Автор Тема: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ  (Прочетена 196512 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #120 -: 08 Февруари 2013, 17:01:27 »
Българският крюкмач започва с тази технология, обаче от овче мляко.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #121 -: 08 Февруари 2013, 17:31:16 »
Българският крюкмач започва с тази технология, обаче от овче мляко.

крокмач, катък. Кеф, разкош, размаз от удоволствие ама истински катък да е.
Вари се на водна баня  ;D за да е на кротко.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #122 -: 08 Февруари 2013, 21:59:26 »
Да се разпиша и аз - правила съм такова "изпарено" мляко или "карамелено" мляко или "сладко" от мляко, и то точно от овче домашно, само че със захар - получава се нещо фантастично, подобно на руската "сгушенка", но на мен дори повече ми харесва :smile1:
А дядо ми навремето правеше "куркумач" - пак по тази технология вареше  овче мляко, но му добавяше сол - също беше много вкусно :smile1: Не го вареше на водна баня, но го бъркаше непрекъснато с часове :swoon:
А катъка е друго - заквасва се прясно мляко, но не с кисело, а с намачкано сирене и май  два-три дни стои на стайна температура :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #123 -: 09 Февруари 2013, 11:32:18 »
Катъка е по-лесен от крюкмача, истинският крюкмач е амброзия, ял съм го само веднъж, с печени пиперки, мммммм!  :heart:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #124 -: 09 Февруари 2013, 13:04:03 »
 :exclaim: не говорим за катъка, който се прави от цедени млека, със сирене и тн. Писала съм го и другаде и катъка в район Чирпанско се прави точно така, както и крокмача - овче мляко през август; вари се на водна баня  до 3-4 часа.  Охлажда се. Обира се големия каймак, който е концентрирал всичката мазнина. Посолява се и охлажда и оставя на студено място да ферментира (за 15-на дни, като се бърка, дървена, суха лъжица да не попада вода) и се превърне в оня разкош.   После се налива в гърне или буркани и съхранява на студено.  Та:  катъка в Плодовитово = крокмача.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #125 -: 09 Февруари 2013, 15:29:33 »
Явно в различните краища се правят и наричат по различен начин :thumbup: :smile1:
Това, което е описал Жоро като крюкмач(със или без печени пиперки), а Пепи като катък= крокмач, при нас наричат куркумач ;D
А катък казват на описаното от мен по-горе, което пък няма нищо общо с продавания катък :smile1:
Всичките са ужасно вкусни, но отдавна не съм хапвала, кой ли ти гледа вече овце и по селата :(, поне Софийските :(

MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1425
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #126 -: 05 Април 2013, 13:19:47 »
 :-* :-*

обожaвaм кaтък.. ::)

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #127 -: 01 Декември 2013, 01:53:37 »
Искам да попитам за един продукт, който срещам в някои рецепти, но не съм откривала никъде по магазините. Когато попитам всички вдигат рамене. Става дума за КРЕМОТАРТАР. Знае ли някой какво представлява и дали е заменим с нещо

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #128 -: 01 Декември 2013, 02:08:11 »
винен камък -  естествена сол от производството на вино. Използва се като набухвател и стабилизатор за хранителна промишленост - най-вече за кремове.  Потърси онлайн, някъде гледах .
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #129 -: 01 Декември 2013, 02:44:01 »
Искам да попитам за един продукт, който срещам в някои рецепти, но не съм откривала никъде по магазините. Когато попитам всички вдигат рамене. Става дума за КРЕМОТАРТАР. Знае ли някой какво представлява и дали е заменим с нещо

Крем от тартар може да се замени,но зависи за какво ще го използваш.
Ако го използваш за белтъци ,например да правиш целувки го земени със сок от лимон.
Ако го ползваш за захарна глазура можеш спокойно да го пропуснеш.
Ако го използваш за бисквити/сладки заместваш с бакпулвер.
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #130 -: 01 Декември 2013, 03:05:17 »
Имам няколко готварски книги, преведени от английски - някъде отпреди 10-15 год. В тях на няколко места се срещат рецепти с кремотартар, но най-интересна ми е една от тях - представлява шоколадова торта, която хваща коричка, но остава с мека, полутечна вътрешност, поне на снимката изглежда много съблазнително. Нямам представа каква е ролята на кремотартара в нея.

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #131 -: 01 Декември 2013, 09:38:28 »
винен камък -  естествена сол от производството на вино. Използва се като набухвател и стабилизатор за хранителна промишленост - най-вече за кремове.

ето ти  и отговора  :smile1:

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #132 -: 02 Февруари 2014, 17:20:51 »
Много полезна темичка ! :thumbup:
От това, което съм чела за КРЕМОТАРТАР (винен камък) преди време в мрежата  по повод чуждестранни рецепти установих, че не е препоръчително да се използва. Бил дори вреден и т.н. Според мен в рецепти може да се пренебрегне и от това няма да пострада нито тестото, нито крема. А за крем със сметана е добре да се използва стабилизатор - на д-р Йоткер или на Стила. ::)
Cveteto3101= 1 jena

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #133 -: 02 Февруари 2014, 18:11:19 »
CVETETO3101 кое му е вредното и къде си чела всичко това?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #134 -: 04 Февруари 2014, 00:04:45 »
Привет! ;D
Добре че съм си записала в един мой файл "Полезни съвети". Ето тук:
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?t=193

http://frugalliving.about.com/od/makeyourowningredients/qt/Cream-Of-Tartar-Substitute.htm

http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/substitutes-for-cream-of-tartar.html#b

http://www.wikihow.com/Substitute-Cream-of-Tartar

Дори в първия линк - една жена споделя: "Моят син - химик по професия смята, че не е безвреден." - това съм си го подчертала.
Но останах с това впечатление и от другите сайтове.
Дано съм ти била полезна!  ::) ;D

Cveteto3101= 1 jena

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Белгийски шоколад, Шоколадов чипс - Летни идеи от Zvezda
[11 Юни 2019, 16:22:39 ]


1FATP8UH3K5159596 Ford Mustang 2019 Blue 2.3L от Gloneegen
[25 Май 2019, 06:53:54 ]


Re: Фритюрник? от pepinad
[16 Май 2019, 16:38:23 ]


Re: Килими от pepinad
[16 Май 2019, 16:36:54 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от pepinad
[16 Май 2019, 16:35:24 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от pepinad
[16 Май 2019, 16:33:35 ]


Re: Готварски книги от pepinad
[16 Май 2019, 16:31:49 ]


Re: Спрей за готвене от pepinad
[16 Май 2019, 16:30:24 ]


Re: Мебели за баня? от pepinad
[16 Май 2019, 16:29:35 ]


Re: Спрей за готвене от pepinad
[16 Май 2019, 16:28:26 ]


Re: Кетъринг от pepinad
[16 Май 2019, 16:27:23 ]


Re: Видеонаблюдение от pepinad
[16 Май 2019, 16:25:58 ]


Re: Как прогонвате комарите? от pepinad
[16 Май 2019, 16:24:02 ]


Re: Макси мода и дамски дрехи в големи размери от pepinad
[16 Май 2019, 16:21:48 ]


Re: Колаген, Инулин, Растителен протеин от georgieva88
[15 Май 2019, 17:34:23 ]


Re: Мъжки дънки? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:32:37 ]


Re: Степер от georgieva88
[15 Май 2019, 17:31:44 ]


Re: Ъглов диван? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:30:37 ]


Re: С какво пържите храната? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:29:24 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:27:58 ]