Автор Тема: Lecker pobäcker Kalina - авторска тема  (Прочетена 175745 пъти)

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Cладкиш с ядки без мазнина и яйца
« Отговор #15 -: 28 Март 2006, 17:08:42 »
Cладкиш с ядки без мазнина и яйца


250 г   захар   
250 г   брашно
250 г   смлени ядки( напр.орехи)
2 лъж.  Ванила
1 лъж.  Бакпулвер    
125 мл  Кафе, силно, черно   
125 мл  Мляко   
1 щипка  Сол

Първите 5 продукта се смесват добре,
добавят се кафето и млякото и получената маса се пече
върху хартия в кръгла тавичка при ~200°C около 45 мин.
« Последна редакция: 05 Май 2006, 12:44:30 от pep-4o »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Сладкиш с ядки без брашно
« Отговор #16 -: 28 Март 2006, 17:34:53 »
Сладкиш с ядки без брашно

300 г   Захар    
375 г   смлени ядки (напр.орехи)   
10    Яйца
       
Шоко- глазура ( шоколад)

Разделя се жълтъци от белтъци.
Бие се захарта със жълтъците на пяна.
Белтъците се бият на сняг и се подбъркват към първата смес.
Пече се във форма върху хартия около 1h при 180°C.
Залива се с разтопен шоколад.

PS-Опитвала съм и вариант 250г мед (вместо захар) и 400г ядки и даже повече ми хареса.




« Последна редакция: 05 Май 2006, 12:47:43 от pep-4o »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Lecker pobäcker Kalina - авторска тема
« Отговор #17 -: 28 Март 2006, 20:14:52 »
Испанският марципан( масапан) е от млени бадеми и захар, всъщност от това се прави истинският марципан. Так че да няма изненади - в България в най-добрия случай е от кокички от кайсии или от соев хидролизат ;D
« Последна редакция: 28 Март 2006, 20:41:30 от yosif »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Безалкохолно Боле
« Отговор #18 -: 29 Март 2006, 09:48:46 »
Безалкохолно Боле
1 L   Плодов чай
1 щипка Канела   
2  ябълки
500 мл  Портокалов сок
500 мл   Сок от каксис   
200 г   Захар
300 мл   Минерална вода (газирана)
1    Киви    
2    Портокала

Сварете плодовя чай и поизчакайте да изстине.Подсладете го и сложете канелата.
Плодовете ги обелете, махнете семките и нарежете на царчета. Залейте ги със сладкия чай
и пооставете около 2h да си смесят вкусовте. Преди сервиране налейте минералната вода.
Сервира се в недълбоки чши с малки вилички  в тях за набождане на плодовете.

Напитката може да се пригoтвя в безкрайно много и различни варианти-
 с различни плодове (пресни или компот), с различни чайове, с канела, ванилия...,
с газирано или без...
И децата го обожават; особено подходящо за лятото като освежителна напитка!
Разбира се, има и алкохолна версия- с десертно вино и шампанско наkрая.



« Последна редакция: 05 Май 2006, 14:55:43 от pep-4o »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Моята спаначена супа
« Отговор #19 -: 29 Март 2006, 14:17:04 »
Моята спаначена супа
(предпочитам с лапад  /и агнешко  :D /, ама няма...)   :(

500 г   спанак, пресен или 300 г дълбокозамръзен    
1 l   Вода
1 голям лук
3 лъж. Олио
120 г   Ориз
600 г   Кисело мляко
3 склидки   Чесън
    Сол   
     Пипер

Сгорещява се олойото и в него се пържат ситно нарязаните спанак и лук.
Добавят се ориза и водата, съда се захлупва и се вари на среден огън
около 20 мин (да се свари ориза).
Междувременно се пресова чесъна и се смесва с кис. мляко,
 солта и пипера.Разбърква се добре.
Като се свари ориза, тенджерата се сваля от огъня и млечната смес се добавя
бавно, при разбъркване.
Доовкусява се , ако е нужно и не се вари повече.

Бива си го!!!


« Последна редакция: 05 Май 2006, 12:57:34 от pep-4o »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Царевичен пуфер (Maispuffer)
« Отговор #20 -: 30 Март 2006, 16:46:15 »
Предлагам ви рецептата (взета от Интернет)
за tова, което ядох днес на обед в Menza-та
(как не съм се сетила да ви я дам до сега?!)
 и което много, много обичам:

Царевичен пуфер  (Maispuffer)

1кутийка сладка варена царевица (250г)
1 ситно нрязан/настърган лук   
1 лъж. олио   
   Сол/ Пипер
2    Жълтъка   
2 лъж. Брашно   
½ връзка магданоз
    Масло за пържене

Всички продукти се смесват и разбъркват хубаво.
Получава се кaшa , която се пържи в масло (като палачинки).

PS- за гарнитура (дип) може да си направите подлучено кисело мляко според вкуса ви;
Aз го правя с малко лук,малко праз и ситно настъргана краставица + съотв. подправки.
Vsjaka hapka se topi v tozi dip i am, am.... ;)

Източник:   http://www.chefkoch.de/rezepte/371631122906852/Maispuffer.html


« Последна редакция: 05 Май 2006, 13:01:25 от pep-4o »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Ловджийски чай
« Отговор #21 -: 31 Март 2006, 11:08:30 »
Едно страхотно вкусно питие!!!
Mоже да се пие топло през зимата и студено /с лед/- в горещото.
Много подходящо и за в момента, когато уж се стопля по малко, но все вали студен дъжд и сме понастинали.


Ловджийски чай
(1 порция)


¼ л   Черен чай
2 лъж. Захар   
¼л червено вино
1 щипка канела
2 пъпки карамфил
4 мл ром
4 мл ракия(водка)

Чаят се сврява, послажда се и се добавят вино, канела, карамфил.
След окло 5 мин, се изважда карамфила и се слагат рома и ракията.

PS ----По-добре е да не се приготвя чаша по чаша, а в голям съд, от които да се присипва в чашите-
иначе рискувате да не успеете да доизчате подправките да си пуснат вкуса;

    -----пропорциите могат да варират според температурата и други фактори   ;D
« Последна редакция: 05 Май 2006, 15:11:17 от pep-4o »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Кайма на фурна "Easy"
« Отговор #22 -: 31 Март 2006, 15:25:08 »
Кайма на фурна "Easy"

1 кг   Кайма
¾ чаша галета
3 големи лyка    
4    чушки пипер
3    яйца
250 мл   Сметана
3    лъж. олиo
2 лъж. кетчуп    
    Сол /Пипер

Омесва се традиционно каймата- със сол, пипер, галета, яйца. Обърква се добре и се разстила върху мнoгoдобре намазнена тава, като се покривът и стените и.
Зеленчуците се нарязват ситно, объркват се със сметаната,
олиото и кетчуп-а и се изсипва върху каймата.
Пече се при 180°C около 45 Мин.
Почти готово опечено, яденето може да се поръси с настърган кашкавал
 ( които да се позапече само) и ситно нарязан магданоз.

По желание могат да се добавят гъби или ситно нарязани кисели краставички.

Kато идея рецептата е заимствана от  http://www.chefkoch.de/rezepte/29151007477124/Hackblech.html
( от там са и снимките), но е изпитвана мнoгoкратно.

PS- вкусно е и притоплено на другия ден!

« Последна редакция: 05 Май 2006, 15:11:46 от pep-4o »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Сос от горчица (Senfsauce)
« Отговор #23 -: 31 Март 2006, 16:18:42 »
Мисля, че съм ви споменавала за този прословут
          Сос от горчица (Senfsauce )
който е класика към риба или варени яйца (заедно  с гарнтура от варени картофи).
Ето и рецептата:

Сос от горчица (Senfsauce)

30 г   Маргарине (масло)
30 г   брашно
500 мл Булйон или мляко (или 50:50)
2 лъж. горчица
    Лимонов сок
    Сол /захар


Маслото се разтапя и се побърква брашното.
Добавят се горчицата и течностите и се овкусява със сол, захар и лимон.
« Последна редакция: 05 Май 2006, 15:12:32 от pep-4o »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Средиземноморски хляб с маслини
« Отговор #24 -: 03 Април 2006, 13:59:52 »
Този weekend намерих малко време за едно интересно кулинарно шоу по телевизията
и понеже едната рецепта беше много интереснa , бърза и лесна , я пробвах веднага.
Стана! И ви я препоръчвам!

Средиземноморски хляб с маслини

200г смес от различни видове мaслини ( от тях поне 2/3 зелени, без костилки, много ситно нарязани),
250г Брашно,
1 пак. сyха маjа,
50 мл зехтин,
50мл бяло сухо вино,
4 яйца,
400г сланина (или шунка или смес от тях - ситно нарязани на малки 3арчета),
100г настърган кашкавал;

олио за намазняване на тавичката.

Всички продукти се смесват в горния ред (като маjата се обърква с брашното предварително)
и се объркват до хомогенно тесто (може с кухненски робот, но аз ползувах просто михер).
Предварително се нагрява фурната на 180°C. Tавата (правоъгълна,но "тънка и дълга", като за правоъгълен кекс)
 се намазнява и кашата се пече в нея okolo 50-60 мин.

Този хляб  е вкусен и ароматен и е страхотен топъл, полуизстинал или напълно студен,
 като "истински" хляб или като мезе; към супи и дип-ове.
 :P
« Последна редакция: 05 Май 2006, 15:13:13 от pep-4o »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Яйчена салата (Eiersalat)
« Отговор #25 -: 03 Април 2006, 14:11:00 »
Давам ви още една рецепта за прословута немска салата,
 още повече, че идва Великден и може да е актуална...


Яйчена салата  (Eiersalat)

12 яйца
8лъж. Майонe3a
2 лъж. Curry-кетчуп
4 лъж. Доматен кетчуп
1-2 лъж. горчица
2 лъж. паста от хрян
Черен пипер
Curry-пудра
Чили-пудра
Червен млян пипер
Чеснова пудра (или паста)
3 лъж. кондензирано мляко

Твърдосварените яйца се обелват и нарязват на 3арчета, и се заливат с пастата от омесените продукти,
изброени по-горе.
Оставя се в хладилник поне 3-4h преди консумация- да се поомесят вкусовете.

Сами разбирате, че продуктите в състава на соса могат да варират- според наличност, вкус и т.н. Това е само  само една опорна рецепта, но много вкусна.



« Последна редакция: 05 Май 2006, 15:13:54 от pep-4o »

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Фин портокалов крем
« Отговор #26 -: 03 Април 2006, 16:23:21 »
Обожавам кремове - предчувствам, че този ще е върхът!
Сокът от кутия ли е, или прясно изцеден?

Поздрави!

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Lecker pobäcker Kalina - авторска тема
« Отговор #27 -: 03 Април 2006, 16:30:55 »
Не си далеч от истината  :D
Както сигурно се досещаш фреша си е fresh- ако имаш възможност вземи само прясно изцеден портокал.
Аз лично изцеjдам 1 или 2  свежи и допълвам до 1л с купен сок- tetrapack
(може да използуваш и водата от компота-  ааа, не: това бяха мандаринки, sorry), но все става мечта.
Гарантирам!

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Ягодов Сорбет
« Отговор #28 -: 04 Април 2006, 11:08:19 »
Чудя се как да извикам топлото...
Ще опитам с още един Сорбет..., пък и нали нали скоро ще узреят ягодките?!  :D

Ягодов Сорбет

500 г   Ягоди- изчистени и измити   
125 мл Ябълков сок (fresh или от тетрапак)
50 г   Пудразахар
1лъж. Лимонов сок
event. 1 ванилия

Всички продукти се пюрират и се слагат за окол час в чадилника. Така охладената маса се слага във фризер за
 около 3h /най-добре в недълбока купа/ като при това се правят опити за разбъркване- до колкото е възможно.
 След това всичко се пюрира пак и сервира.
« Последна редакция: 06 Май 2006, 09:09:57 от pep-4o »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
карамелови бонбони
« Отговор #29 -: 04 Април 2006, 11:26:20 »
Самонаправени карамелови бонбони

Възможно ли е?  ???
Вижте опита на Thomas, които ползува изпитаната рецепта на баба си!

Захар се карамелизира на огъна докато стане кафява.Към нея се прибавя също количество сметана (течна).
Имайте търпение и бъркайте, бъркайте...След известно време, се е изпарила доста течност и е останала гъста карамелова маса ( първоначалния обем е намалял на около половина- напр. за 500 г захар и 500г сметана- това е около 1h).Последната се излива върху тава обилно намазана с масло и когато започне да се втвърдява
(но не е още много твърда), се реже с ноj на хапки.



Internet:   http://www.cma.de/
Kann man Karamellbonbons selber machen?
« Последна редакция: 06 Май 2006, 09:10:27 от pep-4o »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]