Това отново не е хляб, а кейк. Който всъщност изобщо няма вкус на тиквички. Той е сочен, ароматен и много богат. И издържа успешно, без да засъхне, няколко дни (ако има кой да го остави).
продукти: 3 яйца 1 ч.ч. олио 2 ч. захар 2 п. ванилия 2 ч.ч. настъргани на едно ренде тиквички 1 голяма ябълка - също настъргана на едно ренде 3 ч.ч. брашно 2ч.л. хлебна сода 1ч.л. сол 1/2 ч.л. бакпулвер 1 1/2 ч.л. канела 1ч.ч. счукани орехи 1ч.ч. стафиди
приготовление: Фурната се загрява на 180*с. Яйцата се разбиват добре с миксер и към тях се прибавят олиото, захарта и ванилията. Сместа се бърка с миксера, докато се сгъсти. Прибавят се настърганите тиквички и ябълка и леко се разбъркват с вилица.
В отделен съд се смесват брашното, солта, хлебната сода и бакпулверът. Така получената суха смес се добавя към разбитите "мокри" продукти на три пъти, като леко се разбърква на ръка. След това се прибавят орехите и стафидите. Отново леко се разбъркват, докато се разпределят равномерно.
Така получената смес се разделя в две правоъгълни форми за кейк - намаслени и наръсени с брашно предварително. Пече се около 1 час или докато при проба с дървена клечка, тя излезе суха. Кейкът се оставя "да почине" във формите още десетина минути, а след това се вади и оставя да изстине напълно на решетка.
Активен
"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
Хапке, тествахме и тортата и кейка с тиквички. Дъщеря ми ги одобри и двете и сега ме изнудва да и направя пак. Като се има предвид колко е злояда и колко трудно харесва нещо, направо съм ти задължена за цял живот
Това е сериозен стимул за мен да си седна на д-то и да напиша още някоя рецепта в темата. Щом малката споделя моя вкус, вероятно ще успееш да я придумаш и за още няколко неща.
(офф: радвам се да те срещна и тук)
Активен
"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
До като мислиш за нови вкусотии, аз имам питане за къпаната питка, защото това ще е следващото, с което ще се пробва да я излъжа . След като втаса във водата, после търпи ли допълнителна декоративна обработка и трябва ли да се остави да втаса пак, след като се сложи в тавата?
До като мислиш за нови вкусотии, аз имам питане за къпаната питка, защото това ще е следващото, с което ще се пробва да я излъжа . След като втаса във водата, после търпи ли допълнителна декоративна обработка и трябва ли да се остави да втаса пак, след като се сложи в тавата?
Не е нужно да втасва повторно след като я сложиш в тавата. А за допълнителна декоративна обработка - можеш само малко с вилицата да я понабодеш тук - там. Тя е една лъзгава от водата и няма как да се направи декорирана особено. Това си е една ежедневна проста и вкусна питка. Не е декоративна.
Активен
продукти: 1 пакет кори за баница "Тракийски" За тази баница са необходими много фини кори. В момента на пазара по моя преценка това са "Тракийските", но вероятно в различните градове ситуацията е различна. Ако използвате друг вид кори, имайте предвид, че дозата е изчислена за опаковка от 300 г.
приготовление: Сварете сиропа и го оставете да изстине. Пригответе кексово тесто от продуктите за плънката на баницата. В кръгла, намаслена тавичка започнете да нареждате корите, като ги "диплите" по този начин: На всеки две кори сипвайте с лъжица от кексовата смес, като слагате по 2 - 3 с.л. от сместа, не повече. След като наредите всички кори, изсипете отгоре върху баницата останалото от плънката. Нарежете баницата на квадрати и сложете да се пече.
След като извадите опечената баница, я залейте още гореща с охладения сироп. Може да се сервира със сладолед ... ...или без сладолед
Активен
продукти: 1 ч.ч. прясно мляко 20 г. прясна мая (1/2 пакетче) 1 ч.л. сол 1ч.л. захар 1 с.л олио 1 с.л. оцет 2 яйца около 3 ч.ч. брашно
сирене, олио
приготовление: Размийте маята заедно със солта, захарта и малко от млякото. Постепенно добавете яйцата, останалото мляко и другите продукти и замесете тесто. Може да се направи на ръка или в машина за хляб. Готовото тесто се разделя на топки, които се разточват на правоъгълни кори. Всяка кора се намазва обилно с олио и се поръсва с натрошено сирене, след това се навива на руло и се нарязва на парчета, които се нареждат в намаслена тава изправени като пънчета.
Месеницата се оставя да втаса (необходими са около 40 - 60 мин, според Т на помещението), след това се намазва отгоре с разбит с малко прясно мляко жълтък и се пече на умерена фурна.
Чудих се аз на какво викате месеница, а то какво било. И аз го правя, ама не знаех че така се казва.Виках си му питка със сирене. Правила съм го и със сирене и спанак или сирене и кашкавал.
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8751
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Sladka hapka, страхотно изглежда, а за вкус няма съмнение. Моята рецепта е същата, ама това с розичките никога не съм го правила - майка ми показа едно странно извиване, което всеки път ме мори. до тук. Следващият път ще са твоите розички.
за соса: 3 ябълки, обелени и нарязани на резенчета 1/4 ч.ч. стафиди, бели 1/4 ч.ч. захар 1/4 ч.ч. масло 1 с.л. лимонов сок 1/2 ч.л. канела
приготовление: Загрейте предварително фурната до 200*С. Разбийте яйцата със захарта, млякото и солта. Прибавете канелата. Потопете филийките хляб в получената смес и ги подредете в намаслена тавичка. Останалата смес изсипете отгоре и сложете да се пече.
Пригответе соса, като към разтопеното масло, прибавите ябълките и останалите продукти. Готви се на умерен огън за около 10 мин., или до омекване на ябълките.