Автор Тема: Испанска кухня  (Прочетена 108092 пъти)

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Испанска кухня
« Отговор #75 -: 08 Октомври 2008, 23:38:55 »

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Испанска кухня
« Отговор #76 -: 21 Октомври 2008, 22:29:04 »

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Испанска кухня
« Отговор #77 -: 30 Октомври 2008, 13:51:39 »

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Испанска кухня
« Отговор #79 -: 20 Ноември 2008, 15:19:18 »
Пилешки хапки със сос от мед и горчица

Необходими продукти:

3 пилешки филета
сол, черен пипер
2 яйца
брашно за овалване
100 мл течен мед
1 ч.л. горчица
1 ч.л. соев сос
4-5 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

  • Филетата се нарязват на парчета около 3 см. Поръсват се със сол и черен пипер.
  • Яйцата се разбиват.
  • Парчетата пилешко се потопяват в яйцата и после се овалват в брашно, колкото да покрие на тънък слой.
  • Изпържваме хапките в предварително загретия зехтин.
  • Междувременно приготвяме сос от меда, соевия сос и горчицата.
  • Заливаме изпържените хапки със соса и поднасяме топло.

Препоръчвам рецептата на всички, които обичат да смесват сладко със солено.

*Рецептата е взета от книгата : TAPAS : die groessen Verfuehrer fuer den kleinen Hunger, която съдържа множество изкусителни рецептички за тапас (испанския "заместник" на нашенското "мезе") и по-успешните следващи опити се надявам да споделя с вас скоро.

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Испанска кухня
« Отговор #80 -: 24 Ноември 2008, 14:25:13 »
Патладжани със скариди и сирене

Необходими продукти:

1 голям патладжан
50 гр брашно
сол
зехтин

за соса:

50 гр брашно
50 гр масло
250 мл топло мляко
1/2 малка глава лук
1 дафинов лист
индийско орехче
50 гр манчего или пармезан или друг твърд сорт сирене
1 с.л. сметана
1 жълтък
150 гр предварително сварени и изчистени скариди
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

  • Измиваме патладжана. Нарязваме на шайби. Наръсваме със сол. След 20 минути попиваме отделената вода с кухненска хартия.
  • Овалваме шайбите в брашно и изтупваме излишното. Пържим в загретия зехтин докато покафенеят. Изваждаме ги да се отцедят въху кухненска хартия.
  • Заемаме се с приготвянео на соса. Разтопяваме маслото в тенджерка. Доавяме брашното и запържваме. Добавяме млякото по малко, като бъркаме непрекъснато. Крайния резултат трябва да е гъст и гладък сос.
  • Добавяме нарязания на дребно лук, дафиновия лист и индйското орехче и оставяме да покъкри 20 минути, като разбъркваме често.
  • Добавяме сиренето и сметаната.
  • Сваляме от котлона и добавяме жълтъка, като бъркаме бързо. Добавяме солта и черния пипер.
  • Добявяме скаридите към соса.
  • Нареждаме шайбите патладжан в тавичка върху кухненска хартия.
  • Върху всяка от тях слагаме от соса. Може да поръсим допълнително с настъргано сирене.
  • Запичаме на 200 градуса във фурната докато покафенее.

*Рецептата е взета от книгата : TAPAS : die groessen Verfuehrer fuer den kleinen Hunger.

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Испанска кухня
« Отговор #81 -: 24 Ноември 2008, 14:35:58 »
Гъби с чесън

Необходими продукти:

20 гр масло
250 гр гъби
няколко капки лимонов сок
сол, черен пипер
1 скилидка чесън
1 ч.л. магданоз или кориандър

Начин на приготвяне:

  • Загряваме маслото в тенджерка.
  • Добавяме гъбите и захлупваме с капака, да се задуши. Разбъркваме, за да не залепне.
  • Добавяме лимоновия сок, солта и черния пипер.
  • Увеличаваме силата на котлона и бъркаме непрекъснато.
  • Добавяме накълцания чесън и продължаваме да бъркаме още 2 минути.
  • Добавяме магданоза или кориандъра. След 1 минута сваляме от котлона и сервираме.

*Рецептата е взета от книгата : TAPAS : die groessen Verfuehrer fuer den kleinen Hunger.

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Испанска кухня
« Отговор #82 -: 28 Ноември 2008, 18:15:25 »

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Испанска кухня
« Отговор #83 -: 19 Януари 2009, 14:47:31 »

gucci

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 158
Re: Испанска кухня
« Отговор #84 -: 16 Юли 2009, 22:12:03 »
Идвам с благодарност за руло Алиса
При мен променено с луканов салам а не с бекон си пилешко филе домат топено сирене и картофки.Многое вкусно.


Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Испанска кухня
« Отговор #85 -: 25 Август 2009, 21:07:01 »
А ето я и моята първа
ПАЕЛЯ


Приготвя се разбира се по неизброимо много начини, но тази която аз опитах със сигурност бих я повторил.  :thumbup:


Продукти:

200г океански скариди
200г морски дарове
300г пилешко бяло месо, обезкостени бутчета или заешко по желание
300г свинско филе
300г чушки
400г домати
1 глава лук
1 скилидка чесън
250г грах консерва
300г варен боб консерва
1/2л бульон
1-2 щипки шафран
200г испански кръглозърнест ориз
1 лимон
сол и пипер
зехтин

И няколко миди с черупките трябваше да се сложат отгоре, но аз нямах в момента, така че както виждате и без тях може.  :smile1:


Приготвяне:

Нарязваме месото на хапки, лука и чесана ситно, а чушките и доматите малко по-грубо.

Измиваме морските плодове и ги подсушаваме. Разбъркваме ги в сгорещена мазнина 2-3 минути и ги изваждаме. Изчистените океански скариди зачервяваме също по две минути от всяка страна в тигана.

Запържваме първо месото добре от всички страни в зехтина.

Прибавяме лука и чесъна, след това чушките и на края доматите. Запържваме още 2-3 минути и посоляваме.

Изсипваме ориза, поръсваме с шафрана и гасим след това с бульона като разбъркваме постоянно.

Оставяме малко да заври, след което идва ред на боба и граха. Ако ви е изврял бульона добавете още за да не бъде сухо.

Сега намаляме температурата и след около 15 мин. изсипваме отгоре равномерно морските дарове. Тях не ги разбъркваме, а ги оставяме да потънат само леко в ориза. Така не се губи от оптиката и за окото става още по-вкусно.  :smile1:

Най-отгоре подреждаме скаридите, похлупваме и оставяме да поври още около 5 минути.

След това отстраняваме от огъня, оставяме известно време добре похлупено да поеме и преди сервиранне гарнираме с лимона.

Ами това е.

А сега добър апетит или "Que aproveche!" както май испанците какзват.  :yahoo:


neveja

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 247
  • С усмивка животът е песен!
Re: Испанска кухня
« Отговор #86 -: 14 Юли 2010, 14:39:14 »
                  SALMOREJO - САЛМОРЕХО(САЛМОРЕЙО)

                 

    Ако обичате гаспачо,то и тази студена испанска супа от Каталуния много ще ви хареса.Отличава се от гаспачото по отсъствието на други зеленчуци освен домати и по гъстата си консистенция,благодарение на хляба,който се добавя.

Продукти за 2-3 порции:
сух хляб - 3-4 филии
около 500гр. добре узрели домати
2 скилидки чесън
около 50мл зехтин
светъл винен или ябълков оцет
сол

отделно:
хамон,прошуто
твърдо сварени яйца

Хляба се накисва във вода.
Доматите се обелват и почистват от семето.Поставят се в блендер,посоляват се,добавя се изстискания хляб,зехтина,малко оцет и се пюрира.Пробва се на вкус и ако има нужда се добавя още сол и оцет - трябва да се усеща добре киселината.Охлажда се минимум 3 часа в хладилник.
Отделно се поднася със сварени яйца,нарязани на дребно и хамон(много специфично сушено месо от свински бут).Аз нямах хамон - пробвах с прошуто или шунка.С прошутото ми хареса повече.Но може да се консумира супата и без добавки.
  Много разхлаждаща и засищаща!

  източник: cuinera-catala/ЖЖ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]