Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението  (Прочетена 837306 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Стафиди
« Отговор #150 -: 05 Октомври 2007, 23:51:39 »
Приготвяне на стафиди в домашни условия

изглежда дълго като обяснение, но повече са самите обяснения, отколкото самото им приготвяне


Преписвам дословно от тефтера на моя мъж, защото на такива неща той държи да са изпипани и се прави буква по буква както си е написал.


За стафиди се използва грозде, здраво и добре узряло, без повреди от болести и механични увреждания. Гроздето трябва да е от безсеменни сортове. Такива сортове с много добро качество са Брестовица, Русалка, Русенско без семе и новите Супериор Сидлес, Флайм сидлес и Кинг руби (мен ако ме питате не ги отбирам, имаме само Брестовица, но суша толкова много, че имам най-много за няколко сладкиша и след това купвам. Сега има по магазините една "златна стафида" - доста добра е) . Иначе казано -става от всякакво грозде, което е без семки, много сладко и ранозреещо.  Зърната (на ония горните сортове) трябва да равни по големина и еднакво оцветени, с месеста консистенция.  Тези сортове грозде са с необходимата захарност - поне 22%, от които получените стафиди са със захарност 70-75%. Съдържанието на вода в стафидите е3 намалена до 14-16%, което гарантира запазването им дълго време.
След отрязването на грозда при по-горните изисквания  той се почиства от загнилите и наранени зърна. За ускоряване на сушенето набраното и почистено грозде се подлага на обработка, чрез която се премахва восъчния налеп. Това улеснява изпаряването на водата и предотвратява втвърдяването на кожицата на зърната. За целта гроздето се потапя в  0.3-0.4%-ов кипящ разтвор от сода бикарбонат  за 3-4 секунди. В разтвора може да се постави около 1% зехтин, който придава мекота и лъскавина на стафидите. При сортове бяло грозде - добре е след изваждане да се опушат със серен двуокис. Това придава на стафидите приятен златистожълт цвят, както и предпазва от развитието на микроорганизми, причиняващи загниване.  Без тази обработка стафидите получават по-тъмен цвят и са с по-ниско качество.
Сушенето на гроздето се извършва на слънце или на сянка (но в специални сушилни). Времето трябва да бъде сухо и топло. Гроздето, извадено от горещия разтвор се разстила на предварително приготвена площ, застлана с бяла хартия. Друг начин е на стилажи, пак застлани с бяла хартия. Мястото трябва да бъде добре опазено от насекоми, птици и други вредители. Съдовете, в които се пренасят стафидите трябва да бъдат основно почиствани.
След 5 до 7 дни от началото на сушенето гроздето се обръща. Още толкова дни сушенето приключва. (това става ако се прави през м. август) Изсушените гроздове се очукват леко с пръчка или с ръка, за да се отделят чепките. По възможност след това се одухват с вентилатор и едва след тогава се прибират в патнени чували или дървени касетки.
През целия период на сушене гроздето трябва да се преглежда и да се отстраняват загнилите зърна.  Освен това с оглед метеорологичните условия е добре да се проветрява по-активно при повишена влажност, както и да се опушва със сяра, особено при валежи. При сушене в оранжерии се налага да се внимава с горните грижи, като се осигури топлина и проветриво място за стафидите.
Качеството на стафидите се определя по следните показатели: цвят, размер на зърната, влажност, примеси. Най качествени са стафидите с еднообразно оцветяване, без по-тъмни и неправилни  зърна.  Като недостатъци на готовите стафиди се смятаааат съдържанието в тях на части от чепки, дръжчици, недобре развити и повредени зърна. Не се допусдка наличността на семки, чужди примеси - пясък, камъчета и почва.
Съхраняването става  в сандъчета, кашони, целофанени пликове. На сухо, хладно и проветриво място и се преглежда редовно.



Най-доброто място за сушенето е специална сушилня, но това може да с тане само ако ще се произвежда с цел търговия на стафидите.


Накрая да отбележа, че така приготвени наистина стават и нямат нищо общо с някои стафиди, продавани тук на пазара. Но при нас този сорт е малко (щото е десертен, не за вино) и излиза малко количество. Майка ми пък оставя разни чепки закачени да изсъхват, но те по-скоро се сбръчкват, като и захарността им отива някъде другаде - през кожицата ли, нямам обяснение, но е така, а не като при нормалните стафиди - да се увеличи десетки пъти в самата нея.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1737
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #151 -: 06 Октомври 2007, 22:17:46 »
pep-4o,хиляди благодарности за въздушната салата и салатата гнездо :air_kiss: ,малкият син ги яде направо с лъжицата.
,

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #152 -: 07 Октомври 2007, 00:10:09 »
Ели, радвам се, че са ви харесали  :thumbup: (те и двете могат да минат не за салати, а за вечеря, доста засищащи са)  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Имамбаялдъ
« Отговор #153 -: 12 Октомври 2007, 23:41:55 »
Имамбаялдъ




моето е малко мързеливо, но така си го харесваме (които го ядем)

Продукти

600-800 гр патладжани
5-6 изпечени обелени чушки
2-3 средни домата
сол на вкус
1 ч л захар
1/2 връзка магданоз
50- 60мл олио
1 глава лук
1 глава чесън


Приготвяне:

* Патладжаните се белят и нарязват на кубчета.
* Накисват се в солена вода за половин час
* Измиват и изцеждат се.
* В загрята мазнина се поставят кубчетата патладжан, изпечените чушки - нарязани на едри хапки, лука нарязан на дребно и изчистения чесън -  добре счукан.
* Задушава се за 3-4 мин в мазнината и се прибавят избелените и нарязани на кубчета домати.
* Прибавя се и солта и се затваря капака.
* Намалява се котлона и оставя да къкри на "тих огън" около 40 мин.
* Отваря се и се оставя сока от доматите да изври, ако има такъв.
* Прибавя се захарта и разбърква.
* При сервиране се поръсва обилно със ситно нарязания магданоз (по желание)  ::)


« Последна редакция: 11 Август 2010, 20:01:10 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Кренвиршки
« Отговор #154 -: 17 Октомври 2007, 22:33:04 »
Кренвиршки


Продукти

400 мл газирана вода
70 мл олио
около 700 гр брашно (брашното ми е около, за меко и еластично тесто)

30 гр прясна мая
1 равна с л сол
1 ч л захар
50 мл топла вода
100 гр брашно

още ок. 100 гр брашно за точене
около 6-7 кренвирша
1 яйце за мазане с - лъж. олио; кетчуп
чубрица, семе мак, сусам


Приготвяне

* Маята се хваща с брашното, солта и захарта, докато шупне
* Прибавя се към останалите продукти и се замесва меко, еластично тесто
* Намазва се топката тесто с олио и поставя в съд, който се покрива с кърпа.
* Оставя се за  час да удвои обема си  на топло.
* Разделя се на топки и всяка се точи на кора, долу-горе  2-3 мм.
* Нарязва се на ивици - широки около 2 см..
* Кренвиршите се режат на дълго на  3 части.
* Всяка от тях се усуква с лентата диагонално, като половината от лентата се покрива от но следващия пласт.
* Поставят се в намаслена тава
* Намазват се с разбитото с олио яйце (кетчуп, разбит с  2 л. вода) и поръсват с подправка по желание (аз намазвам и с двата вида и поръсвам от всички подправки по няколко броя)
* Тавата се завива с голяма кърпа и оставя на топло да втаса около  час
* Пече се в загрята фурна на 180*  до порозовяване.


От същото тесто направих и сиренките.
Рецептата стана малко от нищо, защото се оказа, че нямам никакво мляко в къщи, а бях обещала сиренки и кренвиршки. Затова правих с газирана вода, но резултата беше пухкава тестяна закуска.



« Последна редакция: 07 Февруари 2008, 09:00:46 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 236
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #155 -: 18 Октомври 2007, 10:58:13 »
Пепи - изглеждат ми много вкусни тия кремвирки. Сто процента мисля, че малчо ще ги хареса. :thumbup: За нас е сигурно. :air_kiss:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #156 -: 18 Октомври 2007, 19:17:13 »
Диди, надявам се да хареса и малчото  :smile1:

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Медово моркови мъфини
« Отговор #157 -: 03 Ноември 2007, 00:00:10 »
Медово моркови мъфини  (Honey Carrot Muffins)


Тази рецепта на Мишел, както и всички нейни ме "хвана" днес от пръв поглед. И естествено, не сбърках с твърдото решение да я направя. Резултат - ароматни и пухкави мъфини, които аз направих на мини-кексчета. Отнеха ми около 40 минути, заедно с печенето.

За 18-20 бр. мъфини среден размер





Продукти:

1 ч.ч. (360 г) мед
113 г масло 
2 малки или 1 голям добре узрял  банан
2 яйца
2 моркова (200 г), настъргани на средно ренде
300 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
 
1/2 ч.ч. едро смлени орехи 
1 с.л. кафява захар


Приготвяне:

* Фурната се нагрява до 170С (350F).
* Формичките за мъфини се намасляват (или поставят хартиени капсули)   
* Меда се изсипва в тенджера и загрява на бавен огън заедно с маслото , разбърквайки, докато маслото се разтопи (или всичко това се извършва в микровълнова фурна) .
* Яйцата се разбиват  с тел  и   добавят в меда.
* Бананите се размачкват с вилица и добавят в меда, заедно с настърганите моркови. 
* Брашното се пресява заедно със солта, канелата и бакпулвера.
* Добавя се към медената смес и разбърква с лъжица с няколко движения само колкото да се смесят всички компоненти. Може да останат малко брашнени топчета, които после ще се разтворят в процеса на печене. 
* Изсипва се тестото в приготвените форми.
* Смлените орехи се смесват с кафявата захар;  посипват се по повърхността на всяко мъфинче.
* Пекат се за около 20-25 мин., проверявайки готовността с клечка.

                                                                                                                      Източник: Mishelle - kuking.net





ПП: Сместа шупва щом се разбърка брашното с течните. Най-вероятно от реакцията на меда и бакпулвера. Затова не съм прибавяла содата, но дори без нея са си доста пухкави, бакпулвера е 1 пак. (10гр)
С това количество мед дори на мен ми е малко повече сладкото, другия път бих намалила 20-30 гр.
« Последна редакция: 23 Февруари 2013, 11:47:25 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Солена торта
« Отговор #158 -: 08 Ноември 2007, 01:21:12 »
 :smile1:


« Последна редакция: 06 Февруари 2008, 08:59:03 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #159 -: 08 Ноември 2007, 07:36:20 »
  Еееееее, Пепи , защо само снимка.

 А съдържанието и начина на приготвяне , на тази изкушаваща салатка къде е  :icon_question:    :'(

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #160 -: 08 Ноември 2007, 07:47:38 »
КАто гледам се очертава следващото ми сядане тук да е към неделя вечер  :'( :'(  Тогава ще напиша, че виж снощи в колко съм пуснала снимката  ;D И разрез ако се вредя да направя  ::)

eто изглед и в профил  ::)
« Последна редакция: 06 Февруари 2008, 08:55:40 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #161 -: 08 Ноември 2007, 10:33:13 »
 ::)  Поздравления Пепи, тортата е много изкушаваща :air_kiss:, а рецепта ще ни пуснеш ли  :smile1: аз много си падам по салати и такива вкуснотии, за разлика от сладките  :smile1:

hgirl

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 584
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #162 -: 08 Ноември 2007, 11:42:27 »
Пепи, страхотно изкушение!   :thumbup: Много ракия изпива това нещо!  :new_all_coholic:  Да ти е жив и здрав именника! :flower:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #163 -: 08 Ноември 2007, 11:52:11 »
Боже,Пепи,ама това нещо е по-красиво и от сладка торта.Няма да минеш така лесно - рецептата,моля.

                                                        :thumbup: :thumbup: :thumbup:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Салата-торта
« Отговор #164 -: 08 Ноември 2007, 20:40:44 »
Благодаря  ви  момичета за поздравленията, много сте мили  :-*


Салата-торта


Ето сега и *рецептата* ако може така да се каже  ;D

Основата е тази стъргана салата/въздушна. Продуктите са почти като в нея, като може да се импровизира според вкуса и желанието. Тази на снимката е голяма около 30-32 см d, пое около

Продукти

1 кг чисти сварени и обелени картофи, 
1 буркан кисели краставици,
400 гр шунка,
4 варени яйца
200 гр крема сирене
400гр майонеза
1 пак. желатин (на д-р Йоткер малките) в 120 мл вода


За украсата


1 майонеза, луканков салам, пастърма, луканка, шунка, филе, яйца, кашкавал, пушено сирене, маслини.............. и тн


Приготвяне

* Желатина се накисва в студена вода да набъбне.
* През това време във форма с падащи страни (или подобна цилиндрична) облепена със стреч фолио (или просто найлон) се настъргват половината картофи.
* Притискат се хубаво с ръка по дъното и по края на стените.
* Отделно се нарязват шунката; краставиците; настъргват яйцата; останалите картофи; смесва майонезата с крема сиренето и разбива хубаво.
* Желатина е вече готов и се смесва със сместа на крема сиренето и майонезата. Разбърква се хубаво.
* С около 1/3 от тази смес се заливат картофите.
* Бързо се поставят шунката; след това краставиците, притиска хубаво с ръка и залива с втората 1/3 от сместа (много бързо се желира и сгъстява, а е хубаво да се *вмъкне* в останалите дупчици на продуктите)
* Поръсват се и настърганите яйца и след тях картофите.
* Залива се с последната 1/3 от майонезената смес.
* Прибира се в хладилник за 2-3 часа да стегне.
* През това време се приготвя украсата - на фунийки, на розички, на лилии и тн., яйцата са с извадени жълтъци, които са смесени с меко сирене + лъж. горчица. и пак шприцовани.  Жълтите фунии са кашкавал/сирене за тост - онези тъничките и меки, различни  видове, много лесно се работи с тях.
* Изважда се тортата и маха металния пръстен - трябва да не падне  ;D (аз бях готова да правя руска салата, ако стане това)  и намазва с шпатула цялата *торта* тънко с майонеза.
* Настъргва се кашкавал и *хвърля* по външността, за да залепне.
* Украсата започнах от центъра и нареждах навън.
* След това и основата.



Много съм обяснителна. След като беше готова, завих пак със стреч фолио и до вечерта нищо не беше повредено във вида и.


« Последна редакция: 06 Февруари 2008, 08:57:39 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38

* Последното от форума

Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[Днес в 14:39:55]


Re: Машина за смилане на месо от tomislava
[Днес в 14:01:10]


Re: Търся рецепта за едновремешните пасти от pepimili
[19 Май 2017, 14:39:40 ]


Re: Кокосови кремки от pepimili
[19 Май 2017, 14:34:23 ]


Re: Украси и декорации за торти от pepimili
[18 Май 2017, 11:25:02 ]


Re: Защо винаги кекса ми става спласкен? от pepimili
[18 Май 2017, 11:16:21 ]


Re: Видеонаблюдение от tomislava
[10 Май 2017, 12:49:30 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от kristofa
[10 Май 2017, 12:24:30 ]


Re: За съдържанието на сладките - домашни или от магазина от kristofa
[10 Май 2017, 12:22:08 ]


Re: Италиански ресторант във Варна от mariqna44
[10 Май 2017, 09:38:58 ]


Re: Какво да правя? от mariqna44
[10 Май 2017, 09:36:11 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[09 Май 2017, 23:51:24 ]


Какво да правя? от tomislava
[09 Май 2017, 22:45:03 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[09 Май 2017, 22:27:41 ]


Re: Машина за смилане на месо от cvetozara123
[09 Май 2017, 22:19:30 ]


Re: Салати - III от pepimili
[09 Май 2017, 14:57:10 ]


Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие от pepimili
[09 Май 2017, 14:40:24 ]


Re: Отглеждате ли си подправки? от pepimili
[09 Май 2017, 14:34:32 ]


Re: Умните уреди в кухнята от pepimili
[09 Май 2017, 14:24:28 ]


Re: Мазнина за печене от pepimili
[09 Май 2017, 13:40:44 ]