Автор Тема: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ  (Прочетена 177787 пъти)

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #15 -: 11 Декември 2006, 18:26:10 »
Кухненско руло

Използва се навсякъде - можете да лъснете обувки с него.. да почистете прозорци.. да попиете разлятото кафе... да попиете водата от краставиците..или месото да подсушите..да лъснете кранове.. т.н
Прова се във всеки магазин- лично аз препоръчвам да купите  по дебела (може да бъде малко по скъпа)  това е важно (все пак е по -добре един път да попиете, отколко да късате пак ).. както и да погледнете диамтъра на вътрешния рулон - понякога слагат по голям рулон вътре и изглежда че е повече  :)

« Последна редакция: 11 Декември 2006, 18:28:55 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #16 -: 12 Декември 2006, 10:49:09 »
  HOISIN SAUCE - Сос Хойсин

Това е кафеникаво-червен сос от семейството "бобови", имащ сладникаво-чеснов-пикантен вкус.
В състава му влиза известната китайска "Смес от 5 подправки". Понякога в сос Хойсин се поръсва чили на прах (лют пипер смлян). Консистенцията на соса може да бъде различна (както и отенъка) - от гъст като сладко, до течен.
Незаменима подправка за месо, птици и риба.

Има го в по големите вериги магазини на щанда с японска или китайска кухня.

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #17 -: 12 Декември 2006, 11:04:39 »
FISH SAUCE - Рибен сос

Рибния сос е една от най-важните подправки в азиатската кухня. Във Виетнам се нарича "nu- o-ma- m", а в Тайланд - "nam pla"

Рибния сос се е приготвя така: Първо се взема  дребна риба - обикновено хамсия, поставя се в глинено гърне или  каче , залива се със солена саламура и се държи на горещото тропическо слънце няколко месеца.
Получената кафеникава течност се прецежда и използва. Най-много се цени соса от "първото прецеждане".  Този сос с прозрачен янтарен цвят се поставя на масата като "дип сос" за потапяне на храна в него.

В състава на рибния сос влизат различни минерални соли и повече от 13 вида аминокиселини, основната от която е лизина. В него също така се съдържа витамин В12 в количество 1-5 млг%.
Трайността на соса е неограничена във времето.

P.S. Игнорирайки горното не съвсем "апетитно"  описание на приготвянето - това е един много вкусен сос. Използва се навсякъде - в салати, в горещи блюда, за меса и зеленчуци.

Както и Хойсина.. и сос от стриди и от сливи ... се продава в големите вериги магазини на щанда за китайска и/или японска храна
« Последна редакция: 12 Декември 2006, 11:07:16 от marabu »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #18 -: 12 Декември 2006, 13:01:09 »
Ленено масло - Speise-leinol

Студено пресовано олио, богато на Омега-3 мастни киселини, на витамини А и Е, без холестерин. Чисто растително олио, богато на жизнено важни  слабо наситени мастни киселини.
Лененото олио съдържа такива незаменими мастни киселини, които могат да се открият само в северните морски риби. Може би именно затова, че в храненето си древните славяни са използвали само ленено масло, те, нашите предци, са били толкова здрави и силни.
Специалитет, който се използва традиционно за варени картофи, пресни салати и различни видове сирена.

Намира се във всички диетично-диабетични магазини.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

lilfi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #19 -: 19 Декември 2006, 17:49:48 »
Здравейте! Ето и моят въпрос, макар и за някои да звучи смешно, но не знам каква е разликата между Заквасената сметана и обикновената например. Заквасена е тази, която прилича на кисело мляко ли?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #20 -: 19 Декември 2006, 18:26:33 »
Заквасената сметана е в кофички като киселото мляко - има малки по 200гр и  големи. Внимавай като купваш - трайността и е сравнително малка.
Течната сметана е в кутии - такива с фолио отвътре, като натуралните сокове. Има готварска и сладкарска. Готварската може да се използва както в течно състояние, така и като я разбиеш с миксера и използваш в разни предястия, смесена с други продукти.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #21 -: 20 Декември 2006, 17:01:50 »
RICOTTA - Рикота


Рикотата е традиционно италианско сирене от топло, току-що издоено краве мляко. Без него практически не минава нито едно традиционно италианско блюдо - равиоли, лазаня, зеленчуци и десерти.
 Рикотта означава "отново кипнат", което оказва влияние на метода на приготвяне на сиренето. След отделяне на самото сирене в суроватката остават малки частици от него. За да се извлекат и те, суроватката се кипва отново докато те не изплуват отгоре и тогава се събират. След като се извадят тези късчета сирене  се оставят да узреят няколко дни.
Прясното сирене Рикота има нежно кисел вкус.  Някъде го опушват. Други популярни разновидности на това сирене се правят от млечната смес с подправки, билки или пипер.  В Калабрия съществува  вегетариански тип сирене Рикота -  млякото за него се сбира с помощта на сока от клонка смокиново дърво.
На юг в Италия приготвят Рикота от овче мляко. Като пушена Рикота има още един вид сирене - Печена Рикота  - Ricotta al forno. Този вид е типичен за Сицилия. Сиренето се осолява и пече във фурна при 180-200*С от 20 до 45 минути. При този процес от Рикотата напълно излиза течността и то става компактно и плътно сирене.


Продава се в по големи супермакети Била, Пикадили, Метро, Кауфланд, Хит, СБА и др.

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #22 -: 20 Декември 2006, 17:25:06 »
Прошуто (вид шунка)

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #23 -: 20 Декември 2006, 17:46:39 »
СORIZO - ЧОРИЗО


Чоризо - типично испански продукт, който е характерен с червен пипер и чесън като подправка.
Еднородна и едниобразна смес се получва от парчета сурова шунка и свинска сланина заедно със специалните подправки.
Освен чесън и червен пипер, според различните традицини на региона се прибавят
мащерка или други подправки, а някои от случаи добавят и бяло вино или Херес.
Сместта се оставя в течение на един два дена в прохладно помещение.
След което получената смес се разфасова в натурална опаковка. След което салата се суши в специалните помещения
за 1 месец, което придава на салама твърдост и превъзходен аромат.


Продава се във вакумни опаковки или от хладилните витрините в големите супермаркети.. може да бъде купен като цял салам или нарязан..


« Последна редакция: 20 Декември 2006, 17:50:52 от marabu »

Unk

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #24 -: 20 Декември 2006, 18:03:00 »
Здравейте! Ето и моят въпрос, макар и за някои да звучи смешно, но не знам каква е разликата между Заквасената сметана и обикновената например. Заквасена е тази, която прилича на кисело мляко ли?


Заквасената сметана е млечна сметана със закваска, обикновенната си е просто сметана без закваска - така наречения още каймак :)
Тази сметана http://www.quintanofoods.com/page.asp?p=5831&brandID=35 е растителна и по-своята същност не е точно сметана, а обработена растителна мазнина, също като маргарина.

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #25 -: 20 Декември 2006, 18:05:04 »
EMMENTAL-ЕММЕНТАЛ

Първите свидетелства за този кашкавал са от 1293 година
Получава името от едноименената долина в немецката част на Швейцария и става
толкова известен, че в доста страни подобен кашкавал присвоява името- но не неговите качества и вкуса.
Първите официални документи за тази марка се датират от 1542 година.
Има приятелн сладък, пикантен вкусм, но в същото време деликатен вкус и се съчетава идеално с плодове, червено вино..
както и за горещи ястия тъй като се разтопява идеално.


Продава се в повечето магазини .. естествено най -хубавия е Швейцарския Ементал.. но и цената му е по висока от немския Ементал (или друг)

Unk

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #26 -: 20 Декември 2006, 18:12:23 »
Мolasses - zuckerrubensirop - меласа или петмез

може би сте забелязали и в сайта, а и тук в темата за хляб..че се споменава меласа (петмез)
Лично аз имах досега меласа (петмез) донесена от Америка .

Но преди няколко месеца се появи пъърво в Елемаг, а наскоро забелязах че го има в СБА и в Пикадили.

Продава се на диетичния щанд.




Меласа и петмез не е едно и също нещо. Меласата се приготвя от захарна тръстика, а петмеза от гроздов сок.
http://www.mirolm.hit.bg/Grozde.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Molasses

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #27 -: 20 Декември 2006, 18:20:15 »
Unk цитирам  :

Речник на чуждите думи в българския език : петмез (тур. pekmez) Гъсто сварен сок от грозде, захарна тръстика, захарно цвекло и др. и парчета от дюли, тикви и др. плодове : рачел, маджун

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #28 -: 20 Декември 2006, 19:55:47 »

Заквасената сметана е млечна сметана със закваска, обикновенната си е просто сметана без закваска - така наречения още каймак :)


Ами това е - един и същ вид сметана - обраният каймак от мляко, като в единия случай със добавена закваска става заквасена, а в другия - си остава само сметана  ::) ::) ::)
Течната растителна е сравнително нов продукт на пазара, добит от соя с прибавени емулгатори към нея, които спомагат разбиването.  Растителни са и мазнините, които също са допълнително прибавени при обработването. А заради заради вегетарианството количеството животински  белтък е малко.
Течната сметана, независимо каква - животинска или растителна - има едно и също приложение.
По-горните ми обяснения  бяха относно търговския вид на двете.
Предимството на растителната е това, че е с по-голяма трайност след отваряне. Винаги се разбива без издънки.
Предимството на животинската - само това, че е натурален продукт.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #29 -: 21 Декември 2006, 00:44:31 »
Ще си позволя да добавя снимки на няколко вида сметана които днес намерих в Пикадили ... понеже са на My day предполагам скоро ще са навсякъде...


Поставям снимки

 растителна сметана

животнска

сладкарска

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]