Автор Тема: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ  (Прочетена 180313 пъти)

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #30 -: 21 Декември 2006, 11:46:56 »
Cambozola- Камбоцола

Още едно прекрасно деликатесно меко синьо сирене е  "Камбоцола" (Cambozola).
Този вид е създаден от майсторите на  "Кезерай Шампиньон" преди повече от двадесет години и е известен с огромното си търсене дори от френските гурмани.
Отвън е покрито с благородна бяла плесен, а вътре има "впръскани"  малки частици сива плесен.  Отличава се с нежен вкус и жълтеникав цвят.
Известна негова разновидност е "Камбоцола с чесън" (Чеснова Камбоцола)
« Последна редакция: 21 Декември 2006, 12:21:05 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #31 -: 21 Декември 2006, 12:12:51 »
Dor Blu -Синьо сирене "Дор блю"

Разреза на това известно сирене напомня на мрамор.   С първото му производство, компанията  "Кезерай Шампиньон Хофмайстер"  поставя началото на забавната история.
Както "ксерокс" и "джип" името на конкретната марка става синоним на цялата група сирена.
И нерядко сирената с плесен накратно ги наричат  "Дор блю" или "нещо подобно на "Дор блю".
Това сирене се отнася към полутвърдите сирена. При неговото производство в млякото се прибавя  Penicillium Roqueforti (биологичен род хлебен мухъл/плесен)
Повърхността на това сирене е бяла или бледожълтеникава без кора; вижда се как плесента прораства навън, което е нормално.
Вътрешността на сиренето на цвят е от бял до жълт, с тъмно зелени жилки плесен.
За неговия вкус може смело да се каже: пикантен, наситен, ароматен, солен.

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #32 -: 21 Декември 2006, 15:24:57 »
Ето снимки и на

Заквасена сметана

Сметана на спрей или щприц

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #33 -: 28 Декември 2006, 23:22:31 »
Vinagre de Arroz Japanes - Японски оризов оцет

Основна съставка за приготвяне на суши, тъй като тяга оризовите зърна и придава деликатен аромат.
Алтернативно, може да се използва като основа за салатаили състава за пържене или мариноване.


Продава се в по-големите вериги магазини.
« Последна редакция: 28 Декември 2006, 23:25:46 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #34 -: 28 Декември 2006, 23:30:23 »
Цитат
Mozzarella - Моцарела

• Произхожда от района на Кампаня (Неапол), където мочурливите почви са наложили използването азиатските водни биволи като работен добитък.

• За първи път е била направена в манастира на Monsignor Alicandri - споменава се още през XVI век.

• Името Mozzarella е защитено(запазена марка) в ЕС под номер 1107/96 в списъка на продуктите с деклариран географски произход - град Aversa, провинция Caserta, макар по целия свят да се прави такова сирене, не само от биволско, но и от краве и от соево мляко.

• Моцарелата е почти бяла на цвят, с гладка перлена повърхност, без твърда коричка - счита се че оттам идва името й - scamozzata (сирене без риза = без коричка).

• Други смятат, че името идва от mozza, mozzare(нарязан) - по начина на приготвяне. А той е: след подсирване на млякото образувалата се сиренена маса се нарязва на кубчета, които се оцеждат от суроватката и се загряват във вода. Майсторът-сиренар взема от полуразтопените кубчета и чрез разтегляне и омесване подобно на месене на хляб, оформя топките Моцарела - подобен е начинът по който се прави нашенският кашкавал.

• След това свежата Моцарела се съхранява във суроватката си, а ако се оцеди и пресова под тежест, се оформя на плоски блокчета.

• Това са двата основни вида, които се различават само по съдържанието на вода - по-твърдо, пресовано и свежо - по-меко, оформено на симпатични малки топки, колкото топка за тенис на корт.

• Моцарелата има високо съдържание на белтъчини, мазнини и калций, особено ако е направена от биволско мляко, но поради голямото съдържание на вода всъщност не е много калорична - почти наполовина на нашенския кашкавал.

• Има и пушена Моцарела, нарича се Mozzarella provola, както и Моцарела с пълнежи от нарязана на ивички шунка или маслини.

• Ако топките са съвсем мънички се наричат Bocconcini.

• Моцарелата е идеална за пица тъй като не става "гумена" при изпичането на пицата и не отделя мазнина, както някои други сирена и кашкавали. Нишките, които често се виждат да висят от кутията с пица, се дължат на използването на Моцарела.

• Твърдата Моцарела се използва за лазаня.

• Свежата Моцарела е идеална за салати и като мезе.



marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #35 -: 28 Декември 2006, 23:34:11 »
Мокра кафява захар
« Последна редакция: 08 Април 2007, 15:20:52 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #36 -: 28 Декември 2006, 23:36:19 »
Chokolate Coating - Couvertoure- Кувертюр

Готварски тъмен кувертюр - той е най-качественият и най-ароматен натурален шоколад

списание  Меню :
Цитат
Тъмен кувертюр - подходящ за фини шоколадови украси, защото в него има високо съдържание на какаово масло, което дава отличен гланц. Голямото съдържание на какао, обикновено над 50%, дава богат шоколадов вкус на сладкишите и кремовете.
[/font]


Продава се в МЕТРО опаковка от 2 кг

« Последна редакция: 03 Януари 2007, 21:56:59 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #37 -: 30 Декември 2006, 19:35:36 »
Кокосова сметана

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #38 -: 30 Декември 2006, 19:39:41 »
Кокосово мляко

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Шоколад
« Отговор #39 -: 04 Януари 2007, 12:06:32 »




Шоколадът е хранителен продукт, произвеждан от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните съставки на шоколада са какаовата маса (сухата част на какаовите семена) и какаовото масло (мазнините в семената).Натуралният шоколад се произвежда от тези две съставки, като се добавя и подсладител, най-често захар. Допълнително в шоколада могат да се съдържат мляко (получава се млечен шоколад), различни видове ядки (лешници, бадеми), стафиди, както и други плодови пълнежи. Само от какаово масло, без да се добавя какаова маса, се произвежда бял шоколад. Предлага се и аериран шоколад, съдържащ известно количество въздух под формата на мехурчета.

Неподсладен шоколад - чист шоколадов ликьор, известен като горчив шоколад или шоколад за готвене. Състои се от смлените какаови зърна, които му придават силен и дълбок вкус.

Натурален шоколад - шоколад без мляко, понякога го наричат чист шоколад. Според стандартите на САЩ като такъв се определя шоколада с 15% съдържание на ликьор, а в Европа изискванията са поне 35%.

Кувертюр - виж по-надолу  :)

Млечен шоколад - в него е прибавено кондензирано мляко или мляко на прах. в САЩ изискванията са 10% съдържание на какаов ликьор, а в Европа - минимум 25%.

Полусладък шоколад - натурален шоколад с по-високо съдържание на захар и по-ниско съдържание на какао. Използва се в кулинарията.

Горчиво-сладък шоколад - шоколадов ликьор с добавки на какаово масло, лецитин и ванилия. Може да се използва в  кулинарията.

Бял шоколад - той се произвежда само от какаово масло и захар, без шоколадов ликьор.

Какао на прах - съществува в две разновидности: натурално какао и какао, преминало през холандска технология. Натуралното какао е с по-светъл цвят и се използва в рецепти, къоито изискват прибавяне и сода бикарбонат (защото е алкално и така двете съставки карат тестото да бухва). Второто е с неутрализирани алкали и има по-натурален и по-топъл цвят.


На пазара има огромно разнообразие на шоколади,  различни по качество, повечето от които не са особено подходящи за готвене. Най-добър за кулинарни приложения  е шоколадовият кувертюр. С него се получават прекрасен външен вид и забележителни вкусови качества.





Кувертюрът е няколко вида:

Тъмен кувертюр - терминът се използва за шоколад с високо съдържание на какаово масло (30-39%). Съдържанието на какаов ликьор също е изключително високо - 70% и певече. Затова кувертюрът се топи изключително лесно в устата. Какаово масло, което придава отличен гланц  е подходящ за шоколадови украси.

Млечен кувертюр - в него съдържанието на како е по-ниско и шоколадът е примесен с мляко. Подходящ е за кремове, пълнежи и глазури.

Бял кувертюр - не съдържа какао, а само какаово масло и мляко. Използва се за глазури, кремове и украса за контраст с тъмния кувертюр.



Поради съдържанието на какаово масло, преди употреба кувертюрът има нужда от разтопяване и темпериране.

Разтопяване:



За да се разтопи шоколадът първо трябва да се нареже или настърже на по-малки парчета. Ако е във форма на копчета или капки, се използва направо
Парчетата шоколад се слагат на водна баня. Водата не бива да завира. Най-добре е температурата да бъде до 60° С. Внимава се да не попадне вода при шоколада, за да не се пресече.
Шоколада може да се разтопи и в микровълновата печка - парчетата се слагат в подходящ съд на най-ниска мощност, като шоколадът се разбърква, за време в зависимост от големината на разтопявания шоколад, като на всяка минута се разбърква и така се вижда кога е готов, за да се прекрати разтопяването. Ако се пропусне момента с бъркането и не се види навреме, че е разтопен, също може да се пресече от продължителната топлинна обработка.
Ако ще се прибавят масло, мляко или сметана за смесване на шоколада се прави, когато е разтопен шоколада, а те се  прибавят на малки части и непрекъснато се разбърква.
Тъмният кувертюр се разтопява на 45° С, а млечният и белият - на 43° С .


Темпериране на шоколада

Темперирането е топлинно обработване, при което крайният продукт или втвърденият шоколад имат специфична кристална форма, т.е. готовата шоколадова фигура има отличен гланц, твърда структура и при разчупването й се чува ясен звук. При този изключително важен процес се стабилизира какаовото масло, което позволява на шоколада да се топи при най-приятната температура - тази, която е в устата на консумиращия.  Когато темперирането е завършило, на шщоколада може да му се придаде желаната форма.

Темпериране с мраморна плоча
Кувертюрът се разтопява на водна баня, докато се разтопят всички твърди парченца шоколад. Две трети от сместа се изливат върху  плочата и се разстилат и събират към центъра с помощта на шпатула, докато започне да се сгъстява.
Сместа се събира от плочата и се връща в съда при останалия горещ кувертюр и се разбърква добре. Температурата трябва да достигне 32° С (леко хладко)  ако има нужда, кувертюрът се охлажда още малко или се нагрява леко.

Темпериране с парченца шоколад
В съд се поставя 2/3 от кувертюра за разтопяване. Там t*не трябва да надвишава 46*С, като за целта се внимава водата да не завира (най-добре да се ползва термометър).  Разтапя се на водна баня, докато се разтопят всички твърди парченца шоколад. Поръсват се по малко - на три пъти - от отделените 1/3 парченца шоколад в разтопената смес, като се разбърква добре, докато се разтопят. Шоколадът трябва да е леко хладък - ако има нужда  се добавят още няколко парченца шоколад.


Тук искам да добавя нещо от себе си. В едно предаване по някое от Дискавъри-та та, "Химията в кухнята" - обясниха как трябва процедурата с темперирането да се прави два пъти - заради някакви молекули, които при първото загряване не се разтопявали, пример -след първото разтопяване - като се вземе парченце от шоколадова смес - то веднага се затопля и разтопява в ръката. При повторно и трето дори темпериране -тези молекули ставали устойчиви и след всяка следваща такава процедура, температурата на разтопяване ставала все-висока.

Украси и декорации със шоколад

Любопитно:

В шоколада се съдържат голямо количество физиологично активни вещества – теобромин и кофеин. Те стимулират сърдечно-съдовата и нервната системи.
Шоколадът повишава настроението, като стимулира производството на хормона на радостта – серотонин. Освен това, в умерени количества шоколадът действа успокояващо на организма.
Плюсове: шоколадът стимулира нервната и сърдечно съдовата система и защитава от вредното действие на свободните радикали.
Минуси: шоколадът води до превъзбуда преди сън и може да предизвика главоболие.
Тъй като всички изброени положителни качества на шоколада се дължат на съдържащото се в какаовите зърна, избирайте варианти с максимално съдържание на какао. Такъв е например горчивия шоколад, в който количеството какао следва да е поне 70%. и в него  не трябва да има никаква друга мазнина освен тази от какаовото масло.


« Последна редакция: 08 Юни 2007, 19:41:28 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #40 -: 12 Януари 2007, 11:04:47 »
Capparis -Каперси

повече за тях ТУК

иначе се продават в по- големите магазини ..ако не ги намирате за някоя дадена рецпета - заменете ги с кисели краставички

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #41 -: 12 Януари 2007, 14:25:47 »
Ще си позволя да добавя снимки на няколко вида сметана които днес намерих в Пикадили ... понеже са на My day предполагам скоро ще са навсякъде...


Поставям снимки

 растителна сметана

животнска

сладкарска


Юлка, добре, че ми обърна внимание върху различните видове, аз оня ден си бях купила тази (нямаше друг вид готварска), но съм много доволна и от вкуса, от качеството и от цената( само 3.60лв за 1л). 25% масленост е, но е по-добра от другите вносни които съм ползвала до момента. Сладката ( тази розовичката) също е много добра. Ще потърся и тази животинската в Пикадили. Мерси отново!  :flower:

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #42 -: 12 Януари 2007, 15:59:15 »
Мими благодаря   :)

продължавам

Mascarpone - маскарпоне
много пъти мои приятели или познати, както и юзерите на форума ме  питат какво е Mascarpone - ще си позволя да цитирам yosif :

Цитат
Маскарпоне е сметаново италианско сирене от краве мляко. Има кремав цвят и по консистенция е подобен на краве масло при стайна температура – меко и деликатно.
Приготвя се като се загрява цяло краве мляко и се пресича с киселина, подобно на изварата, но тя се прави от суроватката. Традиционно се използва за тирамису, също така добре се съчетава с плодове.

Ако не можете да си набавите оригинално маскарпоне ето как можете да си направите в блендер или с пасатор.
Разбийте добре на гладко пюре:

    * 300 млитра( 1 1/ 4 чаена чаша) рикотта - извара
    * 3 супени лъжици крийм-чийз( може да се замени с цедено кисело мляко или сметана)
    * 2 супени лъжици сметана
    * 1 супана лъжица лимонов сок

Ще отбележа само - че ако се нуждае от маскарпоне - по добре го купете, отколко да правите замени ...
Тирамису което е правено със заместител на маскарпоне - просто не е Тирамису (може да е вкусно, но ..) ..

Маскарпонето се среща в доста магазини вече - разбира се в по големите вериги, тъй като цената му е малко по висока(около 8 лв за 500 г)..предлага се вече на няколко фирми ..аз показвам това което в мометна имам вкъщи  :)

Мисля, че един път си заслужава да се купи маскарпоне и да опитате Тирамису   :)
« Последна редакция: 02 Ноември 2007, 00:29:50 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #43 -: 12 Януари 2007, 16:03:13 »
Chick peas - Нахут

А ето и консервирания нахут  :)
Само отваряте и е готов за консумация или за приготвяне на хумус и други видове ястия с нахут (само го измийте под течаща вода преди консумация или готвене )

засега  съм го срещала само в Пикадили
« Последна редакция: 02 Ноември 2007, 00:31:45 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #44 -: 12 Януари 2007, 16:12:18 »
Sweet Chilli Sauce- Сладък сос чили

бихте могли да срещнете в някои рецпети

използва се за подправка на предястия, студени и топли ястия. 

Среща се в Била, Метро или Пикадили

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]