Автор Тема: Испанска кухня  (Прочетена 116003 пъти)

marabu

  • Гост
Испанска кухня
« -: 14 Ноември 2006, 00:33:39 »
Испанската кухня е типично национална, в истинския смисъл на думата огряна от южното слънце, много пъстра и "изпълнена с живот". Основни хранителни продукти са рибата, говеждото, овнешкото, свинското месо и птиците, оризът, картофите, фасулът, белият хляб, зеленчуците, най-вече доматите, чушките и патладжаните. Обичани са морските раци, мекотелите и ангинарите. Испанците като всички южни народи много подправят ястията, и то в комбинации, които им придават специфичен, типичен вкус. Комбинират обичайните подправки с много ароматни треви. В повечето случаи ястията се приготвят с олио. Много се използват доматеното пюре, лукът, чесънът и маслините. Обедите и вечерите започват с предястие, което се приготвя от консерви (сардини, тон, гъби, маслини и т.н.) или от зеленчуци, яйца, риба и т.н. Испанците обожават супата. Белите и кафявите супи се правят винаги със силен и ароматен бульон от месо, зеленчуци и риба. В горещите летни дни често се поднасят ледени супи, от които най-вкусни са направените с краставици или домати (гаспачо)



КАТАЛОГ

стр.1

TORTILLA със зеленчуци на фурна - marabu  :icon_idea:

Фритата със спанак, пушен кашкавал и песто - marabu :icon_idea:

Паеля - gaby_s :icon_idea:

Tortilla de patatas Тортия от картофи - gaby_s :icon_idea:

Солена торта със тортия - gaby_s :icon_idea:

Руло Алисиа - gaby s :icon_idea: :exclaim:

Lomo Relleno Пълнена свинска рибица - gaby s :icon_idea: :exclaim:

стр.2

Дробчета със сос от Херес-Higadillas con Jerez - marabu :icon_idea:

Зелени чушки, пълнени с тортия - Ванчето :icon_idea:

Сос за миди - gaby_s :icon_idea:

Шницели Сан Джакобс-чета - gaby_s :icon_idea:

стр.3

Свинска опашка с червен боб - gaby_s :icon_idea:

Пържен карфиол - gaby_s :icon_idea:

Пържени зеленчуци в чесън - gaby_s

Roscón de Reyes - gaby_s :icon_idea:

Гаспачо Манчего / Gazpacho Manchego - gaby_s :icon_idea:

стр.4

Пица с домати, Чоризо и спанак - marabu :icon_idea:

Пиле в бадемов сос - gaby_s

Фидеуа/Fideuá - gaby_s :icon_idea:

стр.5

Торрихас-Torrijas - gaby_s :icon_idea:

Каталонски питки - marabu :icon_idea:

Циганска тенджера-Olla gitana - gaby_s   :icon_idea:

Октопод по галисийски - Pulpo a la gallego - gaby_s   :icon_idea:

Заек в сос Пердис / Conejo en salsa de Perdiz - gaby_s   :icon_idea:

Средиземноморска освежаваща салата - Salpicon  - gaby_s :icon_idea:

Супа от миди - gaby_s :icon_idea:

стр.6

Миди с фиде - gaby_s :icon_idea:

Солена торта с тортия - gaby_s :icon_idea:

Ориз със заливка / Arroz con costra - gaby_s :icon_idea:

Мини-тортии от картофи / Mini-tortillas de patata - gaby_s :icon_idea:

Пилешки хапки със сос от мед и горчица - greyeve :icon_idea:

Патладжани със скариди и сирене - greyeve :icon_idea:

Гъби с чесън - greyeve :icon_idea:

Ориз а ла кубана / Arroz a la cubana - gaby_s :icon_idea:

Косидо по мадридски /  Cocido madrileño - gaby_s :icon_idea:

Паеля - Drago :icon_idea:

Salmorejo - Салморехо - neveja :icon_idea:


« Последна редакция: 15 Юли 2012, 16:41:00 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: Испанска кухня
« Отговор #1 -: 14 Ноември 2006, 00:38:17 »
TORTILLA със зеленчуци на фурна



Базова рецепта

1 голям суров картоф
4 големи яйца
сол
смлян черен пипер

ДОБАВКИ


100 г кашкавал
100 г бекон
1/2 червена чушка
150 г бланширан зелен фасул
1/2 глава червен лук (праз лук)
подправки
магданоз
копър
т.н по желание



. Картофът се обелва и се нарязва на тънки филийки или кубчета.
. Запържват се в сгорещено олио или зехтин до златист цвят.
. Посоляват се и се подправят с черният пипер.
. Чушката се нарязва на дребно, фасула на половинки.
. Лукът и бекона се нарязват на дребно.
. В тиган се поставят беконът, зеленчуците и леко се запържват.
. Яйцата се разбират с тел или миксер.
. Към яйцата се прибавят картофите, зеленчуците, кашкавал, нарязан на кубчета.
. И всичко се обърква внимателно.
. Оставя се да "почине" 2-3 минути.
. В сгорещен тиган се излизва сместта и се пържи на среден огън около 4-5 минути.
. С помощта на чиния се обръща и се пържи още 3 минути.

** Това е класическа рецепта..По съвет на Carina взех варен картоф и го нарязах в силикона кръгла форма(можете да използвате друга огнеупорна форма) отгоре поръсих със ситно нарязан бекон и лук и запекох за 10 минути на 200 С във фурната. В това време нарязах другите продуките. Извадих тавата и залях
с разбитите яйца ..отгоре поръсих фасула, кубчета кашкавал и чушка. Още 10 -15 минути във фурната на 220 С.

*** Добавки мога да варират според това какво имате в хладилника.. Тоrtilla е национално ястие, както в Италия PIZZA....във Франция QUICHET...
това са универсални ястия... които Ви помагат да почистите хладилника - използвайки базовата рецепта можете да променяте  пълнежа според вкуса си или според това какво имате в хладилника  :)


източник : Carina
« Последна редакция: 05 Юли 2007, 16:28:16 от marabu »

marabu

  • Гост
Фритата със спанак, пушен кашкавал и песто
« Отговор #2 -: 05 Юли 2007, 16:23:33 »
Фритата със спанак, пушен кашкавал и песто



400 г пресен спанак
или 200 г замразен спанак
2 с л Песто
2 с л настърган кашкавал Parmigiano
4-5 стръка зелен лук
1 скилидки чесън
смлян черен пипер
100 г пушен кашкавал
4-5 яйца



. В загрято олио се запържват нарязаният зелен лук и чесън за 2-3 минути.
. Прибавя се предварително измитият и нарязаният спанак (ако се използва замразен се размразява и се изстисква), покрива се с капак и се задушава 5 минути,
като се разбърква няколко пъти.
. Сваля се от огъня и се прибавя пестото и 1 с л настърган Parmigiano.
. Подправя се със сол и смлян черен пипер.
. Отделно яйцата се разбиват на пяна и се изсипват при спаначената смес и се разбърква добре.ю
. Кашкавалът се нарязва на кубчета.
. В тиган се загрява малко олио и се изсипва сместа.
. Поръсва се с кубчета кашкавал и с 1 с л настърган кашкавал Parmigiano.
. Похлупва се с капак и огънят се намалява.
. Пържи се в течение 10-13 минути или до готовности.


** Фритата може да бъде приготвена във фурна предварително загрята на 230 С за 15 минути.

източник : Carina



gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045
Re: Испанска кухня
« Отговор #3 -: 09 Септември 2007, 11:07:41 »
Паея




Паеята е типично испанско ястие.В различните части на Испания се приготвя различно-с риба,заек,пиле,но задължително присъства подправката-шафран-тя е оранжевочервена,употребява се в малки количества.

Време за приготовление и готвене: около 80 мин.
Продукти:
5 суп.л. зехтин;
1 глава лук и скилидка чесън;
300 гр.ориз
3 чаши бульон(от варенето на морските продукти)
около 1 кг.риба и морски продукти-черни миди,калмар,малки миди-"денталюм",стриди,скариди"дублин беy"-лангустина или каквото обичате и каквото намерите...
(в Испания на всеки рибен щанд ще ви дадат комплект от изброените от вас продукти,казвате-един комплект за паелла за пет човека например...и те си знаят)
1 червена и една зелена чушка
морков
200 гр.зелен боб(аз не слагам,че моите не го обичат)
1 пресен домат
200 гр.грах
магданоз
шафран
лимон
сол


Приготовление:
Първо сварявам рибата и морските продукти(разбира се-мидите се остъргват грижливо и се издърпват брадите им),не прекаляваiте с варенето...мидите ще станат жилави.Второ-запържвам в зехтин лук,чесън,чушките и моркова,нарязани на дълги ивички.Прибавям и домата-обелен и нарязан на кубчета.Идва ред на ориза,разбърквам,добавям граха и наливам бульона.Нареждам парченцата риба и морски продукти .Забравих...всичко се прави в голяма плоска тава,а на газовия котлон се слага едно допълнение,спесiaлно за целта,което прави огъня да обхваща цялата тава.Важно е също първо да се вари на силен огън,за да не се слепне ориза,след това се намаля.Когато сваля от огъня паеята-поръсвам с магданоз и я завивам с фолио...да си почине.При сервирането украсявам с лимон...Това е...дано не съм пропуснала нещо.

« Последна редакция: 14 Юли 2010, 19:36:40 от gaby_s »

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045
Re: Испанска кухня
« Отговор #4 -: 09 Септември 2007, 11:12:48 »
Tortilla de patatas Тортия от картофи
                                                                                                 
                             
продукти за 4 порции:1 кг.картофи       
                                   2 главички лук
                                   1 зелена чушка
                                   8 яйца
                                   сол,зехтин           
 Аз приготвям това типично испанско ястие така...Нарязвам картофите на кубчета и ги изпържвам.Яйцата разбивам добре и ги разделям на две-за две тортии.След това в по-малко мазнина запържвам чушката и лука.  Отделям на страна половината от тях.Прибавям половината изпържени вече картофи и половината от разбитите яйца.Посолявам,разбърквам добре сместта...и в тигана.Първоначално на силен огън,след това на по-слаб.С помоща на друг тиган,намаслен и затоплен,обръщам тортията,за да се опече и от другата страна.Сервира се топла.Моите деца я обожават!   


Солена торта със тортия






                                                             
« Последна редакция: 21 Октомври 2008, 22:20:22 от marabu »

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Испанска кухня
« Отговор #5 -: 09 Септември 2007, 11:16:35 »
От скоро съм почитател на испанската кухня.Много се зарадвах на темата. :smile1:
Габи-добре дошла! :hi:Чакам рецептите за твоите вкусотии. ::)
« Последна редакция: 09 Септември 2007, 11:34:27 от Ванчето »

marabu

  • Гост
Re: Испанска кухня
« Отговор #6 -: 09 Септември 2007, 11:18:00 »
gaby_s страхотни рецепти  :thumbup:

pi?ones са всъщност кедрови ядки  :smile1:

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045
Re: Испанска кухня
« Отговор #7 -: 09 Септември 2007, 11:25:52 »
Благодаря ви ,момичета!

...а за ядките пиньонес ...вече ще знам,че са кедрови...

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Испанска кухня
« Отговор #8 -: 09 Септември 2007, 11:35:42 »
 :hi: Габи  :smile1:  радвам се, че се появи при нас  :smile1:

И аз чакам с нетърпение твоите рецепти, някои вече изпробвах, а от резултата е доволно цялото канибалско войнство у нас  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Испанска кухня
« Отговор #9 -: 09 Септември 2007, 11:45:44 »
Днес ще  приготвя Рулото на Алисия. ::)
Мисля,че  Габи трябва да ни запознае и тук с прекрасната   рецепта. :smile1:

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045
Re: Испанска кухня
« Отговор #10 -: 09 Септември 2007, 12:28:21 »
Ами щом сте казали...ето я рецептата...
Руло "Алисиа"

Нарекох тази вкуснотия на името на авторката.Видях рулото в испански готварски форум и реших да го изпробвам.Търпи всякакви промени ,според фантазията...




1. 2. 3. 4. 5. 6.


1 и 2. На дъното на кексова форма,намаслена, подредих по посочения начин бекон.
3.Отгоре сложих предварително омесена с яйце и черен пипер кайма-около 300 грама.
4.Идва ред на парченца топено сиренце...
5. ...и печена чушка
6.Завърших със смес,която приготвих от 2 големи сварени картофа и 2 разбити яйца посолени.

Покрих формата с парченца бекон и пекох в умерена фурна около 40 минути.След това обърнах в голяма плоска чиния...Към това ястие много върви салатка от зеле с моркови.

Идеята е от
тук


Руло Алисиа 2

Направих го и с пилешки гърди...невероятно стана...вече така ще го правя...пилешкото става крехко и вкусно...мммм...излапаха го моите...а мислех,че ще остане за вечеря.Направих малки промени.Не ми стигнаха гърдите,а не ми се режеше друго пиле...затова покрих формата с разбити яйца,чушки и сиренце...по идея на Гого...и печена чушка сложих вместо хамон/шунка...и не съжалявам





Оригиналната рецепта


« Последна редакция: 09 Септември 2007, 15:51:14 от marabu »

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045
Re: Испанска кухня
« Отговор #11 -: 09 Септември 2007, 12:43:21 »
Lomo Relleno Пълнена свинска рибица



*1 kg свинска рибица (с дължина около  25cm)
*50 gr  зелени маслини,пълнени с чушка
*100 ml концентрирано мляко Идеал -за Испания
*2 или  3 сварени яйца
*2 печени червени чушки
*1 глава лук
*1 скилидка чесън
*1 твърд домат
*1 чашка коняк (по-добре плодов)
*1 дафинов лист,  мазнина , черен пипер

Приготовление:

1.Нарязваме рибицата на тънки парчета...като гребен... Нарязваме  и яцата на 8 парчета всяко едно от тях,а печените чушки  на ивички.Започваме да нареждаме между парченцата месо чушка ,парче айце и 2-3 маслини. Посоляваме рулото и го завързваме стегнато в мрежа или с кана
п.



2.Ако няма да приготвяме рулото същия ден,го завиваме в кесия .



3. Готвим на силен огън в мазнина с ,в която сме прибавили домата,чесъна и главата лук,разрязана на две.Напръскваме рулото с коняк,прибавяме кондензираното мляко,дафиновия лист...намаляваме огъня и така готвим до готовност,като покриваме съда с капак,за да се запази аромата на коняка..

 

4.Нарязваме месото след като отстраним мрежичката.Соса от готвенето смиламе с миксер,след като отстраним дафиновия лист .Сервираме го горещ в отделен съд.





източник Тук  и Тук


vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Испанска кухня
« Отговор #12 -: 09 Септември 2007, 14:06:22 »
 :hi: gaby_s ! Поздравления за чудесните рецепти ! :thumbup:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Испанска кухня
« Отговор #13 -: 09 Септември 2007, 21:39:41 »
Габи, благодаря за рецептата за пълнената рибица - много се хареса в къщи, вкусна рецепта  :-* Пекох във фурна, без млякото, наблегнах на доматите и коняка  ;D

ПП: Нещо не нарязах както трябва, ама за това търпение си трябва все пак  ::) ::)


« Последна редакция: 09 Септември 2007, 21:42:47 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Испанска кухня
« Отговор #14 -: 09 Септември 2007, 21:43:47 »
Аз пък искам да благодаря за рецептата за руло Алисиа :-*.Много вкусно. ::)

« Последна редакция: 09 Септември 2007, 21:45:33 от Ванчето »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума