Автор Тема: Студени супи  (Прочетена 26405 пъти)

диди

  • Гост
Студени супи
« -: 25 Май 2006, 20:19:03 »
РЕЦЕПТИ В ТЕМАТА

стр.1

Гаспачо - диди

Таратор с моркови - marabu :icon_idea:

Гаспачо - marabu :icon_idea:

Студена доматена супа - Мари М

Таратор - Ilma:icon_idea:

Гаспачо (испанска студена лятна супа) - yosif

Супа с печени чушки - marabu :icon_idea:

Таратор от краставици с жълтъци - marabu :icon_idea:

Студена супа с авокадо и краставици- marabu :icon_idea:

Холодник - marabu :icon_idea:

Гаспачо - Mariana G :icon_idea:

Студена супа от пъпеш с хамон - Mariana G :icon_idea:

Доматена супа със сирене и прясно мляко - Tina-Rina

стр.2

Таратор със зелен грах и маслини- marabu :icon_idea:

Окрошка - alexa_a :icon_idea:

Таратор с репички - marabu :icon_idea:

Гаспачо с патладжан - Yoli :icon_idea:

Студена супа с ориз - marabu :icon_idea:

Студена супа от картофи и тиквички - marabu :icon_idea:


















                                                             ГАСПАЧО

6 средни домати, 1 1/2 чаена чаша домаен сок, 1 склидка чесън, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 чаена лъжица захар, 2 супени лъжици зехтин (олио), 1 супена лъжица оцет, 6 стръка зелен лук - нарязан на ситно, 1/2 краставица без семената - нарязана на ситно, 1-2 люти чушки (по желание), 1/2 чаена лъжица ситно нарязан джоджен, 1 авокадо нарязано на ситно, 1 чушка (зелена или червена) нарязана на ситно, резенчета лимон и сметана за гарниране - по желание; За хлебните кубчета - 4 филийки хляб, 2 супени лъжици зехтин, 3 склидки счукан чесън, 1/4 чаена лъжица червен пипер.
                                                                        :P
Обелете доматите(без един), нарежете на парчета, добавете доматения сок и чесъна и ги разбийте с миксер до получаване на хомогенна смес. Прецедете за да отстраните семките. С бъкане добавете към доматите лимоновия сок, зехтина, оцета, захарта, солта и джоджена. Останалия домат нарежете на ситно и добавете към сместа заедно с лука, каставицата, лютите чушки и добре разбъркайте. Оставете в хладилника за около 12 часа.
Пригответе хлебните хапки, като остраните кората и нарежите на кубчета. В сгорещената мазнина добавете чесъна и червения пипеер и запържете хапките, докато сепокрият равномерно с мазнина. След това ги запечете в тавичка докато се зачервет. Охладете ги.
Супата се сервира гарнирана с хапките, лимонови резенчета и сметана на вкус.
« Последна редакция: 05 Юли 2010, 21:37:48 от marabu »

marabu

  • Гост
Студени супи
« Отговор #1 -: 25 Юни 2006, 12:18:30 »
Хайде да обменим идеи за горещите дни и разхладителните супи  :)


Започвам от

Таратор с моркови


300 мл кисело мляко
150 мл вода

100 г моркови
3 с л олио
2 с л ситно нарязан  копър
1 скилидка чесън
сол
орехи по желание



. Морковите се настъргват.
. Към тях се прибавя пресован чесън и ситно нарязаният копър.
. Сипват се 3 с л олио и се разбърква леко.
. Оставя се за 10-1 5 минути, докато морковите пуснат цвят.
. Киселото мляко и водата се разбиват заедно със солта.
. Заливат се морковите и по желание се добавят орехови ядки.

marabu

  • Гост
Re: Студени супи
« Отговор #2 -: 25 Юни 2006, 12:33:32 »
« Последна редакция: 29 Юни 2006, 23:30:12 от marabu »

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Студени супи
« Отговор #3 -: 11 Август 2006, 20:01:43 »
Като мернах СУПА BLOODY MARY се сетих за една студена супа.
Ето я:
 
СТУДЕНА ДОМАТЕНА СУПА

450 г доматен сок
150 г сметана
1 лъжица балсамико
2 равни лъжички захар
магданоз
чер пипер
сол

Разбиват се всички продукти с половин кафяна чашка вода и се поставя в хладилника. След охлаждането поднасяме с лъжица сметана иситно накълцан магданоз.

Ilma

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Студени супи-Тараторче...
« Отговор #4 -: 31 Август 2006, 16:16:56 »
Аз от баба си това тараторче го зная и все така си го правя...
Работя с очи и на вкус, защото така си е най добре...
Като начало 1-2 кофички кисело мляко - 3,5-4,5%...
Май ще потрябва и една краставичка 2-300 грама...
Аз понеже си обичам чесънчето, слагам в дървеното хаванче 3-4 склидки, солчица да не бягат чесънчетата и 5-6 ореха(без черупките :yahoo:)
Счукват се здраво на кашичка...и добавям 5-6 капки оцет, да побелее кашичката, след това добавям полека с непрекъснато бъркане зехтин или олио - 1-2 с.л....Добавям и половината кисело мляки и добре разбърквам...Това всичко го правя, защото мразя петна от мазнина да плуват върху ястието...
Нататък всичко е ясно  - на рендето Vurner накълцвам на купчета обелената краставичка+разбитото мляко с добавка 20-30% вода+оная смес от хаванчито+още сол на вкус+2-3 бучки лед всичко това се събира в една купа, добре се разбърква и....по чинийте...

« Последна редакция: 04 Септември 2006, 12:05:49 от Ilma »

marabu

  • Гост
Re: Студени супи
« Отговор #5 -: 31 Август 2006, 16:55:22 »
Ilma наистина вкусна, а и лесна супа  :sigh:

ето моя вариант на  Таратора



yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Гаспачо
« Отговор #6 -: 03 Септември 2006, 00:49:20 »
Гаспачо
испанска студена лятна супа

Рецептата е споделена на уше от жива испанка 8)

Навсякъде по книгите пише, че зеленчукът се кълца ситно, обаче ето как всъщност си я правят всеки ден във всеки дом.

Продукти:
кило домати
1-2 пиперки, може и мариновани
1 краставица
2-3-4 скилидки чесън
1 малка глава лук
сол
Приготвяне:
Всичко се мята в блендера и се разбива на гладка чорба.
Може и с пасатор, ако е достатъчно мощен.
Който е капризен обелва доматите и ги поизчиства от семките.
Подправя се с каквото попадне под ръка - малко зехтин или олио, оцет,табаско, уорчестър и прочие.
Поднася се ледена, може и с 2-3 кубчета лед в чинията.

marabu

  • Гост
Re: Студени супи
« Отговор #7 -: 07 Юни 2007, 16:56:09 »
Дъждовете поне за малко спряха и настъпи жега. Аз реших да дигна една тема, която е мнгоо подходяща в летните жеги.
Предлагам една супа която може да се яде както топла, така и студена. Лично аз още не мога да определя кой от вариантите ми харесва повече
:smile1:

Супа с печени чушки

2 червени чушки
4 домата
2-3 скилидки чесън
400 мл зеленчуков бульон
1 люта чушка без семки
сол
смлян черен пипер


. Чушките се почиства от семена и се разрязват на четвъртинки.
. Доматите се разрязват на две.
. В тава застлана с фолио се поставят чушките, доматите и скилидките чесън.
. Поръсват се с олио и се запичат във фурна загрята на 230 С околко 25-30 минути ( до готовност)
. Запечените зеленчуци се почистват от кожата и се прехвърлят в блендер.
. Бульонът се довежда до кипване.
. Пасираните зеленчуци се прехвърлят към бульона.
. Посоляват се, подправят се със смлян черен пипер и подправки на вкус и се кипва още 1 път.
. Сервира се със сметана, крутони, кашкавал, пържен бекон и т.н
. През топлите дни се сервира охладена с кубчета лед.

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Студени супи
« Отговор #8 -: 07 Юни 2007, 17:07:18 »
Юлка, какво фото ::)  :thumbup:

Ето я и моята супа :P
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

marabu

  • Гост
Таратор от краставици с жълтъци
« Отговор #9 -: 25 Юни 2007, 21:46:20 »
Таратор от краставици с жълтъци



2 краставици
300 г кисело мляко
2 броя яйца
1 скилидка чесън
1 с л олио
1 ч л оцет
60 мл вода
копър
сол


. Краставиците се измиват, обелват се и се нарязват на дребни кубчета.
. Яйцата се сваряват твърдо и като изстинат, се обелват.
. отделят се жълтъците и се пасират.
. Към пасираните жълтъци се прибавят последователно киселото мляко, като се разбърква с тел, за да се получи кремообразна смес, водата, счуканият чесън, част от дребно натязания копър, солта, оцетът, част от олиото.
. Разбърква се добре и се добавят ситно нарязаните краставици.
. Сместа се разбърква отново и се оставя в хладилник.
. При поднасянето се полива с останалото олио и се поръсва с копър.


източник : Сборник рецепти за безместни ястия за ЗОХ

marabu

  • Гост
Студена супа с аводако и краставици
« Отговор #10 -: 06 Юли 2007, 00:51:40 »
Студена супа с авокадо и краставици



2 авокадо
1 краставица
140 г кисело мляко
3 с л нарязан шнитлаух
1 с л нарязан копър
1 ч л лимонов сок
1 ч л сладък чили сос
100 мл зеленчуков бульон
лед
смлян черен пипер
червена чушка


. Авокадото и краставицата се обелват и се нарязват на кубчета.
. В блендър се слагат всички продукти и се пасират.
. Супата се разпределя в чинии и се поръсва с нарязана на малки кубчета червена чушка.


източник : Carina-forum

marabu

  • Гост
Холодник
« Отговор #11 -: 02 Септември 2007, 22:39:11 »
Холодник
студена супа с цвекло



1-2 малки глави цвекло
или 1 консерва консервирано цвекло
80 мл вода
900 г кисело мляко
3-4 твърдо сварени яйца
2 краставици
1/2 връзка копър
1/2 връзка зелен лук


. Цвеклото се измива, почиства се и се нарязва на жульени или се настъргва (консервираното цвекло се отцежда само от марината, ако не е нарязано се нарязва
или рендосва).
. Поставя се в  средна тенджера и се залива с 80 мл вода.
. Довежда се до кипване и се оставя да поври 2- 4 минути, след което се охлажда.
. Добавя се 900 мл кисело мляко, нарязани на кубчета яйцата и краставиците.
. Разбърква се добре и се поръсва със ситно нарязан копър и зелен лук.
. Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
« Последна редакция: 02 Септември 2007, 22:44:19 от marabu »

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Студени супи
« Отговор #12 -: 05 Септември 2007, 19:16:44 »
« Последна редакция: 10 Септември 2007, 21:48:15 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Студени супи
« Отговор #13 -: 05 Септември 2007, 19:19:48 »
« Последна редакция: 10 Септември 2007, 21:49:51 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Студени супи
« Отговор #14 -: 05 Септември 2007, 19:56:55 »
Доматена супа със сирене и прясно мляко

1 буркан домати (равностойното количество пресни настъргани домати)
1 глава кр. лук
5-6 скилидки чесън
1 ч.ч. пр. мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
3 с.л. фиде
масло (маргарин), босилек

Нарязаните лук и чесън се задушават в маслото, прибавят се доматите и когато те заврят, се добавя вода  буркан и половина. Щом и тя кипне, се прибавят фидето, босилекът и солта. Щом фидето е готово, супата се отдръпва от котлона и като поизстине, към нея се прибавят прясното мляко и сиренето.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:19:16]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]