видях го тук community.livejournal.com/kitchen_nax, но ги пиша така, както беше по-лесно да ги правя - там кръгчетата не са осолявани предварително, което не позволява доброто извиване на *листенцата*. Другото, което не ми хареса от там е, че в средата се поставя резенче картоф - като за пържене, което се явява сърцето на цвета, но то е по-голямо и дебело от другите; те се пържат страшно бързо, а то остава полусурово. Там картофите са необелени, аз си ги обелих
И така - ето как ги направих аз
Подбират се големи - едри и по възможност топчести картофи. За една порция от - розички - голям картоф.
Белят се и се режат краищата.
От останалата част се режат равномерно тънки кръгчета - на ръка или на ренде. Аз - на машинката за колбаси/хляб.

Посоляват се обилно и се оставят за половин час да омекнат (или в пресолена вода за час)

Поставят се на кухненска кърпа - не хартия* - да се отцедят - за по-бързо се покриват с другата половина.
Взема се едно по-малко кръгче и някое от онези по-нестандартно случайно станало по-дебело от другите
и се свива на фунийка.
Още едно кръгче върху него, като средата на второто да попада върху съединението на първото

По същия начин трето кръгче

С половин клечка за зъби се хващат в долния край с промушване

И винаги средата на всяко следващо - върху съединените крайчета на долното.
Така да станат пак три.

Хващат се с клечка за зъби - вече цяла - над малката клечка, ако трябва - с още една.

Сега останалите отгоре краища се обръщат с ръка - от осоляването те са меки става лесно. Колкото могат - 3-4 от кръгчетата е достатъчно, поне едно да остане вътре неотворено

Като се понапредне с приготвянето на розичките, се загрява олиото в дълбока тенджера/фритюрник - трябва да е поне 4 пръста.
Когато всички са готови

се пускат в загрялата мазнина с отворените листенца надолу. След 15-20 сек се обръщат (леко се зачервяват)

Пържат се буквално за секунди.
Вадят се на хартия да поеме мазнината.
Сега е ред на ваденето на клечките - всъщност не пречи и при хапване да се махат, но така е по-красиво

Хваща се клечката и с леко въртеливо движение се поиздърпва назад. Ако не става - просто отчупете стърчащите краища и внимавайте, като хапвате

и това са вече готови:
Надявам се ви е било приятно - на мен поне правенето е наистина приятно, както и хапването на чипс

Добър апетит

Автор

Активен

Красота си сътворила!!! 

,децата ще зарадват много .Поздравления за тази красота
Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението...

от мен тук