Тези дни се чудех какво да напрвя с един пакет поизостанало какаово мюсли. В нета попаднах на рецептата на една италианска кулинарка - Моника, която предлага чудесен вариант за вкусни и същевременно здравословни сладки. С малки изменения пробвах рецептата и резултатът много ми допадна. И тъй като мюслито не стигна за цялата доза, за част от бисквитките ползвах едросмлени орехи. В оригиналната рецепта се сочи, че вместо това може да се използва и корнфлейкс.
2 яйца 2 с.л. стафиди 1 с.л. тиквени семки 1 с.л. белено слънчогледово семе 80 gr разтопено масло 110 gr загар 2 с.л. едросмлени орехови ядки 320 gr брашно 10 gr (1 пакетче) амонячна сода, разтворена в 1/2 ч.ч. прясно мляко щипка сол 1 ванилия мюсли, корнфлейкс, натрошени орехи - за овалване
В купа поставете разтопеното масло и останалите продукти - без тези от последния ред. Разбъркайте добре
Сложете в хладилника най-малко за 30 минути.
С лъжичка вземете по малко от бисквитеното тесто и го изсипете в съдинка с мюсли, орехи или корнфлейкс. Оваляйте добре и оформете на топче с големина на малък орех.
Поставете в тава, покрита с хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 170 градуса С фурна, около 20 минути.
Забележка: готовите бисквитки не са особено сладки - ако сте почитател на сладкото, пробвайте с повече захар. Но при мен точно този вкус се оказа високо оценен от колегите, които ги лапнаха като топъл хляб
Активен
"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
Сладка хапка, много ми хареса рецептата за тези бисквитки- има едни купешки , които са със същите съставки и много се тачат в нашето семейство, така че при първа възможност- ще си пробват !
Сладка хапка, направих медения сладкиш! Едната половина с мед, а другата със шоколад (синът ми не обича мед). Не обичаме канела и не сложих, дали за това ми остана жълт......
Направих прекрасната лека торта мюсли, но за съжаление не можах да снимам...Страхотно ни хареса, а моя вариант беше с ред какови бисквити и стана още по-красива като се разреже....Благодаря много за споделената рецепта!
Desychem, страхотна е на вид! И си права - става и за хора, които се опитват да се хранят по-здравословно. Е, в тоя случай биквитите могат да са пълнозърнести, но това са подробности
Mivis, извинявай, мила, ама някакси не съм видяла питането ти. Пека питката в най-проста тава за готвене. От тия, дето се правят в тях мусаки, пиле с ориз и т.н. Никога не съм я мерила А и няколко см не са от значение - то тестото си намира място. Но точно тая питка е бая голяма, ако имаш избор, вземи си най-широката тава, че иначе много се надига. Случвало ми се е да правя от една доза две питки - само че тогава стават по-ниски.
Активен
"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
Това е стара и любима семейна рецепта, която взех от един невероятен стар майстор - готвач. На него дължа 2 -3 кг. всяко лято, които после не успявам да сваля.
Kрем “Младост” за 6 порции:
250 мл. течна сметана се разбиват добре с 200 г. захар. Когато сместа стане пухкава, се добавят 500 мл кисело мляко (рецептата е стара и на времето мярката беше 1 кофичка) и се разбърква добре. По желание – ванилия.
Взема се 1 желатин, смесва се с 4 с. л. студена вода и се оставя за 10 мин да набъбне. След това – на средно силен котлон, като се бърка непрекъснато, за да се разтвори. Не се оставя да заври. След като се разтвори, се отнема от огъня, за да поизстине малко, иначе може да пресече млечната смес. После се добавя в сместа, разбърква се добре и се сипва в купички.
Плодове се добавят по желание, каквито и колкото има. У нас се набляга на прасковите и нектарините – обелени и нарязани на ситно. Може да се залее отгоре и с някоя от готовите глазури.
Ако се увеличи количеството на желатина – 1 ½ или 2 пакетчета, сместа става много по-стегната и така правя с нея парфе (върху тънка пандишпанова подложка).
Активен