Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
18 Март 2010, 01:09:46

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 23 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka  (Прочетена 162431 пъти)
sladka hapka
Модератор
Гурман
Публикации: 4170

Ел. поща
Тук ще ви предлагам моите рецепти за печива. Някои от тях са преписвани от тефтерите на мама или на мамините приятелки, други съм пробвала по рецепти от книги или из нета. Ще се постарая да дам източника на повечето... Знам, че се дебелее от тях, но печенето е тая част от готвенето, която ме влече неудържимо.

exclaim - Рецепта с коментар
 icon_idea - Рецепта с фотография

Закуски

Beignetsicon_idea
Бухти icon_idea
Казанлъшки понички icon_idea
Козуначеното руло на братовчеда Кироicon_idea
Месеница exclaim icon_idea
Тутманик icon_idea
Френски тост със сос от ябълки и стафиди icon_idea

Предястия

Картофи с млечен пастет и пушена рибаicon_idea
Мариновано сирене крема (моцарела) icon_idea
Мариновани гъбки icon_idea

Супи и сосове

Ягодов сос  icon_idea

Основни ястия с месо

Пиле с моцарелаicon_idea
Порк Строганофф  icon_idea
Сочни пилешки бутчета icon_idea

Безмесни ястия

Булгур със зелечуциicon_idea
Киш със спанак и сьомга icon_idea
Кюфтета от червена леща и булгур (Mercimekli Köfte)icon_idea
Пълнен патладжан с моцарела icon_idea
Хрупкави "хаш браунс"icon_idea

Пити, баници, малки питки

Баница с варени яйцa icon_idea
Къпана питка icon_idea
Питка "Слънчоглед" icon_idea
Питка "Слънце" icon_idea
Сладка баница icon_idea
Турски погачи със сирене и копър (Dereotlu Peynirli Poğaça)icon_idea
Турско Рамадан Пиде (Ramazan Pidesi) icon_idea

Кифлички и други печива

Канелени рулцаicon_idea exclaim
Lussekatter icon_idea
Рулца с крем icon_idea
Шведски канелени кифличкиicon_idea
Чаталicon_idea

Кексове и сладкиши

Бананов хляб icon_idea
Дунапренена торта
Кейк с тиквички icon_idea
Кейк "Блага" icon_idea
Кейк "Мока"icon_idea
Меден сладкишicon_idea exclaim
Пандишпаново рулоicon_idea
Полумесеци icon_idea
Kakaolu Islak Kek - Сочен шоколадов сладкишicon_idea
Пенсионерски сладкиш с ябълкиicon_idea
Шоколадов сладкиш с майонеза icon_idea

Малки кексчета и мъфини

Бананови кексчета (Banana Cupcakes) icon_idea
Лимоново - кокосови кексчетаicon_idea exclaim
Мъфини с тофу и маслини icon_idea
Шоколадови къпкейкс с шоколадов мусicon_idea

Десерти и торти

Сладък салам icon_idea
Торта "Мюсли" exclaim icon_idea
Хрупкави тарталети с лимонов крем icon_idea
Ягодово парфе icon_idea
Ягодова торта  icon_idea

Бисквити и сладки

Забравени сладкиicon_idea
Здравословни бисквити
Кокоски icon_idea

Соленки

Кашкавалени кракери icon_idea
Соленки icon_idea

Кремове

Крем "Какао" icon_idea
Kрем “Младост” icon_idea
Лек крем с нектариниicon_idea

« Последна редакция: 02 Март 2010, 23:01:14 от sladka hapka » Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #1 -: 10 Май 2006, 22:11:57 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Питка "Слънчоглед"

продукти:
400 г. кисело мляко (например 1 кофичка "кисело мляко на баба")
200 г. прясно мляко
6 с. л. олио
4 яйца (2та жълтъка се отделят за мазане)
1 1/2 с. л. сол
1/2 с. л. захар
малко по-малко от 2 пакета прясна мая
брашно (отиват около 1 500 - 1 750 г.)
масло (маргарин, олио) - за намазване

приготвяне:
В хладко мляко се разтваря маята със солта и захарта и 1 – 2 лъжици брашно. Оставя се да втаса, докато маята шупне. След това от останалите продукти - без маслото (или другата мазнина) се размесва меко тесто. Бие се 100 пъти.
Правят се 3 топки, всяка от които се разточва на правоъгълник и се намазва обилно с разтопено масло. После се завиват на руло, от което се режат парчета около 4 пръста високи и се нареждат изправени като пънчета в тавата. Оставят се да втаса.

Преди печене се намазва с разбитите жълтъци. Може да се наръси със сусам.
Фурната не се загрява предварително. Аз пека на 180*С, като периодично проверявам дали е готово с дървено шишче за печене.
Така изглежда готовата опечена питка:
« Последна редакция: 17 Май 2006, 19:54:17 от sladka hapka » Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #2 -: 10 Май 2006, 22:21:51 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Питка "Слънце"

продукти:
около 1,200 кг. брашно (количеството варира според вида на брашното)
3 яйца (1 жълтък се отделя за мазане)
1 пакетче прясна мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
500 г. прясно мляко
за мазане на рулата - 3/4 п. масло (евентуално олио, маргарин)

приготвяне:
Маята се размива с малко от хладкото прясно мляко, солта, захарта и брашното в купичка и се оставя да шупне. Когато е готова, се замесва меко тесто от продуктите.

Готовото тесто се разделя се на 3 топки. Всяка се разточва на кора, дебела около 0,5 см. Корите се мажат с разтопеното масло. Питката се оформя по следния начин: Едната кора да се разточва на кръг и от нея се оформят 6 кифли, които се нареждат радиално на тавата. Другите две кори се разточват на правоъгълници, които се навиват на руло. Рулата се режат на "триъгълничета", които се подреждат между кифлите. От крайните парченца (от всички рула) аз оформям едно нещо като розичка, което слагам в средата на тавата, защото крайните парченца са с неправилна форма и не застават като другите.

След като втаса питката, се намазва с отделения жълтък и се пече в незагрята умерена фурна.

« Последна редакция: 17 Май 2006, 19:53:18 от sladka hapka » Активен

« Отговор #3 -: 10 Май 2006, 22:31:56 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща

Къпана питка

продукти:
2 яйца
чаша и половина прясно мляко
1  с. л. сол
1 с.л. захар
1 пакетче прясна мая (или 2 п. суха)
брашно за меко тесто - около 800 -900 г.

приготвяне:
Маята се поставя в купичка и се добавят солта и захарта, както и малко прясно мляко. Млякото да не е студено - от храдилника, а "марно" - демек с температура около телесната. С вилица се намачква хубаво маята, после се разбърква добре, за да стане равна и гладка като боза смес и накрая се добавя останалото прясно мляко. Слагат се и яйцата и постепенно се добавя по малко брашно, докато стане меко тесто. Оформя се на питка. Не се бие.

В чист леген или кофа се пълни хладка вода. Внимателно се поставя питката в легена/кофата! За целта аз използам чето пъти и кухненската мивка.  smile1 (след надлежно измиване).

Като втаса, тя сама ще изплува. Внимателно се вади оттам и се слага в намаслена тава. Оформя се с ръце, прави се по-плоска, може да се надупчи с вилица. По желание може да се наръси със сусам или маково семе. Пече се в незагрята фурна на 160 градуса.

Това е питката, с която се научих да меся. За първи път я направих, докато бях студентка в Щатите - мама ми даваше напътствия по телефона какво да правя и никой, особено аз, не вярваше, че нещо ще се получи. Особено в момента, в който тестото цопна в легена. Тогава гостувах за Коледа на едно американско семейство със сицилиански корени - мъжът беше първо поколение американец, а родителите му не знаеха английски. Когато питката беше вече готова - и приличаше на истинска питка, майката на моите домакини - една стара, забулена в черно католичка, дето ме имаше за Сатана, че не съм ходела на църква и съм била безбожна, каза: "човек, който умее да прави хляб, не е неверник" и почна да ме поздравява.
« Последна редакция: 31 Януари 2009, 18:39:48 от sladka hapka » Активен

« Отговор #4 -: 17 Май 2006, 20:15:04 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Бананов хляб
рецептата е от книгата "Joy of Cooking" от Irma S. Rombauer

Макар че името на сладкиша е "хляб" става дума са нещо, което е по-скоро кейк по нашите разбирания, още повече, че се прави с бакпулвер, а не с мая. Идеален за закуска  през уикендите!

Книгата борави с мярката "чаша", чийто грамаж не се уточнява. Като изходих от фактът, че авторката е американка, мерих с една от големите чаши за кафе, с които американците боравят - те са значително по-големи от стандартните БГ чаени чаши. С такава мярка се получава отличен резултат.

Пуснете фурната да загрява на 180*С.
Пресейте 1 3/4 чаши брашно и добавете към него
2 1/2 ч.л. бакпулвер и
1/2 ч.л. сол

В отделен съд разбийте добре
1/3 ч. маргарин
2/3 ч. захар
3/4 ч.л. настъргана лимонова кора

Добавете към сместа
1 - 2 яйца
1 - 1 1/4 ч. намачкани зрели банани

Постепенно, на 3 пъти добавете брашното с добавените към него бакпулвер и сол, като бъркате непрекъснато.

По желание може да се добавят
1/2 ч. начукани орехови ядки
1/4 ч. накълцани наситно сушени кайсии

Изсипете тестото в намаслена кексова форма и печете около час. Реже се след като изстине.
Активен

« Отговор #5 -: 30 Май 2006, 18:57:04 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Торта "Мюсли"

продукти:
бисквити (обикновени)
кисело мляко
захар (по желание)
сезонни меки плодове - банан, ягоди, киви
мюсли
стафиди (по желание)

приготовление:
         Това е една много лека и лятна торта, която може да се прави дори от деца. Идеята "откраднах" от един тукашен ресторант и на тази основа импровизирах. Резултатът много ми допадна. Външният вид подлежи на "разкрасяване", ако десертът ще се сервира на претенциозни гурмани. В неразкрасения си вид е идеална за ядене от тавата.
        Аз сложих неподсладено кисело мляко, като използвах сладостта само на бисквитите и плодовете, но за любителите на по-сладкото е добре да се сложи малко захар в киселото мляко.
        В правоъгълна тавичка се нареждат плътно бисквитите. Върху тях обилно се слага кисело мляко на равен слой, а върху него - нарязаните на резенчета един вид плодове - например ягоди. Наръсва се с мюсли и стафиди, а върху тях се слага още кисело мляко. След това - отново ред бисквити, ред кисело мляко (тая торта "пие" много кисело мляко, за да стане сочна и лека), ред банани, мюсли и стафиди и пак кисело мляко. В този момент моята тава се напълни, но може да се сложи и трети ред.
        Отгоре тортата отново се покрива с кисело мляко и щедро се наръсва с мюсли.
        Една нощ в хладилника и ... да ви е сладко!

За моята торта аз използвах: бисквити "Пти бьор", кисело мляко "На баба" - кафяво, мюсли на Нестле "Ябълки с канела", ягоди и банани от пазара  Wink

Активен

« Отговор #6 -: 02 Юни 2006, 12:54:00 »
Morena
Помощник-готвач
Публикации: 460

Smiley Хапчице, копнах това мюсли изкушение,  ама си мисля със сметана (заквасена) да го пробвам Roll Eyes , че нещо не се харчи у нас кис. мляко в тоя род рецепти и като чели кобинацията му с банана е проблемчето Roll Eyes.
Активен

MZ
« Отговор #7 -: 02 Юни 2006, 14:43:44 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8735
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Закупила съм всичко по рецептата, дори се надявам бананите да са същата партида, да не объркам нещо Cheesy Tongue
Е, с млякото ще има лека промяна, но надявам се - няма да е фатална

Хайде, Хапке, притеснявай се докато кажем резултата, че да видим тогава в чий телевизор е повредата Grin Grin
Активен

« Отговор #8 -: 02 Юни 2006, 14:49:16 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Хайде, Хапке, притеснявай се докато кажем резултата, че да видим тогава в чий телевизор е повредата Grin Grin
Смей се ти, ама аз наистина винаги се притеснявам като давам рецепти. После само ходя да питам "Ама хареса ли ти" Все едно чакам хората зорлем да ме хвалят. А то не е така. Аз съм скромна Grin
Активен

« Отговор #9 -: 02 Юни 2006, 14:55:23 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

........ Все едно чакам хората зорлем да ме хвалят. А то не е така. Аз съм скромна Grin

а-а-а-а-а, за хваленето ли било?  е, ще го имаме пред вид Grin Grin Tongue
Въпросче - а в Щъркелите миксери продават ли?
Активен

« Отговор #10 -: 02 Юни 2006, 15:40:24 »
Morena
Помощник-готвач
Публикации: 460

Ми пепчо, не съм забелязала ама си мисля, че по скоро не .
Активен

MZ
« Отговор #11 -: 02 Юни 2006, 17:39:43 »
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 7715
Юлия

Аз купих всичко  и отивам да приготвям Smiley чакайте отчет  Grin

Пепи не продават миксери  Wink
Активен
« Отговор #12 -: 02 Юни 2006, 17:56:56 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

аз пък дори я направих. Чакай Хапке до сутринта и се притеснявай  Roll Eyes Roll Eyes
ако евентуално не я нападнат тийновете посред нощ /което изобщо не е за изключване Grin Grin Grin /

Хайде - отчет да дам - прекрасна лятна торта. Е, можеше още да постои в хладилника да поизмръзне, но кой да я чака  Huh Пък и тъй като гледам сутринта едва ли ще има много от нея  Roll Eyes Roll Eyes
Сладка Хапке, можеш още такива да пуснеш, няма да ти се разсърдим. Благодарим за рецептата  Smiley
« Последна редакция: 02 Юни 2006, 21:02:06 от pep-4o » Активен

« Отговор #13 -: 03 Юни 2006, 09:32:44 »
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 7715
Юлия

Мой ред  Grin Страхотна диетична торта  Kiss
Благодаря Хапке Wink

* Copy of Picture 013.jpg (48.58 KB, 336x399 - видяно 26693 пъти.)
Активен
« Отговор #14 -: 03 Юни 2006, 09:59:16 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Страшна снимка, майсторке!!!

Радвам се, че ви хареса. Wink
Активен

Страници: [1] 2 3 ... 23 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio