Автор Тема: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ  (Прочетена 180583 пъти)

marabu

  • Гост
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« -: 01 Декември 2006, 13:21:55 »
Тази тема е породена от една друга тема в форума на бг-мамма. Имам много познати приятели и т.н които не познават много от продуктите които се споменават в дадена рецепта. Затова Ви предлагам да задавате Вашите въпроси в тази тема, както и да отговаряте на зададен въпрос за даден продукт. Не се притеснявайте да питате.. в края на краищата никой не се родил научен  :smile1:

Моля тук да не се пишат  рецепти, а само Въпроси свързани с продуктите.

както на отговарящите моля да прикачат снимка на дадения продукт и по възможност да обяснят откъде може да бъде закупено (особено за живеещи в България)

И последното ще има и каталог в този пост..моля погледнете първо дали този въпрос не е бил вече задаван и дали няма отговор  :)

Благодаря Ви !

Ако обаче по една или друга причина, не искате да питате тук, спокойно може да попитате някой от модераторите на лични - ние ще публикуваме само отговора тук!

КАТАЛОГ


Бисквити "Грахам"

Брашно за торти

ЕММЕНТАЛ

Желираща глазура за торта

Камбоцола

Каперси

Кокосово мляко

Кокосова сметана

Консервиран нахут

Корнфлейкс

Кухненско руло

Ленено масло

Маскарпоне

Масло с трюфели

Меласа (петмез)

Мокра кафява захар

Моцарела

Мюсли

Незалепващ спрей за готвене

Нерафинирана кафява тръстикова захар на едри кристали

Прошуто - вид шунка

Рибен сос

Рикота

Сладък сос чили

Синьо сирене "Дор блю"

Свежо фолио

Сметана

Сос от сливи

Сос от стриди

Сос "Терияки"

Сос Хойсин

Сгъстител за сметана

Сухо мляко - Пълномаслено мляко на прах

Тапиока

Хартия за печене

ЧОРИЗО

Шалот лук

Шоколад

Шоколадов чипс

Японски оризов оцет







« Последна редакция: 29 Декември 2007, 23:47:53 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #1 -: 01 Декември 2006, 13:25:37 »
Започвам първа  :-[

Tortenguss - желираща глазура за торта.

Това което се предлага в Хит (поне там купих) е на фирма "RUF"

Това е желатин - единият е оцветен вече в червено - за по-красивото оформяне на торти с ягоди, вишни, череши, къпини, малини и боровинки. Всъщност за всякакви видове червени плодове за желиране. Удобен е, защото количеството му е точно за желиране на една 24-26 см торта.
« Последна редакция: 01 Декември 2006, 14:50:04 от natalyna »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #2 -: 01 Декември 2006, 13:28:41 »
Sahnefest - сгъстител (стабилизатор) за сметана

Отново в Хит и отново на фирма "RUF"

Сгъстителят за сметана е много полезен за фиксирането на сметановите кремове. Без него сметаната може да се разтече. Освен това се използва за поръсване на блат, при желиране на тота. Отгоре се нареждат плодовете и се залива с желатин. Предотвратява попиването на желатина в блата.
« Последна редакция: 11 Декември 2006, 17:12:36 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #3 -: 01 Декември 2006, 13:40:04 »
Мolasses - zuckerrubensirop - меласа или петмез

може би сте забелязали и в сайта, а и тук в темата за хляб..че се споменава меласа (петмез)
Лично аз имах досега меласа (петмез) донесена от Америка .

Но преди няколко месеца се появи пъърво в Елемаг, а наскоро забелязах че го има в СБА и в Пикадили.

Продава се на диетичния щанд.

« Последна редакция: 18 Декември 2006, 10:53:36 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #4 -: 01 Декември 2006, 16:40:15 »
А ето и "свежото" фолио ...


Fresh folio - свежо фолио (фолио за съхранение на свежестта)

** Честно трябва да го има всеки по голям уважаващ себе си магазин  :) общо взето в София в големите вериги супермаркети.. както в Бонжур също .. и на други места.


Цитат
Свежо фолио
Това е фолио за съхранение на свежестта или полиетиленово фолио с прилепваща съставка. Прилепва плътно към стъкло или порцелан.
Използва се за опаковане на всякакъв вид свежи продукти : плодове, зеленчуци, сирена, колбаси и др. Запазва продуктите свежи за дълго време. Предпазва от изсъхване окисляване и разваляне. Вкусът на хранителните продукти се запазва.
« Последна редакция: 01 Декември 2006, 17:01:46 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #5 -: 01 Декември 2006, 17:14:29 »

Back- papier
- хартия за печене

Както и фолиото.. се продава навсякъде ... на щанда на който са изложени..хартия за печен... фолио - свежо и/или алуминиево .... Ужасно практично и спестява търкането на тави за печене


Цитат
Хартия за печене
Това е хартия със специлано силиконово покритие за запазване на вкуса и аромата на храните. Осигурява равномерен процес на печене. Предпазва съдове от омазняване и не залепва върху тях. Обикновенно издържа до 220 С.
Подходяща за печене на сладки, соленки, пици, зеленчуци и др.
« Последна редакция: 01 Декември 2006, 17:16:29 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #6 -: 01 Декември 2006, 19:31:20 »
Chocolate chips - шоколадови пастили или чипс (ако нямате заменете го с натрошен на дребно шоколад)

Продава се в МОЛА на Стамболийски  фирмения магазин Jeff de Bruges





Фирма RUF отново в ХИТ


marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #7 -: 11 Декември 2006, 15:36:28 »
Ето така нареченото Брашно за торти ..но за съжаление се среща само на фирма Дивела и не във всеки магазин.. понякога  има само в Метро ..

Но ето ТУК  Mariana G е обяснила как да се направи  :)
« Последна редакция: 11 Декември 2006, 15:51:27 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #8 -: 11 Декември 2006, 16:03:38 »
Corn Flakes - Корнфлейкс
полезна закуска или панировка - изберете вие  ;D

Продава се в повечето магазини.. не трябва да се бърка с Мюсли. .за панировка се натрошава с ръце...Лично аз купувам по 1 кг или по 500 г опаковки (стигат за много време и не се разваля)

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #9 -: 11 Декември 2006, 16:10:10 »
Musli - Мюсли

Мноого и най различни видове.. В повечето магазини

отново полезна закуска или пък се използва  в ето тази Торта на сладка хапка

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #10 -: 11 Декември 2006, 16:29:53 »
OYSTER SAUCE - Сос от стриди

Една важна съставна част от азиатска кухня - традиционо се използва в Китай и Юго източна Азия

Някога сос от стриди са приготвяли само от стриди, сол и вода. Сега се добавя карамел, царевично нишесте  и т.н за да
подобрят цвета и външния вид.
Има тъмен цвят,специфичен мирис и леко сладко-солен вкус. Консистенцията е достачно гъста.
Универсална подправка за месото. Придава особен аромат и вкус на рибни и зеленчукови ястия.

Среща се в китайските магазини.. Метро и Била..Пикадили

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #11 -: 11 Декември 2006, 16:49:02 »
Graham Crackers - Бисквити "Грахам"


Основната разлика в тези бисквити, че се правят от ръжено брашно.
Името "Graham Crackers"  идва от Dr. Sylvester Graham който е живял в началото на
19 век и бил привърженик на здравословното хранене и вегетарианство.

Тези бисквити (крекери) са много вкусни и сами по себе се, но така и в основата за чийзкейкове.
Можете да намажете със сладолед и да получите десертни сандвичи (чайни).
Ако намалите кол-во захар в рецептата ще можете да получите страхотна основа за коктелни хапки.


За момента тези които аз знам са на фирма "Bahlsen" - Leibniz .. но ако не успеете да ги намерите бихте могли да ги приготвите сами
Както ги е приготвила Морена Graham Crackers
« Последна редакция: 11 Декември 2006, 16:52:31 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #12 -: 11 Декември 2006, 16:57:34 »
TERIYAKI - Сос "Терияки"

Традиционен японски сос, приготвено от соев сос и оризово вино "Мирин".
Самото име "Терияки" произлиза от две японски думи - "тери" (блести) и "яки" (пържа, пека).
Това не е просто сос, а по-скоро начин за приготвяне на храна, когато месото, рибата или зеленчуците са предварително мариновани,  а след това се пекат на жар или пържат в тиган. Ястието става вкусно и в буквалния смисъл блестящо, все едно покрито с лак.
Както индийското къри, японското "Терияки" влезе сега в международните кулинарни книги и всичко, което се готви с тази подправка/сос се нарича "Терияки", независимо от това дали е японско ястие или не.
Основата на "Терияки" е сладкото оризово вино "Мирин", което "лакира" ястието и му придава особен аромат.
Соса "терияки" идеално омекотява и прекалено стари и жилави меса. Особено, ако от двете страни на парчетата месо се направят по няколко диагонални половинсантиметрови дълбоки нарези.
В рецептите за терияки традиционните японски съставки много често се подменят с различни съчетания на сокове, зеленчуци, мед и оцет.
Пет минутно кипване на марината терияки, в която е престояло месото се превръща в сос, който може да бъде поднесен заедно със задушен ориз или свежи зеленчуци.

Продава се в Била, Пикадили, Метро и повечето големи вериги магазини.. обикновено там където се продава и соев сос
« Последна редакция: 11 Декември 2006, 16:59:31 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #13 -: 11 Декември 2006, 17:13:18 »
PAM - Незалепващ спрей за готвене

Начин за готвене с универсално приложение. Идеално подхожда за скара, фурна, тестени изделия. салати и други. Подходящ за палачинки. Едно пръскане стига за тава с диаметър 22 см.

За съжаление само в Елемаг досега съм виждала

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #14 -: 11 Декември 2006, 17:45:19 »
Plum Sauce - Сос от сливи

Използва се като готов сос за топене .. или в марината или други азиатски ястия .. За съжаление не се намира често.. има го в Пикадили, Хит, Елемаг

Ето една рецпета от мен с този сос

Лепкави барбекю крилца
« Последна редакция: 11 Декември 2006, 17:48:34 от marabu »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]