Автор Тема: Саламура за сирене  (Прочетена 21736 пъти)

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2399
Саламура за сирене
« -: 15 Ноември 2006, 18:41:36 »
Това търся. Имам 6 буци сирене в хладилника, а не знам как да ги съхраня. От години купувам само вакуумирано и не съм правила саламура отдавна. Не помня нито пропорции, нито нищо. Сега ми се мержее из главата, че се слагаше и лимонтузу, ама колко на колко...

Забравям вече, лоша работа :new_all_coholic:
« Последна редакция: 15 Ноември 2006, 18:44:59 от sladka hapka »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18318
Re: Саламура за сирене
« Отговор #1 -: 15 Ноември 2006, 21:15:44 »
Първи начин: Премери водата и на литър вода сложи 30гр сол и 2гр лимонтозу или 1гр натриев бензоат.Заливаш сиренето, притискаш отгоре с подходящ предмет, така че сиренето да е покрито. За да не хваща "бяла ципа" отгоре - един тънък слой олио. Обаче като ти потрябва сирене си вадиш 1 бучка в  друг съд като там я сложиш във вода-сол 1л/10-12 гр без друго. Или в същото съотношение, но айран/сол
Втори начин: Слагаш вода-сол 1л/40-50гр и пак да е покрито. Вадиш да обезсолиш като поставяш сиренето в чиста вода.

Саламурата на купеното не е толкова солена, макар в магазините да го лекуват, по в мандрите ползват други консерванти.

Трети:  ;) Сирене по шопски, сирене на скара, месеници...........  :new_all_coholic: и на това върви с червен пипер  ::)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2399
Re: Саламура за сирене
« Отговор #2 -: 15 Ноември 2006, 22:30:53 »
Пеп, мерси много. Знаех си ,че ше се включиш.

А първият вариант възвира ли се?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18318
Re: Саламура за сирене
« Отговор #3 -: 16 Ноември 2006, 08:39:13 »
Пеп, мерси много. Знаех си ,че ше се включиш.

А първият вариант възвира ли се?

Ще се включа, ама нали съм кандидат за "минута е много"  :-[ ето пропуснах - водата със солта се възвират. След като изстине се прибавят лимонтозу или натриев бензоат и тогава се залива.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2399
Re: Саламура за сирене
« Отговор #4 -: 16 Ноември 2006, 11:07:11 »
Данке!

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: Пая, явно никой тук не е правила такава лютеница. Кажи на мама да свари, с рани подправки, които е усетила там и да кара по усет
    18 Ноември 2014, 11:51:14
  • pep-4o: полезността е да се яде в суров вид, или да се извлече сока и дори, защото другото е целулоза. А всварената едав ли ще остане нещо.
    18 Ноември 2014, 11:50:51
  • paq: била много полезна, препоръчали я за сринат имунитет, иначе на туршия е много вкусна също
    17 Ноември 2014, 22:49:41
  • paq: аз търся рецепта за лютеница от земна ябълка, майка ме помоли да потърся, брат ми си купил от био магазин и тя се вдъхновила
    17 Ноември 2014, 22:48:11
  • KrokozabYl: супер! При мен лапето не понася цвекло и това си е, та я правим винаги 2 вида
    17 Ноември 2014, 16:43:00
  • pep-4o: Мерси, КРо, на салатка с червено цвекло и моркови съм я решила
    17 Ноември 2014, 16:31:58
  • pep-4o: а не, не, те картофите броят като ядат печени, камо ли друго.
    17 Ноември 2014, 16:31:46
  • KrokozabYl: иначе на Йоанка четах с печена, ма много разправия
    17 Ноември 2014, 16:06:42
  • KrokozabYl: най-мързеливия начин е настъргана сурова, може с моркови и други такива комбинации
    17 Ноември 2014, 16:06:28
  • pep-4o: ама то  у нас не е много че половинът го прави на фрешове разни, ще си направя салата и аз сега
    17 Ноември 2014, 16:02:27
  • pep-4o: накупих аз, към кило прибрах
    17 Ноември 2014, 16:02:13
  • Dyke: Някъде четох, че земните ябълки са най-полезни като е сварят като картофите.....не съм пробвала
    17 Ноември 2014, 14:33:38
  • KrokozabYl: оцет също
    17 Ноември 2014, 13:41:01
  • KrokozabYl: зависи колко чесън обичате, че половинът се улива
    17 Ноември 2014, 13:40:36
  • KrokozabYl: ми 3-4 скилидки чесън, зехтин, сол, както обикновена салата и ми харесва - пробвай
    17 Ноември 2014, 13:40:14
  • pep-4o: мооля :)
    17 Ноември 2014, 13:15:26
  • pep-4o: Колко лек, Кро? олио оцет... давай жокер, че трябва да правя тез идни
    17 Ноември 2014, 13:15:21
  • KrokozabYl: аз земната ябълка я обичам стъргана с лек чеснов дресинг. Само така я ям :(
    17 Ноември 2014, 10:00:24
  • paq: Здравейте! Някой да е срещал рецепта на лютеница от земна ябълка?
    15 Ноември 2014, 19:34:13
  • pep-4o: браво на мама!
    14 Ноември 2014, 15:51:55
  • wafi: Благодаря ти! Вчера ги правих и детето много ги хареса :)
    14 Ноември 2014, 15:11:07
  • pep-4o: сутринта не го бъркай, направо сипвай в шприца и пържи
    13 Ноември 2014, 10:42:45
  • pep-4o: може да, покрий със свежо фолио в голяма купа, то ще се надуе до някъде.
    13 Ноември 2014, 10:42:33
  • wafi: Пепчо имам въпрос относно твоите казанлъшки понички. Мога ли да забъркам тестото от вечерта и да го оставя в хладилника а на сутрита да ги пържа?
    13 Ноември 2014, 00:57:30
  • pep-4o: моля :)
    12 Ноември 2014, 16:44:55
  • wasia: Благодаря ти Пепи!!!!!
    12 Ноември 2014, 13:10:36
  • pep-4o: морковена торта http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,4467.msg201237.html#msg201237
    12 Ноември 2014, 11:39:52
  • pep-4o: още едни мъфини сморокви http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,815.msg26796.html#msg26796
    12 Ноември 2014, 11:38:41
  • pep-4o: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3577.msg227453.html#msg227453 кексчета с моркови на Гаря
    12 Ноември 2014, 11:38:20
  • pep-4o: мъфини с моркови http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1732.msg40760.html#msg40760
    12 Ноември 2014, 11:38:01

* Последното от форума

Re: ЧРД, Вася! от wasia
[Днес в 00:36:03]


Re: Продавам списание "Уверени в кухнята" от lilia.ivanova
[21 Ноември 2014, 23:22:22 ]


Re: Продавам списание "Уверени в кухнята" от vesela
[21 Ноември 2014, 23:03:24 ]


Re: Продавам списание "Уверени в кухнята" от lilia.ivanova
[21 Ноември 2014, 22:05:04 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[21 Ноември 2014, 20:47:01 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[21 Ноември 2014, 20:42:41 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[21 Ноември 2014, 20:41:09 ]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от elidrag
[21 Ноември 2014, 20:14:06 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Mariana G
[21 Ноември 2014, 18:40:08 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[21 Ноември 2014, 18:38:30 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от radost.1955
[21 Ноември 2014, 18:37:39 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Mariana G
[21 Ноември 2014, 18:32:17 ]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от Valentina Petrova
[21 Ноември 2014, 18:19:15 ]


Re: ЧРД, Вася! от radost.1955
[21 Ноември 2014, 18:18:35 ]


Re: Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Valentina Petrova
[21 Ноември 2014, 18:18:22 ]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от Valentina Petrova
[21 Ноември 2014, 18:17:44 ]


Re: ЧРД, Вася! от Did_ka
[21 Ноември 2014, 17:37:23 ]


Re: ЧРД, Вася! от Aura
[21 Ноември 2014, 17:18:57 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от ceckavd
[21 Ноември 2014, 16:40:12 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[21 Ноември 2014, 16:31:05 ]