Автор Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka  (Прочетена 461587 пъти)

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #270 -: 21 Ноември 2009, 10:39:33 »
Мими, радвам се, че си наминала към темичката ми. Няма все аз са "крадвам" от твоята  ;D (ЧРД на патерица! Сърдечни поздрави от цялата ми фамилия, която поне 2 пъти седмично се облажва с дунапренена баница и те споменува!!!)

pavlety

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 554
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #271 -: 07 Декември 2009, 09:53:47 »
 Отдавна не бях правила медения сладкиш и бях забравила колко е вкусен и лесен. Специални поздрави от децата!

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #272 -: 09 Декември 2009, 15:23:55 »
Sladka hapka, ето ме в твойта темичка  :hi: Приготвих твоите Лимоново - кокосови кексчета. Харесаха се много в къщи, наистина са много нежни и ароматни. Благодаря за рецептата.  :thumbup: Ето как ми се получиха:

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #273 -: 09 Декември 2009, 15:28:39 »
От сннимката си личи, че са вкусни.
Радвам се, че си наминала към тази тема.  :hi:

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #274 -: 12 Декември 2009, 20:53:59 »


Тутманик

Рецептата е от една "архивна" книга, която е на голяма почит у нас - "Какво да сготвим набързо" на изд. Техника. Тя беше на голяма почит у мамини, но след като се омъжих и мама отказа да ми я даде, си я купих от една сергия употребявана. Вече е напълно употребена и едва се държи, но това е заради сполучливите рецепти.

400 г. брашно
4 яйца
150 г. масло (не олио!!! масло)
200 г. кисело мляко
200 г. сирене
1 ч.л. сода
малко ким за поръсване

Разбийте яйцата и добавете към тях киселото млко с угасената в него сода, натрошеното сирене и разтопеното масло. Разбъркайте и прибавете и брашното.
Намажете малка тавичка с масло (!!!) и изсипете тестото вътре. Леко загладете с лъжица или с пръсти и наръсете с ким.
Пече се в умерена фурна.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #275 -: 11 Януари 2010, 11:50:20 »


Полумесеци

Това е много популярна рецепта от детските ми години. Сигурно повечето от тукашните масторки имат рецептата, но искам да ви представя и моя вариант - любим у нас.

5 бр. яйца
150 г захар
150 мл олио
200 г брашно
1 ванилия
кората на 1 лимон - настъргана на ситно
50 г (или 1 бурканче от бебешко пюре) нарязани (едро смлени) орехи
1 пакетче (10 г) бакпулвер
пудра захар за поръсване

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване.
Добавят се постепенно олиото, брашното с бакпулвера, ванилията и лимоновата кора.
Сместа се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка. Аз ползвам правоъгълна тава с размери 20х32 см. Отгоре равномерно се наръсват орехите.
Пече се в предварително загрята умерена фурна.
Готовата платка се вади върху хартия за печене или фолио. Наръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.
След това, с помощта на чаша, се изрязват полумесеците.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #276 -: 11 Януари 2010, 13:22:31 »


Сладък салам

Старата семейна рецепта за сладък салам изискваше употребата на сурови яйца. Тъй като напоследък не ми се ще да давам на децата яйца, които не са минали през термична обработка, правих доста проби. Тази рецепта открих в блога Pink Bites, където пък се обяснява, че била от Бразилия.

За три стандартни по големина "салама" ще са ви необходими следните продукти:

400 (+) г чаени бисквити - смес какаови и бели
1/2 ч.ч. стафиди
2 с.л. коняк или ром
1 ч.ч. бадеми
1/2 ч.ч. натурално какао
1 ч.ч. разтопено масло
1 кутия подсладено кондензирано мляко
хартия за печене

За да стане вкусен "саламът", трябва да се сложат вкусни бисквити. За тази рецепта препоръчвам маслените, а не типа "обикновени" бисквити, например, тези (любими на моите деца). Смесвам бели и кафяви бисквити, да да може при разрязване на десерта накрая да има "сланинки":



Стафидите се накисват в коняка за около 10 мин. Аз лично предпочитам по-лесния вариант, в който ги слагам в МВ на ниска степен за няколко минути. Вместо коняк слагам уиски, защото това имаме у нас.
В купа натрошавам бисквитите. Добавам бадемите, маслото, какаото и кондензираното мляко. Накрая слагам накиснатите стафиди, които съм отцедила от останалия алкохол. Слеста омесвам с ръце много добре. Ако е прекалено сухо, добавям още малко разтопено масло, а ако е твърде течно - още бисквити. В тази рецепта количеството на "мокрите" съставки зависи от вида на бисквитите - при по-твърди бисквити се налага да се добави още масло.

Сместа разделям на три части и оформям като руло върху хартия за печене или фолио. След това увивам стегнато и оставям в хладилника - най-добре за една нощ.

Сервира се нарязано на филийки - поне по 2 -3 на човек, че иначе се сърдят  :smile1:
« Последна редакция: 11 Януари 2010, 13:28:47 от sladka hapka »

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #277 -: 11 Януари 2010, 13:38:05 »


Мариновани гъбки

по идея от  Pink Bites

400 г. култивирана печурка
4 с.л. зехтин "Екстра Върджин"
3 с.л. оцет
1 1/2 с.л. сух риган
1 1/2 с.л. босилек
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. млян черен пипер

(по желание може да се добави нарязан пресен лук и пресован чесън, но у нас не ги харесват. Ако има възможност, могат да се ползват пресни вместо сухи подправки, както и да се завменят с други предпочитани - например, магданоз, мащерка, чубрица).

Гъбите се измиват исе изрязват пънчетата.
Сваряват се в кипяща вода за 10 мин., след което се вадят да изстинат.
През това време в голям буркан или друг съд с капак се смесват останалите продукти и се разклаща добре, за да се смесят. Добавят се гъбите и са разбъркват добре.
Оставят се в хладилника поне за 1 нощ.
Преди сервиране се вадят от хладилнита 10тина минути по-рано.

Освен като предястие, тези гъбки са много подходящи и като добавка да различни салати. А зехтинът в чинийката е невероятен в комбинация с пресен хляб!



sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #278 -: 14 Януари 2010, 22:29:15 »


Сочни пилешки бутчета


За приготвянето им ще са ви необходими:

6 цели пилешки бутчета (или 12 долни бутчета)
1 опаковка майонеза
1 ч.ч. галета
1 с.л. чубрица
1 с.л. паприка
1 с.л. червен пипер

В дълбока чиния или купа разбъркайте галетата с подправките
Разделете бутчето на две части. (у нас никой не яде кожата на пилето, затова тук е моментът за махането й).
Всяко парче обилно намажете с майонеза и оваляйте в панировката.
Поставете в тавичка (не е нужно да се маже с мазнина, но за да си спестите търкането после, може да сложите хартия за печене).
Изпечете на 200 г С за около час.

Забележка:

За да съкратите времето за печене, може предварително да сварите леко пилешкото
Тази рецепта е подходяща и за крилца.

И последно - подправките могат да са по ваш избор. Правила съм го и само с галета, пак е вкусно.

Това пиле е вкусно и студено. Но не и притоплено  :smile1:



sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #279 -: 14 Януари 2010, 22:44:31 »


Шоколадов сладкиш с майонеза

(рецептата е адаптирана от Modern Retro Woman)

Наименованието общо - взето изчерпва и нужните продукти  :smile1:.
Тези дни почти погрешка се озовах с две опаковки майнеза. У нас майнеза се купува само и единствено за пилешкото по горната рецепта. Така че беше ясно какво ще се случи с едната опаковка. За другата се допитах до Гуглето и то така услужливо ми предложи този традиционен американски сладкиш, който води началото си от рецептите на гърба на бурканите с майонеза, а впоследствие всяка домакиня го е приспособила към вкусовете на семейството си. Резултатът ни хареса - много сочен, направо лепкав, точно както си спомням шоколадовите кейкове от студентския ми американски период.

Глазурата отгоре е мое допълнение, но като ще е гарга, да е рошава.

Нужните продукти са:

1ч.ч. майонеза (гледайте да е безсолна) - това е точно 1 опаковка от 200 г.
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. бакпулвер (сода бикарбонат)
ванилия (аз я пропуснах)

За глазурата - шоколад и масло в съотношение 2:1. Аз исках да има повечко, затова използвах 200 г. шоколадов кувертюр със 100 г. масло.

В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.
Изсипете в намаслена и посипана с брашно форма (аз ползвах силиконова)
Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Забележка - ако решите да правите малки кексчета, времето за печене се редуцира на 15 - 20 мин., а температурата - на 160г. С

За да приготвите глазурата, най-напред разтопете на водна баня или в МВ шоколада и след това добавете маслото. Разбъркайте добре, до получаването на гладка смес.

След изпичане, извадете сладкишът да изтине. Поставете в чиния за сервиране и покрийте с глазурата.
« Последна редакция: 15 Януари 2010, 00:55:45 от sladka hapka »

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #280 -: 15 Януари 2010, 00:37:15 »
Благодаря ,че сподели рецептата за този толкова вкусен шоколадов сладкиш. :air_kiss:
Ето го и моя ,глазурата е с бял шоколад

« Последна редакция: 16 Януари 2010, 01:05:54 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #281 -: 15 Януари 2010, 00:40:30 »
Леле, колко си бърза!
Виждам, че с бакпулвер е станало чудесно. Да сложа ли отметка за това в рецептата?

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #282 -: 15 Януари 2010, 00:43:01 »
Ако искаш сложи и с бакпулвер e супер. :smile1:
« Последна редакция: 15 Януари 2010, 02:01:03 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #283 -: 17 Януари 2010, 13:49:08 »
Хайде и аз с моите благодарности за този Шоколадово майонезен сладкиш   :flower: :flower: Чудесен е - много черен, много шоколадов! Точно по наш вкус!  :air_kiss:

« Последна редакция: 22 Януари 2010, 23:48:56 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #284 -: 17 Януари 2010, 14:45:28 »
Роси, много интересни рецепти си избълвала ;D :thumbup: Харесах си и гъбките, и сладкишчето :yahoo:А по подобен начин на сочните бутчета и аз правя филе - много е вкусно и лесно :smile1:
« Последна редакция: 17 Януари 2010, 14:47:19 от vesela »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38

* Последното от форума

Re: Игра с думи от cvetozara123
[20 Април 2017, 20:29:32 ]


Re: Асоциации- продължение от cvetozara123
[20 Април 2017, 20:28:58 ]


Re: Къде мога спешно да намеря ножове? от cvetozara123
[20 Април 2017, 20:27:32 ]


Re: Мазнина за печене от tomislava
[19 Април 2017, 20:37:23 ]


Re: Къде мога спешно да намеря ножове? от tomislava
[19 Април 2017, 11:40:48 ]


Re: Варна-пицария от tomislava
[19 Април 2017, 11:10:21 ]


Re: Мазнина за печене от mariqna44
[19 Април 2017, 11:02:21 ]


Re: Подочистачка от mariqna44
[19 Април 2017, 00:14:51 ]


Re: Отглеждате ли си подправки? от mariqna44
[19 Април 2017, 00:01:49 ]


Re: Варна-пицария от mariqna44
[18 Април 2017, 22:54:08 ]


Re: Отглеждате ли си подправки? от tomislava
[15 Април 2017, 19:52:54 ]


Re: Асоциации- продължение от tomislava
[14 Април 2017, 14:53:58 ]


Re: Игра с думи от tomislava
[14 Април 2017, 14:53:23 ]


Re: Подочистачка от tomislava
[14 Април 2017, 14:51:47 ]


Re: Умните уреди в кухнята от mariqna44
[13 Април 2017, 11:19:43 ]


Re: Отглеждате ли си подправки? от mariqna44
[13 Април 2017, 11:16:07 ]


Re: За ноктите от mariqna44
[13 Април 2017, 10:53:45 ]


Re: Подочистачка от mariqna44
[13 Април 2017, 10:50:39 ]


Re: Козунак на конци с помоща на хлебопекарна от denyo
[07 Април 2017, 22:00:44 ]


Re: Игра с думи от mariqna44
[29 Март 2017, 22:29:39 ]