Автор Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka  (Прочетена 521883 пъти)

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1734
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #105 -: 31 Октомври 2007, 10:49:01 »
Меденият сладкиш е СУПЕР :thumbup:,снощи това беше изненадата след вечеря.
sladka hapka ,с толкоз много мед и трима мъже в къщи,как да удържа прилива на енергия...? ;D

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #106 -: 31 Октомври 2007, 11:19:24 »
Eличка, давай им го на закуска  :smile1:
Радвам се, че ви е допаднал!

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1734
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #107 -: 31 Октомври 2007, 11:23:45 »
Умно :thumbup:,но трябва да съм нощна смяна в кухнята. :P,което няма да стане,ако искат да ходя и на работа.Ако не-да пускат тото,може да забогатеем :yahoo: ;D

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1257
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #108 -: 31 Октомври 2007, 18:31:08 »
sladka hapka, много интересна идея с медения сладкиш.  :smile1: Аз иначе сладкиши с мед в тестото не обичам, но този полят с мед ми изглежда привлекателно. Че и възможно най-икономичен като продукти. Трябва и аз да пробвам.
« Последна редакция: 31 Октомври 2007, 18:50:31 от marine »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #109 -: 01 Ноември 2007, 23:42:22 »
Ето документиран и моя меден сладкиш - благодаря за зецептата :-*

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #110 -: 02 Ноември 2007, 00:15:16 »
Моля!!!  :drinks:

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1458
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #111 -: 02 Ноември 2007, 14:05:59 »
Моля!!!  :drinks:
Хапчице, много бърз и вкусен сладкиш.Аз го изпекох в една малка кексова формичка,след изпичане полях с мед и като поизстина го обърнах и поръсих с кокосови стърготини.Прекрасно!!!
Позволих си малко допълнение: разбих яйцето и захарта и прибавих 2 ч.л. маргарин /както е твърд/,разбих още малко и тогава прибавих другите продукти.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #112 -: 02 Ноември 2007, 14:27:13 »
Радост, аз не обръщам моя, а сипвам стърготините върху меда, за да залепнат отгоре. А за маргаринчето - уж все гледам да е по-диетично, но пък като има благинка, винаги е по-вкусно  :smile1:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1433
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #113 -: 03 Ноември 2007, 20:39:40 »
sladka hapka много бързо за приготвяне и вкусно е това сладкишче с мед.  :thankyou: И снимка на последните две парченца  ;D

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #114 -: 03 Ноември 2007, 20:53:11 »
Хапчице, чудесен е този меден сладкиш. Благодаря за рецептата. Днес не остана за снимка, но като гледам утре май пак ще го правя, та ще гледам да го снимам.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #115 -: 03 Ноември 2007, 21:59:53 »
Няма начин, душата. Пак съм аз. Това е то, мъжко сърце- не трае до утре. Тропна с крак и рече "Искам сега" и ето- отчитам се със снимка, макар и към втората порция за днес от чудното сладкишче.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #116 -: 04 Ноември 2007, 10:10:04 »
Бива си го твоя съпруг  :smile1: :smile1: :smile1:
Ама му кажи, че е случил на жена - така да му уйдисва на акъла  :thumbup:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #117 -: 04 Ноември 2007, 10:27:17 »
Така е, пък и не спирам да му го повтарям. ;D

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #118 -: 04 Ноември 2007, 14:55:57 »
Шведски канелени кифлички



У нас с ентусиазъм се приема всичко, що е тестяно, и що е канелено. Затова идеята за тия шведски кифлички много ми допадна. Оказа се, че е имало защо - те са лесни и сравнително бързи за приготвяне, а стават доста на брой и много вкусни. Чудесни са за закуска!

За приготвянето им ще са ви необходими:
2 чаши прясно мляко
100 г. масло (което аз замених с 50:50 с масло + олио, тъй като маслото не ми достигна - сполучливо е и в този вариант)
2 пакетчета суха мая
1/2 ч.л. сол
2/3 чаша захар
5-6 чаши брашно - като за меко тесто

Както и:
за плънката - още 100 г. масло (не си и помисляйте да го замествате с олио - няма да стане)
1/2 чаша захар (аз сложих кафява, като половината от количеството беше от най-тъмната кафява, а другата половина - просто кафява. Предпочитам я, защото придава приятен карамелен вкус, но ако нямате, и обикновената бяла захар ще свърши работа)
2 ч.л. канела

и за намазване отгоре - 1 разбито яйце.

Приготвяне:
Разтопете маслото в микровълновата, добавете към него прясното мляко. Разбъркайте ги и сложете маята, а след това - солта и захарта.
Постепенно почвайте да добавяте брашното, като изсипвате по една чаша и добре разбърквате. Когато се оформи тестото, което вече не лепне, прехвърлете го на кухненския плот и доомесете на ръка още няколко минути.
(при мен тази работа свърши машината за хляб, за един 15 минутен цикъл "месене").

Ако ще правите кифличките веднага, продължете напред по следващите указания, като преди това оставете тестото да втаса за 45 минути, или докато удвои обема си. Ако пък идеята е да ги приготвите от вечерта за сутринта, сега е моментът да поставите тестото в купа, покрита с фолио, или в намаслен плик и да се отдадете на по-приятни занимания. На сутринта извадете тестото от хладилника и го оставете да почине двайсетина минути. След това начинът на действие е следния:

Пуснете фурната да загрява на 180*С.
Разделете тестото на две топки, всяка от които разточете в правоъгълна форма върху леко набрашнена повърхност. Нека правоъгълниците са не по-дебели от 0,5 см - моите бяха по-тънки, защото исках да получа по-малки кифлички.
Разтопете маслото за плънката в МВ (или на водна баня), добавете захарта и канелата и разбъркайте добре. С тази плънка обилно намажете разточеното тесто и завийте на руло.

Според това, колко големи искате да са важите кифлички, започнете да режете парченцата. От тази доза стандартно би трябвало да излязат 20 бр., но аз разполагам с форма за печене на кексчета с 12 гнезда, затова нарязах всяко руло на 12 парчета.

В гнездата на формата за печене поставете хартиени формички, наредете парченцата и намажете отгоре с разбитото яйце, като може да поръсите малко захар за разкош. Ако нямате форма за печене на кексчета, достатъчно е да наредите кифличките върху хартия за печене или в намаслена тавичка.

Пекат се около 20 минути и са готови веднага за сервиране! Ако останат, и студени са вкусни.

рецептата - с някои изменения, е от Mood Food Blog
« Последна редакция: 04 Ноември 2007, 17:55:27 от sladka hapka »

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #119 -: 04 Ноември 2007, 17:10:18 »
Eто снимков материал и от моя меден сладкиш. Нямаше време за украси, пак като успях да го снимам.  ;D


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума