Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
19 Март 2010, 02:40:04

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka « назад напред »
Страници: 1 [2] 3 4 ... 23 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka  (Прочетена 162681 пъти)
« Отговор #15 -: 03 Юни 2006, 11:33:03 »
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 7717
Юлия

Благодаря Хапке Smiley Торта я опитаха и две приятелки - като чуха че е диетична Cheesy
Активен
« Отговор #16 -: 03 Юни 2006, 21:49:17 »
sladka hapka
Модератор
Гурман
Публикации: 4173

Ел. поща
Zuccini Bread (Кейк с тиквички)

Това отново не е хляб, а кейк. Който всъщност изобщо няма вкус на тиквички. Той е сочен, ароматен и много богат. И издържа успешно, без да засъхне, няколко дни (ако има кой да го остави).

продукти:
3 яйца
1 ч.ч. олио
2 ч. захар
2 п. ванилия
2 ч.ч. настъргани на едно ренде тиквички
1 голяма ябълка - също настъргана на едно ренде
3 ч.ч. брашно
2ч.л. хлебна сода
1ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1 1/2 ч.л. канела
1ч.ч. счукани орехи
1ч.ч. стафиди

приготовление:
Фурната се загрява на 180*с.
Яйцата се разбиват добре с миксер и към тях се прибавят олиото, захарта и ванилията. Сместа се бърка с миксера, докато се сгъсти. Прибавят се настърганите тиквички и ябълка и леко се разбъркват с вилица.

В отделен съд се смесват брашното, солта, хлебната сода и бакпулверът. Така получената суха смес се добавя към разбитите "мокри" продукти на три пъти, като леко се разбърква на ръка. След това се прибавят орехите и стафидите. Отново леко се разбъркват, докато се разпределят равномерно.

Така получената смес се разделя в две правоъгълни форми за кейк - намаслени и наръсени с брашно предварително. Пече се около 1 час или докато при проба с дървена клечка, тя излезе суха. Кейкът се оставя "да почине" във формите още десетина минути, а след това се вади и оставя да изстине напълно на решетка.
Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #17 -: 12 Юни 2006, 13:35:57 »
luluto
Чирак
*
Публикации: 2

Хапке, тествахме и тортата и кейка с тиквички. Дъщеря ми ги одобри и двете и сега ме изнудва да и направя пак. Като се има предвид колко е злояда и колко трудно харесва нещо, направо съм ти задължена за цял живот Grin
Активен
« Отговор #18 -: 12 Юни 2006, 13:46:29 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Това е сериозен стимул за мен да си седна на д-то и да напиша още някоя рецепта в темата. Щом малката споделя моя вкус, вероятно ще успееш да я придумаш и за още няколко неща.

(офф: радвам се да те срещна и тук)
Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #19 -: 12 Юни 2006, 15:07:16 »
luluto
Чирак
*
Публикации: 2

До като мислиш за нови вкусотии, аз имам питане за къпаната питка, защото това ще е следващото, с което ще се пробва да я излъжа Grin. След като втаса във водата, после търпи ли допълнителна декоративна обработка и трябва ли да се остави да втаса пак, след като се сложи в тавата?
Активен
« Отговор #20 -: 12 Юни 2006, 15:14:57 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
До като мислиш за нови вкусотии, аз имам питане за къпаната питка, защото това ще е следващото, с което ще се пробва да я излъжа Grin. След като втаса във водата, после търпи ли допълнителна декоративна обработка и трябва ли да се остави да втаса пак, след като се сложи в тавата?
Не е нужно да втасва повторно след като я сложиш в тавата. А за допълнителна декоративна обработка - можеш само малко с вилицата да я понабодеш тук - там. Тя е една лъзгава от водата и няма как да се направи декорирана особено. Това си е една ежедневна проста и вкусна питка. Не е декоративна.
Активен

« Отговор #21 -: 23 Юни 2006, 23:01:24 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Сладката баница на Стефчето

продукти:
1 пакет кори за баница "Тракийски"
За тази баница са необходими много фини кори. В момента на пазара по моя преценка това са "Тракийските", но вероятно в различните градове ситуацията е различна. Ако използвате друг вид кори, имайте предвид, че дозата е изчислена за опаковка от 300 г.

за сиропа:
3 ч.ч. вода
1 1/2 ч.ч. захар
2 ванилии

за плънката:
4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ванилии

приготовление:
Сварете сиропа и го оставете да изстине.
Пригответе кексово тесто от продуктите за плънката на баницата.
В кръгла, намаслена тавичка започнете да нареждате корите, като ги "диплите" по този начин:

На всеки две кори сипвайте с лъжица от кексовата смес, като слагате по 2 - 3 с.л. от сместа, не повече. След като наредите всички кори, изсипете отгоре върху баницата останалото от плънката. Нарежете баницата на квадрати и сложете да се пече.

След като извадите опечената баница, я залейте още гореща с охладения сироп.
Може да се сервира със сладолед ...

...или без сладолед  Smiley
Активен

« Отговор #22 -: 03 Юли 2006, 18:10:35 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща

Месеница

продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
20 г. прясна мая (1/2 пакетче)
1 ч.л. сол
1ч.л. захар
1 с.л олио
1 с.л. оцет
2 яйца
около 3 ч.ч. брашно

сирене, олио

приготовление:
Размийте маята заедно със солта, захарта и малко от млякото. Постепенно добавете яйцата, останалото мляко и другите продукти и замесете тесто. Може да се направи на ръка или в машина за хляб. Готовото тесто се разделя на топки, които се разточват на правоъгълни кори. Всяка кора се намазва обилно с олио и се поръсва с натрошено сирене, след това се навива на руло и се нарязва на парчета, които се нареждат в намаслена тава изправени като пънчета.

Месеницата се оставя да втаса (необходими са около 40 - 60 мин, според Т на помещението), след това се намазва отгоре с разбит с малко прясно мляко жълтък и се пече на умерена фурна.

* mesenica.jpg (42.52 KB, 400x300 - видяно 11951 пъти.)
« Последна редакция: 29 Март 2009, 19:07:07 от sladka hapka » Активен

« Отговор #23 -: 03 Юли 2006, 19:06:42 »
tanita
Модератор
Гурман
Публикации: 2050

WWW Ел. поща
Ммм, Хапчице много вкусно и примамливо изглежда clapping

Чудих се аз на какво викате месеница, а то какво било. И аз го правя, ама не знаех че така се казва.Виках си му питка със сирене. Правила съм го и със сирене и спанак или сирене и кашкавал.
Активен

« Отговор #24 -: 03 Юли 2006, 19:50:23 »
Ванчето
Главен Готвач
Публикации: 895

WWW Ел. поща
Хапчице,баницата изглежда много апетитно clapping.Ще я направя на децата. flirtБлагодаря ти. Wink
Активен
« Отговор #25 -: 04 Юли 2006, 07:43:01 »
Скарлет
Главен Готвач
Публикации: 543

Хапчице,много вкусно изглежда тази месеница,а и така оформена на розички е и много красива!!!

П.П. Копирам рецептата,но за в бъдеще,сега само на плодове и зеленчуци.......... Sad Sad Sad Sad
« Последна редакция: 04 Юли 2006, 07:45:13 от Скарлет » Активен
« Отговор #26 -: 04 Юли 2006, 07:56:43 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8740
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Sladka hapka, страхотно изглежда, а за вкус няма съмнение. Моята рецепта е същата, ама  това с розичките никога не съм го правила - майка ми показа едно странно извиване, което всеки път ме мори. до тук. Следващият път ще са твоите розички.
Активен

« Отговор #27 -: 04 Юли 2006, 09:33:21 »
Мари М
Помощник-готвач
Публикации: 315

Smiley Това е специалитета на свекърва ми - новогодишна питка с късметчета.

Чудна е ! Опитайте !

Благодарности на sladka hapka, че се сети да я предложи !  clapping
Активен
« Отговор #28 -: 15 Юли 2006, 13:14:07 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Френски тост със сос от ябълки и стафиди

Въпреки леко претенциозното заглавие, това е една приятна и лесна идея за закуска...

продукти:
1 франзела, нарязана на филийки
4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.л. сол
3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. канела

за соса:
3 ябълки, обелени и нарязани на резенчета
1/4 ч.ч. стафиди, бели
1/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. масло
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. канела

приготовление:
Загрейте предварително фурната до 200*С. Разбийте яйцата със захарта, млякото и солта. Прибавете канелата. Потопете филийките хляб в получената смес и ги подредете в намаслена тавичка. Останалата смес изсипете отгоре и сложете да се пече.

Пригответе соса, като към разтопеното масло, прибавите ябълките и останалите продукти. Готви се на умерен огън за около 10 мин., или до омекване на ябълките.

Сосът се сервира върху филийките.

* french-toast.jpg (35.45 KB, 400x300 - видяно 11115 пъти.)
« Последна редакция: 15 Юли 2006, 13:20:28 от sladka hapka » Активен

« Отговор #29 -: 17 Юли 2006, 11:17:14 »
Мими
Гурман
Публикации: 1938
Вечна романтичка!

Ел. поща
Кара, като гледам тия вкусотии и се чудя как седиш все толкова слабичка?  flirt  air_kiss
Активен

Страници: 1 [2] 3 4 ... 23 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio