Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението  (Прочетена 954629 пъти)

bopsi

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 111
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #15 -: 15 Ноември 2006, 10:05:06 »
На тази манджичка при нас й казват пиле с гювеч/ зеленчуците - бамя , пиперка , патладжан и доматен сок се консервират в буркани :) Аз много я обичам, но моля мама да я прави като й отидем на гости. Мъжо не й е почитател, а сина копира татко си....и само за мен не си струва да я готвя.
Иначе е голяма вкусотия :P
« Последна редакция: 15 Ноември 2006, 10:06:57 от bopsi »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Храна за канибалите на Пеп-4о
« Отговор #16 -: 15 Ноември 2006, 12:26:23 »
Пък аз мога да се похваля, че това е единствената, дето я знам от мъжа си (и единствената, която той прави веднъж годишно  :) с цел опресняване на знанията ). Дафиновия лист, глиненото гърне  и виното и придават различен вкус от този гювеч, който майка ми правеше.  :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Панирани ябълки в тесто
« Отговор #17 -: 16 Ноември 2006, 23:04:38 »
Панирани ябълки в тесто

един бърз и вкусен десерт 

Време за приготвяне: до 15 мин.;




Необходими продукти за 4 порции:

4 големи ябълки - по-кисел сорт

Смес за панировката:

220мл бира
2 с л мед
1к л канела
брашно за гъста каша (като за Патафри; или малко по-гъста от палачинкова смес)

или:

15гр прясна мая (жива)
220 мл топла вода
2 с л мед
1 к л канела
брашно за гъста каша (както по-горе)

олио за пържене - поне 3см в тиган


Ябълките се обелват и почистват в средата.
Режат се кръгчета - не по-дебели от 3-4мм.
Разбива се бирата с меда, прибавя се канелата и брашното.

Потапят се парченцата ябълка в тестото  и веднага се пускат в горещото олиото.
Пържат се много бързо -  по-малко от минута от всяка страна.
След като се извадят всички се нареждат на редове в широка чиния и всеки ред се поръсва с пудра захар.


На нас панировката с мая ни хареса повече - по-пухкава е
Добър апетит  :)

ето така изглеждат вътре  :)
« Последна редакция: 06 Февруари 2008, 07:15:48 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Салата с риба и ориз
« Отговор #18 -: 16 Ноември 2006, 23:22:52 »
Салата с риба и ориз





Количеството продукти е ориентировъчно,
тези които посочвам са за 2 салати:

~ 150 гр. сварен ориз*

~ 150 гр мариновано филе от някаква риба или сурово-солена (у нас почти винаги има скумрия)

~ 12-15 маслини без костилки

~ 1 лимон

~ 3-4 с л зехтин

~ 1/2 малка кисела  ябълка

~ 1 к л черен пипер

мариновани моркови или лук


Приготвяне:

* Рибата се почиства от костите (ако има) и се нарязва/накъсва на ивици или хапки

* Парчето ябълка и половината лимон се нарязват на дребно; моркова - на ивички.

* В купа се разбъркват всички продукти, заедно с ориза, зехтина, сока на другата половина лимон и черния пипер.

*Ориза го варя така: В съд с  вряща 1л. вода и 50мл. оцет  сипвам измития ориз и варя до омекване. Изцеждам и измивам на течаща вода, докато видимо зърната останат разделени едно от друго. Поливам с 2 с.л. зехтин и го разбърквам.
« Последна редакция: 06 Декември 2011, 11:03:50 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #19 -: 17 Ноември 2006, 19:54:29 »
Пепи, най - сетне идвам с фотодоказателство :flirt: Благодаря ти за сусамките!!! :flower: Чудесни са!!! :sigh:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

neli75

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 80
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #20 -: 18 Ноември 2006, 12:29:39 »
 Пепчо,благодаря за Панираните  ябълки в тесто станаха невероятни  това е днешната ни закуска.Всички в къщи ти се възхищават за оригиналните рецепти. :flower: :flower: :flower:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #21 -: 18 Ноември 2006, 14:11:40 »
Пепи, най - сетне идвам с фотодоказателство :flirt: сусамките[/b]!!! :flower:


Мари:4u: ама вие като у нас - като харесаме нещо и караме, докато омръзне  :-[

Нели , радвам се, че са ви харесали. У нас първо ги посрещнаха скептично, но тези дни са "на мода" заедно с хрупкавите филета  :bigsmile:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Пилешка кълцаница
« Отговор #22 -: 20 Ноември 2006, 22:11:20 »
Пилешка кълцаница (или кюфтета от кълцано месо)


всъщност тази рецепта си беше за скара, но тъй като зимата рядко има време за скара я приспособих и за тиган   :smile1:


Продукти за 4 порции:

500гр бяло месо - ситно накълцано
40-50гр - ситно нарязан праз
подправки на вкус - аз слагам: мащерка, чубрица и черен пипер
40гр галета
1 яйце
1 с л горчица
сол на вкус


***за скарата: було (или престилка, навсякъде различно казват - това е тънка - с вид на решетка мазна част от стомаха на животно. Продават в месарските магазини.) за завиване на кюфтета вътре.  Ако е съвсем ситно накълцано месото няма нужда от було - не се разпада.


***за паниране в тиган:
3 яйца
80-90гр настърган кашкавал
1 с л горчица
мащерка, чубрица, червен лют пипер

галета - около 100гр.



Приготвяне:

Месото се омесва хубаво с всички продукти - трябва да е с гъстотата на кайма - да не лепне по ръцете.
Оставя се да "почине" около час в хладилника
От сместа се оформят топки.

***За скарата: Всяка топка се завива в парче от булото и така се пече на скарата.

***За паниране: Овалва се всяка топка в галетата, сплесква се и се потапя в сместа за паниране от яйцата, настърган кашкавал и подправките.
Олиото трябва да е поне 1см.
Пържат се бързо - по минута от всяка страна.
Този вариант не е здравословен, но пък е  хрупкав и специално на децата повече им харесва  :)


Приятен апетит  :smile1:

От тази доза излизат 13-14 кюфтета, в зависимост от големината им.
Време за приготвяне - около час (без почивката в хладилник)

Тези са панирани:

« Последна редакция: 06 Февруари 2008, 07:18:31 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Червена трушия от зеле
« Отговор #23 -: 22 Ноември 2006, 14:56:06 »
Червена трушия от зеле

подходяща за сезона и лесна.


Продуктите са ориентировъчни:

1 зелка от около 1.5кг
1 глава червено цвекло - малка - около 200гр (някъде казват "кучундур" май  ???)
7-8 моркова
целина
сол - около 45-50гр.


Зелето и червеното цвекло се нарязват на ситно и намачкват малко със солта.
Моркова и целината също се нарязват и омесват с горните продукти.
Поставят се в тенджера - достатъчно голяма, за да събере продуктите.
Поставя се върху зелето чинията да го покрие така, че да не излиза зеле  от краищата на чинията.
Сипва се около 800мл вода - или повече, зависи от съда  - толкова, че  като е притиснато зелето да се покрие с чинията.
Тенджерата се оставя в кухнята (на сравнително топло място) за 5-6 дни, като всеки ден се отваря и разбърква по веднъж.
И приблизително на седмия ден е готово - оцветено и леко кисело.

*** Ако е по-голямо количество, когато е станала трушията се прибавя натриев бензоат (за спиране на ферменатцията) - 1гр на 1кг. материал и се запечатва в буркани, като те вече се поставят на хладно място. Така приготвено издържа до пролетта.


пп: при сервиране се поръсва с малко зехтин/олио


« Последна редакция: 25 Октомври 2010, 15:40:27 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Пилешка кавърма
« Отговор #24 -: 22 Ноември 2006, 23:06:19 »
Пилешка кавърма

Сигурно много от вас я правят, но на нас ни е любима тази - не с фикса, а моята си  :)


Време на приготвяне - 50-60мин.
От тази доза излизат 6-7 порции


Продукти:

1,200кг бяло месо от пиле - бланширано за 1-2 мин., както съм писала по-назад
300гр гъби - нарязани на 2, дребните цели
4 глави лук - нарязани на полумесеци
2 скилидки чесън - ситно нарязани
парче праз - около 10см. - ситно нарязано
1 чушка
50-60 мл олио/зехтин
400мл доматен сок (или 4 лъж доматено пюре + 300мл бульон)
150 мл вино
по 1 каф. л. чубрица, черен пипер и суха целина
1 ч.л. захар или мед
1 с л натриев глутамат

Всичко това се поставя в тенджерата и като заври се намалява котлона на слабо.
След около 40 мин месото е омекнало.
Прибавят се 2 даф листа.
Изчаква се да поври още 7-8 мин.
Сгъстява се соса с 1 л нишесте (ако се налага)

Сервира се с гарнритура ориз или картофено пюре, или просто ей така - без нищо, за радост на семейството



« Последна редакция: 21 Август 2010, 19:05:15 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bopsi

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 111
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #25 -: 23 Ноември 2006, 12:36:46 »
Пепи , извинявай за тъпия въпрос  :-[, ама този натриев глутамат , мисля че е , от къде го купуваш.
Бях чела ,че подсилвал вкуса на манджите , но ме гледаха странно в магазините като питах за него :-\

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
за глутамата
« Отговор #26 -: 23 Ноември 2006, 15:28:48 »
ето повече информация тук.
В София си го купих от китайски магазин, тук в СЗ - от едно магазинче за подправки.
Може би го има в големите вериги магазини.
На етикета пишеше, че с него месото по-бързо достига готовност.

До преди 3-4 месеца обаче съм готвила без него - не мисля, че има особена разлика
« Последна редакция: 23 Ноември 2006, 15:36:48 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Калии
« Отговор #27 -: 30 Ноември 2006, 00:20:39 »
Калии (ушички   :smile1: )


Старовремска рецепта, но винаги успешна и без грешка, единствения проблем поне при мен е, че трябва да се щипват горещи кръгчетата.

Продукти:


3 белтъка
8 с л захар
6 с л брашно
сол - на върха на ножа


Белтъците се разбиват на сняг със захарта и солта.
Когато станат на сняг, към тях се прибавя и брашното - с дървена лъжица, една по една и се обърква.
Фурната се загрява на 180*.
Сипва се по лъжица от сместа върху хартия за печене и леко се разстила на кръгче.
В тава не трябва да са повече от 6-7 кръгчета, защото като се извадят бързо изстиват и се втвърдяват.
Така приготвената тава се поставя във фурната за 6-7 мин - до леко порозовяване на краищата на кръгчето.
Вади се и бързо се отлепя всяко кръгче, като в единия край се щипка така, че да заприлича на ушенце/кала
След като са готови всички в центъра на всяко се поставя малко плодче от сладко - черешка, боровинка, малинка или половин лъжица разтопен шоколад.

« Последна редакция: 06 Февруари 2008, 07:20:38 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Ветрило от филе
« Отговор #28 -: 03 Декември 2006, 23:07:26 »
Ветрило от филе


Тъй като патладжаните свършиха, продължаваме с ветрило - зимен вариант  :smile1:



Продукти за 5-6 порции:

1 цяло парче свинско месо от бут без кост; рибица или друго филе - около 1.2кг (или две по 600-700гр)
2 лимона
2 глави лук

За марината:

300мл бира
100мл вино
2 с л мед
1 с л подправки - на вкус (кимион, черен пипер, целина, лют пипер, майорана)
сол на вкус
2 с л горчица
50мл твърд алкохол


Продуктите за марината се разбъркват хубаво.
Месото както е цяло се накисва за около час в нея.
Изважда се и на дъска се правят разрези дебели по 1см - не до край, да остане около 0.5см. да се държи месото.
Лука и лимона се режат на кръгчета.
В нарезите на месото се поставят едно до друго по 2 кръгчета лук и 2 лимон, така докато се напълни цялото парче месо.




Ако трябва се придържа с ръка - като се постави в тавата, не се разпада вече.
Налива се вътре всичката марината и се завива хубаво с фолио.
Пече се във  фурната - първо на 300* - 20 мин., след това на 180* - за около 60 мин.
Като се отвори течността трябва да е изпарена вече.
Сервира се, като се реже на филии - парче филе заедно с лимон и лук.

Добър апетит  :)

*** Аз го правия с филе или големи цели парчета от бут; щом се задуши става еднакво добре.



пс: тази долната снимка е от рибица и филии картофи в разрезите, освен лук и лимон.


« Последна редакция: 28 Октомври 2009, 22:44:08 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Пастърма
« Отговор #29 -: 13 Декември 2006, 19:58:20 »
Пастърма




Необходимите продукти са примерни:

месото е свинско или телешко - филе (рибица)

Почиства се от сланините и мазнините, оформя се правоъгълно парче - с дебелина около 4см., широчина - около 8-10см (според парчето филе) и дължина - колкото е дълго, или срязано напречно на 2 или 3 части. (моите има и по 20см и по 50 см дълги)
Прави се солена саламура - за около 3-4 кг филе - 3л вода с 200гр сол.
Поставят се вътре филетата и се държат: свинското филе - от 36 до 48 часа; телешкото - от 48 до 72 часа (не знам защо, но по-бавно поема солта)
Изваждат се от водата и се подсушават на памучни кърпи или кухненска хартия (кърпите са по-добър вариант) около 12 часа
Поставят се на дъски (за хляб, за пица), притискат се отгоре с друга дъска и някаква тежест - така - 48 часа.
В единия край се пробива дупчица и се промушва здрав конец.
Връзва се и се окачват на проветриво място.
Ако времето е сухо - готови са за консумация след 10-12 дни.
Ако е мъгливо - времето е двойно повече. (по-добрия вариант тогава е да се прибере филето в хладилник, без да е завито в хартия или фолио - там съхне на скарата за 6-7 дни.
Съхранява се -  ако количеството е голямо - всяко парче се опакова в найлонова торбичка, изкарва въздуха от нея колкото може, залепва торбичката и във фризера. Когато се извади от там му трябват точно 10-15 мин да се нареже и е като току-що прибрана от "сушилнята" пастърма.
Ако са 2-3 парчета - пак в торбичка, но се съхраняват в хладилника.


***Телешката пастърма е без подправки - става точно като в магазините.
Свинските ги правя оваляни в подправки - след подсушаването - на хартия слагам червен пипер - сладък и лют, черен и бял пипер, чубрица, риган, кимион, целина, майорана -  от всичко по лъжица, от червения пипер 2.  Обърквам подправките и овалвам парчетата в тях. Притискам да полепнат и тогава окачвам.
Става не само с домашно месо, а и с купеното - телешкото първоначално го правих именно с такова.


На снимката тези в ляво са свинските филета - в подправките, в дясно - телешката пастърма.


« Последна редакция: 20 Януари 2014, 18:41:56 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Къде да продам колата от mariqna44
[Днес в 08:34:36]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:12:01 ]


Re: Нова кола от cvetozara123
[27 Ноември 2019, 00:10:16 ]


Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:08:23 ]


Re: Кола втора употреба от mariqna44
[25 Ноември 2019, 19:45:43 ]


Кола втора употреба от jeneta
[25 Ноември 2019, 16:25:18 ]


Re: Монитор? от mariqna44
[24 Ноември 2019, 16:43:12 ]


Re: За банята от cvetozara123
[24 Ноември 2019, 15:23:24 ]


Монитор? от cvetozara123
[24 Ноември 2019, 14:20:39 ]


За банята от mariqna44
[24 Ноември 2019, 13:09:14 ]


Re: Фризер от jeneta
[19 Ноември 2019, 19:25:54 ]