Автор Тема: Lecker pobäcker Kalina - авторска тема  (Прочетена 177349 пъти)

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Бисквитки с овесени ядки
« Отговор #105 -: 09 Август 2006, 15:10:45 »
Бисквитки с овесени ядки
 (oт http://www.chefkoch.de/rezepte/209781087819261/Haferkekse.html)


120 г   масло
300 г   овесени ядки
100 г   Захар
2    Яица
1 Пак.   Ванила
½ чаена лъж.   Бакпулвер    
30 г   брашно

Поомекналото масло се обърква с овесените ядки и сместта се оставжа за няколко минути в хладилник.
Захар, яица и ванилия се зазбиват добре до гъста пяна.Добавя се първата смес.
Смесват се брашното и бакпулвера и се подбъркват към получената смес.
Върху намаслена тава или хартия се слагат на разстояние една от друга, с 2 лъжици малки купчинки от сместта.
Печене: на 190 °C  около 10-15 Мин.

Вариянти: може да се сложи какао в тестото, а за Коледа- канела.
Опитвала съм още с "пияни" (в ром накиснати) стафиди.
Намислила съм да пробвам и със смлени ядки.

Photo: http://www.chefkoch.de/rezepte/209781087819261/Haferkekse.html
« Последна редакция: 09 Август 2006, 15:16:14 от kalina »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Чеснова супа
« Отговор #106 -: 09 Август 2006, 15:38:47 »
       Чеснова супа

(рецепта от Mancha, Испания)


250 г   бял хляб (нарязан на малки кубчета)
6 лъж. зехтин
8 склидки чесън (много фино нарязани)
1 чаена лъж. Червен пиреп (сладък)
1 чаена лъж. Червен пиреп (лют)
    Сол    
1 литър бульон
4 яйца

Хлябът и зехтина се запържват в тиган, добавя си и чесъна- до лекото му покафеняване , при постояннно бъркане .Овкусява се със сол и пипер и се залива с бульона.
Вари се окло 15 мин в покрит съд.
Така сврената супа се сипва в 4 панички и във всяка от тяь внимателно се слага по едно яйце.Пекат се в предварително загрята фурна , 200'C около 10 мин. Сервира се много гореща.

Ot:   http://www.chefkoch.de/rezepte/559721153998945/Knoblauchsuppe.html



kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Яйчен ликьор
« Отговор #107 -: 09 Август 2006, 15:51:11 »
Яйчен ликьор
 
4 жълтъка
250 г   захар
250 мл Конденсирано мляко (10% масленост)    
¾ Литър ракия
3 Пак. Ванила

Яйцата, захарта и ванилията се бият на пяна.
Внималено се добавя млякото и се обърква добре, а накрая- ракията.

Съхранява се в хладилника до 4 седмици (при съвсем пресни яица).
 :o

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Lecker pobäcker Kalina - авторска тема
« Отговор #108 -: 25 Август 2006, 15:13:17 »
"Очите на шефа"

500 г Брашно
1 Пак.Суха мая   
1 супена лъж.   Захар
1 чаена лъж.Сол    
340 мл Вода

Омесва се еластично тесто и се оставя да втаса 40-50 мин. на топло.
Тестото се омесва после и се дели на 8 топки, които се оставят да довтасат 10-15мин.
Pаботната повърхност се набрашнeнва и с набрашнени пръсти (а може и с лъжица) се прави дупка в средата на всяка топка. Дупката се разширява постепенно с въртeливи движения на пръста до около 4см диаметър.
Така получените пръстeни се слагат върху хартия за печене и на разстояние един от друг да втасат отново около 30мин.
Загрява се предварително фурната на 225°. Слага се в една тенджера вода да заври на "ключ".В нея се слагат един по един "пръстените" като се варят по 30 секунди от всяка страна.Тогава се вадят с дупчена (решетъчна) лъжица, отцеждат се бързо бърху кухненска кърпа и се слагат в горещата фурна на средната скара. Пекат се около 20-25 мин.

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Lecker pobäcker Kalina - авторска тема
« Отговор #109 -: 25 Август 2006, 15:17:19 »
Варени гевречета, а  ;D. Много ги обичам.

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Сладкиш с "трохи"
« Отговор #110 -: 30 Август 2006, 11:32:57 »
Сладкиш с "трохи"

---Тесто:
200 г   Брашно
4    Яйца
1 чаена лъжичка Бакпулвер    
200 г   Захар

---"Трохи":   
250 г   Масло   
400 г   Брашно
200 г   Захар

---Глазура:    
1 чаша Сметана (течна)-около 200мл   
    Пудразахар

Замесва се тестото и се разстила върху намазнена (още по-добре-върху хартия за печене)  правоъгълна тава.
Омесват се "трохите" и се наръсват небрежно върху тестото.
Така се пече при 200°  20-25 Мин.
Като се опече, моментално след изваждане от фурната-още горещ се, залива със сметаната и се поръсва с пудра захар.

Ефектен и бърз сладкиш- както виждате, а и много вкусен-гарантирам!
Това ми е рецепта N.1 в списъка "сладкиши за бързо реагиране"    :)

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
"Кезе-Доматино"
« Отговор #111 -: 31 Август 2006, 16:53:09 »
Ето пак  нещо бързо и от достъпни продукти (с които разполагаме в къщи):

"Кезе-Доматино"
(2 порции или 1голяма)

2 Яйца
25 мл прясно мляко
4 Домата
120г сирене
"зеленина"
Сол, Пипер
евент. кашкавал

Доматите, нарязани на шайби се нареждат бърху намаслена тавичка, отгоре се натрошава сиренето.Яйцата се разбиват, добавят се млякото, солта и пипера на вкус.С последната смес се заливат продуктите в тавата. Пече се при 180° около 30 Минутен. Понякога позапичам и настърган кашкавал отгоре (ако ми се намира).
Поръсва се с магданоз.
Може да се сервира топло, поизстинало или студено.

PS- веднъж щерка ми много настоя да хвърлим шепа гъби вътре и го направихме, ама само веднъж... :)


Снимка: http://www.gofeminin.de

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
КокоСинки
« Отговор #112 -: 15 Септември 2006, 13:32:12 »
Ето нещо леко(става даже и за лятото), бързо и много вкусно (няма начин-нали е кокос  :) ):

КокоСинки

4    белтъка
150 г   Пудразахар
65 г   извара или крема-сирене
1 чена лъжичка лимонов сок    
4 капки есенциа "горчиви бадеми"
250 г Кокосови стърготини

Разбиват се на сняг белтъците,добавят се захарта и останалите продукти.
С 2 чаени лъжици се правят малкички купчинки върху хартия за печене.
Пекат се около 12-15 мин при 200°C.

Miro

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Lecker pobäcker Kalina - авторска тема
« Отговор #113 -: 15 Септември 2006, 19:22:05 »
 Калина , отскоро съм във форума , но съм възхитен . Чудесни рецепти и идеи. Браво ;)

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Lecker pobäcker Kalina - авторска тема
« Отговор #114 -: 18 Септември 2006, 09:45:29 »
Здрасти,Мirо и добре дош-ъл/ла!   :welcome:
Много ти благодаря за хубавите думи- особено в понеделник сутрин (както е сега),те ме топлят и ми дават приятет тласък за новата седмица!
Пък хайде- подсkажи и ти някоя любима рецептичка или кулинарна идейка- ще чакам!   :flirt:
До скоро! 

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Картофени пръчици
« Отговор #115 -: 18 Септември 2006, 11:00:24 »
Картофени пръчици

250 г   Картофи,сварени и изстинали   
250 г   Масло
250 г   Брашно
1 чаена лъжичка Сол
    Ким
    Белтък

Картофите се обелват,настъргват се (смилат) максимално фино и се омесват с маслото и брашното на тесто.
От последното се омесват пръчици (колкото пpъст долу-горе; стават по-сочни така!) или се разточва кора (около3 мм дебела), от която с изрязват лентички (аз ги правих така- дълги около 10см и дебели-2; така стават по-хрупкави!).
Пръчиците се замазват с белтъk, поръсват се със сол /ако ви се намира много едра е особено ефектно/ и ким.
Пекат се на 175°C ~10-15 мин. до златисто-кафеникаво.
Излизат около 35-45 броя.

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Лесен сладкиш с извара
« Отговор #116 -: 19 Септември 2006, 09:51:27 »
Лесен сладкиш с извара

250 г   Масло
250 г   Захар
3    Яйца
2 Пак.Пудинг "Ванила"(може и 1 Ванила+ 1напр. Бадем или лимон)    
1 чаена лъж. Бакпулвер    
1 кг   извара ( с около 20 % масленост)   
По желание:1-2 лъж.ром   Ром; капка напр. есенциа горчив бадем ;смлени бадеми или др.ядки; стафиди.

Всички продукти се смесват и  получената каша се изсипва въху покрита с хартия за печене "разкопчаваща се" тавичка.Пече се при 170°C около 1час.
 

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Ябълков мус
« Отговор #117 -: 21 Септември 2006, 15:43:20 »
Едно актуално предложение за използуване на ябълките, които не са трайни и съотв. не могат да се запазват свежи за зимата.
Особено подходящи са ароматните  ябълки, като може да се смесват и няколко сорта .

 
    Ябълков мус
(основна рецепта, 1 доза)

1 кг   Ябълки
100 мл   Ябълков сок (може и просто вода)
    Канела
      Захар

Ябълките се измиват, почистват от семките и се сваряват в тенджера под налягане-около 2-3 мин (но може и в обикновена- за 10-12 мин).След това се претриват през сито за по-фина консистенция. Подслаждат се, ако е нужно (по желание) и се овкусява с малко канела (по желание).
Затваря се горещ в топли бурканчета с винт, които се обръщат и няма нужда да се варят допълнително.
Също така, муса може да се замрази дълбоко- издържа така 6 и повече месеца.

Има и друг вариянт, при който ябълките се обелбат предварително и не се минават през сито, а остават вътре малки парченца.

Други възможности са да се добавят при варенето "пъпки" карамфил или кора от нетретиран лимон - придават специфичен вкус.

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Сладкиш с течен шоколад
« Отговор #118 -: 28 Септември 2006, 13:11:51 »
Сладкиш с течен шоколад

5    Яйца
125 г   Захар
190 г   Маргарин    
250 г Брашно
½ Пак.Бакпулвер    
2-3 сyпени лъж. прясно мляко   
200 г   Nutella (течен шоколад)

Всичко се обърква и излива върхй постлана с хартия за печене тавичка.
Пече се около 30 Минути при 180°C .

Други изпробвани от мен възможности са: млякото да се замени с ром; шоколадовият вкус да се подсили с 1-2 лъжици какао (особено ако не се използува Нутела, а някаква имитациа,която пък е по-евтина); ако ми се намират шоколадови пръчици- хварлят една шепа от тях вътре. Лошо нема!

Отгоре може да се залee с шоколадова глазyра или да се наръси с малко пудразахар и какао. Voila!   :o

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Lecker pobäcker Kalina - авторска тема
« Отговор #119 -: 28 Септември 2006, 14:58:32 »
 ;) Звучи вкусно и ще се изпробва обезателно.
това съм аз

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]