Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението  (Прочетена 963467 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о
« Отговор #285 -: 27 Февруари 2008, 00:12:42 »
Пепи, хапваме си питчици с моцарела и сиренце с кеф  :yahoo: Както винаги при нас със теб ни сърбят ръцете да променим нещичко  :P , нейсе, важно е да е вкуснооооооо   :thumbup:


е да, нали това е целта  :thumbup:

Дианка, Жоро, радвам се, че са ви харесали - тестото е съвсем обикновено, но с плънката вътре са вкусни.

И Жоро, от овесените ядки ни са с хрупкава коричка  :smile1:

Galle, явно на някой друг трябва да благодариш за рецептата на тези апетитно изглеждащи питки, защото не е моя  ::)


Каприче, тези кошнички - както и омлета - станаха хит у нас и се харесват както на приятели, така и на мойте чревоугодници   ;D А имам сведения от колежка във форума, че на един РД била посрещната с тях, заради което ми и предаде поздравите на нашенки оттатък океана  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Пиле "Челамичка"
« Отговор #286 -: 27 Февруари 2008, 00:26:37 »
Пиле "ЧЕЛАМИЧКА"

(пържено пиле с чесън, рецепта от Родопите)

***Източник: Българска Национална кухня, издание Земиздат 1978г.
Изключително бързо и вкусно ястие. Единствената промяна, която направих бе, че смених оцета със сока на 1 лимон и съм убедена, че не сбърках






Продукти:

1 пиле около 1 кг
краве масло 100 г
сол
оцет* (сока на 1 лимон)
5-6 скилидки чесън
топла вода или бульон - около 200 мл


Приготвяне:

* Почистеното и измито пиле се разрязва на порции
* Посолява се и се пържи до зачервяване в мазнината.
* Похлупва се плътно с капак и се задушава на тих огън, като се прибавя по малко топла вода или бульон.
* Когато месото омекне се залива със счукания чесън, подправен с  лимоновия сок.
* Затваря се с капака, изключва се котлона и задушава така 2-3 мин.
* Гарнитурата е по желание - аз сервирах с картофено пюре.

« Последна редакция: 27 Февруари 2008, 00:28:59 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1990
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #287 -: 27 Февруари 2008, 00:39:21 »
pep-4o,

невроятно вкусно ядене. Хапвала съм го няколко пъти в ресторант "Хамбара" във Варна. Но ми се струва, че там слагат и сметана в соса и става доста тежко. Непременно ще опитам твоят вариант, че у нас пилешкото най са тачи

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #288 -: 27 Февруари 2008, 00:45:33 »
емилия, надявам се да ти хареса - тези сметани вече ги слагаме в какви ли не сосове  :smile1:
Явно и заведението си е импровизирало рецептата, защото в книгата (има я тук в друг подфорум, може да си я дръпнеш) няма допълнително сос.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1990
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #289 -: 27 Февруари 2008, 00:55:57 »
pep-4o,

аз изобщо не се съмнявам в автентичността на твоята рецепта. А и по тази причина, която ти казваш и ред други, вече не съм стъпвала в ресторант сигурно почти година

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Щрудел-бюрек с ябълки
« Отговор #290 -: 27 Февруари 2008, 01:11:38 »
емилия, автентична е книгата, качена в нета от добър човек - на мен ми попадна преди няколко дни книжен вариант и се убедих    :smile1:


Щрудел-бюрек с ябълки

Продукти:


1 малък пакет кори за баница (май е 300гр)
4  средни ябълки
4 с. лъжици галета
4 с. лъжици едро смлени орехи
4 с. л. захар
4 с. л. стафиди
1 канела (10 гр)
100 мл олио

3 яйца
5 с л захар
2 с л кис. мляко
3-4 с л олио
5 с л брашно
1 бакпулвер



пудра захар за поръсване и ванилия


Приготвяне:

* Ябълките се обелват и настъргват на едро ренде
* Смесват се с всички съставки от първата част и разбъркват хубаво
* Сместа се разделя на 4 части
* На дъното на тавичка с размери прибл. 30/20, подмазана с олио се поставя лист кори, сгънат на две.
* Вземат се по 2 листа и разпределя от горната смес по целия лист.
* Завива се рехаво  :smile1: и поставя в тавата, Така и с останалите - плучават се около 4 рула
* Нарязват се напречно през 3-4 см.

* Всички съставки от втората част се разбиват с миксер и изсипват върху приготвените кори
* Пече се в предварително загрята фурна на 180* до изпичане на сместа (проба с клечката)
* Още горещо се поръсва с пудрата захар, смесена с ванилията (ползвам ванилова захар)

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

An

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 245
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #291 -: 28 Февруари 2008, 00:01:48 »
pep-4o, благодаря за рецептата Дроб с чесън и лимон.Ужасно вкусен-вече ще го правя само по този начин. :air_kiss:

kalina-sofia

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 146
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #292 -: 28 Февруари 2008, 00:12:45 »
Pep-4o, аз имам въпрос относно кошничките от тесто с пикантните пилешки хапки. Не можах да разбера от вътрешната или от външната страна на купичкте се слага тестото, зщото аз облепих отвън формичките и моите всъщност станаха доста безформени, а и залепнаха...но пък това, което успяхме да опитаме беше доста вкусно, за което благодаря!!! :air_kiss:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #293 -: 28 Февруари 2008, 00:23:49 »
Калина, тестото се облепя отвън по формичката - тя трябва да е намазана с олио, с равна повърхност - има ли ръбче и зацепя отлепването после. Не помня дали писах - но се пекат надупени  :smile1: Освен това като са готови може да си помогнеш с нож - да прекараш между формата и тестяната форма ножа, за да се отлепи.
Ами да -вкусно е, то е обикновено тесто, но като се напои със соса е доста вкусно. Надявам се другия път да ти станат и на въшен вид добри  :thumbup:

ани77 радвам се, че ви е харесал дроба така, което ми напомня че отдавна не съм правила  :smile1:
препоръчвам ти в такъв случай да пробваш и пилето Челамичка
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

An

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 245
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #294 -: 28 Февруари 2008, 00:34:50 »

ани77......
препоръчвам ти в такъв случай да пробваш и пилето Челамичка
Охооо, даже преди да ми го препоръчаш си копнах рецептата-скоро ще го пробвам.

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #295 -: 01 Март 2008, 17:16:43 »
 :smile1: Пепи ,можеш ли да напишеш подробно как се прави кашкавал в къщи .
mazesin yemekleri

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Домашен кашкавал
« Отговор #296 -: 03 Март 2008, 23:45:51 »
:smile1: Пепи ,можеш ли да напишеш подробно как се прави кашкавал в къщи .

може  :smile1:



Ето рецептата на майка ми за кашкавал, която го прави над 13 години и е много успешен. Вече не, защото крава няма  ;D

Идеален за паниране, хапки, салати, пълнеж за джобове и тостери, за пряка консумация. НЕ СТАВА /ПОНЕЖЕ НЕ СЕ РАЗТАПЯ/ ЗА ПИЦИ И ПРИНЦЕСИ. За това пък за паниране е несравним - дори и като изстине, не е жилав.  

8л. прясно мляко, 10 с.л. сол, 3 пак. лимонтозу
ДОМАШНО прясно мляко - 8л. /от тази доза излиза около 700гр. пита, но все пак зависи от млякото - дали е разредено с вода и колко /

Млякото завира, прибавят му се 10 супени лъжици сол, като се бърка непрекъснато, защото започва да кипи.
След 5-6 минути пак с бъркане се прибавят 3 пак. лимонтозу, бъркането все така продължава.
Млякото трябва да се пресече, вари се още около 10 мин, и суроватката стрябва да е вече бистра.
Изсипва се както е вряло в подготвена кофа, на която здраво е закрепен тензуха за прецеждане /или каквата е там "цедка"/ вдига се веднага да се закачи за нещо да се прецежда.
Когато спре обилното течене на суроватката, който може да пипа много горещо го поомесва с ръце, връзва се в тензуха на стегната топка и се притиска с дъска, върху която е поставена сериозна тежест - поне едно 10кг.
Желателно е материала да се постави в някаква форма - метална купа или кутия, за да може докато суроватката изтича кашкавала да не става съвсем сух.
Така престоява около 2 часа.
След това се отваря, вади се питата и се поставя в хладилника отворен в чиния или тавичка да "дръпне въздух" - за около 2 часа.
След това от другата страна - за още 2 часа.
След което е готов за консумация.  Като тук е прескочен елемента на узряване.
За да издържи повече време - тъй като в него няма консерванти - се разтапя цирезин  - сега ще кажа глупост, но мъжо си легна  :smile1: - това е някакъв вид парафин, който не позволява окисляването му и хващането на мухъл - и с този цирезин трябва да узрява около 30-40 дни.
Ако на някой му е мек като го реже, потапя ножа в гореща вода - може и течаща и рязането е много лесно.

Имах и друга рецепта, която е от мандрите - с  мая за сирене и кашкавал - но тя се прави с много и дълго месене на кашкавала, докато е горещ  -това, което го правят машините.  Това на ръка е трудно, най-вече да се меси врял кашкавал.
Но пък по тази рецепта кашкавала се разтапя и е като истинския, само дето не знам къде сложих рецептата за него.
« Последна редакция: 07 Август 2009, 22:17:58 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #297 -: 04 Март 2008, 00:58:24 »
Пепи, по едно време, когато имах възможност да се снабдявам с истинско прясно мляко от крава, а не от "Данон" в София и аз съм правила кашкавал. Големият зор беше да си направя кашкавал с ким. И го постигнах - с лимонтозу естествено. И го месех в кухненския робот,  защото ставаше дума за около 600 гр. Получи се много добре, но кой ще ти чака 40 дни. След 10-тия ден вече изчезваше.
Сега имам приятелка, която има мандра - та от там.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о
« Отговор #298 -: 04 Март 2008, 08:51:04 »
Ели, кухненския робот е много добра идея, ако някой все пак реши да си прави кашкавал в къщи сега  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #299 -: 04 Март 2008, 18:19:25 »
 :yahoo: Пепи много благодаря за рецептата,чувала бях нещо такова,но никой не казва точната рецепта,само кажи ми 1 пак.лимон тозу колко гр. е ,знаеш на всякъде е различно. А ти може би знаеш и как се прави сметана, тази от млякото на кравата,надявам се че ме разбра. :smile1:
mazesin yemekleri

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Лекарства с доставкой на дом от MariaNonee
[27 Февруари 2020, 21:53:57 ]


Re: Марков мъжки бански на добра цена от jeneta
[24 Февруари 2020, 21:49:40 ]


Марков мъжки бански на добра цена от mariqna44
[24 Февруари 2020, 14:20:01 ]


Re: Заем от mariqna44
[23 Февруари 2020, 19:42:09 ]


Re: Гражданска на нов автомобил от mariqna44
[23 Февруари 2020, 19:04:16 ]


Re: Без работа, без пари от mariqna44
[23 Февруари 2020, 18:50:53 ]


Препараты для лечения дешевле не найти от MariaNonee
[22 Февруари 2020, 02:20:01 ]


Заем от jeneta
[21 Февруари 2020, 13:31:54 ]


Гражданска на нов автомобил от jeneta
[21 Февруари 2020, 12:59:00 ]


Без работа, без пари от jeneta
[21 Февруари 2020, 12:46:44 ]


Re: Дрехи за работа от jeneta
[18 Февруари 2020, 19:42:21 ]


Re: Дрехи за работа от mariqna44
[18 Февруари 2020, 19:24:33 ]


Re: Спешна нужда от пари от mariqna44
[18 Февруари 2020, 10:03:51 ]


Дрехи за работа от jeneta
[18 Февруари 2020, 09:53:16 ]


Re: Спешна нужда от пари от jeneta
[17 Февруари 2020, 14:00:53 ]


Re: Коледни и Новогодишни кулинарни трепети от kokochka
[16 Февруари 2020, 14:00:44 ]


Спешна нужда от пари от mariqna44
[16 Февруари 2020, 13:59:34 ]


Re: На зимен курорт от mariqna44
[12 Февруари 2020, 23:47:20 ]


На зимен курорт от jeneta
[12 Февруари 2020, 23:32:34 ]


широкоформатная печать на самоклейке от Antoniomky
[10 Февруари 2020, 01:34:50 ]