Пепи, само си я гледкам твоята салата и в главата ми се въртят две мисли: 1. скоро май имам рожден ден.....толкова ли е далече Стара Загора......... 2......няма начин шунката да не е прошуто.......
Пепи, много е красива салатата-торта ! А като прочетох съставките , направо си представих колко е страхотна на вкус акомпанирана от някое изискано питие. С много настроение да си я хапнете и наздраве за именника , да ти е жив и здрав!
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8756
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Благодаря, АнелИ Колкото и да е странно, у нас изисканите питиета отиват в приготвянето на ястия (както тази вечер едно ирландско уиски - голяма реклама ). Държим на домашната, преварена и без никакви подсладители ракия
Държим на домашната, преварена и без никакви подсладители ракия
Хе, Пепи, ми аз точно това имах пред вид като казах изискано питие. И у нас тя е най-на почит. Не ония ми ти фабрични дяволски смеси с помпозни имена, в които има половината и повече Менделеева таблица и като пийнеш едно малко на другия ден си . Ха наздраве!
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Пурички със сирене и кашкавал
Продукти
30 гр мая 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 60мл. топла вода с брашно на кашичка да шупне - около 10-15 мин на топло.
Прибавят се:
100мл. топло мляко 250мл. топла вода 1 яйце 100мл. разтопена мас около 550-600 гр брашно 100гр настърган кашкавал 300гр сирене
около 150 гр кашкавал за поръсване
Приготвяне
* След като шупне сместа се изсипва в кладенче от брашното и прибавят всички останали продукти * Замесва се сравнително меко тесто, покрива с фолио/найлон и оставя да престои около час (да удвои обема си) * Пак се премесва, разделя се на 7-8 топки, правят се се на *фитили* и нареждат в правоъгълна тава. (на мен ми се събра в тава с размери около 42-42 см * Намазва се с яйце и поръсва с настъргания кашкавал. * Завива се с фолио пак и кърпа и оставя да втаса - пак да удвои обема си. * Пече се на 180* до ........ изпичане - зачервяване на кашкавала
Малко ми се поизгубиха така сиренето и кашкавала настъргани, но пък стана доста бързо и по-лесно - замесих, докато втасва - вечеряхме. После оформих, пекох..... и така свободното време е химера
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Тази рецепта както и Пуричките със сирене и кашкавал ми ги даде една леля, съседка до работата, която е имала павилион за закуски там. Горните са пухкави и вкусни закуски, а тези пурички (май заради продуктите са студентски, ще питам) - пръхкави и топящи се в устата сладки Променила съм само ванилията на есенция, така го и пиша тук. Единствения недостатък е, че излизат само 2 тави - около 40 бр.
Студентски пурички
Продукти:
1 ч ч мас (чашата е от 220мл) 1 ч ч олио 1 ч ч кисело мляко 1 ч л сода за хляб, угасена в млякото 6 с л захар (2/3 от чашата) 1 течна есенция лимон брашно около 750-800 гр за меко тесто
пудра захар за поръсване 300 гр гъсто сладко
Приготвяне:
* Маста се разтопява и прибавя към останалите продукти, изсипани в кладенчето от брашно. * Омесва се - с не много месене - меко тесто. * Прибира се за половин час в хладилник. * Точи се кора с дебелина около 3 мм и реже на квадрати със страна 6-7 см. * В единия край се поставя по 1 ч л от сладкото и завива. * Нареждат се в НЕнамаслена тава и пекат за около 10 мин. на 200* - до порозовяване. * Като се извадят още топли се поръсват обилно със захар.
Съжалявам, че са така безразборно натрупани в чинията, никак не е стилно
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Терин със сирена и яйца
Продукти:
100 гр краве сирене 100гр крема сирене 100гр кашкавал 100гр пушено сирене 100гр Дунавия 100гр майонеза 2 с л кисело мляко 5-6 ск. чесън 4 сварени яйца 1 ч л желатин, разтворен в 20мл вода
бучка масло
Приготвяне:
* Всички продукти се настъргват на ситно ренде, чесъна счуква и прибавя майонезата * Омесва се сместа, така че да излезе въздуха от нея * Разтворения желатин се смесва с киселото мляко и прибавя към сместа от сирена. * Силиконови форми (моите са малки с d ок. 12-15см се намазват тънко с четка и размекнато масло. * Сместа се изсипва в тях и хубаво притиска (или удря няколко пъти в масата, за да се намести добре) * Прибира се в хладилника и след час е готов за сервиране.
Моят е с останали шупли, но след като настъргах продуктите дадох на синчето да обърква и напълни формите. Не догледах, но пак се режеше на равни парчета
pep-4o, искам да ти благодаря за рецептата на дроб с чесън и лимон - по- вкусен дроб не съм яла. Този го изядохме с удоволствие, а след няколко дни направих обикновен дроб запържен с лук и го изхвърлих почти всичкия. Благодаря още веднъж за рецептата
Активен
"Аз туй няма да го търпя и толкоз" Есмералда Вихронрав- вещица в Света на Диска