Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
16 Март 2010, 21:32:52

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението « назад напред »
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението  (Прочетена 305033 пъти)
« Отговор #285 -: 26 Февруари 2008, 23:12:42 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8732
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Пепи, хапваме си питчици с моцарела и сиренце с кеф  yahoo Както винаги при нас със теб ни сърбят ръцете да променим нещичко  Tongue , нейсе, важно е да е вкуснооооооо   thumbup

е да, нали това е целта  thumbup

Дианка, Жоро, радвам се, че са ви харесали - тестото е съвсем обикновено, но с плънката вътре са вкусни.

И Жоро, от овесените ядки ни са с хрупкава коричка  smile1

Galle, явно на някой друг трябва да благодариш за рецептата на тези апетитно изглеждащи питки, защото не е моя  Roll Eyes

Каприче, тези кошнички - както и омлета - станаха хит у нас и се харесват както на приятели, така и на мойте чревоугодници   Grin А имам сведения от колежка във форума, че на един РД била посрещната с тях, заради което ми и предаде поздравите на нашенки оттатък океана  smile1
Активен

« Отговор #286 -: 26 Февруари 2008, 23:26:37 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Пиле "ЧЕЛАМИЧКА"

(пържено пиле с чесън, рецепта от Родопите)

***Източник: Българска Национална кухня, издание Земиздат 1978г.
Изключително бързо и вкусно ястие. Единствената промяна, която направих бе, че смених оцета със сока на 1 лимон и съм убедена, че не сбърках

Продукти:

1 пиле около 1 кг
краве масло 100 г
сол
оцет* (сока на 1 лимон)
5-6 скилидки чесън
топла вода или бульон - около 200 мл

Приготвяне:

* Почистеното и измито пиле се разрязва на порции
* Посолява се и се пържи до зачервяване в мазнината.
* Похлупва се плътно с капак и се задушава на тих огън, като се прибавя по малко топла вода или бульон.
* Когато месото омекне се залива със счукания чесън, подправен с  лимоновия сок.
* Затваря се с капака, изключва се котлона и задушава така 2-3 мин.
* Гарнитурата е по желание - аз сервирах с картофено пюре.

« Последна редакция: 26 Февруари 2008, 23:28:59 от pep-4o » Активен

« Отговор #287 -: 26 Февруари 2008, 23:39:21 »
emilia_
Гурман
Публикации: 1432

Ел. поща
pep-4o,

невроятно вкусно ядене. Хапвала съм го няколко пъти в ресторант "Хамбара" във Варна. Но ми се струва, че там слагат и сметана в соса и става доста тежко. Непременно ще опитам твоят вариант, че у нас пилешкото най са тачи
Активен

« Отговор #288 -: 26 Февруари 2008, 23:45:33 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

емилия, надявам се да ти хареса - тези сметани вече ги слагаме в какви ли не сосове  smile1
Явно и заведението си е импровизирало рецептата, защото в книгата (има я тук в друг подфорум, може да си я дръпнеш) няма допълнително сос.

Активен

« Отговор #289 -: 26 Февруари 2008, 23:55:57 »
emilia_
Гурман
Публикации: 1432

Ел. поща
pep-4o,

аз изобщо не се съмнявам в автентичността на твоята рецепта. А и по тази причина, която ти казваш и ред други, вече не съм стъпвала в ресторант сигурно почти година
Активен

« Отговор #290 -: 27 Февруари 2008, 00:11:38 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

емилия, автентична е книгата, качена в нета от добър човек - на мен ми попадна преди няколко дни книжен вариант и се убедих    smile1

Щрудел-бюрек с ябълки

Продукти:

1 малък пакет кори за баница (май е 300гр)
4  средни ябълки
4 с. лъжици галета
4 с. лъжици едро смлени орехи
4 с. л. захар
4 с. л. стафиди
1 канела (10 гр)
100 мл олио

3 яйца
5 с л захар
2 с л кис. мляко
3-4 с л олио
5 с л брашно
1 бакпулвер

пудра захар за поръсване и ванилия

Приготвяне:

* Ябълките се обелват и настъргват на едро ренде
* Смесват се с всички съставки от първата част и разбъркват хубаво
* Сместа се разделя на 4 части
* На дъното на тавичка с размери прибл. 30/20, подмазана с олио се поставя лист кори, сгънат на две.
* Вземат се по 2 листа и разпределя от горната смес по целия лист.
* Завива се рехаво  smile1 и поставя в тавата, Така и с останалите - плучават се около 4 рула
* Нарязват се напречно през 3-4 см.

* Всички съставки от втората част се разбиват с миксер и изсипват върху приготвените кори
* Пече се в предварително загрята фурна на 180* до изпичане на сместа (проба с клечката)
* Още горещо се поръсва с пудрата захар, смесена с ванилията (ползвам ванилова захар)

* 993322.jpg (24.7 KB, 410x308 - видяно 271 пъти.)
Активен

« Отговор #291 -: 27 Февруари 2008, 23:01:48 »
An
Калфа
**
Публикации: 179

pep-4o, благодаря за рецептата Дроб с чесън и лимон.Ужасно вкусен-вече ще го правя само по този начин. air_kiss

* DSCF1027.JPG (30.7 KB, 320x240 - видяно 5595 пъти.)
Активен

« Отговор #292 -: 27 Февруари 2008, 23:12:45 »
kalina-sofia
Калфа
**
Публикации: 143

Ел. поща
Pep-4o, аз имам въпрос относно кошничките от тесто с пикантните пилешки хапки. Не можах да разбера от вътрешната или от външната страна на купичкте се слага тестото, зщото аз облепих отвън формичките и моите всъщност станаха доста безформени, а и залепнаха...но пък това, което успяхме да опитаме беше доста вкусно, за което благодаря!!! air_kiss
Активен
« Отговор #293 -: 27 Февруари 2008, 23:23:49 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Калина, тестото се облепя отвън по формичката - тя трябва да е намазана с олио, с равна повърхност - има ли ръбче и зацепя отлепването после. Не помня дали писах - но се пекат надупени  smile1 Освен това като са готови може да си помогнеш с нож - да прекараш между формата и тестяната форма ножа, за да се отлепи.
Ами да -вкусно е, то е обикновено тесто, но като се напои със соса е доста вкусно. Надявам се другия път да ти станат и на въшен вид добри  thumbup

ани77 радвам се, че ви е харесал дроба така, което ми напомня че отдавна не съм правила  smile1
препоръчвам ти в такъв случай да пробваш и пилето Челамичка
Активен

« Отговор #294 -: 27 Февруари 2008, 23:34:50 »
An
Калфа
**
Публикации: 179

ани77......
препоръчвам ти в такъв случай да пробваш и пилето Челамичка
Охооо, даже преди да ми го препоръчаш си копнах рецептата-скоро ще го пробвам.
Активен

« Отговор #295 -: 01 Март 2008, 16:16:43 »
sezamm
Главен Готвач
Публикации: 577

smile1 Пепи ,можеш ли да напишеш подробно как се прави кашкавал в къщи .
Активен
« Отговор #296 -: 03 Март 2008, 22:45:51 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

smile1 Пепи ,можеш ли да напишеш подробно как се прави кашкавал в къщи .

може  smile1

Ето рецептата на майка ми за кашкавал, която го прави над 13 години и е много успешен. Вече не, защото крава няма  Grin

Идеален за паниране, хапки, салати, пълнеж за джобове и тостери, за пряка консумация. НЕ СТАВА /ПОНЕЖЕ НЕ СЕ РАЗТАПЯ/ ЗА ПИЦИ И ПРИНЦЕСИ. За това пък за паниране е несравним - дори и като изстине, не е жилав.  

8л. прясно мляко, 10 с.л. сол, 3 пак. лимонтозу
ДОМАШНО прясно мляко - 8л. /от тази доза излиза около 700гр. пита, но все пак зависи от млякото - дали е разредено с вода и колко /

Млякото завира, прибавят му се 10 супени лъжици сол, като се бърка непрекъснато, защото започва да кипи.
След 5-6 минути пак с бъркане се прибавят 3 пак. лимонтозу, бъркането все така продължава.
Млякото трябва да се пресече, вари се още около 10 мин, и суроватката стрябва да е вече бистра.
Изсипва се както е вряло в подготвена кофа, на която здраво е закрепен тензуха за прецеждане /или каквата е там "цедка"/ вдига се веднага да се закачи за нещо да се прецежда.
Когато спре обилното течене на суроватката, който може да пипа много горещо го поомесва с ръце, връзва се в тензуха на стегната топка и се притиска с дъска, върху която е поставена сериозна тежест - поне едно 10кг.
Желателно е материала да се постави в някаква форма - метална купа или кутия, за да може докато суроватката изтича кашкавала да не става съвсем сух.
Така престоява около 2 часа.
След това се отваря, вади се питата и се поставя в хладилника отворен в чиния или тавичка да "дръпне въздух" - за около 2 часа.
След това от другата страна - за още 2 часа.
След което е готов за консумация.  Като тук е прескочен елемента на узряване.
За да издържи повече време - тъй като в него няма консерванти - се разтапя цирезин  - сега ще кажа глупост, но мъжо си легна  smile1 - това е някакъв вид парафин, който не позволява окисляването му и хващането на мухъл - и с този цирезин трябва да узрява около 30-40 дни.
Ако на някой му е мек като го реже, потапя ножа в гореща вода - може и течаща и рязането е много лесно.

Имах и друга рецепта, която е от мандрите - с  мая за сирене и кашкавал - но тя се прави с много и дълго месене на кашкавала, докато е горещ  -това, което го правят машините.  Това на ръка е трудно, най-вече да се меси врял кашкавал.
Но пък по тази рецепта кашкавала се разтапя и е като истинския, само дето не знам къде сложих рецептата за него.

* Picture 0584.jpg (46.11 KB, 507x640 - видяно 2116 пъти.)
« Последна редакция: 07 Август 2009, 21:17:58 от pep-4o » Активен

« Отговор #297 -: 03 Март 2008, 23:58:24 »
elidrag
Гурман
Публикации: 1252

Пепи, по едно време, когато имах възможност да се снабдявам с истинско прясно мляко от крава, а не от "Данон" в София и аз съм правила кашкавал. Големият зор беше да си направя кашкавал с ким. И го постигнах - с лимонтозу естествено. И го месех в кухненския робот,  защото ставаше дума за около 600 гр. Получи се много добре, но кой ще ти чака 40 дни. След 10-тия ден вече изчезваше.
Сега имам приятелка, която има мандра - та от там.
Активен

« Отговор #298 -: 04 Март 2008, 07:51:04 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Ели, кухненския робот е много добра идея, ако някой все пак реши да си прави кашкавал в къщи сега  thumbup
Активен

« Отговор #299 -: 04 Март 2008, 17:19:25 »
sezamm
Главен Готвач
Публикации: 577

yahoo Пепи много благодаря за рецептата,чувала бях нещо такова,но никой не казва точната рецепта,само кажи ми 1 пак.лимон тозу колко гр. е ,знаеш на всякъде е различно. А ти може би знаеш и как се прави сметана, тази от млякото на кравата,надявам се че ме разбра. smile1
Активен
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio