Пепчо,тази твоя фокача с минерална вода е просто върха.Аз я замесих и помазах отгоре със зехтин и поръсих с балканска ръсеница на Пикантина. Божествено!!!
Активен
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 7284
майка психарка
Кюфтета с доматен сос
така ги правя аз, защото мойте деца винаги отделят лук, парченца домат и други такива дребни в яденето.
Продукти:
600-700 гр кайма 1 каф ч. ориз (около 50гр) 1 с л нишесте щипка чубрица или риган (което и да е, съвсем малко)
3 средни глави лук 1 с л захар олио - не повече от 50мл ако има прясна чушка - 1
5-6 скилидки чесън магданоз*
домати: или 1 и половина консерви от по 800гр, или 1 кг пресни домати, или 2л доматен сок
Приготвяне:
* Каймата се омесва с ориза, нишестето, малко сол и подправката. Прави се на топки с мокри ръце * Лука се обелва, нарязва на едро и заедно с доматите (и чушка ако има) се пасира до получаване на еднообразна смес. * Поставя се в тенджера заедно с олиото, захарта и солта (ако трябва) * Когато заври соса котлона се намаля на ниска степен и се поставят готовите топки кюфтета вътре. * Ври открито, за да може да изври водата от доматите (да се редуцира соса) . * Скилидките чесън се счукват/пресоват и поставят в яденето, като преди това се извади около 1 к ч сос * Ври още 15 мин. В крайна сметка соса трябва да е намалял около 1/4 до 1/3 от количеството. * В извадения сос + 1-2 лъжици вода се размива 2 равни супени лъжици брашно и прибавят към яденето. * При сервиране се поръсва със ситно нарязания магданоз (само по желание)
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
майка психарка
Кошнички с пикантни пилешки хапки и зеленчуци
Продукти:
700-800 гр пилешко филе/бяло месо 60-70 мл водка/ракия 50 мл соев сос сока на 1 лимон 1 ч л захар 1 к л сол
Месото се нарязва на хапки и маринова в затворена купа в хладилник за поне 2-3 часа
150 гр грах 2 средни картофа - сварени за по-бързо в мв-та 2-3 едри моркова 150 гр обезкостени маслини 1 чушка 300 мл кетчуп 2 с л чили-сос 50 мл олио/зехтин
Продукти за кошничките:
1/3 кубче мая (около 15гр) 300 мл вода 1 пак сухо мляко - мисля, че е 80гр (или просто 300 мл прясно мляко) 1 ч л сол 1 ч л захар около 550 гр брашно (еластично тесто)
Приготвяне:
* От продуктите за кошничките се омесва тесто и оставя да удвои обема си на топло. * Точи се на кора, дебела около 3-4 мм * Изрязват се сравнително големи кръгове - около 15 см (всъщност така порцията излезе доста голяма ) * Вземат се купи/панички и се намазват хубаво от външната страна с олио * Готовите кръгове се поставят върху дъната им, като съвсем леко се извиват навън до отвора на купата. * Обръщат се върху тава за печене и оставят на топло да втасат още 1/2 ч * Пекат се по нормалния начин * Отделят се с помощта на нож от страниците ако трябва.
* Месото се изцежда от маринатата (но не чак до сухо) * Поставя се в тиган с олиото, граха и нарязаните моркови * Покрива се с капак и се оставя да покъкри 10-15 мин. * Маха се капака и прибавят нарязаните маслини, нарязаните на кубчета картофи и чушката. * Така се запържва до готовност. * Залива се с кетчупа и чили соса и оставя да задуши още 3-4 мин.
* Сервира се в купичките от тесто, като се оставят да поемат 5-6 мин., за да може и те да се напоят със соса.
А в кошничките колко брашно се слага, не можах да разбера
хи-хи, някои четат, а други като мен биха почнали да ги правят и оооо, чак тогава да се сетят
бих казала дъртизъм , но поради факта, че мога да получа конско от съградския модератор, ще премълча - ще се извиня с бързането преди работа Оправих го
Благодаря ви, Йоли, Дру и Тотона Отавна исках да поднеса ядене в кошничка от тесто, а вчера всички в къщи бяхме и доволни от резултата.
Тотона, само изглежда трудоемко - месото се реже за 4-5 мин. и маринова. Тестото също се прави бързо. Единствения им проблем е, че изискват време за престой и втасване, но пък аз винаги имам какво още да направя.
И наистина си заслужават - тази рецепта е приоритетна за следващите дни в къщи
ПП: Тестото може да престои и в хладилник, или да се използва за други тестени закуски - вкусно е. Или да се използва тесто, от което сме правили други тестени.
ПП на ПП-то: Веси, на теб ще ти пратя телефона си ЛС за такива случаи
« Последна редакция: 21 Януари 2008, 21:16:49 от pep-4o »
pep-4o и тук ми останаха очите . Гледам, възхищавам се и със сигурност ще опитам да направя някои от твоите рецепти, като ще гледам да подкрепя и със снимки.Засега мисля да пробвам сусамките, само че с орехи понеже такива ядки имам (моите много обичат ореховки...и често правя).Имам едно свинско и ще опитам да направя шницелите ти.Много съм насъбрала впечатления, ходих до Солинген (ама неподготвена откъм средства) и съм си харесала разни неща за улеснение в кухнята, за които съм научила от всички тук. за "енциклопедията" от вкусотии.
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
майка психарка
Lipuhpo , радвам се, че ти допадат "манджите" ми
Ако ще правиш ореховки, орехите ти не трябва да са на цели ядки - така ще ти трябва по-голямо количество захар и става "цигански шекер", тъй като ядките са едри и не могат да се пресоват така добре, както ако са дребни. Та - ако ще правиш с цели - направи с 1 чаша още захар отгоре. Но по-добри на вкус ще са, ако начукаш орехите - или ги смелиш на едра мелачка - има такива машинки и пак нататък по рецептата.