Автор Тема: Рецепти разнообразни за вкуснотийки разни от aneli4ka  (Прочетена 47450 пъти)

aneli4ka

• Помощник-готвач
  • Публикации: 376
Пеполина, много се радвам,че са ви харесали. :smile1: На нас също са ни любими.

aneli4ka

• Помощник-готвач
Тази салата си е чисто моя измишльотина и я нарекох "Римини" защото в това градче за първи път опитах рукола. Честно да си призная отначало хич не ми се понрави този треволяк. Но като си дойдох в България и видях ,че вече се продава и по нашите пазари започнах да пробвам различни комбинации  с рукола и така стигнах до тази салатка, която стана любима на всички ни и ни навява приятни спомени за почивката на Адриатика.

САЛАТА "РИМИНИ"
Продукти за 2 порции
2 връзки рукола
2 средно големи домата
1 глава червен кромид
гърдите от 1 печено пиле или 2 парчета пил.филе на скара
125 гр. моцарела
50-60 гр. пармезан
10-12 листа пресен босилек или 1 ч.л. сушен
10-12 зелени или черни маслини
зехтин и лимонов сок на вкус

Руколата се накъсва или се нарязва на по-едро с нож. Доматите, кромида, пилешкото месо и моцарелата се нарязват на кубчета и всичко се разпределя в купички за салата. Подправя се със сол, лимонов сок и зехтин ,поръсва се с босилека и се разбърква внимателно.Отгоре се настъргва пармезан , ако нямате и обикновен кашкавал върши работа , украсява се с маслините. Много върви с чаша охладено бяло вино.

aneli4ka

• Помощник-готвач
ПИЛЕШКА САЛАТА

Продукти:гърдите и 1 бутче от печено пиле
около 200 гр. стерилизирани печурки
2 кисели краставички
10 черни маслини без костилки
по няколко стръка пресен копър и магданоз
чер пипер и сол на вкус
1 опаковка майонеза "Краси"

Пилешкото месо и киселите краставички се нарязват на кубчета , а гъбите и маслините на лентички. Всичко се изсипва в купа и се обърква. Поръсва се с нарязаните зелени подправки , сол и чер пипер на вкус. Отгоре се изсипва майонезата и всичко се разбърква много добре. Оставя се няколко часа в хладилника да отлежи.

ПАЛАЧИНКОВО РУЛО С ПЛЪНКА ОТ ПИЛЕШКА САЛАТА

Продукти за палачинката:2 яйца
3 1/2 с.л. брашно
250 мл. прясно мляко
20-30 гр. масло

Яйцата се разбиват с щипка сол и с млякото. Постепенно се прибавя брашното и се бърка енергично ,за да не стане на бучки. След това към тази смес се добавя и разтопеното масло. Тавата се застила с хартия за печене и в нея се излива палачинковото тесто. Пече се в предварително загрята до 180 С фурна до златисто - около 10-15 мин., зависи от фурната.

Готовата палачинка се изважда от фурната и се оставя да поизстине. След това отгоре се разстила пилешката салата , покрива се с настърган кашкавал и с помощта на хартията за печене се завива на руло. Оставя се в хладилника увита в хартията за печене и в "свежо" фолио поне за 2-3 часа - колкото по-дълго отлежи ,толкова е по-вкусна.

aneli4ka

• Помощник-готвач
БАНИЦА-ПОПАРА

Продукти:

3-4 филии стар хляб
60-80 гр. масло
сирене - количеството е по желание , аз слагам повечко
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко(ако филийките ви са по-дебелички може и 1 и 1/2 ч.ч.)
1/2 ч.ч. кисело мляко
настърган кашкавал за поръсване

Филиите се нарязват на едри кубчета ,заливат се с разтопеното масло, разбърква се да се разпредели маслото навсякъде и се запичат до светлозлатисто. Изваждат се от фурната, поръсват се с натрошеното сирене и се заливат със сместа от разбитите яйца, прясното и киселото мляко. Оставя се 10-тина минути да поеме заливката и отново се запича. Когато е почти изпечена се наръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната да хване коричка.
« Последна редакция: 01 Юни 2007, 17:28:05 от aneli4ka »

aneli4ka

• Помощник-готвач
ИЗВАРА С ТИКВИЧКИ                                                     

ПРОДУКТИ:
2 малки тиквички
50-70 гр. масло
250 гр. извара
1/2 кофичка (от малките) заквасена сметана
2 стръка пресен чесън ( или няколко скилидки стар - пресован)
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
чер пипер и сол на вкус
2 големи домата
3-4 пресни чушки сиврия
бадеми, орехи или други ядки по желание
черни и зелени маслини за декорация

Тиквичките се обелват и се настъргват на едро ренде. Изпържват се в маслото до златисто (докато се изпари водата,която пускат) . Дръпват се от котлона, посоляват се и се поръсват с част от копъра.
   Изварата се смесва със сметаната (ако изварата е много суха може да се капне малко олио ,за да стане сместа по-гладка) и се овкусява с чер пипер.
Към нея се прибавят ситно нарязаните зелени подправки ,чесъна и тиквичките. Всичко се разбърква много добре и се оставя в хладилника да отлежи и изварата да поеме вкусовете.
  Доматите се нарязват на филиики , а чушките се разполовяват по дължина и се почистват от семето. Изварата се разпределя върху зеленчуците и отгоре се украсява с ядките и маслините. Страхотно мезе и за вино , и за ракия.

zen

• Калфа
  • **
  • Публикации: 70
Днес правих от баницата -попара  :yahoo: -беше /свърши/невероятна !Благодаря! :thumbup:

aneli4ka

• Помощник-готвач
Zen, мног се радвам ,че баницата-попара ви е харесала. :air_kiss:

marabu

• Administrator
  • Гурман
  • Публикации: 13483
  • Юлия
Re: Рецепти разнообразни за вкуснотийки разни от aneli4ka
« Отговор #22 -: 04 Октомври 2007, 11:21:05 »
aneli4ka благодаря за ПЪРЖОЛИ С ЛУК НА ФУРНА
много вкусно стана, а и бързо  :smile1:

sezamm

• Главен Готвач
  • Публикации: 606
« Отговор #23 -: 04 Октомври 2007, 12:30:08 »
 :smile1: спаначеното тесто звучи много хубаво , когато спанака се появи на пазара непременно чте пробвам ,бързо,лесно и вкусно звучи , благодаря :smile1:
mazesin yemekleri

aneli4ka

• Помощник-готвач
« Отговор #24 -: 05 Октомври 2007, 11:08:12 »
Юлка, страхотно си ги докарала пържолките! :clapping:  :air_kiss:Радвам се ,че са ви харесали. :smile1: Сега като видях твойта снимка и на мен ми се приядоха,та ще взема да скоча до месаря и току виж довечера кацнали и на нашата маса пържолите.

Сезам, не само звучи ,но и наистина е вкусно.А вече има спанак на пазара, но е малко скъпичък. Ще чакам отзиви като го приготвиш. :smile1:

aneli4ka

• Помощник-готвач
« Отговор #25 -: 06 Октомври 2007, 00:47:04 »
ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ

Това е любимият ми сладкиш,който майка ми правеше често в детството ми,а сега аз го приготвям по рецептата от нейния тефтер.

Продукти:
1 - 1 1/2 кг. ябълки
1 чаша брашно
1 чаша грис
1 чаша захар
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия
125 гр. краве масло- не размекнато
орехи и канела на вкус

Ябълките се обелват и настъргват на едро ренде.Смесват се с канелата и ореховите ядки. Смесват се брашното,захарта, гриса, бакпулвера и ванилията. Намаслява се тавичката и на дъното й се изсипва 1 чаша от сухата смес  и се разпределя равномерно.
Отгоре сипваме на равен пласт половината от ябълките. Отново суха смес, след това другата половина от ябълките и на края пак суха смес. Най-отгоре настъргваме маслото и печем на 180 С до порозовяване. Оставяме сладкишът да поизстине и поръсваме с пудра захар.

Аз добавих и нещо от себе си към рецептата - ванилов сос , с който заливам всяко парче при сервиране ( тази идея си я "краднах" ;D от една виенска сладкарница ,там така сервират щрудела,но рецептата за соса си е моя нагласистика) .

ВАНИЛОВ СОС
1 жълтък
1 с.л. брашно
1-2 с.л. захар
2-3 прахчета ванилия (или течна есенция)
1 1/2 ч.ч. прясно мляко

Млякото се кипва със захарта като се бърка докато се разтопи и се дръпва от котлона. Жълтъкът се разбива с брашното и малко студено мляко. След това при непрекъснато бъркане започваме да добавяме от горещото мляко към жълтъчената смес ,както при застройка за супа. После изсипваме при останалото мляко ,връщаме на котлона, но вече на по-слаб огън и бъркаме докато се посгъсти - но не да става като крем ,а да си остане по-течно. Сваляме от огъня и ароматизираме с ванилията. Изсипваме по 1-2 лъжици от горещия сос в единия край на  всяко парче от щрудела и поднасяме. Да ви е сладко!

Това количество сос стига за 4-6 парчета,зависи от големината им.
« Последна редакция: 16 Октомври 2007, 09:27:49 от sladka hapka »

Margi_1

• Калфа
  • **
  • Публикации: 86
« Отговор #26 -: 15 Октомври 2007, 15:07:48 »
Aneli4ka, мерси за рецептата за  СПАНАЧЕНО ТЕСТО ( ИНЧУСА ДЕ СПИНАКА) , много се хареса това ястие у нас.Аз също задуших спанака,не го сложих суров и отгоре без варени яйца (да няма много холестерол, а и мисля че няма нужда от тях),само с топено сирене както ти си го направила. :P
« Последна редакция: 15 Октомври 2007, 15:09:39 от Margi_1 »

aneli4ka

• Помощник-готвач
« Отговор #27 -: 16 Октомври 2007, 00:06:57 »
Margi_1 , много се радвам,че ястието ви е допаднало. Да,наистина варените яйца може да се пропуснат без това да промени или да повлияе отрицателно на вкуса му.
« Последна редакция: 16 Октомври 2007, 10:08:06 от aneli4ka »

rainbow

• Главен Готвач
  • Публикации: 792
« Отговор #28 -: 17 Октомври 2007, 08:26:17 »
aneli4ka това ми е любимия щрудел   :thumbup: Сега ще го пробвам и с ваниловия сос.

aneli4ka

• Помощник-готвач
« Отговор #29 -: 17 Октомври 2007, 10:07:20 »
rainbow, и на мен ми е любимият! :P  А с ваниловия сос е просто фантазия.  Миналата седмица пробвах и установих,че вкусът му също много добре се съчетава с карамеловата заливка на Танита.Чакам отзиви дали ти е харесал с ваниловия сос. :smile1:

* Търсене

* Говорилня

Refresh History
  • vesela: още повече, че понякога симптоми няма, а когато има е вече късно
    16 Май 2012, 16:11:54
  • vesela: толкова много напоследък са жените с проблем на щитовидната, че е редно човек да си направи един профилактичен преглед
    16 Май 2012, 16:11:35
  • vesela: Вени, мерси за инфото
    16 Май 2012, 16:10:47
  • Dyke: не знаех дали няма да ми се скарате за тази информация
    16 Май 2012, 12:32:39
  • Dyke: pep-чо, понеже е сряда, няма кой да вдигне телефона, пробвай утре сл обяд и питай, това са дати само за София....
    16 Май 2012, 12:32:06
  • marabu: аз имам сигурно 21 програми на моята фурна...ама да си призная най добре им е на горно о долно печене по старому както си е :-)
    16 Май 2012, 11:02:45
  • marabu: а и времето на печенето може същщо д се намали тъй като вентилатора стават по бързо неща
    16 Май 2012, 11:01:53
  • marabu: Ако рецептата е написа за горно и долно печене, а ти използвша вентилатор задължително Т се намалява с 10-15 С
    16 Май 2012, 11:01:28
  • wasia: Благодаря за съветите. Оше довечера ще пробвам с по-ниска температура. Аз пека на 180 гр , на вентилатор.
    16 Май 2012, 09:43:50
  • pep-4o: сигурно.  Меда ще втечни белтъците.
    16 Май 2012, 07:37:00
  • aqua_marin_blue: Здравйте! Един бърз въпрос ако има някой тук :) Ако тръгна да правя ореховки с мед, вместо захар, ще се получи ли или белтъците ще се разтечат?
    15 Май 2012, 19:12:12
  • pep-4o: Вени, а извън София?
    15 Май 2012, 14:49:56
  • blqsak: Здравей!И на мен ми се получи така първия път.Втория път повече въртях кекса и повече го пекох от обикновенното и стана по-добре.Но не мога да кажа точно защо,понеже на мама печката е по слаба и нз дали е от това при мен.
    15 Май 2012, 14:16:06
  • Dyke: Дами от София, на тел 070010515 в четвъртък и петък след обяд става записване за ехография на щитовидна жлеза - безплатен преглед на 1 и 14 юни.
    15 Май 2012, 14:15:29
  • Dyke: печи на по-ниска т-ра и по-дълго
    15 Май 2012, 14:13:18
  • wasia: най-хубав кекс ми става в една стара алуминиева форма,но реших да я сменя с по-съвременна  : )))
    15 Май 2012, 13:45:06
  • wasia: Искам да ви питам за съвет - във хормата ли е причината или в начина на печене?
    15 Май 2012, 13:14:33
  • wasia: :hi:пробвах новата си форма за кекс - силиконова, с празничния кекс на Блясък. Но ми стана вътре глетчав. Пробвах и друга рецепта, която винаги ми става страхотен кекс, но пак стана вътр глетчав и даже като го извадих от формата - се сви.
    15 Май 2012, 13:12:59
  • blqsak: Не съм виждала такъв досега.
    15 Май 2012, 12:18:16
  • marabu: така е .. но като цяло няма нарушение
    15 Май 2012, 12:17:47
  • blqsak: Щом казваш,Юле!Ок просто на пръв поглед се иаздразних.
    15 Май 2012, 12:16:41
  • marabu: а и посочен източника
    15 Май 2012, 12:12:31
  • marabu: слагаш снимки и самата снимка е линк към рецептата
    15 Май 2012, 12:12:26
  • marabu: нещо като социална мрежа
    15 Май 2012, 12:12:17
  • marabu: в този няма нищо не редно, те си водят д осамата рецепта, което не ощетява никой ..това е на принципа на един американски сайт
    15 Май 2012, 12:12:10
  • blqsak: Много се дразня така.
    15 Май 2012, 11:21:34
  • blqsak: http://kulinaria.bg/user_recipes?page=2
    15 Май 2012, 11:19:57
  • blqsak: Здравейте!Попаднах на един сайт вътре с рецепти от които повечето са от тук.Имали смисъл да ги слагат ??Ето и линк:http://kulinaria.bg/user_recipes?page=2
    15 Май 2012, 11:19:46
  • Raposinha: Благодаря, Юле! :*
    13 Май 2012, 00:45:50
  • marabu: ако сменишщ чая ще смениш аромата
    12 Май 2012, 12:36:47

* Последното от форума

Re: Предястия - 2 от Tina-Rina
[Днес в 20:23:14]

Re: Снимки в рамки (май) от marabu
[Днес в 20:21:46]

Re: Меденки от Ванчето
[Днес в 20:14:25]