Автор Тема: Вкусотии в чинии през мъжки поглед  (Прочетена 44214 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Пълнен лук наопаки :icon_idea:

Пилешко панирано в пармезан :icon_idea:

Сочно пилешко с мед и горчица :icon_idea:

Пилешко с джинджифил и хрускави зеленчуци :icon_idea:

Филе от сьомга в сос шампански( SALMON FILET WITH CHAMPAGNE SAUSE) :icon_idea: :exclaim:

Агнешки кюфтенца с кимион :icon_idea:

Сладкиш Париж-Брест( Paris-Brest)

Френска лучена супа

Колумбийската пилешка супа "Санкочо" на Же

Армейска леща №3

Сладкото от зелени смокини на баба Дина

Пържоли с гъби на тиган








Агнешки кюфтенца с кимион


Продукти:
1 супена лъжица зехтин
100 грама фино накълцан лук

600 грама кълцано или смляно агнешко от плешката
1 УгрооооооооооомнУ я’це
2 супени лъжици кисело мляко
4 супени лъжици мляни бадеми( орехи или други ядки)
2 супени лъжици лимонов сок
1/2 супена лъжица семена от кимион
4 супени лъжици накълцани листа кориандър
1/2 супена лъжица фина сол
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

олио от гроздови семки – това си е жива изг.зица

Приготвяне:
1. Лукът се запържва в малко зехтин( олио) и се оставя да изстине.
2. Омесва се кайма за кюфтенца от мляното агнешко, яйцето, разбито в киселото мляко, запържения лук, млените ядки, лимоновия сок, семената от кимион, кълцания кориандър( могат да се използват и млян кимион и млян кориандър-семена или корен), солта и черния пипер.
3. Оформят се малки кюфтенца и се оставят да починат, ако са изморени.
4. Фурната се загрява до 210 градуса по Целзий.
5. Кюфтенцата набързо се запържват в тиган, оцеждат се и се нареждат в тавичка.
6. Запичат се във фурната 10-тина минути, изваждат се, покриват се с фолио и се оставят още 10-тина минути да се задушат.
Вместо 5. 6. може май направо да се хакнат омацани с малко мазнина във фурната или парти-грил, а после да се струпат на камара в купа с капак.

На това помагало за серийни агнеубийци плешката е отбелязана като epaule( shoulder).
Сигурно и агнетата там си закичват еполетите?!?
collier ( колие) = врат
cote decouverte = котлет
cote seconde ( втори) = котлет
cote premiere ( първи) = котлет
cote-filet = контрафиле
selle = седло, бъбречна част
gigot ( жиго) = бутче
poitrine = бюст
‘жоланчетата май само бау-бау ги ядат у френЦко, разбира им главата проста?!?



« Последна редакция: 07 Ноември 2006, 14:01:06 от pep-4o »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #1 -: 05 Май 2006, 07:30:57 »
Пилешко панирано в пармезан( Parmesan Crusted Chicken)


Продукти:
1/2 чаена чаша майонеза
1/4 чаена чаша настърган кашкавал( или Пармезан за по-заможните)
4 филета пиле
4 супени лъжици галета, размесени с подправки по избор( например Подправка за пиле, Вегета, Маги Вълшебен вкус или натрошено бульонче)

Приготвяне:
Фурната се загрява до 220 градуса по Целзий.
Пилешкото филе се подрежда в тавичка и се намазва със сместа от майонезата и кашкавала.
Наръсва се с овкусената галета.
Пече се 20 минути или до готовност на месцата.
« Последна редакция: 07 Май 2006, 08:52:56 от pep-4o »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #2 -: 05 Май 2006, 07:34:19 »
Сочно пилешко с мед и горчица( Succulent Honey Mustard Grilled Chicken)


Продукти:
1/2 чаена чаша майонеза
2 супени лъжици горчица
1 супени лъжици пчелен мед
1 чаена лъжичка ябълков оцет
1/8 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
щипка сол
2 стръка пресен лук, накълцани фино
4 филета пиле( бялото месо)

Приготвяне:
1. Размесват се добре всички продукти без пилето.
Част от сместа( 1/3 чаена чаша) се оставя за поднасянето.
2. Пилешките филенца се намазват със сместа и се пекат на фурна или на скара.
Обръщат се веднъж и от време на време се мажат отново със сместа.
3. Поднасят се със сос от останалата смес и допълнително накълцан пресен лук.


yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #3 -: 06 Май 2006, 17:26:43 »
Пилешко с джинджифил и хрускави зеленчуци( Warm Gingered Chicken Salad With Crispy Greens)


Продукти:
1/2 чаена чаша майонеза
2 супени лъжици ябълков оцет или оцет от бяло вино
1 супена лъжица соев сос
1 супена лъжица пчелен мед
1/4 чаена лъжичка( на върха на ножа) млян джинджифил
щипка сол
1 супена лъжица порктокалов сок
4 пилешки филета
1 маруля или зеленак по избор - китайско зеле, айсберг, ромен
1 няколко листа кресон
1/2 чаена чаша грах от консерва
2 портокала, обелени и разделени на парченца
или оцедена готова консерва компот от мандарини

Приготвяне:
1. Размесете майонезата, оцета, соевия сос, пчелния мед, джинджифила и солта.
Отделете 1/4 от сместа за намазване на пилешкото, а в останалата добавете и портокаловия сок.
2. Намажете пилешкото и го опечете на грил или фурна, като го обърнете веднъж.
3. В подходяща купа поставете накъсаните едро зеленаци и ги залейте със майонезения сос.
Разбъркайте внимателно.
При поднасянето поставете част от зеленчука и върху него нарязаното на лентички пилешко.
Украсете с парченцата портокал и грEха.











Сладкиш Париж-Брест( Paris-Brest)

За първи път е направен в чест на велосипедния пробег Париж-Брест през 1891 година.

Рецептата е от - http://www.hertzmann.com/



Продукти:
за наръсване:
1 голям жълтък, разбит с 1/2 чаена лъжичка студена вода
2 супени лъжици кълцани бадеми
пудра-захар( по желание)
за еклерното тесто:
125 млитра мляко
125 млитра вода
1/2 чаена лъжичка ситна сол
1 чаена лъжичка захар
100 грама краве масло на кубчета
118 грама( 1/ 2 чаена чаша) брашно
3 яйца
за крема Париж-Брест:
150 грама масло със стайна температура
80 грама пралина на прах
325 грама крем-патисиер( crème pâtissière – варен крем ванилия)
- 150 грама захар
- 75 грама брашно
- 5 жълтъка
- 1 ванилия
- 3/4 литра мляко
- 1 чаена лъжичка ром
Приготвяне:
1. Фурната се загрява до 220 градуса по Целзий( 425 градуса по Фаренхайт).
Върху парче хартия за печене се очертава окръжност  с диаметър 20 см.
2. От продуктите се прави еклерно( парено) тесто.
( Парено тесто: В тенджерка завират водата, млякото, солта, захарта и кравето масло.
Снема се от огъня и се прибавя наведнъж брашното.
Връща се на слаб огън и се бърка с дървена лъжица, докато почне да се отлепва от стените на тенджерката.
Оставя се 5 минути да поизстине и едно по едно се прибавят и разбъркват яйцата, докато стане гладка паста).

3. Тестото се прехвърля в шприц с отвор 1.5 см.
Шприцова се по очертаната окръжност с ширина 2.5 см.
Шприцова се още една окръжност отвън, но така че да се слее с първата.
Шприцова се трета окръжност в средата върху долните две.
Намазва се внимателно с жълтъка, разбит със сtудената вода.
Наръсва се с кълцаните бадеми.
4. Пече се 10 минути или докато почне да се зачервява.
Фурната се намалява до 180 градуса по Целзий( 350 градуса по Фаренхайт) и се пече още 30 минути.   
Вратичката на фурната се открехва колкото да влезе опашката на дървената лъжица и се пече още 15 минути.
Охлажда се върху метална решетка.
5. Крем Париж-Брест: Кравето масло се разбива с миксер.
Прибавя се пралината и се бие докато се поеме.
На порции се прибавя кремът-патисиер.
Накрая се добавя и разбива ромът.
Готовият крем се прехвърля в шприц със звездовиден отвор 1.5 см.
Може да се охлади известно време в хладилник, ако е необходимо.
6. Когато печивото напълно се охлади се отрязва горната окръжност.
7. Непосредствено преди поднасянето върху основата( долните две окръжности) се шприцова кремът.
Внимателно се поставя отрязаната горна окръжност и се наръсва по желание с пудра-захар.








Френска лучена супа( прочутата!)
Рецептата е от Jody Rae Prival jp56+@andrew.cmu.edu
Приготвя се светъл бульон( fonds blanc) от:
1 кг телешки кости
2 пилешки фенера
4 литра вода
2 накълцани моркова
1 накълцана глава кромид-лук
1 накълцан стрък целина
2 накълцани стръка праз
6 натрошени зърна черен пипер
4 стръкчета магданоз
2 стръкчета мащерка
2 дафинови листа
След завирането се обира изплувалата мазнина.
Вари се 4-5 часа на слаб огън, почти без да бълбука.
Отделя се пак и пак мазнината, накрая се прецежда.

Самата Френска лучена супа
Продукти:
8 чаени чаши бульон
3 чаени чаши накълцан кромид-лук
2 супени лъжици краве масло
8 супени лъжици настъргани и смесени сирена Gruyere и Parmesan
сол и черен пипер на вкус
1 франзелка

Приготвяне:
Разтопете маслото на бавен огън в голям тиган - лукът трябва да е на един слой.
Добавете лука и пържете 30-40 минути докато омекне и добие златистокафяв цвят.
Налейте бульона и нека покъкри още 30 минути.
Посолете и напиперете на вкус.
Нарежете франзелката на 16 филийки с дебелина 1 - 1 1/2 см.
Запечете ги във загрята до 190 градуса по Целзий фурна до златистокафяв цвят.
Поднасяне:
Супата се разлива в чиниите и във всяка се поставят по две запечени филийки покрити със сместа от сирената.
Запича се във фурната докато сирената покафенеят и се поднася веднага.







Колумбийска пилешка супа "Санкочо" на Же

жълта камба
червена камба
3 моркова
глава лук
10 скилидки чесън
чили (чушка)
2 ч.ч. кориандър
3, 4 литра вода (аз лично кипнах един)
3, 4 кубчета пилешки бульон
1 с.л. кимион
цяло пиле, разфасовано на 8 порции
1 малка юка/пащърнак - режем на по-едрички парчета
1 зелен платанос (или пък банан), нарязан на по-едрички парченца
5 - 6 картофа, разрязани на половинки
2 зрели платаноса/банани - отново нарязани на едро
3, 4 кочана царевица, разполовени, или на 3


Морковите, камбите, чесъна & лука сваряваме до омекване, към тях добавяме чилито & кориандъра - пасираме. След което добавяме пилешкия бульон разтворен във вода и кипваме. Подправяме със сол,  пипер & кимион.  Мятаме картофите, порциите пилешко месо, пащърнака, царевицата и ги оставяме да къкрят на бавен огън.  15-на минути преди да е готово ястието добавяме и бананите. А малко преди да отнемем супичката от котлона, пасираме останалата половина от кориандъра и добавяме пюрето.




« Последна редакция: 07 Ноември 2006, 12:08:56 от pep-4o »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #4 -: 06 Май 2006, 23:50:23 »
Пълнен лук наопаки

Унищожих промишлени количества лук в търсене на перфектната рецепта - достатъчно бърза, мързелива и полезна.
Докато преравях нет-а за да набера увереност, мярнах една незабравима картинка - храмът, наричан Василий Блаженный, възправен насред Москва - на Червения площад. Видът на неговите разноцветни кубета беше оня последен тласък най-сетне да избера поне как да изглежда ястието. Представих си мигом подредените в плато и украсени луковички, напълнени с най-благи вкусотии.


Пълнен лук. Нищо ново. Коронно италианско ястие от Пиемонт - Cipolle ripiene - лук с плънка от кайма, пармезан, яйце, запечен на фурна.
Във всички рецепти обаче лукът се използва като кошничка - обърнат с широката част нагоре.
Е, в рецептата, която съчиних и приготвих, лукът е наопаки на традицията - с отвора надолу - така че да изглежда при поднасянето точно като купол.
Ето и самата рецепта, която е базова и само илюстрира принципите - бързо, мързеливо и полезно. По-нататък ще дам и конкретната рецепта, така както я приготвих аз.
Продукти:
- глави кромид лук според броя на гостите - може да са по-топчести или по-разлати, обикновени или червени, при добро желание и огромно търпение, може да се използва и по-едър арпаджик;
- сирене - вид според предпочитанията;
- краве масло за облагородяване вкуса на сиренето и за подобряване на консистенцията на плънката; възможно е да се използва предочитана растителна мазнина или маргарин;
- сол, оцет, подправки - копър, чесън, магданоз, босилек, черен и червен пипер, индийско орехче, карамфил и  каквото още има под ръка.
Приготвяне:
В подходящ съд се приготвя марината по един от известните способи и от традиционните съставки - оцет, сол, захар, вино?, подправки - копър. Маринатата се възвира.
Главите кромид-лук се обелват и се подрязват откъм мустачетата на 1/4, така че да стоят стабилно и лесно да може да се издълбаят след мариноването.
Варят се в маринатата 20-30 минути - проверявайте дали са достатъчно омекнали според вкуса ви.
Докато лукът се маринова, пригответе плънката - размачкайте сиренето с маслото, прибавете подправки по желание - може да направите няколко различно овкусени - с чесън и копър, с босилек и розмарин, с индийско орехче, само с червен пипер или комбинации от горните. В плънката после ще влезе и част от вътрешността на маринования лук.
Готовият лук се охлажда и се оцежда. Издълбава се, така че да останат 3 слоя - става много лесно. После се премахва и най-горният слой - той обикновено е по-твърд и невкусен - остават два слоя, по-търпеливите могат да оставят и само един слой.
Така получените кубета се пълнят с различно овкусените плънки, подреждат се в подходящ съд и се поставят в хладилника да се постегнат.
Дотук беше бързо и мързеливо, особено ако се използва блендер за приготвянето на плънката - така тя ще получи и най-нежна консистенция.
Полезното е, че всичко това може да се приготви предварително, а по-надолу ще видите как това е един рационален начин на поднасяне на салати и предястия, без масата да се отрупва с многобройни чинии или пък да се приготвят предястията порционно.
Всеки гост може да си избере кубе или кубета с предпочитаната плънка - сирене, руска салата, млечна салата, гъби-бекон-краставички, хайвер и каквото още там.
Възможно е плънките да се желират, така че кубетата лесно да се режат на резени като диня. Това оставям на въображението ви, аккто и украсата - "калпачета" от цветни зеленчуци, грахчета или шприцоване на фигурки с оцветена кремообразна смес, или канапенца от препечени филийки хляб - мисля всеки има някакви идеи, с които да изненада гостите.
Самите плънки могат да бъдат оцветени - маринованият лук доста добре прозира.
А ето как приготвих аз блажените кубета.
Продукти:
за маринатата:
1 литър вода;
100 мл оцет - винен, ябълков или 2 супени лъжици балсамико;
2 супени лъжици готварска сол;
2 супени лъжици захар;
2 стръкчета копър, може и сушен.
Горното заместих с:
1/2 литър вода;
течността от един буркан стерилизирани краставички.
В тази марината могат да се подготви 1 килограм лук - 12-15 глави с големината на кокоше яйце.
за основната плънка:
1/2 кг краве сирене;
125 грама краве масло;
сърцевината от маринования лук, накълцана на ситно или пюре;
1/2 чаена лъжичка червен пипер или една накълцана ситно печена червена чушка;
други подправки на вкус - черен пипер, млян кимион, кълцан магданоз, кориандър.
за другата плънка - руска салата:
250 грама майонеза;
1 картоф около 100-120 грама;
2 сварени яйца;
100 грама колбас - шпек, Камчия, Телешки, Хамбургски, шунка, пуешка шунка - по избор.
Ако използвате и двете плънки, количествата на продуктите намалете пропорционално. Всъщност нищо страшно няма, ако остане плънка - готова салата или разядка, ако вече толкоз няма време да се маринова нова доза лук.
Много успешна се получи и плънката с лъжица доматено пюре, която прибавих към изостаналата плънка от сирене и лук - с плънките въобще може да се развихрите здраво.
Признавам, не сварих да ги украся, дори да ги поднеса официално, защото кубетата бяха мигом излапани, но едно байраче от стръкче къдрав магданоз, или звездичка от морков никога няма да са излишни.

Сигурен съм, че попадне ли в грижливи ръце, тази рецепта ще намери своето място в сладката тетрадка, която всеки лакомник има ;D






pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #5 -: 07 Май 2006, 09:11:39 »
да отбележа само, че лука свърши приблизително за 10 минути, като аз се уредих само с 1 топчица.
Невероятна вкусотия стана, благодарности за което. А поради съмнение, че няма да се яде и скоро ще го вдигна от масата, дори не го и подреждах, украсявах и прочие. Просто му посипах щипка накълцан магданоз.
Та ето как го направих аз:

Избелих и изчистих лука - около килограм, големи колкото яйца, но по-едрички да кажем.
не ги подварих, не ги бланширах, а с остър нож направих отвор в средата - половината глава извадих. вади се лесно, не е проблем, че не е омекнал. Наредих в йенска тенджера и напълних отворите с кайма - овкусена с подправки и омесена с 1 яйце - пое около 200гр.  Налях  при лука сос от: 3л.соев сос, 1к.ч. вино и 1 к.ч. бира и 1к.ч. вода, 2-3 л. олио, 1л.оцет, 1л. захар и подправки: черен пипер, кимион  и мащерка - по малка щипка. На отворите положих по 1 гъбка - за капаче. Затворих с капака и пекох около 1ч. на слаба фурна - просто сложих и свърших друга работа. След час  махнах капака и  оставих отворено още 10-на минути - соса остана около 1 пръстче, който пък  изобщо не го сложих на гостите, че и на него щяха да видят сметката, докато седна  :) :) ;) ;) ;)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #6 -: 08 Май 2006, 20:09:27 »
Филе от сьомга в сос шампански( SALMON FILET WITH CHAMPAGNE SAUSE)


Продукти:
12 филета сьомга по 60-70 грама всяко
12 големи стриди/ миди
30 грама сьомга хайвер
6 малки тиквички
6 средни моркова
300 млитра шампанско вино
70-80 млитра сметана
4 жълтъка
няколко стръкчета магданоз
кубче рибен бульон
1 стрък праз
20 грама кълцан магданоз
сол и черен пипер

Приготвяне:
на рибата:
Отделете горните два слоя на стръка праз и го нарежете на тънки шайби
В намазнена тавичка подредете филетата сьомга, подправете и покрийте с шайбите праз.
Залейте с част от виното и с рибен бульон, покрийте с фолио и печете 10 минути в загрята до 180 градуса по Целзий фурна.
на гарнитурата:
Нарежете тиквичките и морковите на ивички( жулиен) и сварете за няколко минути в подсолена и подкиселена вода.
Отворете стридите/ мидите и ги оставете в собствения им сок.

Приготвяне на шампанския сос:
Задушете останалия праз, добавете малко брашно и залейте с останалото вино и рибения бульон.
Нека покъкри минута-две. Добавете жълтъците като разбърквате енергично, после и сметаната.
След минута-две снемете от огъня и подправете със сол и черен пипер.

Поднасяне:
Поставете в средата на всяка чиния по две филета сьомга, по две стриди и по малко хайвер върху тях.
Подредете подварените и леко запържени в масло тиквички и моркови на купчинки или в кръг около филетата.
Запълнете останалите празни места със сос, наръсете с накълцания и доукрасете със едно-две стръкчета магданоз.

Запалете свещите ;D
« Последна редакция: 08 Май 2006, 20:29:29 от yosif »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #7 -: 13 Май 2006, 09:57:03 »
Леща чорба( или яхния) както дойде ;D
В 1/2 кафяна чашка олио се задушават:
- глава кромид( без мустаците и понакълцана)
- глава чесън( скилидките обелени и на дебелички шайби или цели, ако е по-дребен)
- сурова пиперка( конкасе, зелена, червена, жълта)
- морков на шайби или настърган едро
- сланина или саздърма - колкото ви е по мерак
- 3-4-5 гъби на тътки
Долива се 1.5 литра вода( два буркана по 680 грама).
Слага се 1/4 кг леща - половин малък пакет.
Подправки - някаква комбинирана за боб или леща или целина, пащърнак, към края - ЧУБРИЦА - ронена или прясна.
Една бърза запръжка от 1 равна супена лъжица брашно и 1 равна чаена лъжичка червен пипер в 1/2 кафяна чашка олио, "угасена" с чорба от лещата или с доматен сок.
Ако я оставите по-гъста - яхния, ако я долеете с още вода - чорба.
За луксозност - 20-тина обезкукучени маслинки - ще си я запишете "по манастирски" ;D
« Последна редакция: 13 Май 2006, 10:12:25 от yosif »

IPA

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 28
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #8 -: 14 Май 2006, 14:40:34 »
Нещо съм изпущила No 1 и No 2 - бързо казвай де са ?  ;)

И аз така, с чубрица - навик от бабито.  8)

  ;D Колко грама е лука.  ;D

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #9 -: 14 Май 2006, 18:42:16 »
62 грама кромид-лук, расъл на южен склон ;D( тегли се необелен, но мустачките му да са очукани от пръстта).
« Последна редакция: 14 Май 2006, 22:17:32 от yosif »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #10 -: 23 Май 2006, 11:04:52 »
Снощи краднахме още 2200 смокини та... това е нещо като изповед ;D за очистване на съвестта 8)

Сладкото от зелени смокини на баба Дина
По правилно е да се нарича Сладко от мъжки смокини, но нали с'Я всичко трябва да е политически коректно 
Смокинята е двудомно дърво - има женски( фиги) и мъжки( каприфиги) особи.
В началото на май по клончетата на мъжките се появяват зелени "плодчета", които не са плодчета - никога не узряват и вътре са гъбести като фин дунапрен. В тях обаче живее една пчеличка. След седмица такива плодчета се появяват и по женските особи - те са по светлозелени и се прашат от тази пчеличка - на 20-тина женски трябва да има една мъжка смокиня за тая ми ти цел. Тези плодчета узряват - пълни са със червеникаво "месце", осеяно с дребни зрънца. От тях се прави есенес сладко от зрели смокини( киснат се за малко във варова вода - за стягане и да не се кашкат) и мармалад от смокини - кашка се с бъркалката при варенето.

Та Сладкото от зелени смокини на баба Дина
Става от набрани, подарени или крадени смокинчета. Работи се с гумени ръкавици, защото някои са алергични към млечния сок, който изпущат. Подрязват се чисто дръжчиците и се дупчат на две места с нож или малка вилица. Сваряват се три пъти във вода, по за 5( пет) минути. В първата вода се слага супена лъжица син камък( меден сулфат за пръскане на лозята). Той запазва зеления цвят на смокините. След всяко варене се охлаждат със студена вода и се изстискват внимателно до пълно сплескване, но пък да не се разкъсат. Накрая трябва да ви остане полуфабрикат - сплескани зелени смокинчета.
Сварява се силен захарен сироп - над 65% захар( два килограма захар на литър вода) в разлат съд на силен огън( газ или дърва). Поставят се на дози смокините( в зависимост от едрината на 45 до 65 смокини се слага 1 кг захар; в съвременни мерки - на 2 килограма набрани сурови смокини - 1 кг захар).
Ще видите как смокинчетата бавно поемат сиропа и се раздуват до нормалния си размер. Когато това стане нагряването се прекратява и се слагат по 10 грама( 1 пакетче) лимонтузу( винена киселина) на 2 килограма вложена захар.
Сладкото веднага се насипва в буркани - първо смокинките, после се долива сироп. Гъстотата на сиропа все пак проверете на суха порцеланова чинийка, че после в буркана малко се "отпуска".
Поставяте капак - не е необходима стерилизация - захарността е над 60% и е практически вечно.
Годно е за консумация веднага - върху филийка с краве масло или върху бял сметанов сладолед( може и с капачка Плиска***** вътре  ).

Сиропът става за палачинки и к'во ли още не - идеално свареното сладко има светлозелен прозрачен сироп.

Някои слагат във всяка смокинка ядка от бадем или орех, индрише и к'во ли още не, но... ароматът на сладкото е сам по себе си превъзходен и според мен не трябва да се замъглява с каквото и да е.

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #11 -: 23 Май 2006, 17:17:49 »
О-о-о...как обичам смокини :o любимият ми плод :P тъпча се през целия сезон ;D
Познавам я и таз пчеличка, дето ги опрашва, казва се бластофага 8)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #12 -: 23 Май 2006, 21:59:25 »
Аха, бластофага. И е страшно проклета ;D

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Вкусотии в чинии през мъжки поглед
« Отговор #13 -: 30 Май 2006, 12:22:29 »
Става въпрос за този тиган:

Гръцко производство, алуминиев, тежи около 800 грама, квадратен 24x24 см, с дръжка, която може да се сгъва.
Дъното е оребрено, покритието е незалепващо - наистина се почиства само със салфетка.
Подходящ е и за електрически и за газов котлон, за керамични плотове и за лъчев спирален( кварцов или метален) нагревател, за открит огън - дърва или въглища - няма ограничения в максималната температура. Дъното има кръгла част, която точно пасва на средна електрическа плоча на котлон - 18 см.
Пече по-бързо от тръбна професионална скара и, което е интересно, с по-малко пушеци, макар мазнинката от печеното да остава в тигана - разбира се, добре е да се отлива когато се сменят или обръщат мръвките - има удобни чучурчета за тая цел.
След пържолите можете да си опечете филийки хляб - не прегарят.
Фирмата производител - FEST S.A. Inofita Beotia Greece - Non-stick Fest grill, 800 g Al
Струва 31 лв. Заслужава си.
Има приложена диплянка с рeцепти - може да се приготвят шишчета, хамбургери, наденички, пържоли, риба, пилешко, сандвичи и много други, например печени зеленчуци.

Та за пържолите... Най-добре е да са от свински врат, но може и котлет - обезкостено контрафиле и даже плешка или бут.
Не ги начуквайте - ще им излезе водичката и ще станат сухи - начукват се само твърдите места - бялата съединителна тъкан и се рязва на няколко места ципата на контрафилето по ръба на пържолата - да не се сгърчи когато се пече.
Тиганът се загрява добре и се мятат пържолките - обръщат се само веднъж - като обърнете първата ще прецените дали да обръщате вече и другите.
Между пържолите подредете гъбите нарязани на тътки по около 3-4 мм дебелина. Обръщайте докато "хванат" черти от ребрата на тигана.
Като извадите поредната порция гъби, сложете върху нея пластинка краве масло, после покрийте със следващата порция гъби.
Готовите пържоли се изваждат в чиниите за сервиране и се гарнират с гъбите - на тях може да се ръсне малко копър.
Пържолите може да печете върху подложка от клончета розмарин или дафинов лист, както и да ги капнете с малко вино - от това, което ще пийнете по време на хапването ;D
« Последна редакция: 30 Май 2006, 12:27:21 от yosif »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]