете повече вода и да готвите покрито и в последните минути. При мен сосът се редуцира и пое в продуктите и мъката на младите хора беше голяма  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
катък от овче мляко
« Отговор #335 -: 03 Октомври 2015, 16:00:37 »
катък от овче мляко

Единственото, което тук ни трябва е  овче мляко. В края на периода на доене на овцете.
По време на варенето се губи малка част от количеството (водата се изпарява), затова една много прилична и не-голяма доза е от 4 л. прясно овче мляко.

Млякото се поставя в тенджера, която да може да влезе в друга, по-голяма, с вода. Затваря се капака на тенджерата и  млякото се вари на водната баня, на слаб огън около 4 часа. През което време не се отваря, не се разбърква. Нищо, че тенджерата е затворена, част от водата все пак се изпарява.
Тенджерата се сваля от огъня (печката, котлона, където и да е) и се оставя да се охлади напълно, през което време се разбърква със суха дървена лъжица, за да не хване коричка (каймак да се образува). Посолява се - на 1л. останало мляко - 1 ч.л. сол и разбърква.
Изобщо през цялото време, докато започне лееееекичко да се сгъстява, млякото се разбърква - с дървената лъжица, винаги суха, ако има каймак се обира, но най-добре е да се бърка често и да не се позволява образуването на коричката. Тенджерата непременно трябва да е на студено място - ние държим в избата,  в леген със студена вода, която се сменя 2-3 пъти на ден с нова студена. В края на седмицата се вижда, как млякото е станало 1-2 идеи по-гъсто. В този момент се налива в сухи буркани, затваря се с капачките и прибира в хладилник. Там ще зрее още 2 седмици, докато стане ей такъв гъстичък, като на снимката - с нож да го режеш, така да се каже.  Там може да престои с месеци, стига да го забрави някой, но това не се случва  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Заек с доматен сос и гъби
« Отговор #336 -: 03 Октомври 2015, 16:02:11 »
Заек с доматен сос и гъби

Продукти за 4 порции:
1 кг заешко месо с кокал  (2/3 заек)   
5 глави лук
500 мл бяло вино
50-60 мл олио.
300 г гъби (по 150 кладница и печурка)
1 бурканче 400 г готов доматен сос
сол, черен пипер
2 с.л. масло

Приготвяне:
* Лукът се нарязва на едри полумесци и поставя на дъното на тенджера.
* Върху него се нареждат нарязаните на едро парчета месо.
* Наливат се олиото и половината от виното, посолява и се включва да се вари - около час, на слаба степен на котлона, да къкри тихо. Вари се докато месото започне да се отделя лесно от кокала.  Когато изври  течността от тенджерата се прибавя и втората половина от виното.
* Месото се обезкостява и връща в тенджерата.
* Прибавят се нарязаните гъби, доматения сос и задушава под капак 8-10 мин.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #337 -: 03 Октомври 2015, 18:03:09 »
неуморна  :thumbup:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #338 -: 03 Октомври 2015, 23:26:52 »
'ма разбира се, луд умора няма  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #339 -: 04 Октомври 2015, 00:13:55 »
Пеп, от всичко без последното си взимам. ЗаЯкът моите люде не искат и да чуят, че се яде ;D, ама като ти дойда на гости :swoon: ти ще ме черпиш една порция :innocent:

cvetozara123

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 91
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #340 -: 04 Октомври 2015, 11:02:09 »
Обожавам Заек с доматен сос и гъби, изглежда много вкусничко, направи ми се дояде.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #341 -: 04 Октомври 2015, 15:06:01 »
грабвай една вилица и заповядай  :smile1:

Пеп, от всичко без последното си взимам. ЗаЯкът моите люде не искат и да чуят, че се яде ;D, ама като ти дойда на гости :swoon: ти ще ме черпиш една порция :innocent:


абе ти от кога се каниш  :P

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #342 -: 04 Октомври 2015, 15:26:11 »
Голяма компания се заформя за т`ва зайче - нареждам се и Я  :yahoo:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #343 -: 04 Октомври 2015, 15:32:52 »
страхотно, сядайте  :thumbup: Аз ще ида да хвана един заек сега  :wink1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]


Re: Гювечета от tomislava
[23 Ноември 2017, 12:40:34 ]


Re: Фурна за вграждане от cvetozara123
[21 Ноември 2017, 23:42:01 ]


Re: Фурна за вграждане от jeneta
[21 Ноември 2017, 16:09:49 ]


Фурна за вграждане от cvetozara123
[21 Ноември 2017, 00:33:10 ]


Re: Гювечета от cvetozara123
[20 Ноември 2017, 16:25:53 ]


Гювечета от tomislava
[19 Ноември 2017, 23:22:55 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[14 Ноември 2017, 17:21:58 ]


Магазин за обувки от tomislava
[13 Ноември 2017, 22:37:54 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[11 Ноември 2017, 13:22:10 ]


Сервиз за таблети? от cvetozara123
[10 Ноември 2017, 19:01:06 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[05 Ноември 2017, 14:07:42 ]


Заместител на вредни храни от tomislava
[03 Ноември 2017, 12:11:51 ]


Re: Кредит за нова кухня от tomislava
[31 Октомври 2017, 12:41:21 ]


Re: Машина за правене на сладолед от 4sales.bg от tomislava
[31 Октомври 2017, 01:26:40 ]


Re: Машина за правене на сладолед от 4sales.bg от cvetozara123
[29 Октомври 2017, 21:55:42 ]


Re: Кредит за нова кухня от cvetozara123
[29 Октомври 2017, 17:06:39 ]


Re: Сервиз за телефони от cvetozara123
[29 Октомври 2017, 16:20:40 ]


Мнения за мобо сервиз? от tomislava
[29 Октомври 2017, 14:41:21 ]