Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
29 Август 2008, 06:42:41

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka « назад напред »
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 13 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka  (Прочетена 53866 пъти)
« Отговор #135 -: 02 Декември 2007, 12:27:50 »
sladka hapka
Модератор
Гурман
Публикации: 2894

Ел. поща
Петрина - месеницата изглежда много апетитно.
В нашия край това е много разпространено ястие - прави се за закуска или просто ей така.
Радвам се, че ви е харесало. Не е най-диетичното нещо, но пък е вкусно  smile1
Активен

МОЛЯ, СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛОТО ЗА ПУБЛИКУВАНЕ НА МАКСИМУМ 3 РЕЦЕПТИ ДНЕВНО!!

sladka hapka
« Отговор #136 -: 02 Декември 2007, 16:43:53 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща

Козуначеното руло на братовчеда Киро

Това е стара рецепта, която зная от един мой братовчед - Кирчо. Той е голям майстор на тестените неща, а това руло е едно от любимите му. Рулото е лесно, бързо за приготвяне и става вкусно. Всъщност това не е истински козунак, но доста го докарва на вкус - но е много по-просто за изпълнение, дори за неопитни в месенето домакини.

За приготвянето са ви необходими следните продукти:

3 яйця (1 жълтъксе отделя за мазане)
200 г. кисело мляко
200 г. вода
1 п. прясна мая (42 г.)
1 ч.ч. захар
1 щипка сол
брашно - за меко тесто
мармалад, смлени орехи - за пълнежа
захар - за поръсване

Всимки продукти трябва да са със стайна температура.
Маята се размива с водата - не е необходимо да се оставя да шупне. Добавя се киселото мляко, яйцата и останалите продукти и се омесва меко тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Тестото се разделя на три части. Всяка част се разточва в правоъгълна форма, намазва се с мармалад, наръсва се със счукани орехи и се поставя в правоъгълна форма, предварително намазана с олио. Ако няма правоъгълна форма - всякаква друга форма за печене ще свърши работа , например за кекс. След това се оставя да втаса отново. Преди печене се намазва с жълтъка (размит с 1 л. прясно мляко), и се наръсва с кристална захар.

Рулото се пече в незагрята фурна - Т на печене е 180*С.

Активен

sladka hapka
« Отговор #137 -: 09 Януари 2008, 22:38:28 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща

КИШ СЪС СПАНАК И СЬОМГА

за тестото:
100 г. масло
300 г. брашно
щипка сол
2 - 3 с.л. вода

за плънката:
300 г. спанак
300 г. заквасена сметана
3 яйца
пушена сьомга - на вкус - между 50 и 100 г.
сол
черен пипер

Студеното масло (от хладилника) и брашното се изсипват с купа. С помощта на вилица или нощ се правят трохи от брашното,  без да се меси на ръка, за да не се разтопи маслото. Когато двете се смесят максимално добре, постепенно се добавя 1 по 1 лъжица вода. Възможно е тестото да поеме 2, 3 или малко повече лъжици вода. При мен се омеси с 5 лъжици вода.

Тестото се разстила в малка тавичка, така че дебелината му да е около 0,5 см. и се поставя за около 15 минути във фризер, за да стегне - така не се свива при печене.

След това се изпича за около 15 - 20 мин. в предварително загрята на 200 г. С фурна, до получаване на златиста коричка.

Измития и добре отцеден спанак се поставя в добре загрят тиган без мазнина. След като се "попари" за няколко минути, спанакът се вади и изсипва в купа със студена вода (или се измива с течаща студена вода). Това запазва свеж зеления цвят. След това се отцежда добре и се накълва на ситно. В голяма купа се смесват сметаната, яйцата, солта и черния пипер. Добавя се нарязания на ситно спанак и сьомгата - също на ситно. Количеството на сьомгата зависи от вкусовите предпочитания - аз сложих 50 г. и кишът имаше интензивен рибен вкус. Получената плънка се изсипва в изпечената "подложка" и се слага във фурната за 30 - 40 минути (докато получи златиста коричка отгоре).

Кишът може да се сервира топъл или студен - като предястие или като основно, със салата за гарнитура.

Активен

sladka hapka
« Отговор #138 -: 15 Януари 2008, 01:13:49 »
vens
Гурман
Публикации: 1456

Роси , и аз да благодаря за рецептата за Медения сладкиш . Получи се много ароматен и вкусен . Влиза в графата " любими рецепти " smile1
Активен

« Отговор #139 -: 15 Януари 2008, 09:37:35 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Vens, за мен е голям комплимент похвала от майсторка като теб.
Активен

sladka hapka
« Отговор #140 -: 29 Януари 2008, 22:07:00 »
petty
Калфа
**
Публикации: 239

Днес отново направих Медения сладкиш и реших и аз да се отчета. До вечерта почти не остана...

* meden copy.jpg (151.53 KB, 652x384 - видяно 112 пъти.)
Активен
« Отговор #141 -: 17 Февруари 2008, 23:18:58 »
An
Калфа
**
Публикации: 111

СОЛЕНКИ

sladka hapka ,благодаря за тази рецепта.Правя ги за трети път и едва сега успях да ги снимам.Още веднъж благодаря! air_kiss

* DSCF1013-1.JPG (34.54 KB, 320x240 - видяно 1262 пъти.)
Активен

« Отговор #142 -: 17 Февруари 2008, 23:24:44 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Ани, много апетитен вид имат твоите соленки. Подсещаш ме и аз да ги направя, че отдавна не сме се сещали за тях  thumbup
Активен

sladka hapka
« Отговор #143 -: 25 Февруари 2008, 13:01:03 »
Capricce
Помощник-готвач
Публикации: 381

Благодаря ти хапчице, за хубавата рецепта за Торта  " Мюсли".   Правих я в петък  преди да си тръгнем за село , защото я занесох там. И понеже много се хареса , като се върнах сега отново я направих. Прекрасна лека и диетична тортичка   thumbup

* Torta Miusli.jpg (34.87 KB, 400x300 - видяно 1161 пъти.)
Активен

Готви с душа, яж с удоволствие !!!

МОЯТ АЛБУМ
« Отговор #144 -: 25 Февруари 2008, 14:21:09 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Благодаря, Capricce. радвам се, че тортата ви е харесала. Наистина е лесна и диетична. smile1
Активен

sladka hapka
« Отговор #145 -: 25 Февруари 2008, 23:34:40 »
toni_n
Помощник-готвач
Публикации: 452
пристрастена

sladka hapka, и тук да благодаря за рецептата за Турско Рамадан Пиде .       у нас много го харесаха, макар да не го разделих на две, а на осем  smile1  - станаха много вкусни малки "раман пиденца"   Tongue

* kulinaren album 161.jpg (25.75 KB, 400x300 - видяно 1082 пъти.)
« Последна редакция: 25 Февруари 2008, 23:37:42 от toni_n » Активен

« Отговор #146 -: 25 Февруари 2008, 23:40:27 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Тони, пробвай някой път и "чатал"-а. Моите деца умират за тази закуска, ама колко калории има ...  не ми се мисли.
Активен

sladka hapka
« Отговор #147 -: 26 Февруари 2008, 12:49:32 »
toni_n
Помощник-готвач
Публикации: 452
пристрастена

Задължително, аз отдавна му се каня  smile1
Активен

« Отговор #148 -: 08 Март 2008, 23:28:10 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща

Lussekatter - (Кифлички за празника на Санта Лучия)

Това е традиционна шведска рецепта за кифлички, които се приготвят на 13 декември - денят на Санта Лучия (която е италианска светица, между другото). Този празник отбелязва началото на коледните празници, затова кифлите се свързат с традиционните храни в Швеция за Коледа - редом с джинджифиловите бисквити. Наименованието им означава "Котката на Лучия" (ако го превеждам правилно).

Аз използвах една от базовите рецепти, взета от блога на Ilva - Lucillian Delights. Разбира се, в нея се наложи да направя някои малки промени, които ще отбележа.

На първо място, оригиналната рецепта се базира на децилитри - мярка за обем, която е доста непопулярна у нас. Постарах се да трансформирам мерките в грамове.

За приготвянето на 1 доза от кифлите, са ви необходими:

50 г. прясна мая (аз използвах 3 пакета суха)
200 г. масло
500 мл. мляко
1 г. шафран на прах (използвах някакъв евтин заместител от арабските магазини край "Женския пазар")
200 г. захар (може да увеличите, ако предпочитате по-сладичко)
1 ч.л. смлян кардамон (нямах, не сложих)
½ ч.л. сол
около 1,2 кг. брашно
1 яйце - за намазване
стафиди

- Натрошете маята в купа, добавете захарта, солта, кардамона и шафрана и разбъркайте добре, за да се разтвори маята;
- сложете маслото да се разтопи в съд на котлона. След това изсипете вътре прясното мляко. Сместа трябва да бъде с телесна температура;
- изсипете разтопеното масло и млякото към маята. Добавете по-голямата част от брашното и омесете. Оставете около час да втаса;
- омесете отново тестото с малко брашно и разделете на топки (с размер - малко по-малък от юмрук). При мен излязоха 14 броя;
- от всяка топка тесто оформете кифличките и ги поставете да втасват (за още около 40 мин.) в тава, върху пекарска хартия;
- преди да ги сложите във фурната, ги намажете с разбитото яйце и поставете по една стафидка в двата края. Аз накиснах стафидите в малко ром, за дастанат по-сочни;
- пекат се около 10 мин. в предварително загрята до 220*С фурна;
- изяждат се в рамките на деня, защото изсъхват по-бързо от стандартните кифли.

Активен

sladka hapka
« Отговор #149 -: 09 Март 2008, 12:20:38 »
ilrai
Гурман
Публикации: 1251

Благодаря за рецептата! При първа възможност ще пробвам Kiss
Активен

Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 13 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio