Автор Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka  (Прочетена 519925 пъти)

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #60 -: 27 Май 2007, 16:34:53 »
Аз ползвам подсладена растителна сметана. Тя и Танг.чето подслаждат напълно достатъчно. Ако вземеш неподсладена, добави няколко лъжици захар на вкус. Във всички случаи обаче, преди да добавиш желатина, пробвай сместа как ти е на сладост и си прецени сама. Ако у вас сте много сладокустни, ще сложиш още малко захар и готово  ;D

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #61 -: 27 Май 2007, 17:12:51 »
Роси, благодаря за съвета. Ще напиша резултата. Но не се и съмнявам, че ще ни хареса.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #62 -: 28 Май 2007, 22:05:42 »
Ягодов сос

2 - 2 1/2 ч.ч. нарязани на ситно ягоди
1/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. вода
2 ч.л. нишесте
1 с.л. балсамов оцет

Почистените от дръжките и нарязани ягоди се поставят в съд, заедно със захарта (количеството на захарта може да се промени според сладостта на плодовете). Добавят се размитото във водата нишесте и балсамовия оцет и се поставят на котлона. След като заври, сместа се бърка в продължение на още 2 - 3 минути. Сваля се от огъня и се пасира (съвсем кратко) с блендер, кухненски робот или пасатор.

Така приготвения сос може да се използва за гарниране на сладкиши, палачинки, гофрети, сладолед и др.
« Последна редакция: 28 Май 2007, 22:47:59 от sladka hapka »

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #63 -: 29 Май 2007, 08:41:10 »
Роси, снощи по късните часове спретнах ягодовото парфе. Стана просто върха. Остава в категория вечни, много лесно, вкусно и бързо. 
това съм аз

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #64 -: 29 Май 2007, 08:46:12 »
Много се радвам, Албенче. Да ви е сладко!

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #65 -: 29 Май 2007, 14:11:16 »
Роси, ягодовото парфе стана много леко и въздушно, само сложих 3 с.л. захар от мен за повечко сладост. Но иначе самата рецепта е супер бърза и много, много вкусна. Едно голямо благодаря за рецептата. :flower:

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #66 -: 29 Май 2007, 14:18:59 »
Супер! Чудесно е, че ви е допаднала.
(У нас не сме по много сладките десерти, аз пък винаги намалям захарта от рецептите  :-* Но ти си намерила вариант за вкуса на твоите хора!)

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #67 -: 29 Май 2007, 23:54:24 »
Ягодова торта

Блатът на тази тортичка направих по рецептата на Тането за торта в обръщаща се форма - благодаря, Таня!!!
Кремчето е моя импровизация.

За направата на тортата ще ви е необходима т-нар. обръщаща се форма, подобна на тази:

В нея се поставя тестото за блата, изпича се и след това се обръща, като в образувалата се вдлъбнатина се слагат крема и плодовете.

Необходимите продукти са:
- за блата
125 г. масло
80 г. захар (4 с.л. с връх)
2 яйца
150 г. брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
щипка сол

- за крема
200 г. крема-сирене (българското не е подходящо. Аз ползвам най-често Филаделфия, но и другите видове cream cheese стават идеално)
1/2 ч.ч. ягодов сос, приготвен по тази рецепта или същото количество подсладени пасирани ягоди
1 ч.ч. пудра захар - количеството захар се съобразява според вкусовите предпочитания - възможно е да се увеличи малко.

- за заливката
5 г. (1/2 пакетче) желатин
100 г. вода
захар на вкус
червена боя за оцветяване
или
сок от компот от ягоди и 5 г. желатин
или
пакетче желе "Ягода"

ягоди

Пуснете фурната да загрява на 160*С.
Разбийте с миксер мекото масло с яйцата и захарта, постепенно добавете остаалите продукти за блата до получаване на гладка смес. Изсипете я в намаслената форма и поставете във фурната за 25 минути или до получаване на златист цвят.

Извадете формата и оставете няколко минути да изстине, след което обърнете блата върху поднос и изчакайте да се охлади напълно.

Разбийте добре с миксер продуктите за крема. Изсипете го в средата на блата, като внимателно го загладите със сладкарска шпатула или с широк нож.

Върху крема подредете измитите, почистени и нарязани ягоди.

Пригответе заливката съобразно указанията на пакетчето желатин или готовото желе. Ако се налага - оцветете допълнително с малко червена боя. (аз нямах компот, затова направих заливката от вода, захар и боя, но с компот ще е по-вкусно и ароматно). След като течността се охлади, внимателно покрийте с нея ягодите.

Оставете тортата да стегне. Добре е да се охлади преди консумация.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #68 -: 25 Юни 2007, 19:27:20 »
Пълнен патладжан с моцарела

Лесно и вкусно лятно ястие с лек средиземноморски дъх. За приготвянето му ще са ви необходими:

3 малки патладжана
1 глава лук
2 скилидки чесън - по желание
2 моркова
1 зелена чушка
1 едър домат
доматен сос - около 1/2 ч.ч.
шепа печурки
босилек, риган, червен пипер, сол на вкус
1 топче моцарела
зехтин - екстра върджин по възможност.

Патладжаните се разрязват през средата и се издълбават. Получените ладийки се осоляват добре отвътре и се оставят обърнати надолу да се отцедят поне половин час. Изрязаната част от средата се почиства от семената и също се посолява и оставя да си пусне сока.

Всички зеленчуци, включително средата на патладжаните, се нарязват на ситни кубчета (като за мусака). В дълбок тиган първоначално се задушават лука и чесъна, после прибавяме морковите, доматите, патладжана, чушката и гъбите, както и солта и червения пипер. Накрая се сипва доматения сос и се оставя на средно силен котлон, докато омекнат зеленчуците.Накрая се слагат подправките - босилек и риган.

Получената плънка се разпределя в патладжанените ладийки. (При малките патладжани кората не е дебела и не се налага да се бели, но ако патладжаните са по-едни, е добре да се обели на ленти.) Накрая всеки пълнен патладжан се наръсва с около 1 с.л. зехтин и се слага в тавичка с един пръст вода на дъното, в която е добавена още 1 л. зехтин. Пече се в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Малко преди да е готово, върху всеки патладжан се поставят по две кръгчета от моцарелата и се запича, докато сиренето се разтопи.

Сервира се топло или студено, като основно ястие или гарнитура - според вкуса или предпочитанията.

У нас това ястие се приготвя без чесън, защото имам строга забрана да слагам чесън в храната  :smile1:

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #69 -: 30 Юни 2007, 16:03:06 »
Лек крем с нектарини

Това е лесно и просто кремче, което може да се приготвя с всякакви плодове. Аз избрах нектарини, защото нямат мъх и точно сега им е сезона.

400 г. извара
1 кофичка (400 г.) кисело мляко
200 мл. прясно мляко
2 п. желатин
2 с.л. течен подсладител "Хуксол" (или захар на вкус
1 ванилия
3 нектарини

Плодовете се измиват, почистват от костилките и се нарязват на ситно. Изварата, киселото мляко и половината от плодовете се разбиват добре с пасатора, докато се получи гладък крем. Прибавя се подсладителя (захарта) и ванилията. Накрая се добавят останалата половина от нарязаните на ситно нектарини.

Желатинът се разтваря в прясното мляко и се приготвя според указанията на опаковката. След това се прибавя към млечния крем и се разбърква добре.
 
Сместа се разпределя в купички и се охлажда.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #70 -: 18 Юли 2007, 22:43:06 »
Лимоново - кокосови кексчета

1 ч.ч. масло
2 ч.ч. захар
4 яйца
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.л. сода
1 п. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
кората на 2 лимона
сока на 1 лимон

Маслото се разбива до побеляване със захарта, след което постепенно се добавят яйцата и останалите продукти.
Сместа се разпределя в хартиени кошнички за кексчета и се пече 20 минути в предварително загрята на 180*С фурна.

Кексчетата са много сочни и нежни.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #71 -: 28 Юли 2007, 13:58:21 »


BEIGNETS

Beignets са пържени бухти, които традиционно се свързват с кухнята на Ню Орлийнс, а оттам - с френската кухня. Това е разновидност на основната рецепта. Освен в този си вид, Beignets се приготвят и с плънка, както и в солен вариант.

1 пакет суха мая
3/4 ч.ч. топла вода
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сол
1 яйце
1/2 ч.ч. концентрирано мляко
3 1/2 - 3 3/4 ч.ч. брашно
2 с.л. маргарин

олио за пържене
пудра захар - за поръсване отгоре

Маята и захарта се поставят в съд с топла (не гореща!!!) вода и се оставят около 5 минути, за да шупне маята.
Добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто, от което ще се разточат бухтите. Тестото се оставя да втаса - може и в хладилник за през нощта.

Готовото тесто се раточва с дебелина малко по-малко от 1 пръст (колкото кутрето, например) и се изрязват ромбовидни бухти. Оставят се да втасат отново (около 30 - 40 мин., според температурата в помещението). След това се пържат в сгорещено олио и още топли, се поръсват обилно с пудра захар.

Забележка: рецептата традиционно изисква концентрирано мляко. По една случайност имах, но занапред възнамерявам да го замествам с нормално прясно мляко, "подсилено" с няколко лъжички сухо.

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #72 -: 28 Юли 2007, 15:19:12 »
Роси, чудесно изглеждат :thumbup:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #73 -: 28 Юли 2007, 15:45:23 »
Благодаря, Мими. И на вкус са чудесни.
И плънка може да им се сложи... сиренце например ще ходи идеално.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #74 -: 29 Юли 2007, 14:11:17 »
Ох,Роси,невроятно апетитно изглеждат тези бухти.Да му се дояде на човек само от снимкта...

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

gurpcylk от Jasonomine
[Днес в 01:12:43]


TubeDigger crack keygen for windows от Stevenlah
[18 Септември 2019, 12:15:01 ]


ocqoueuj от Jasonomine
[16 Септември 2019, 15:17:43 ]


Търся рецепта за едновремешните пасти от Charlessmoke
[12 Септември 2019, 19:53:10 ]


Заместител на вредни храни от podolCob
[22 Август 2019, 20:21:46 ]