Автор Тема: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ  (Прочетена 177801 пъти)

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #60 -: 09 Март 2007, 18:55:57 »
Има такава риба ,а не е начин на приготовление.Аншоата е океанска риба и е подобна на нашата хамсийка ,само че по едричка.Може да се приготви по различни начини,Аз съм яла пържена и пушена,Продават я и в бурканчета маринована. :)
Аз съм я заменяла с пушена съомга. :)
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #61 -: 09 Март 2007, 20:15:09 »
Стана цял диспут за аншоата, но все пак Yoli е права.Рибата, която в някои страни се нарича Anchois, у нас се казва хамсия (от турски). Аншоа ние наричаме преработената по специален начин хамсия. Но и хамсията всъщност е сардина.  Наистина е трудна за замяна, но все пак филе от солена копърка + няколко маслинки върши идеална работа. Опитайте. :whistling:

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #62 -: 09 Март 2007, 20:33:41 »
Явно говорим за различни неща. :)
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #63 -: 09 Март 2007, 20:56:56 »
Напълно съм съгласна с Петя - аншоата  си е риба  и скоро видях да се продава прясна в магазин на Женския пазар в София.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #64 -: 12 Март 2007, 08:51:19 »
временно заключвам темата, че се нароиха много ботове....

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #65 -: 08 Април 2007, 15:17:29 »
Искам да ви покажа последната ми придобивка за която страшно се радвам  :smile1:

продава се в Хит и други големи търговски вериги

Нерафинирана кафява тръстикова захар на едри кристали


не се разтопява при печенето и така се използва като ефектна украса за крем, десерти и т.н В същото време обаче оцветява продукта, в който се използва.

Следващата ми мечта е да имам и бяла такава  ::)
« Последна редакция: 08 Април 2007, 15:19:35 от marabu »

kanela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 398
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #66 -: 19 Юли 2007, 16:38:55 »
Купих си сусамов тахан Купувам за първи път и не знам как точно е на вкус.Този е с горчив вкус и незнам дали така трябва или нее хубав.
Ако някои знае моля да ми отговори.

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #67 -: 19 Юли 2007, 16:50:52 »
Ами лично аз не харесва вкуса на сусамовия тахан в чистия му вид ... да леко нагарча

ето моя който ползвам

kanela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 398
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #68 -: 19 Юли 2007, 17:00:37 »
Благодаря,Марабу Този които купих е на фирма Стокси гр Стара Загора и сякаш доста ми нагарча. Но в нашия малак град нямам много избор.

Wild Mary

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 61
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #69 -: 20 Август 2007, 12:00:51 »
Искам да попитам за liquid smoke или течен пушек, опаковката е шишенце като сос Уорчестър и темподобни, за придаване на пушен вкус на различни ястия. Търсила съм,  но никъде не намерих  :(
 Виждали ли сте в България такъв сос, защото обожавам пушени работи?  :flower:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #70 -: 22 Септември 2007, 00:31:05 »
Горгондзола




Известното в цял свят сирене Горгондзола, което векове наред е било произвеждано в едноименния град в област Ломбардия, е родено поради разсеяността на млад и влюбен работник от мандра.
Масленото и със сладък, но остър вкус мухлясало сирене датира още от Средновековието.

То се прави от меко "тесто" от пълномаслено пастьоризирано краве мляко.

Според легендата, млад работник в мандра бързал една вечер за среща с възлюбената си, поради което претупал работата си от деня.

Той оставил увитото във вързоп заквасено сирене да виси цяла нощ. На следващата сутрин решил да използва продукта от предишната вечер, към който прибавил и прясно направено "тесто" за сирене.

Когато дошло време узрялото сирене да се постави в специална форма, работникът видял и помирисал с изненада новия продукт. Заради комбинирането на двата вида смеси сиренето било мухлясало. Въпреки неособено красивия си външен вид обаче то ухаело приятно.

Така се родило сиренето Горгондзола (Gorgonzola), което поставило началото на т.нар. италиански сирена erborinati.

На милански диалект erborin означава магданоз, който би трябвало да напомня за мухъла в сиренето.

Мухлясването на сиренето е в резултат на действието на Penicillium roqueforti. Той е от същото семейство, откъдето идва и пеницилинът.

Два са видовете Горгондзола. Първият е по-сладко сирене - то е меко и маслено и зрее в продължение на два месеца.

Пикантната Горгондзола пък е по-компактно по структура сирене, има по-силен вкус и зрее за период от три месеца. Ако времето на узряване се удължи още повече, то става още по-твърдо.

Вкусът на Горгондзола се усеща най-добре, когато е намазано върху филия селски хляб в комбинация с кестенов мед или с мармалад от люти чушлета. Любителите на силните вкусове пък могат да го пробват и с настърган отгоре натурален шоколад.




                                                                                                                          Източник: актуално.ком на латиница ъфкорс  ;D
« Последна редакция: 01 Юни 2009, 18:03:22 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #71 -: 23 Септември 2007, 18:51:35 »
 :hi: течен тахан може да се приготви за прясна консумация като се разбърка с пекмез и топиш парче хляб . от тахин може ба се направят и хлебни изделия , ще потърся рецепти.
mazesin yemekleri

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #72 -: 23 Септември 2007, 20:39:03 »
Сусамовият тахан е много вкусен и полезен разбит със същото количество мед. По-вкусно от течен шоколад и мноого, мноого по-здравословно.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #73 -: 23 Септември 2007, 21:25:27 »
сигурно е много здравословно, щом като бях подвижен скелет преди години мама ме тъпчеше с него  ;D Но наистина е много вкусен с мед  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #74 -: 22 Ноември 2007, 13:42:19 »
Да попълня темата

Масло с трюфели

продава се в Пикадили София сити центъра и мола на Стамболийски  (засега там съм го виждала на фирма Мегле ) разфасовка 80г буркан - доста ароматно , но все пак специфичен вкус не за всеки  :exclaim: (цената около 10 лв за бурканчето)

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]