Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
21 Март 2010, 07:11:34

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka « назад напред »
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 23 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka  (Прочетена 163162 пъти)
« Отговор #30 -: 17 Юли 2006, 12:58:02 »
kalina
Главен Готвач
Публикации: 533

От край време съм луд фен на тестените изделия (вероятно защото баба ми ги правеше често, разнообразни и феноменално вкусни).  Shocked  Ние в нашия край наричаме месеница нещо маалко по-друго, но това не е важно...
Въпросът ми е за  "Сладката баница на Стефчето"- моля, sladka hapka, да пообясниш техниката на "надиплянето" (ако има такава   Smiley ), че по снимката (въпреки че е чудесна) не мога точно да се ориентирам. Благодарство!    thumbup
Активен
« Отговор #31 -: 17 Юли 2006, 15:35:42 »
sladka hapka
Модератор
Гурман
Публикации: 4175

Ел. поща
"Надиплянето" не е кой знае каква философия - просто идеята е листът да не е гладко изпънат върху тавичката, а да се понагъне, така че да има хълмчета и долинки. Така се получава по-пухкава баницата, по-въздушна. По-рано изрязваш от корите кръг с размерите на тавичката и кора - плънка - кора-плъка. Сега както е цяла кората, просто я набирам, за да се помести цялата в тавата.
Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #32 -: 28 Август 2006, 17:56:28 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Кейк "Блага"

Това е кейкът на свекърва ми. Въпреки това го правя редовно, рецептата е добра.
1ч.ч. = 200 мл.

продукти:
5 яйца
2 ч.ч. захар
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода - хладка
1 пакетче бакпулвер (10 г.)

приготовление:
Пуснете фурната да загрява на 180*С.

Яйцата се разбиват добре със захарта, добавя се водата и смесеното с бакпулвера брашно. Изсипва се в намаслена форма за кейк.

По желание част от тестото може да се оцвети с какао. В този случай какаовата смес се изсипва върху бялата и с лъжица се разбърква леко, за да се получат "мраморни" шарки. Друг вариант е да се добавят смлени или счукани орехи, захаросани плодове, стафиди - става всякак.

При слагането на кейка във фурната, се изключва горния реотан и се пече само на долен.

Водата може да се замени с прясно мляко.

Готовият кейк се поръсва с пудра захар, докато е още топъл. Може да се залее с разтопен шоколад (както е в случая) или с някаква глазура по избор.

* DSC01777.JPG (48.02 KB, 400x300 - видяно 5881 пъти.)

* DSC01781.jpg (42.75 KB, 400x300 - видяно 5810 пъти.)
« Последна редакция: 29 Август 2006, 13:56:23 от sladka hapka » Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #33 -: 29 Август 2006, 11:00:12 »
Мими
Гурман
Публикации: 1938
Вечна романтичка!

Ел. поща
Хапке, никаква мазнина ли не слагаш в кекса?
Активен

« Отговор #34 -: 29 Август 2006, 13:01:31 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
неее, никаква. Става и без това. Пробвай.
Активен

« Отговор #35 -: 29 Август 2006, 13:31:49 »
Мими
Гурман
Публикации: 1938
Вечна романтичка!

Ел. поща
Мерси, непременно тия дни... с тия вкусни десерти тука ми се развали линията пак  Tongue
Активен

« Отговор #36 -: 05 Септември 2006, 13:50:49 »
Yanche
Чирак
*
Публикации: 33
ентусиастка
8059154
Ел. поща
мога ли да ползвам суха мая за тези рецепти в които се изсиква мая? имам от тази на др Йоткер... 1 пакетче е за 500гр брашно. Или трябва да е прясна?
Активен
« Отговор #37 -: 05 Септември 2006, 21:56:13 »
шошка
Гост

Ел. поща
Току що направих за 2ри път торта "Мюсли". Много е вкусна, мерси за рецептата. Следващото сигурно ще е Zuccini Bread Smiley
Активен
« Отговор #38 -: 05 Септември 2006, 22:59:45 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
мога ли да ползвам суха мая за тези рецепти в които се изсиква мая? имам от тази на др Йоткер... 1 пакетче е за 500гр брашно. Или трябва да е прясна?
Yanche, в повечето рецепти за питки не е напълно уточнена дозировката на брашното. Така не зная как ще прецениш количеството на сухата мая. Иначе принципно няма проблем да с еизползва суха вместо прясна, макар че аз лично предпочитам прясната - става по-добро.
Активен

« Отговор #39 -: 06 Септември 2006, 09:14:54 »
Yanche
Чирак
*
ентусиастка
8059154
Ел. поща
защото имам 4 пакетчета и ми се искаше да ги използвам... ще пробвам веднъж ако не стане ще си купя прясна :-)
Благодаря. Сега съм решила обаче първо да направя мюсли тортата. Ама и за нея имам въпросче - под мюсли се разбира микс нали? от овесени ядки, сушени плодове и ядки или само овесени ядки или каквото си искаш?  :-)
Активен
« Отговор #40 -: 06 Септември 2006, 12:01:07 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Аз съм я правила винаги само с готови миксове мюсли. Ако използваш овесени ядки, вероятно ще ти трябва повече време, за да попие. Забелязала съм, че ядките в готовото мюсли са пригодени да поемат млякото по-бързо (нещо като инстантен продукт).

Абе вземи един пакет и не се главоболи. А нищо не пречи да си добавиш стафиди или някакъв сушен плод по вкус, ако искаш да преобладава определен вкус.

Сухата мая е с голяма трайност. Ако твоята има още време, остави си я за някоя рецепта с фиксирано количество брашно, че да не си хабиш само продуктите.
Активен

« Отговор #41 -: 06 Септември 2006, 13:00:33 »
Yanche
Чирак
*
ентусиастка
8059154
Ел. поща
Ами срока на въпросната мая е до 11.2006 затова с еоглеждам за рецепти с мая за да я оползотворя ...Smiley
Активен
« Отговор #42 -: 06 Септември 2006, 19:08:38 »
iv_deleva
Чирак
*
Публикации: 6

Месеница

много хубава рецепта, благодаря
Активен
« Отговор #43 -: 06 Септември 2006, 19:47:02 »
Velislava
Чирак
*
Публикации: 3

Много мерси за къпаната питка, ще черпя drinks clapping Kiss

За първи път правя питка и взе че стана.
Активен
« Отговор #44 -: 06 Септември 2006, 21:18:10 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Месеница

много хубава рецепта, благодаря

Много мерси за къпаната питка, ще черпя drinks clapping Kiss

За първи път правя питка и взе че стана.

Радвам се, че рецептите са били сполучливи.  Smiley
Активен

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 23 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio